Preikstolen
Europa
Ramon Kuiters
Europa
01/26/2024
6 min

De top 7 van de mooiste plekken in Noorwegen 2024

01/26/2024
6 min

Noorwegen behoort tot de mooiste landen van Europa en de Wereld. Het land staat bekend om de prachtige natuur met adembenemende landbergen, immense bergen en de mooiste fjorden. Noorwegen grossiert in natuurlijke bezienswaardigheden. 

Op deze pagina vind je de 7 allermooiste plekken van Noorwegen. Dit was een moeilijk keuze i.v.m. de vele bijzondere en fantastische plekken. De 7 mooiste plekken en bezienswaardigheden van Noorwegen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. 

Vakantie naar Noorwegen

Noorwegen is een uitstekend vakantieland en leent zich ook erg goed voor rondreizen. Zowel in de winter als in de zomer is het uitstekend toeven in Noorwegen. Beide seizoenen hebben je dan ook iets bijzonders en moois te bieden. 

Goede partners voor vakanties naar Noorwegen zijn o.a. Voigttravel.nl en BBI Travel. Beide reisorganisaties zijn een specialist als het gaat om vakantie naar o.a. de Scandinavische landen. Beiden bieden mooi reizen aan waaronder rondreizen en reizen naar het Noorderlicht in Noorwegen. 

Noorderlicht in Tromsø

Tromsø wordt gezien als noorderlicht hoofdstad van Europa. Het noorderlicht is een natuurspektakel dat je eigenlijk gezien moet hebben als je in Noorwegen bent geweest. De lucht krijgt een groen, paarse en rode kleur die wordt veroorzaakt door de zonnewind, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal wordt ingeslingerd. 

Tromsø is de grootste noordelijke stad van Noorwegen en is de plek waar je het noorderlicht zeer goed kan zien. Helaas is niet het hele jaar het Noorderlicht te zien de kans is het grootste in de wintermaanden omdat het wel echt donker moet zijn. 

Eind januari wordt er in de stad ook altijd het Noorderlichtfestival gevierd misschien interessant als je rond deze tijd in Noorwegen bent. 

Het noorderlicht is wel het hoogtepunt van Tromsø maar ook de andere activiteiten zijn fantatisch die hier te ondernemen zijn zoals een tocht met de huskyslee of een sneeuw wandeling. Ook is de stad zelf interessant om te verkennen. 

de Noordkaap

In het hoge noorden van Noorwegen vind je de Noordkaap. De Noordkaap is (bijna) het noordelijkste puntje van Europa en zeer geliefd bij vele toeristen. Het hoogtepunt van de Noordkaap is het rotsplateau dat ruim 300 meter boven de zee uitsteekt. Hoewel Tromsø bekend staat om het noorderlicht is in de wintermaanden de kans ook aanwezig dat je bij de Noordkaap het noorderlicht te zien krijgt. 

Niet alleen de winter heeft de Noordkaap een bijzonder natuurverschijnsel, in de zomer op de middernachtzon blijft het 24 uur per dag licht. 

De Noordkaap ligt op het eiland Magerøya aan de Barentszzee en is met een tunnel vanaf het vaste land te bereiken.  De Noordkaap is gelegen op 71° 10' 21" NB. Bij de Noordkaap vind je een groot monument namelijk een Wereldbol. De wereldbol staat symbool voor het noordelijkste punt van het vaste land van Europa. 

Naast het monument vind je ook een informatiecentrum, een winkeltje, een restaurant en een kleine bioscoop die documentaires afspeelt. 

Hoewel je in de winter kans het op het Noorderlicht is de reis vaak wel een hele onderneming, Het is bijna de hele dag donker en de Noordkaap kan moeilijk bereikbaar zijn door de sneeuwval. 

Preikestolen

Preikstolen (preekstoel) is een bijzondere bezienswaardigheid maar helaas niet voor iedereen even geschikt. De Preikestolen is een rotsplateau dat ruim 600 meter boven het Lysefjord uitsteekt. Vanaf hier heb je een ook verblindend uitzicht op het Lysefjord en de omliggende bergen. 

Om hier te komen moet je wel een pittige wandeling doorstaan. Het is een tocht van ongeveer 2 uur. Het kan druk zijn op de Preikstolen, om de drukte te vermijden is een vroege tocht ook aanbevolen. Goede bergschoenen zijn wel aanbevolen omdat je een flink stuk omhoog moet. 

De tocht er heen wordt vaak als stevig gezien maar onderweg kun je al wel vast genieten van het prachtige uitzicht, watervallen, oude bergboerderijen, geiten en de prachtige natuur van Noorwegen. 

Het plateau van de preikestolen is ongeveer 25 x 25 meter.

De Lofoten

De Lofoten in Noorwegen is diverse keren verkozen tot één van de mooiste bestemmingen ter Wereld. De eilandengroep dat bestaat uit kleine en grote eilanden is natuurlijk niet zomaar verkozen tot één van de mooiste bestemmingen ter wereld.  De Lofoten is gelegen boven de poolcirkel te midden van de Noorse Zee. 

De landschappen op de eilanden zijn ruig en ongerept. De zandstranden zijn afgelegen en uitgestrekt en overal waar je kijkt is het prachtig. Lofoten is dan ook zeer geschikt voor wandelingen. Dit kunnen wandelingen zijn van een paar uur maar ook een paar dagen. Een bergpiek beklimmen kan misschien wel een uitdaging zijn maar je krijgt er een fenomenaal uitzicht voor terug.

Ben je meer van het fietsen? dat is ook zeer goed mogelijk op de eilanden. Lofoten is ook zeer geschikt voor de vogelaar je vind hier o.a. papegaaiduikers en zeearenden. Vergeet ook zeker niet de vissersdorpjes te bezoeken. De rode vissershuisjes zijn wereld beroemd en het is zonde als je deze niet gaat bewonderen bij een bezoekje aan Lofoten. Het visserplaatsje Reine is een echte aanrader. 

Jostedalsbreen Nationaal Park

Een Nationaal Park bezoeken is altijd leuk maar Jostedalsbreen in Noorwegen is een hele bijzondere. Het park heeft namelijk de grootste gletsjer van het Europese vasteland. De Jostedalsbreen Gletsjes beslaat 487 vierkante kilometer en heeft ijslagen met diktes tot wel 500 meter. De gletsjer heeft ruim 50 vertakkingen met o.a. de bekende Briksdalsbreen-gletsjer en de Nigardsbreen-gletsjer.

De totale oppervlakte van het Nationale Park is 1310 km². Naast diverse gletsjers vind je ook veel diversiteit aan vegetatie. In het Nationale Park kun je vele activiteiten ondernemen zowel in de winter als in de zomer. Enkele voorbeeld hiervan zijn: Gletsjertochten, kajakken, wandelingen door o.a. ijskloven en raften. 

Ålesund

Ålesund wordt ook wel het Venetië van Noorwegen genoemd, want aan water en kanaaltjes is hier geen gebrek. De stad Ålesund is de Noorse Art-Nouveaustad dat is gebouwd op 3 eilanden genaamd:  Hessa, Aspøy en Nørvøy. In 1904 werd de stad verwoest door een grote brand en is er veel verloren gegaan, na de brand is Ålesund weer herbouwd met bijzondere bakstenen gebouwen met o.a. torentjes en kleurrijke ornamenten. 

Dat het water belangrijk is in Ålesund zie je ook wel terug in het Ålesund Aquarium. Leuk om deze te bezoeken zeker met kinderen. Ook is het leuk om te varen met een kajak door de kanalen en wateren van Ålesund. Een bezoekje aan de haven mag eigenlijk ook niet ontbreken. 

Leuk om te combineren bij een bezoek aan Ålesund is de Mount Aksla deze berg is te beklimmen doormiddel van 418 treden. Je krijgt er wel een prachtig uitzicht voor terug. 

Geirangerfjord


Geirangerfjord meest bekende fjord van Noorwegen en staat ook veel in reisbladeren afgebeeld als het om Noorwegen gaat. Het grote voordeel van het prachtig Fjord is dat het goed te bereiken is zowel van de kant als via het water. 

De Geirangerfjord  is 15 kilometer lang met ongerepte natuur. De 600 meter hoge steile kliffen en het heldere water zijn een oogstrelende combinatie. Maar dit is nog niet alles je vind ook watervallen langs het fjord. De Seven Sisters is de bekendste waterval. vaak het eerst wat je ziet. Dit is ook niet gek aangezien dit fjord een van de allermooiste is van Noorwegen. 

Als je het fjord wil verkennen via het water is een rondvaartboot of een kajak de aanraders. Als je liever via het land het fjord wil bewonderen kun je ook kiezen voor een fietstocht of wandeling in de omgeving zijn namelijk diverse wandel- en fietspaden.

Noorwegen met Voigt Travel

Reacties
Categorieën