|

De 5 beste verrekijkers om vliegtuigen en treinen te spotten 2023

Vaak wordt er gedacht dat je met één soort verrekijker alles kunt zien, dit is uiteraard ook wel het geval maar er zit veel verschil tussen de verrekijkers. Dit heeft te maken met de vergrotingen vliegtuigen zijn vaak op verre afstand om details goed te kunnen bekijken is een hoge vergroting en een grote lens het meest ideale.

Dit is uiteraard niet het enige waar je op moet letten bij het kopen van een verrekijker voor vliegtuig, trein en andere voertuigen te spotten. Op deze pagina vertel ik je alles over de verrekijkers die geschikt zijn voor auto´s, vliegtuigen, schepen, treinen en vrachtwagens te spotten. Ook vind je hier de 5 beste verrekijkers, deze verrekijkers worden uitgebreid beschreven.

Waar moet een verrekijker voor vliegtuig spotten aan voldoen.

Het grootste verschil met vogels is dat vliegtuigen snel voort bewegen dan vogel. De beeldhoek is dan ook erg belangrijk. Het volgen van een vliegtuig met een verrekijker is ook niet eenvoudig en heeft echt wel even oefening nodig.

Bij een grote beeldhoek blijft het vliegtuig beter en langer in beeld en is dit ook echt een pre. De vergroting speelt ook een grote rol. Vliegtuigen kunnen op een grote afstand vliegen en je wilt graag zoveel mogelijk details zien. Een sterke vergroting zorgt er voor dat je de vliegtuigen beter kunt zien en gedetailleerder.

De beste vergroting is 10x of meer als het om vliegtuigen gaat. Bij deze vergroting is een statief wel aanbevolen anders krijg je al snel te maken met veel trillingen en beweging bij het kijken door de verrekijker. Een nadeel van 12x vergroten is dat het moeilijk is de vliegtuigen te volgen wel zie je heel veel details en de vliegtuig beter. Bij 8 en 10x vergroten heb je en breder gezichtsveld.

Een lens opening van minimaal 30 mm of groter is aan te raden en zijn zeer geschikt om vliegtuigen mee te spotten of vliegshows mee te bekijken.

Een 8×42 wordt misschien niet direct aanbevolen maar is wel geschikt om vliegtuigen mee te kijken. Bij de meeste omstandigheden heb je goed beeld en je hoeft ook niet gelijk een statief te gebruik die je bij 10 en 12 x vergroten wel nodig hebt.

Het gewicht is ook van groot belang bij een verrekijker. Het mooiste is een verrekijker te kopen en te gebruiken die niet zwaarder is dan 1000 gram. Je moet niet alleen ruim een kilo meenemen naar de plek waar jij de verrekijker wilt gebruiken maar ook bij het vast houden voel je het gewicht. Hoe zwaarder de verrekijker hoe moeilijker deze is stil te houden.

Als jij ook met regenachtige dagen vliegtuigen, treinen of iets anders wil spotten is een gasgevulde verrekijker aanbevolen. De gevulde verrekijker zijn waterbestendig. Deze verrekijker zijn vaak wel duurder in aanschaf maar wel geschikt voor elk weer type.

De 5 beste verrekijker voor vliegtuig en treinen spotten.

Nu je het belangrijkste weet over de verrekijker voor vliegtuig spotten is het tijd voor de 5 beste modellen van dit moment. De verrekijker worden uitgebreid beschreven en voor extra informatie heb ik een link van Bol.com geplaatst. De link geeft onder andere de waarderingen en de recensies van de lezers weer. Via de link kun je de verrekijker ook eenvoudig en snel bestellen.

National Geographic Verrekijker – 10×50 Porro 

National Geographic Porro prisma verrekijker

Deze elegante Porro prisma verrekijker schittert met uitstekende optische eigenschappen. De zwarte, volledig gecoate optiek verbetert de lichttransmissie en daarmee kleurweergave en contrast aanzienlijk. Een dioptrie-instelling is natuurlijk beschikbaar. Deze verrekijker is daarom zeer geschikt om eerste ervaring op te doen in vogel- en natuurobservatie maar ook bij het spotten van vliegtuigen.

De 10x vergroting zorgt voor een rustig beeld, zelfs op winderige dagen. De lenzen met een diameter van 50 mm bieden voldoende licht om zelfs in de schemering waarnemingen te doen. Tas en schouderband zijn inbegrepen. Voor langere waarnemingen is een schroefdraad voor een statiefadapter geïnstalleerd.

Specificaties:
Kleur: zwart
Geslacht: unisex
Materiaal: staal, rubber
Afmetingen: 19,5 x 19 x 3,2 (lxbxh)
Gewicht: 780 gram

Optische specificaties:
Diameter lens: 50 mm
Vergroting: 10
Materiële prisma’s: BK-7
Gezichtsveld op 1000 m: 96 m
Gezichtsveld: 5,49 graden
Lichtsterkte: 25
Schemering nummer: 22.36

Technische specificaties:
Revolutions focus: 1,25
Interpupillaire afstand min: 5,68 cm
Interpupillaire afstand max: 7,16 cm


Vortex Crossfire HD 10×50 Verrekijker

De Vortex Crossfire HD is de nieuwe en verbeterde versie in de Crossfire-serie van Vortex. Vortex heeft de Crossfire HD 10×50 Verrekijker uitgerust met een verbeterd HD optisch systeem met volledig Multi Coated lenzen. Dit zorgt voor een hogere lichttransmissie waardoor u heldere en scherpere beelden krijgt dan bij zijn voorganger.

Ook wordt de Vortex Crossfire HD 10×50 Verrekijker uitgerust met een Vortex Glasspak Verrekijker Harnas waarin u uw verrekijker goed kunt beschermen op momenten dat u de verrekijker niet gebruikt. Deze tas kunt u eenvoudig op uw borst hangen zodat u hem met één handbeweging kunt pakken.Toepassing Vortex Crossfire HD 10×50 Verrekijker

Wanneer de Vortex Crossfire HD 10×50 in het Glasspak Verrekijker Harnas op uw borst wordt gedragen kunt u met duim en wijsvinger de tas openen om daarna meteen de verrekijker uit de tas te halen en te gebruiken. Wanneer u door de verrekijker kijkt is het belangrijk om één cirkel te zien, dit kunt u bereiken door de oculairen van elkaar af of juist naar elkaar toe te bewegen.

Op het moment dat de cirkel één geheel is, sluit u uw rechteroog en stelt u scherp met het scherpstelwiel in het midden, bovenop de kijker.Zodra u een scherp beeld ziet opent u uw rechteroog en sluit u het linker. Nu kunt u de dioptrie-ring draaien totdat u ook een scherp beeld ziet met het rechteroog. De dioptrie-ring vindt u voorbij het oculairrubber van het rechteroog. Wanneer u een scherp beeld ziet kunt u uw oog openen en is de Vortex Crossfire HD 10×50 Verrekijker klaar voor gebruik.

Ook is het mogelijk om de afstand tussen uw ogen en het oculair te vergroten door aan de oculairen te draaien. Deze zogenaamde Twist-Up oculairen zorgen ervoor dat u nog comfortabeler door de verrekijker kunt kijken. De maximale oogafstand is in een vloeiende beweging in te stellen tot maximaal 17mm.Eigenschappen van de Vortex Crossfire HD 10×50 Verrekijker

 • HD Optisch Systeem, geoptimaliseerde glaselementen voor een uitzonderlijke scherpte en een uitstekende kleurechtheid, van rand tot rand.
 • Fully Multi Coated lenzen, antireflecterende coatings op alle lucht/glasoppervlakken zorgen voor een betere lichttransmissie voor meer helderheid en meer rendement in omstandigheden met minder licht.
 • Fase correctie, coating op het dakkantprisma verhoogt de resolutie en het contrast.
 • Stikstofgas gevuld en met O-ringen afgesloten om de verrekijker waterdicht te maken en om mistvorming te voorkomen.
 • Rubberen body, deze biedt een veilige, slipvrije grip en duurzame bescherming.
 • Schokbestendig, ontworpen om de grootste schokken te weerstaan.
 • Twist-up eyecups.
 • Dioptrie aanpassing bij rechter oculair.

Toon minder


Vultus Monokijker Verrekijker – 12×50 – Monoculair met Statief 

Houd jij ervan om in de natuur te zijn en alles te ontdekken wat de natuur jou te bieden heeft? Haal vanaf nu jou favoriete object tot in detail dichtbij met deze Vultus Obscur! Of het nu gaat om het spotten van snel bewegende vogels of het observeren van een grote berg maar ook treinen en vliegtuigen, deze Vultus monokijker biedt het allemaal. Haar compacte design en haar van hoogwaardige gecoate lens maakt deze monokijker ideaal voor iedereen die ervan houdt om de wereld te ontdekken. Maar er zijn nog veel meer voordelen…

Gebruiksvriendelijkheid staat centraal

Niets is zo vervelend dan een object goed in beeld te hebben en hem dan uit het oog te verliezen omdat de kijker niet meewerkt. Wij ervaarde deze problemen en dit is de reden dat onze Vultus monokijker op 100% gebruikersgemak is ontwikkeld. De gratis bijgeleverde handstrap in combinatie met het professionele statief zorgen ervoor dat je jouw object niet meer uit het oog hoeft te verliezen. Samen met de soepel bewegende zoomfunctie kun je urenlang kijkplezier ervaren zonder ook maar enige tegenslag.

Andere voordelen:

 • Inzoomen tot in detail met de 12x vergroting – Door de ruime vergroting kun je objecten tot wel 5000 meter dichtbij halen en tot in detail bekijken. Andere monokijkers hebben vaak een vergroting tot 8x, wat ervoor zorgt dat objecten onduidelijk en ver weg blijven.
 • Licht en compact design – Met een gewicht van 310 gram is deze Vultus Obscur ideaal voor wandelaars, hikers en iedereen die een klein beetje ruimte over heeft in zijn of haar zak.
 • 50mm lens – Dit zorgt voor veel lichtinval, wat ervoor zorgt dat de objecten helder in beeld komen.
 • Water- en stofdicht – Wanneer het regent tijdens het wandelen hoef je je geen zorgen te maken over de monokijker door haar regenproef design. Daarnaast gaat deze monokijker erg lang mee, omdat hij ook nog eens stofdicht. Dit maakt hem geschikt voor ieder weer en iedere omgeving.
 • Double coated lens – De dubbel gecoate lens zorgt voor een hoge resolutie en helder zicht, zelfs wanneer het schemert!
 • ABS materiaal – ABS is een duurzaam en sterk materiaal en wordt daarom ook gebruikt voor producten waaraan hoge veiligheidseisen worden gesteld zoals bijvoorbeeld autobumpers of motorhelmen. Hierdoor is deze kijker extreem stevig en is hij valbestendig.

Smartphonehouder
Sommige beelden zijn te mooi om slechts één keer te zien of om helemaal voor jezelf te houden. Daarom kan je door middel van de bijgevoegde smartphonehouder foto’s maken van alles dat je ziet. Bevestig de houder aan de monokijker, en je smartphone aan de houder. Geschikt voor zowel Android telefoons als Iphones tot 8,5 centimeter breed. Zo bewaar je elke herinnering en kan je deze altijd met je vrienden delen.

Handstrap
Bevestig de bijgeleverde handstrap eenvoudig aan de Vultus Obscur, doe je hand erdoor en geniet van extra stevigheid. De extra stevigheid voorkomt trillingen, omdat vasthouden nu geen enkele moeite meer kost. Daarnaast zorgt deze extra stevigheid ervoor dat je eenvoudig van object naar object kunt gaan doordat scherpstellen geen moeite meer kost.

Inclusief draagtas en nekkoord
De monokijker komt met een stevige draagtas en een comfortabel nekkoord. Zo kun je hem snel inpakken en meenemen! Dit maakt deze monokijker perfect voor reizen en lange wandeltochten. Daarnaast is deze Vultus Obscur erg eenvoudig op te bergen.


Nordwald® 10×42 Verrekijker

Ga jij graag de natuur in, of zoek je een kwalitatief goede kijker om vogels te spotten. Deze hoogwaardige gebruiksvriendelijke verrekijker van Nordwald is gevuld met stikstof, daardoor is de verrekijker volledig water- en stofdicht. De verrekijker wordt tevens geleverd met een smartphone adapter en een adapter om de verrekijker te gebruiken in combinatie met een statief. Met deze verrekijker beleef je elk moment 10x dichterbij.

De smartphoneadapter maakt het eenvoudig om je ervaringen op te nemen tijdens het vogelspotten of bij voetbalwedstrijden en concerten. De BAK4 prisma en de full multi-coated (FMC) lenzen garanderen een hoge resolutie en helder zicht, zelfs als het schemert. De extra grote 18mm ooglenzen maakt deze verrekijker tevens ideaal voor brildragers. Nordwald staat garant voor kwaliteit.

De complete set wordt geleverd in een mooie opbergdoos, zo houdt je alles netjes bij elkaar. De verrekijker van Nordwald is geschikt voor volwassenen en kinderen. De verrekijker is inclusief draagriem, draagtas, lensdoppen, statiefadapter en een smartphonehouder.

Voordelen verrekijker NORDWALD:

 • Nitrogen gas gevuld, dus volledig water- en stofdicht
 • Bak4 prisma
 • 10 vergroting
 • 42mm multicoating lens met grotere lichtdoorlatendheid
 • Inclusief statiefadapter en smartphonehouder
 • Zeer geschikt voor brildragers
 • Inclusief extra accessoires en hoogwaardige opbergdoos

Multi-coated lenzen
De fully multi-coated lenzen zorgen ervoor dat alles, zelfs tot op 300 meter afstand, haarscherp en met minimale reflectie te zien is. De lensdiameter is 42mm en geeft een vergroting van 10x. FMC lenzen zorgen voor meer contrast en maken de beelden helderder. Zelfs als er minder licht is. Dit maakt de Nordwald verrekijker zo geschikt bij concerten, in de vroege uurtjes of juist in de schemer.

BAK4 prisma
De Nordwald verrekijker beschikt over het BAK4 prisma. Ten opzichte van andere kijkers met een BAK7 prisma gaat er bij een BAK4 prisma veel minder licht verloren. Met de hoge brekingsindex zijn er geen verstoringen in het beeld. Zo behoud je optimale helderheid en vlijmscherpe beelden. Perfect dus als je vogels wilt spotten of wilt genieten van de mooie landschappen die de natuur te bieden heeft.

Smartphonehouder
De wereld ontdekken en herinneringen maken is een geweldige bezigheid, maar wat als je dit ook nog kunt delen met je vrienden, familie of zelfs op social media. In de bijgeleverde gebruikshandleiding staat eenvoudig uitgelegd hoe je de smartphonehouder kunt bevestigen en gebruiken. Door het gebruik van de smartphonehouder leg je al die mooie beelden vast op foto of video. Geschikt voor zowel Android telefoons als Iphones tot 7,5 centimeter breed. Zo bewaar je elke herinnering en kan je deze altijd met je vrienden delen.Inclusief draagtas en nekkoord.

De Nordwald verrekijker is een compact dakkant type en weegt slechts 780 gram. De verrekijker komt met een stevige draagtas en een comfortabel nekkoord. Zo kun je hem snel inpakken en meenemen! Daarnaast is de behuizing van de verrekijker gemaakt van rubber waardoor hij schokbestendig is, antislip en niet makkelijk uit je handen glipt.


Bynolyt Stork Wpr 8X42 Verrekijker

De Storks zijn met hun open brug constructie en fraaie lijnen, bijzondere kijkers in ons assortiment.De ergonomische open brug constructie geeft de kijkers een uitstekende handligging en groot bedieningsgemak. Het aangenaam lage gewicht zorgt voor een rotsvast stabiel kijkerbeeld.

De Storks zijn waterdicht en gevuld met droog stikstofgas tegen het inwendig beslaan van de optiek. Daarmee kunnen de kijkers onder alle weersomstandigheden probleemloos worden gebruikt. Optisch zijn de Storks goed uitgerust met hoog transparante BAK4 Schmidt-Pechan dakkant prisma’s.

De multicoating op de lenzen zorgt voor een briljant helder kijkerbeeld. De Storks zijn voorzien van een statief aansluiting, zodat ze zo nodig stabiel kunnen worden opgesteld om elke trilling te vermijden voor het waarnemen van de fijnste details.- BAK4 Schmidt-Pechan dakkant prisma’s- Multicoating- Waterdicht- Statiefaansluiting- Draagriem en opbergtasTips voor vliegtuig spotten

Hieronder nog een paar tips voor het vliegtuig / trein spotten

 • Houdt je aan de regels van de spoorwegen en het vliegveld. Niet overal worden spotters gewaardeerd, waar je niet mag spotten is vaak online wel te vinden. Dit geldt vooral voor vliegvelden.
 • Neem je identiteitsbewijs / paspoort mee. De politie en of beveiliging kan hier om vragen.
 • Meld verdachte activiteiten bij de beveiliging of politie
 • Geduld en een goede voorbereiding zorgt voor de mooiste vliegtuigen en treinen.

Vergelijkbare berichten