Paardenmarkt
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
02/07/2024
5 min

De top 7 van de leukste paardenmarkten in Nederland 2024

02/07/2024
5 min

De meeste paardenmarkten in Nederland zijn verdwenen, de handel is veranderd en hierdoor zijn er ook minder paardenmarkten overgebleven. Vroeger toen ik nog op jaarmarkten en beurzen stond, ging ik graag naar Paardenmarkten, het was hier altijd gezellig, druk en vaak een goede verkoop.

Ondanks dat er niet heel veel paardenmarkten meer zijn in Nederland zijn er nog steeds een aantal paardenmarkten die zeker de moeite zijn om te bezoeken. De grootste en drukste paardenmarkt in Nederland in is de Zuidlaarder Paardenmarkt. Deze prachtige paardenmarkt staat ook zeker in de top 7 van leukste paardenmarkt in Nederland.

Naast deze topper vind je er nog 6, alle 7 markten worden uitgebreid beschreven en uiteraard heb ik er ook een aantal tips aan toegevoegd. Dit allemaal om je een goed beeld te geven van de mooiste paardenmarkten in Nederland.

Zuidlaarder Paardenmarkt

Op dinsdag 15 oktober is er weer een Zuildermarkt in het Drentse dorp Zuidlaren. Van oudheid is het een paardenmarkt tegenwoordig is het een combinatie van een paardenmarkten en een warenmarkt.

Hoewel de paardenmarkt kleiner is geworden in de loop van de jaren is nog steeds de grootste najaarsmarkt voor paarden van Europa en wordt niet alleen door Nederlanders bezocht maar je vind hier handelaren uit heel Europa om de handel te verkopen of te kopen.

De markt is al ruim 800 jaar oud. De laatste jaren is er veel aandacht voor de welzijn van de dieren, denk hierbij aan verkorting van de marktduur, voorzieningen op het gebied van water en voer.

Niet alleen de paardenmarkt is populair en groot dit geldt ook zeker voor de warenmarkt van ruim 4 kilometer met een groot aanbod van non-food en food producten. Ook wordt de lokale zuidlaarderbol verkocht een soort groot krentenbrood.

Naast de paardenmarkt en de warenmarkten zijn er nog een tal van activiteiten zoals een kermis en veel muziek en diverse feesttenten. In het noorden is de Zuidlaarder Paardenmarkt één van de grootste evenementen waar veel publiek op af komt.

Paardenmarkt Hedel

Op 4 November 2024 wordt de paardenmarkt in Hedel gehouden. De paarden aanvoer en handel begint al midden in de nacht. De laatste jaren (voor de corona pandemie) waren er 1200 paarden aanwezig en werd het evenement bezocht door ruim 30.000 bezoekers. Hedel behoort samen met Elst en Zuidlaren de grootste paardenmarkten van Europa.

Het trekt dan ook niet alleen bezoekers en handelaren uit Nederland maar uit heel Europa. Een ander groot voordeel is dat de entree gratis is. Naast de vele paarden is er nog veel meer te doen tijdens de paarden markt in Hedel. Er zijn vele marktkramen zowel in de Food als Non-Food. Uiteraard ook veel kramen met paarden artikelen en aanverwante producten.

Naast de warenmarkt is er ook een leuke kermis en andere rand activiteiten zodat het en groot feest is de Paardenmarkt in Hedel.

De jaarlijkse paardenmarkt in Hedel wordt op 6 november 2023 gehouden. De paardenmarkt begint vroeg in de nacht en eindigt in de namiddag. De aanvoer van de paarden mag niet eerder dan 0:00 uur plaatsvinden. Vanaf die tijd wordt er gehandeld.

De afgelopen jaren bedroeg het aantal paarden rond de 1200 en het aantal bezoekers ongeveer 30.000. Zie hier de aantallen paarden en bezoekers in het verleden. Afhankelijk van het aantal paarden is de markt van Hedel, Elst (Gld) of Zuidlaren (Dr) de grootste van Europa. Er wordt geen entreegeld gevraagd voor het bezoeken van de markt.

In de Voorstraat, Blankensteijn en Molenstraat worden de paarden aangeboden voor de handel. Hier zijn ook vele marktkramen en verkoopwagens aanwezig die enerzijds diverse eet- en drinkwaren verkopen en anderzijds spullen aanbieden, speciaal voor het houden van paarden

Paardenmarkt Voorschoten

Voorschoten behoort zeker ook tot de mooiste paardenmarkten van Nederland. Er wordt niet alleen een paardenmarkt gehouden op de zaterdag maar in totaal zijn er 3 paardendagen en het begint op de vrijdag.

Naast de traditionele Paardenmarkten op de voorstraat die al vroeg begint is er ook een grote braderie / jaarmarkt die georganiseerd wordt door THIB Organisatie. Naast een leuke braderie woren er ook diverse kinderactiviteiten gehouden.

Op de zaterdagmiddag is er een kortebaandraverij op de Van Beethovenlaan leuk om te bezoeken. In de ochtend bij de paardenmarkt worden er demonstraties paardendressuur gehouden. In de avond is er veel gezelligheid en muziek.

Op de zondag is er een seniorenmiddag en het ringsteken wordt dan gehouden op de Voorsraat. De paardendagen en de paardenmarkt wordt gehouden in het laatste weekend van Juli.

De paardenmarkt is ontstaan uit een middeleeuwse markt waar 3 dagen lang vee en landbouwproducten werden verhandeld. Nu is het 3 dagen feest en nog 1 dag een markt.

Elster Paardenmarkt

Al ruim 750 jaar wordt de eerste maandag van september de paardenmarkt in Elst gehouden. Deze grote paardenmarkt trekt niet alleen vele bezoekers uit de regio maar heel Nederland en Europa.  De levendige paardenmarkt staat dan ook vast bij vele paardenhandelaars en liefhebbers vast in de agenda.

De paardenmarkt begint al vroeg om 4 uur in de ochtend tegen 9 uur zijn de meeste paarden en de top stukken al lang verkocht en wordt het tijd voor een bezoekje aan de paardenmarkt. De laatste jaren stonden er meer dan 1000 paarden en pony´s en komen er 40.000 bij normale omstandigheden.

De braderie die naast de paardenmarkt wordt gehouden is groot en ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Naast paarden producten en snuisterijen vind je ook veel andere non-food en food kramen met de mooiste handelswaar. .

Pony en Paardenmarkt Heeten

De paardenmarkt in Heeten is misschien niet zo groot als de bovenstaande paarden en pony markten maar zeker wel de moeite waard om te bezoeken. Het is niet 1 dag feest in het kleine Overijsselse dorp maar een week lang met op woensdag de Pony en Paarden jaarmarkt.

De paardenmarkt begint al heel vroeg en aansluitend de jaarmarkt. Op de woensdag is ook een landbouw en relatie innovatiedag. Dus veel te doen voor de paarden en de landbouwliefhebber.

Naast veel paarden en aanverwante artikelen is er ook een jaarmarkt met allerlei handel in de food en non-food. De ponymarkt wordt dus gehouden op de woensdag in de laatste week van september.

Paardenmarkt Vianen

In de oude binnenstad van Vianen wordt al jaar en dag de paardenmarkt gehouden. Hoewel het 5 dagen feest is wordt er op de woensdag een grote paardenmarkt in combinatie met een warenmarkt gehouden.

Naast vele paarden producten en normale handelswaar is er nog veel meer te beleven zoals een oude ambachten markt, een kermis en tal van kinderactiviteiten. Naast de vele paarden die al vroeg worden verhandeld op de markt zijn er ook paarden activiteiten tijdens deze paardenmarkt.

Zoals een paardenshow, ringsteken en nog veel meer. De paardenmarkt wordt ook goed bezocht door bezoekers uit heel Nederland bij normale omstandigheden komen er ongeveer 25.000 bezoekers.

Paardenmarkt Goor

Tot 2021 werd Op de tweede vrijdag in december wordt er een jaarlijkse paardenmarkt gehouden in het Overijsselse Goor. Sinds 2021 wordt op de derde zaterdag van December de Paardenmarkt gehouden in combinatie met een leuke wintermarkt. De paardenmarkt is ook op een andere locatie de spoorstraat en niet meer op het plein bij het gemeentehuis.

Naast de wintermarkt zijn er ook veel paarden- en aanverwante artikelen te koop. De paardenmarkt is verplaatst om een grote publiek te bereiken, de opkomst van de paarden is door de verplaatsing niet minder geworden en ook in 2023 komt er weer een groot aantal paarden en handelaren op dit evenementen af.

Reacties
Categorieën