Matterhorn
Europa
Ramon Kuiters
Europa
01/26/2024
6 min

De top 7 van de mooiste natuurgebieden van Zwitserland 2024

01/26/2024
6 min

Zwitserland een prachtig vakantieland en qua afstand vanuit Nederland en België goed te doen. Het land heeft je veel te bieden, het is gastvrij, heeft vele bijzondere bezienswaardigheden maar de grootste attracties is de prachtige natuur.

Om je meer over de prachtige natuur en de mooiste plekjes als het gaat om de natuur te vertellen, heb ik voor deze pagina een top 7 gemaakt met de 7 mooiste natuurgebieden in Zwitserland.

De natuurgebieden zijn heel divers al spelen de hoge alpen bergen wel een grote rol in Zwitserland. De Alpen bedekt een groot deel van het land en ook hier is het hoogste punt van Zwitserland te vinden.

Om je een goed beeld te geven van de natuurgebieden heb ik deze uitgebreid beschreven en ook een aantal tips geplaatst. Dit allemaal om je goed te informeren over de prachtige natuur in Zwitserland.

Vakantie naar Zwitserland

Er zijn vele reisorganisatie die mooie reizen aanbieden in Zwitserland. TUI en sprint er voor mij bovenuit. Tui heeft ruim 50 accommodaties in het assortiment en door de ruime keuze zit er altijd wel iets passend bij. Denk hierbij aan een stedentrip maar ook aan actieve vakanties of juist meer wellness.

Alpenreizen is de aanbieder voor iedereen die houdt dan uitdaging, adrenaline en actieve vakanties. Het aanbod is heel divers en uniek. Willen jullie een actieve vakantie in de Zwitserse Alpen, kijk dan zekers een op de website van Alpenreizen en laat je verrassen.

De Oeschinensee

De Oeschinensee is een prachtig diepblauwe meer dat verscholen ligt tussen de imposante bergwanden met hoge bergtoppen. Eén van de bergwanden naast het Oeschinensee is bijna 1000 meter hoog. In de winter is dit meer vaak bevroren in de zomer kun je hier zwemmen al is het water wel heel fris.

Een groot voordeel van het bergmeer Oeschinensee is dat het redelijk tot goed bereikbaar is. Vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats is het ongeveer een uur lopen naar de Oeschinensee. Gelukkig is het ook mogelijk een gondel te pakken. Na beneden kan ook met de 750 meter lange rodelbaan. De rodelbaan is gelegen bij de gondel.

In de winter kun je in de buurt ook skiën of genieten van het bevroren meer. In de zomer is de wandeling heerlijk en kun je onderweg goed lunchen je komt vele mooie plekjes tegen.

De Matterhorn

De Matterhorn is gelegen in de Walliser Alpen, op de grens van Zwitserland en Italië. De berg is lijkt vanuit Zermatt  op een (mythische) piramide, vanuit Wallis heeft de Matterhorn de vorm van een kathedraal. De Matterhorn is het symbool van Zwitserland geworden. De hoogte van de berg is 4478 meter en behoort tot de 10 hoogste bergen van Zwitserland.

De Matterhorn is ook geliefd bij klimmers door o.a. de hoogte en vorm van de berg. de eerste beklimming was in 1865. deze beklimming is pittig en zeker niet zonder risico in totaal zijn er meer dan 500 klimmers overleden tijdens de beklimming. Wandelen is minder gevaarlijk op deze berg en minstens zo mooi. Wandelen met een gids is wel aanbevolen als je de hoogte in wilt. de Hörnligrat-wandelroute is prachtig en populair. Ook rondom Zermatt liggen prachtige wandelroutes. Zermat is een dorpje dat nabijgelegen is en autovrij.

Je kunt de berg ook bezoeken met de oudste elektrische tandradbaan van het land, dit grote gevaarte met uitkijkwagons leidt je naar 3089 meter. Vanaf her heb je een prachtig uitzicht waar je onderweg ook al van hebt kunnen genieten.

Wintersport is ook zeker mogelijk in de omgeving en de Matterhorn zelf. Je houdt hiervoor niet alleen in de winter naar Matterhorn te komen in de zomer kun je hier ook op bepaalde plekken (gletsjer) skiën en snowboarden.

Creux du Van

In het westen van Zwitserland bij de grens tussen Neuenburg en Waadt vind je het natuurverschijnsel Creux du Van. Creaux du Van is een natuurlijk keteldal van een zeer groot formaat. Het heeft een hoogte van maar liefst 160 meter, de hoge loodrecht rotswanden omring een 4 kilometer lange meer en is meer dan een kilometer brede keteldal.

Dit imposante natuurverschijnsel ligt in een ongerepte natuur waar vele verschillende diersoorten leven zoals steenbokken, lynxen, gemzen en vele andere wilde dieren.

Een leuk weetje is dat er midden in de ketel een brom ontspringt waarvan het water het hele jaar door een temperatuur heeft van 4 graden Celsius. Vandaar ook de bijnaam "Fontaine Froide" wat betekend koude fontein.

Lauterbrunnen

In de buurt van Interlaken vind je Lauter Brunnen (Louter bronnen). In dit prachtige dal vind je maar liefst 72 watervallen. De meeste bekende waterval is Staubbach. In de zomer kun je via het speciale pad zelfs achter de waterval langs lopen. Niet alleen de zomer is een goed moment om Lauterbrunnen te bezoeken maar ook in het voorjaar en de herfst is het genieten van de watervallen. In het voorjaar zijn de watervallen het krachtigst door het smeltwater. Maar ook het kleurenspektakel in de herfst is ook verblindend mooi.

In de winter is het ook genieten geblazen vooral voor de wintersport. Je vind met  Wengen-Kleine Scheidegg en Mürren-Schilthorn 2 uitgestrekte skigebieden met vele mogelijkheden en faciliteiten om een bijzondere plek. Niet alleen skiën en snowboarden is een optie je hebt hier ook 100 km winterwandel- en 50 km rodelpaden.

De Aletschgletsjer

De Aletschgletsjer is de grootste gletsjer van Zwitserland en de Alpen. Deze gletsjer is gelegen in het Jungfrau-gebergte. De Aletschgletsjer staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO door onder andere de indrukwekkende ijsmassa.

Voor mensen die van een uitdaging houden en echt hikers, kan de Aletschgeltsjer beklommen worden. Maar je kunt er ook voor kiezen om met een kabelbaan naar boven te gaan en boven kun je genieten van het prachtig uitzicht. Je hebt verschillende uitzichtpunten verdeeld over de ruim 23 meter lange gletsjer.

Een aanrader is vanuit Fiesch met de kabelbaan te gaan naar de Fiescheralp vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op de gletsjer.

Het Zwitserse Nationale Park

Het Zwitserse Nationale Park in Engadin is het oudste nationale park van de Alpen en is opgericht in 1914. Het is een natuurparadijs dat een oppervlakte heeft van 170 vierkante kilometer. In het park is het een walhalla voor de wandelaar er ligt ongeveer 80 kilometer aan wandelpaden.

Onderweg valt er veel te zien en te bewonderen ook kun je vele verschillende diersoorten tegen komen zoals steenbokken, gemzen, marmotten maar ook steenadelaars en baardgieren.

Het bezoekers centrum is ook een aanrader om te bezoeken je vind hier tentoonstellingen en nog meer informatie over het nationale park. Met kinderen is het Nationale Park ook erg leuk vooral de kinderroute Champlönch, dit is een route met een digitale gids en een GPS.

Het Zwitserse Nationale Park vind je in het oosten van Zwitserland en het park zijn bergen te vinden met een hoogte tussen de 1400 en 3174 meter.  Dus ook sportieve wandelingen zijn hier zeker mogelijk.

Rheinfall

Bij Lauterbrunnen kun je genieten van 72 watervallen, Rheinfall is maar 1 waterval maar niet zomaar één het is de grootste waterval van Europa met een hoogte van 23 meter en is ook nog eens 150 meter breed. De waterval ligt bij Schaffhausen niet ver van de grens bij Duitsland.

Je kunt de waterval van verschillende plekken bewonderen en zijn namelijk diverse uitzichtplatforms om de waterval van dichtbij te zien. Wil je liever een uitdagende uitzicht? Je kunt ook met een bootje naar de rots midden in de waterval. Een prachtig ervaring en je ervaart ook nog eens hou krachtig het water is van een hoogte van 23 meter.

De wandeling: Rheinfall Rundweg wandeling is een echte aanrader de wandeling is 8 kilometer gezien de omstandigheden en de vele mooie uitzichtpunten moet je wel 2 uur uittellen voor deze wandeling.

Reacties
Categorieën