Breda Carnaval
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
01/24/2024
4 min

De 7 leukste Carnavalsoptochten van Nederland 2024

01/24/2024
4 min

Het Carnavals seizoen begint officieel op 11 november maar het Carnavals weekend met de mooie optochten wordt in 2024 gehouden vanaf vrijdag 9 februari tot en met dinsdag 13 februari . Niet in elke stad en dorp wordt er vanaf de vrijdag al carnaval gehouden velen beginnen ook op de zaterdag en eindigen op de dinsdag.

Hoewel Carnaval echt een feest is van onder de rivieren zie je ook steeds meer grote en mooi optochten boven de rivieren. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de meest bijzondere carnavals optochten in Nederland.

Om je een goed beeld te geven van de Carnavals optochten worden deze uitgebreid beschreven en worden er diverse tips gegeven. Zodat je een goed beeld krijgt of deze optocht voor jouw de moeite waard is om te bezoeken.

Den Bosch (Oeteldonk)

Den Bosch wordt omgedoopt tot Oeteldonk tijdens carnaval. Oeteldonk is één van de populairste carnavalssteden en heeft de drukst bezocht carnavalsoptocht van Nederland.

Op maandag is d’n Grôten Optocht die door de binnenstad van Den Bosch trekt. De bezoekers kunnen gaan genieten van grote prachtige gebouwde praalwagens,  Dansmariekes loopgroepen, en andere deelnemers. Uiteraard is er ook muziek en bier aanwezig voor de extra sfeer en gezelligheid.

De optocht begint op maandag 12 februari om 12.33 uur. Het thema voor de het carnaval en de optocht is Oeteldonk draoit deur. Een prachtig thema wat weer veel leuke en grappige creaties op gaat leveren.

Het Carnaval in Oeteldonk wordt traditioneel afgesloten met de symbolische begrafenis van Knillis. Boek Knillis is het symbool van de Oeteldonkse carnaval.

Maastricht

Carnaval wordt erg groot gevierd in Maastricht, tijdens carnaval wordt deze stad Meestrech genoemd. De Carnavalsoptocht in Maastricht is het hoogtepunt van het Rijnlands carnaval en  staat bekend om de mooie en bijzondere kostuums en de schmink. Er is veel aandacht besteed aan beide.

De gezichten worden secuur en feestelijk geschminkt en de kostuums worden zelf gemaakt door de creatieve Limburgers. Dit maakt ook duidelijk een onderscheid met de andere optochten in Limburg en Brabant waar het draait om grote praalwagens.

Op zondagmiddag om 13.33 begint de grote optocht die je echt niet mag missen. Hoeft jij niet perse de grootste praalwagens die tot de hemel rijzen, maar zie jij liever prachtige kostuums en beeldige geschminkte gezichten dan kun je het beste voor Maastricht kiezen.

De Twentse Verlichte Optocht Tubbergen

De Vrijdag van het Carnavalsweekend wordt er boven de rivieren in Tubbergen (Overijssel) een grote verlichte optocht gehouden met vele praalwagens en loopgroepen uit de Gemeente Tubbergen en ver er buiten. De optocht begint om 18.45 / 19.00 uur en eindigt rond 21.00 uur.

Aan de optocht doen niet alleen veel praalwagens en loopgroepen mee, het wordt ook zeer bezocht voor toeschouwers en belangstellende ondanks dat er een kleine entree wordt gevraagd om de optocht te kunnen bewonderen.

Het mooie aan de optocht is dat alle straatverlichting (lantaarnpalen) uitgaan langs de route. Alleen de lantaarnpalen bij de kruispunten zijn nog aan voor de veiligheid. Dit betekend dat de lampjes van de loopgroepen en de praalwagens beter tot zijn recht komen en je het spektakel nog beter kunt zien.

Naast de verlichte optocht zijn er ook een aantal nevenactiviteiten zoals diverse dweilorkesten die zorgen voor veel gezelligheid en muziek. Na de optocht zorgen de dweilorkesten voor live muziek in de cafés.

Eindhoven

Eindhoven de Gekste! en niet alleen met carnaval. De lichtstad is het weekend van Carnaval omgedoopt tot Lampegat en staat een paar dagen helemaal op z’n kop. Vooral op de zaterdag is het gekke huis in Lampegat, als de optocht door de stad heen trekt.

De activiteiten op de zaterdag beginnen rond 12.00 uur. Rond 12.41 is de kinderoptocht deze wordt gevolgd door de grote optocht die om 13.11 uur begint. De grote optocht in Eindhoven behoort tot de grotere optochten van Nederland.

Beide optochten trekken door het centrum van Eindhoven en trekken veel bekijks. De grote optocht is voorzien van mooie grote praalwagens.

Oldenzaal

Niet zover van Tubbergen vind je Oldenzaal ook Oldenzaal ligt in Twente / Overijssel. Carnaval leeft in veel Twente steden en dorpen en dit geldt ook zeker voor Oldenzaal.

De Carnavalsoptocht in Oldenzaal wordt gezien als de mooiste carnavalsoptocht boven de rivieren en is met 100.000 bezoekers één groot spektakel. De optocht wordt niet voor niets ¨de Grote Twentse Carnavalsoptocht¨ genoemd.

Elke jaar doen we tientallen praalwagens uit de omgeving mee en zijn er ook diverse loopgroepen. De grote optocht vind plaats op de Carnavalszondag en begint rond 12.30 uur. Op Rosenmontag is er een kinderoptocht in de binnenstad minder groot en spectaculair maar zeker niet minder gezellig.

Wist je trouwens dat Oldenzaal tijdens de Carnaval omgedoopt wordt tot Boeskoolstad.

Berghem

Berghem is een dorp aan de rand van Oss en wordt tijdens Carnaval ¨Knollenrijk¨ genoemd. Op Carnavalszondag wordt er een prachtige verlichte Carnavalsoptocht gehouden. Deze optocht begint om 19.00 uur en trekt door het dorp.

Op deze zondagavond trekken tienduizenden bezoekers naar Berghem om van de prachtige optocht te kunnen genieten. Diverse praalwagens en loopgroepen trekken door het dorp met duizenden lampjes om de straten van Berghem extra kleur te geven. De praalwagens halen lengtes van maar liefs 25 meter en kunnen wel tot 8 meter hoog zijn een waar spektakel in het donker.

Een leuk detail is dat er ook vele straten, tuinen en huizen op een sierlijke manier verlicht en versierd zijn voor de optocht kortom je komt ogen en oren te kort in Berghem.

Breda


Breda mag zeker niet ontbreken als het om Carnaval en de mooiste optochten gaat. Voor velen is Breda dat tijdens Carnaval Kielegat heet de mooiste optocht van het land.

De optocht op maandag is een optocht van de mooie indrukwekkende en vooral grote praalwagens die als een gekleurde lint door het historische centrum van Breda trekken. Naast de vele en grote praalwagens zijn er ook diverse loopgroepen die zorgen voor veel sfeer en gezelligheid.

De Carnavalsoptocht begint om 13.11 uur maar voordat de grote praalwagens door de straten rijden heb je eerst een mooie jeugdoptocht die ook zeker de moeite waard is om te bekijken en dan ben je ook zeker verzekerd van een goede plek.

Reacties
Categorieën