|

De 7 leukste najaarsmarkten in Nederland 2023

Een jaarmarkt is een terugkerende markt in een bepaalde stad,dorp, straat of stadsdeel. Een Najaarsmarkt is een terugkerende markt in het Najaar. Het najaar wordt ook wel herfst genoemd en is in 2022 officieel vanaf 23 september t/m 21 december. De najaarsmarkten zijn meestal vanaf september tot de kerstmarkten (begin december)

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de 7 leukste najaarsmarkten vanaf september tot begin december. De markten worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven van de markt en als de markt de moeite waard is voor jou om te bezoeken.


De beste deals voor de leukste dagjes weg vind je op Tripper.nl!

Zuidlaarder Paardenmarkt

Op dinsdag 17 oktober is er weer een Zuildermarkt in het Drentse dorp Zuidlaren. Van oudheid is het een paardenmarkt tegenwoordig is het een combinatie van een paardenmarkten en een warenmarkt.

Het is nog steeds de grootste najaarsmarkt voor paarden van Europa en wordt niet alleen door Nederlanders bezocht maar je vind hier handelaren uit heel Europa om de handel te verkopen of te kopen.

Niet alleen de paardenmarkt is populair en groot dit geldt ook zeker voor de warenmarkt van ruim 4 kilometer met een groot aanbod van non-food en food producten. Ook wordt de lokale zuidlaarderbol verkocht een soort groot krentenbrood.

Naast de paardenmarkt en de warenmarkten zijn er nog een tal van activiteiten zoals een kermis en veel muziek en diverse feesttenten. In het noorden is de Zuidlaarder Paardenmarkt één van de grootste evenementen waar veel publiek op af komt.


Leste Mert Druten

De Leste Mert Druten wordt elk jaar gehouden tijdens de 1e donderdag na 2 november. In 2023 is dat op donderdag 9 november. De Leste Mert zeg het al een beetje, het is de laatste veemarkt van het jaar in de regio en dat moet uiteraard groot gevierd worden.

Het hele dorp staat in teken van de leste mert, oud inwoners komen terug na Druten en de kinderen zijn de hele dag vrij van school. In totaal vind je ruim 300 kraampjes door het hele centrum. Naast de grote markt en de veestapel (koeien, paarden en ander vee) is er ook een kermis, volop muziek en diverse activiteiten.

De traditionele maaltijd tijdens de Leste Mert is erwtensoep / snert en bijna overal te verkrijgen. De markt wordt niet alleen bezocht door Drutenaren of oud Drutenaren maar ook door veel bezoekers uit de omgeving.


Leiden Ontzet

Leiden ontzet is niet één 1 markt maar 3 dagen feest. Het Leiden ontzet is jaarlijks terugkerend feest en ter herdenking van de Spaanse belegering van deze stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog en het ontzet op 3 oktober 1574. Daarom wordt er op 3 oktober groot uitgepakt. Naast een kermis en een grote jaarmarkt zijn er ook veel tradities die leuk zijn mee te maken.

Je hebt de uitreiking van haring en wittebrood, de traditionele herdenkingsdienst, 3 oktober optocht, het eten van hutspot en nog veel meer.

Tijdens het leiden ontzet is er ook een kinderplein en veel optredens van artiesten zowel muzikaal als straattheater. Je vind de optreden van vele artiesten op de Garenmarkt.


De Jouster Merke

De Jouster Merk is de jaarmarkt in Joure die al sinds 1482 elke vierde donderdag in september worden gehouden. (28 september 2023) Naast een grote jaarmarkt is er ook veel aandacht aan de landbouw en is er een paardenmarkt. Die is de oudste paardenmarkt van Nederland. De paardenveiling die al wel een heel stuk kleiner is geworden wordt gehouden in de manege aan de rand van Joure.

De jaarmarkt wordt in de winkelstraat (Midstraat) gehouden en in de omliggende straten. In het verlengde van de jaarmarkt is de landbouwtentoonstelling dat ook vele bezoekers trekt van heinde en ver. Tijdens de jaarmarkt is er ook een leuke kermis die achter de Midstraat wordt gehouden.


Jaarmarkt Alphen aan de Rijn

De Jaarmarkt in Alphen aan de Rijn is de grootste jaarmarkt van Nederland en wordt altijd op de derde woensdag in september gehouden. Dat is voor 2022 op 20 september. Van 10.00 tot 17.00 vind je door het hele centrum van Alphen aan de Rijn marktkramen en nog veel meer. Zoals standwerkers, foodtrucks, kermis en een tal van activiteiten.

Denk bij activiteiten aan een kinder rommelmarkt en een diverse kinder activiteiten zoals springkussens, workshops, knutselen, schminken etc. Ook aan entertainment ontbreekt het zeker niet denk hierbij aan: Dixielandband, Country band, Rock & Roll, Nederlandstalig en All-round bands. het muziek programma eindigt later dan de markt je kunt tot 19.00 uur genieten van al het muziek en entertainment.

Naar de jaarmarkt van Alphen aan de Rijn zie je standhouders en publiek uit heel Nederland en bij normale omstandigheden lopen hier meer dan 100.000 bezoekers.


De Rodermarkt

Op de vierde dinsdag van september wordt jaarlijks de Rodermarkt georganiseerd. Deze markt wordt al sinds 1727 gehouden. De markt wordt gehouden in het Drentse dorp Roden. De markt is begonnen als een vee- en paardenmarkt maar is in de jaren uitgegroeid in een feestweek met duizenden bezoekers uit de hele omgeving.

Op vrijdag voorafgaande van de Rodermarkt die op dinsdag wordt gehouden begint de feestweek en eindigt op de woensdag na de Rodermarkt. De Rodermarkt wordt bezocht door standhouders uit heel het land en is ook één van de grootste markten in het Noorden van Nederland.

Tijdens de feestweek staat het dorp in tegen van deze week. De straten zijn versierd, de hele week is er een grote kermis en elke avond is het een groot feest in de cafés.


Koeiemart Woerden

De Koeiemart (Koeienmarkt) Woerden is een grote jaarmarkt die al jaren bestaat. Deze markt wordt gezien als belangrijkste evenement in Woerden er wordt elk jaar gehuden op de woensdag na 20 oktober. In 2022 wordt deze gehouden op 25 oktober. Van oudsher werd er vee verhandeld op de koeiemarkt.

Tegenwoordig is er veel meer te beleven dan alleen een veemarkt in verschillende straten en pleinen zijn diverse activiteiten waaronder een grote kermis, een koeienshow, een warenmarkt en een streekmarkt met oude ambachten.

Tijdens de Woerdense markt worden traditioneel snert en poffertjes gegeten. Dit is er dan ook goed verkrijgbaar tijdens de markt.


De beste deals voor de leukste dagjes weg vind je op Tripper.nl!

Vergelijkbare berichten