| | | |

De 7 beste plekken/landen waar je mag wildkamperen in Europa 2023

Wildkamperen is een vorm van kamperen op een niet aangewezen locatie, kortom op een plek naar keuze in de natuur. In veel Europese landen is het verboden waaronder in Nederland en Duitsland. Maar er zijn gelukkig verschillende alternatieven en nog plekken waar wel mogelijkheden zijn.

In België is wildkamperen ook niet toegestaan er is hier wel een zeer goed alternatief namelijk bivakzones. Dit zijn erkende, legale plekken in de natuur waar je kort, zonder luxe en discreet mag overnachten in je eigen tent. Bedoeld voor iedereen die wie te voet of per fiets onderweg is. Comfortvoorziening zoals een waterpunt of een vuurkring zijn geen garantie. Je verblijft er op de basis van zonder verstoring van de natuurlijke omgeving. Bekijk hier de website van Bivakzone.be met de bivakzones waar je kunt wildkamperen.

De reden dat wildkamperen steeds meer is verboden heeft te maken met de overlast op de plekken en het afval wat er achter gelaten wordt. Dit gebeurt niet alleen in de natuur maar is ook toepassing op de camperplaatsen. Daarom zie je de laatste jaren de gratis camperplaatsen sterk terug gelopen.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar landen / plekken waar jij je tent kan opbouwen en een nacht gratis kan bivakkeren. Je vind veel informatie over de plekken, de regels, mogelijkheden en meer. De wetgeving en regels wijzigen snel, dus check even voor de zekerheid of de regels en wetten niet veranderd zijn. De landen die niet in het lijstje staan, maar zeker mogelijkheden bieden zijn Estland, Litouwen, Roemenië, Oekraïne en Letland.

Voordat ik begin met de 7 plekken / landen waar je mag wildkamperen, wil ik je nog een paar campingboeken laten zien deze kun zeer handig zijn als je niet een geschikte plek vind om te wildkamperen of een nachtje op de camping wil bivakkeren. Maar ook boeken over wildkamperen.

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Schotland

Wildkamperen in Schotland is toegestaan in een tent. in 2003 is er een wet aangenomen die het mogelijk maakt om in de natuur te kamperen. Wel zijn er een paar regels, je mag alleen of in kleine groepjes maximaal 3 dagen kamperen in het wild op 1 plek.

Waar je niet mag overnachten is in de buurt van huizen of particuliere grond (zonder toestemming) en op landbouwgrond zoals bij boerderijen. (dit moet met toestemming van de eigenaar). Er wordt ervan uitgegaan dat jij alleen een foto meeneemt van de plek en ook geen spullen achter laat.

Schotland wordt gezien als één van de mooiste landen dit komt mede door de ruige natuur highlands. Het leuke aan Schotland is dat het nog veel ongerepte natuur heeft en afgelegen verlaten plekken waar je helemaal één kan worden met de natuur en kan genieten van al het moois om je heen.

Een paar aan mooie plekjes om te kamperen of in de buurt zijn Glencoe (een prachtige vallei), Ben Nevis (de hoogte berg in Schotland) Falls of Falloch (een bijzondere mooie waterwal).


Turkije

Turkije is vast een land waar je niet aan gedacht hebt, het is een land met vele mogelijkheden en gezichten. Uiteraard heb je in het zuid-oosten diverse badplaatsen en heerlijke temperaturen, maar ook de wintersport is een mogelijkheid in Turkije. Turkije wordt vaak genoemd als het om Europa gaat maar het grootste gedeelde van het land ligt toch echt in Azië. Instanbul is ook de enige stad die in 2 werelddelen ligt.

Hetzelfde geldt voor het wildkamperen. Het wildkamperen is in Turkije bijna overal toegestaan. wel moet je toestemming vragen als je op privé grond wil bivakkeren. Het bureau van toerisme van Turkije heeft veel extra informatie over het wildkamperen.

Turkije wordt vaak onderschat omdat we voornamelijk voor de zonvakanties of een stedentrip Instanbul naar Turkije reizen. Maar de binnenlanden en de vele bezienswaardigheden verdienen ook aandacht.

Het land heeft ook prachtige natuurgebieden en nationale parken aanraders zijn Saklikent Milli Parki, Goreme National Park en Koprulu Kanyon Milli Parki. Maar ook de bergen zijn zeker de moeite waard zoals de Tahtalı Dagi. Houdt hier wel rekening met de temperatuur verschillen. Die zijn toch heel divers in Turkije.

Een ander groot voordeel van Turkije is dat er nog veel ongerepte natuur is, dit zijn uitstekende plekken om een nachtje te kamperen.


Zwitserland

Wildkamperen is mogelijk in Zwitserland, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Je mag wildkamperen zolang je boven de boomgrens blijft, tenzij anders staat aangegeven. In natuurparken mag je niet kamperen dit geldt ook voor plekken in de buurt van berghutten. Uiteraard moet je respect hebben voor de natuur en mag je niets achterlaten.

Volgens de ANWB mag je boven de boomgrens in de volgende gebieden wildkamperen tussen Airolo en Bellinzona, bij het Maderaner- en Brunnital of tussen Bergün en Bergell.

Omdat je boven de boomgrens mag wildkamperen, houdt rekening mee dat de nachten fris en koud kunnen zijn in Zwitserland. Daarentegen krijg je wel een prachtig uitzicht en natuur in je nabije omgeving voor terug dit zijn de offers minstens waard.


Noorwegen

In Scandinavië is het toegestaan om wild te kamperen uiteraard zijn er wel enkele regels. Bij het wildkamperen moet je minimaal 150 meter van de bebouwing weg blijven. Uiteraard moet je ook met de natuur met respect behandelen en mag je niets achterlaten en je mag niet langer dan 2 dagen op dezelfde plek blijven.

Noorwegen is een groot en dun bevolkt land met een prachtige natuur waar jij dus kunt overnachten. Op diverse plekken mag je zelfs een vuurtje maken, uiteraard wel goed opletten, vuur maken is niet toegestaan in de buurt van een bos van april t/m september.

Door in de natuur te slapen op een plek waar jij het prachtig vind maakt jou vakantie natuurlijk wel extra speciaal. Een ander groot voordeel is dat je zo veel kosten bespaard want Noorwegen is voor Nederlandse begrippen een duur land.

Aan mooie plekken is er zeker geen gebrek in Noorwegen, wel kun je te maken krijgen met koudere nachten. De Fjorden zijn populair en mogen niet worden overgeslagen als je in Noorwegen bent andere leuke plekken zijn de bergen Jotunheimen en de Lofoten. Een andere aanrader is het eiland Langøyene.


Zweden

Als het om wildkamperen gaat mag Zweden zeker niet ontbreken. In Zweden geldt net zoals in Noorwegen het recht van overpad. Je mag wild gaan kamperen, mits jij je aan een aantal regels houdt. Zoals niet in de buurt van de bebouwing, niets achterlaten en ook niet veranderen aan de natuur.

Zweden is echt het vele natuurgebieden, hoewel je in veel natuurgebieden niet altijd veel mensen tegenkomt ben je eigenlijk nooit alleen omdat er vele dieren wonen in de bossen en die je ook ongetwijfeld kan gaan spotten. Wees nou eerlijk wat is er nou mooier dan wakker worden tussen de dieren.

Wist je dat je in Zweden bepaalde periodes kans hebt om het Noorderlicht te zien. Zweden heeft veel meren dit is ook een uitstekende plek om te kamperen, extra mooi meegenomen als je dol op vissen bent. (houd wel rekening met de visvergunning deze is niet overal nodig).


Finland

In Finland gelden ongeveer dezelfde regels als in Zweden en Noorwegen. Je mag in Finland niet op akkers kamperen, ook moet je afstand houden van huizen. De natuurgebieden mag je alleen te voet, fietsen, varend of in met ski’s betreden.

Finland kun je haast wel beschouwen als natuurgebied het land bestaat ongeveer 77% uit bomen een zeer klein gedeelte hiervan is beschermd (Nationale Parken). De meeste bossen zijn een privé eigendom maar dit is geen belemmering voor het wildkamperen.

Het kamperen in de natuur is zeer gebruikelijk in Finland, die zie je ook wel aan de voorzieningen. Op veel plekken vind je voorzieningen voor een houtvuur of een gezamenlijke barbecue. Een ander voordeel is dat je ook bessen, paddenstoelen en noten mag plukken uit de natuur.

Als je van natuur en bossen houdt en je bent niet bang voor koudere nachten dan zit je met Finland goed. De nationale parken Nuuksio en Repovesi zijn aanraders maar ook de omgeving van Lake Saimaa mag je eigenlijk niet overslaan als je naar Finland gaat.


IJsland

IJsland is een prachtig land met vele natuur bezienswaardigheden, maar het is geen makkelijk land om te kamperen. Voor de beginnende wildkampeerder is het ook geen aanrader. Een alternatief zijn de vele campings in IJsland die vaak niet druk zijn dus in de meeste gevallen genoeg plaats.

Je mag met je tentje in de natuur van IJsland slapen je moet wel binnen 24 uur weer vertrekken, er mogen maximaal 3 tentjes bij elkaar staan. Je mag niet toestemming op de privé terrein kamperen. Ook is het niet toegestaan dichtbij boerderij en in nationale parken te blijven overnachten. .Reis je met de auto dan mag je niet van de wegen af, bandensporen blijven lang achter in de natuur.

Een voordeel van het wildkamperen in IJsland is dat er nog veel ongerepte natuur is en jij je op een andere wereld en planeet voelt, het is er ook heerlijk rustig en stil. De Golden Circle kun is het beste vermijden, een prachtige route maar ook erg druk. Niet de beste plek om rustig te kamperen.

Daarin tegen kun je in het Noord-Oosten van IJsland weer erg goed wildkamperen hier is de natuur echt puur en deels verlaten. Bij goede avonden en nachten kun je in IJsland uitstekend genieten van het Noorderlicht. Bij deze heldere nachten zie je groen strepen door de lucht dit maakt het wildkamperen helemaal het einde.


Wildkamperen? hier nog een paar belangrijke regels:

Wildkamperen mag dan wel uitdagend, tof en goedkoop zijn maar het is wel belangrijk dat jij je aan een aantal regels houdt, zo blijft het wildkamperen ook mogelijk.

  • Maak geen overlast zowel met geluid als met dingen achterlaten.
  • Pas op als je een vuurtje maakt dit mag ook zeker niet overal.
  • Houd rekening met plekken die kunnen overstromen, houdt daarom de weer berichten ook in de gaten.
  • Begraaf je behoeftes zodat andere er geen last van hebben.
  • Heb respect voor de dieren en de natuur je bent te gast in hun leefomgeving.
  • Blijf niet te lang op één locatie en houdt je aan alle regels die er gelden.

Vergelijkbare berichten