De top 7 van de mooiste uitkijktorens in Nederland 2023

Nederland heeft geen echte bergen met een prachtig uitzicht. Gelukkig zijn er in Nederland vele uitkijktorens. Veel natuurgebieden en Nationale parken hebben een uitkijktoren.

Je hebt in Nederland verschillende uitkijktorens die verbonden zijn met gebouwen, maar ook op zichzelf staande torens. Voor deze blog heb ik gekozen voor publiek toegankelijke uitkijktorens.

De ene toren is geselecteerd om zijn uitzicht, de andere om de bouw of de mogelijkheden. Elke uitkijktoren heeft zijn eigen geschiedenis en verhaal, dit heb ik ook als beschrijving toegevoegd.

Hieronder vind je de 7 bijzonderste uitkijktorens van Nederland.

Uitkijktoren Veluwetransferium Nunspeet.

De uitkijktoren Veluwetransferium staat in 1 van de bekendste en mooiste Nationale Parken van Nederland. Deze mooie toren heeft een hoogte van 30 meter. Vanuit de toren heb je fantastisch uitzicht over de omgeving van Nunspeet en de Hoge Veluwe.

Bij de toren is een bezoekerscentrum waar je op een scherm het uitzicht van de toren kunt bekijken. Dit is ideaal voor iedereen die niet de toren kan beklimmen of erg hoogtevrees heeft. Je kunt op het terrein van de toren ook een hapje eten en voor de kinderen is er een speeltuin.

Met 150 parkeerplaatsen is er bijna altijd wel een plekje te vinden. Dit punt is een perfect startpunt voor een heerlijke wandeling of een fietstocht.


Uitkijktoren Pompejus Halsteren

De uitkijktoren Pompejus ligt in Halsteren nabij Bergen op zoom. De toren is 25 meter hoog en heeft 129 treden. Het is gratis te bezoeken. Het uitzicht is heel mooi en je kijkt over de Brabantse Wal. Maar ook het ontwerp van de toren is een bezienswaardigheid op zich.

Niet alleen de toren is het bezoeken waard, maar nabij de toren ligt de Modusbrug. Een brug waarbij je echt door het water kunt lopen, zonder nat te worden. Zomers zijn er ook regelmatig openluchttheater voorstellingen. Dus je hoeft hier niet alleen voor de toren te komen, ook in de omgeving is genoeg te zien en te beleven.


D’n Flaestoren Esbeek.

De bijzondere toren ligt op een geweldige locatie, namelijk tussen 2 natuurgebieden in. De Fleas en het Goorven. De totale hoogte is 25 meter. Het hoogste uitkijkpunt bevind zich op 22 meter. De toren is een combinatie van 8 bomen en 3000 kilo staal.

De toren is te beklimmen via de wenteltrap, het is een behoorlijke klim, maar doordat je vanaf het begin af aan een prachtig uitzicht hebt is het goed te doen. De toren is rondom open en vanaf de toren kun je zelfs België zien liggen.


Euromast Rotterdam

Als het over de mooiste uitkijktorens gaat mag de Euromast niet ontbreken. Het is geen toren midden in de natuur, maar in de stad Rotterdam. De Euromast is het hoogste uitzichtpunt van ons land, maar liefst 185 meter. Buiten dat het uitzicht geweldig is over de stad Rotterdam, heeft de toren zelf ook nog een paar prachtige details. Op 100 meter vind je een restaurant die rondom voorzien is van ramen waardoor je tijdens het eten kunt genieten van de stad. Kun je geen genoeg krijgen van de toren? Je kunt er ook overnachten en als dat niet spannend genoeg is slapen op hoge hoogte, heb je ook nog de mogelijkheid om te abseilen of tokkelen.


Domtoren Utrecht

Ook de Domtoren in Utrecht ligt niet midden in de natuur. Maar het uitzicht er niet minder mooi om. De hoge toren is wel een stuk lager dan de Euromast. De toren heeft een hoogte van 112 meter. Je kunt deze toren beklimmen, dit is wel een leuke uitdaging want het heeft maar liefs 465 traptreden.

De toren is alleen te bezoeken onder begeleiding van een gids. De beklimming en de weg terug neemt ongeveer een uur in beslag.


A’DAM Lookout Amsterdam.

De laatste toren in de stad die wij in de lijst hebben staan is de A’DAM Toren. Van het dak van het observatiedek kun je genieten van uitzicht over de haven, het centrum de overige prachtige plekken van de stad en omgeving van Amsterdam. De toren die in Amsterdam-Noord staat heeft 22 verdiepingen.

Misschien wel het leukste, aan het dak van deze toren is de schommel “Over The Edge” De schommel bevind zich op een hoogte van 100 meter en is daarmee meteen de hoogste schommel van Europa.

Als je toegang wil tot het dak van de toren moet je wel een ticket kopen en de toren is dagelijks open van 10.00 uur tot 22.00 uur. Wil je langer van het uitzicht genieten dan kun je ook een diner boeken bij het Restaurant Moon dat zich ook boven in de toren bevind. Het restaurant is draaiend dus het uitzicht verveeld nooit.


Bosbergentoren Appelscha

De Bosbergentoren in Appelscha is één van de mooiste uitkijktorens van Noord-Nederland. Deze toren van 33 meter ligt bovenop een stuifduin en is tevens het hoogste punt in de provincie Appelscha.

Het ontwerp van de toren is geïnspireerd op een reusachtige dennenstam. Op de plek van deze toren stond vroeger een kleinere toren. Bij de nieuwbouw is aan alles gedacht er zit namelijk ook een lift in de toren. Zodat iedereen kan genieten van uitzicht op het Nationaal Park Drents-Friese Wold. De toren is elke dag te bezoeken, het beklimmen van de toren is niet gratis, de kosten hiervoor zijn € 2,-

Vergelijkbare berichten