Santorini
Europa
Ramon Kuiters
Europa
01/18/2024
9 min

De top 7 van de mooiste vakantie eilanden in Europa 2024

01/18/2024
9 min

Europa heeft in totaal 50 landen, veel van deze landen hebben verschillende eilanden of zijn zelf een eiland. Niet elk eiland is even geschikt  geschikt voor vakanties. Want ook Europa heeft bijvoorbeeld onbewoonde eilanden. Wist je dat zelfs Nederland een onbewoond eiland heeft, namelijk Rottumeroog. Hier wonen geen mensen, maar je kunt hier met grote regelmaat wel een vogelaar vinden die op zoek is naar zeldzame vogels

Voor deze blog ben ik niet op zoek gegaan naar de onbekende en onbewoonde eilanden, nee naar de mooiste, leukste en gezelligste eilanden voor zowel gezinnen als voor natuurliefhebbers en feestgangers. De 7 eilanden worden uitgebreid beschreven, zodat jij een goed beeld krijgt of het eiland ook geschikt is voor jouw vakantie. Naast informatie over het eiland worden ook de belangrijkste en mooiste bezienswaardig toegelicht en geef ik tips als het gaat om accommodaties en vakantieplaatsen. 

Voordat ik met de top 7 van mooiste eilanden in Europa begin wil ik je kennis laten maken met 3 reisorganisaties voor de o.a. de eilanden in onze top 7 die er boven uitspringen. Dit kan zijn qua prijs maar ook om het assortiment. 

IJsland

IJsland is een prachtig Europees Eiland, het lijkt misschien niet zo groot, maar het is ongeveer 3x het formaat van ons eigen Nederland. Alle mooie bezienswaardigheden op dit prachtige eiland hebben direct of indirect te maken met de natuur.

Bij een eiland denk je vaak meteen aan mooie stranden en warme dagen. Dat kom je niet tegen in IJsland, dit eiland ligt aan de rand van de Noordpool. Dit heeft wel als effect dat je hier andere prachtige dingen tegen kan komen en met andere elementen van het weer te maken krijgt, geen 35 graden maar zeker niet minder mooi. 

Zoals bijvoorbeeld de Geiser. IJsland is het enige land in Europa dat nog actieve Geisers heeft. De Strokkur is de bekendste en vind je in het zuidwesten van IJsland. Om de vier tot acht minuten wordt er een indrukwekkende hoeveelheid water de lucht in gespoten.

Op het eiland is het ook nog mogelijk om vulkanen te boeken. Het Natuurreservaat Dimmuborgir is één van de meeste sensationele vulkanische plekken in IJsland en absoluut een bezoekje waard. 

IJsland leent zich ook perfect voor mooie stevige wandelingen in de prachtige natuur, op deze manier vind je één van de vele verborgen pareltjes. Ook is er een grote kans dat je bijzondere dieren spot in IJsland. Waaronder zeehonden, de papegaaienduiker  walvissen en dolfijnen. 

IJsland is ook een perfect uitvalbasis als je het noorderlicht wilt bewonderen, ook dit is een magisch natuurverschijnsel. 

Het eiland IJsland is zeer geschikt voor een rondreis, zo kom je op de mooiste plekken. Hierboven zijn er maar enkele beschreven want IJsland heeft er nog veel meer. 

Bekijk hier de prachtige reizen en vakanties naar IJsland

De Azoren (Portugal)

De Azoren speelt eigenlijk vals als het gaat om mooiste eilanden van Europa. Het is namelijk niet 1 eiland, maar een hele archipel van eilanden in totaal 9 bewoonde en 8 onbewoonde eilanden. De Ligging is in de Atlantische Oceaan. De archipel van eilanden behoren tot de republiek van Portugal, en vallen daarom onder Europa. De 8 onbewoonde eilanden worden ook wel de Formigas Bank genoemd. 

De grootste stad van de Azoren is Ponta Delgada en ligt op het oostelijk eiland São Miguel. São Miguel is tevens het grootste eiland en in de meeste gevallen ook het startpunt van de vakantie aan de Azoren. Het eiland is mooi groen en heeft prachtige stranden een ander bezienswaardigheid zijn de buitenaardse Vulkaankraters waar een prachtige wandeling heen gaat. Terwijl de hoogste vulkaan gelegen is op Pico. Pico is ook de plek waar  walvissen en dolfijnen te spotten zijn. 

De andere eilanden mogen misschien wel kleiner zijn maar hebben jouw ook veel te bieden tijdens je vakantie. Terceira heeft veel cultuur en geschiedenis. Zo heeft dit eiland De Tourada à corda is een lokale vorm van stierenvechten waarbij de stieren niet gedood worden.

Het eiland Flores behoort tot een van de biosfeerreservaten volgende de UNESCO Werelderfgoederen. Het eiland is groen en heeft ontelbaar veel bloemen. (de naam van het eiland is hier ook naar vernoemd). Op dit eiland kun je de rotsen beklimmen en lange prachtige meertjes en watervallen lopen met fantastische uitzichten over omgeving en meer. 

Ook op de andere eiland is genoeg te beleven en zeker de moeite waard om ook heen te reizen. Dit kan heel eenvoudig Je kunt namelijk van het ene eiland zo na het andere eiland hoppen. De verschillende eilanden hebben elk hun eigen Rooms-Katholieke Partroonheiligen en hun eigen religieuze festivals die indrukkend wekkend zijn. 

De beste reistijd voor de Azoren is van eind april tot begin oktober. 

De Azoren iets voor jullie? Bekijk hier de aantrekkelijke aanbiedingen

Malta

Malta is een prachtig eiland en heeft eigenlijk alles wat je op een vakantie kan zoeken. Het ene kant van het eiland kan gezien worden als feestparadijs terwijl de andere kant van Malta juist veel cultuur, leuke dorpjes en een prachtige natuur heeft.

Leuke dorpjes, cultuur, een prachtige natuur en vele uitgaan mogelijkheden met grote feesten. Het ene kant van het eiland is het feest gedeelten, de andere kant kun je genieten van de natuur. Niet alleen de natuur is heel mooi ook de baaien en stranden zijn schitterend en zeer geschikt voor een zon en zee vakantie. Dit heeft ook met het goede klimaat te maken.

Valletta is de hoofdstad van Malta en was in 2018 één van de culturele steden van Europa. Als je door Valletta loopt denk je regelmatig terug aan de middeleeuwen en heeft een bijzondere architectuur. Sinds 1980 staat de hoofdstad op de  Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Als voor uitgaan en de gezellige feesten en bakken in de zon komt is St. Julians de ideale plaats. De kustplaats is een walhalla voor de feestvierder. De mooiste natuur vind je op het buureiland Gozo. 

Andere mooie plekjes die een bezoekjes verdienen zijn de Blue Lagoon een baai met een azuurblauw water, Popeye Villa, het dorpje dat in de jaren tachtig gebouwd werd voor de film Popeye.

Bekijk hier de aantrekkelijke aanbiedingen voor je vakantie naar Malta

Skye (Schotland)

Skye is niet een eiland waar je het moet hebben van de mooiste stranden en warme dagen. Het is er juist vaak grijs en regenachtig, ondanks dit nadeeltje hoort Skye zeker in deze top 7. Het eiland heeft een ongerepte, ruige natuur met hoge bergtoppen, sprookjesachtige landschappen en kliffen.

Het ideale eiland voor iedereen die van wandelen en van de natuur houd. Skye is één van de grootste eilanden van Schotland en heeft vele pittoreske dorpjes die een bezoekje waard zijn. 

De mooiste bezienswaardigheden zijn deOld Man of Storr, een rotsformatie, vanaf hier heb je ook nog eens een prachtig uitzicht. Maar de kastelen en de forten op het eiland zijn ook een bezoekje waard. En wat je eigenlijk ook niet over mag slaan als je in Schotland bent is een Schotse Whisky te drinken. 

Op Skye kun je ook nog bijzondere dieren spotten, zoals de Europese otter met veel geluk en zeehonden deze zijn vaak wel makkelijker te spotten. Het eiland is echt de moeite waard en hoort ook zeker op de bucketlist als je van de natuur houdt. De reis er naartoe is lang en niet heel eenvoudig. 

Je kunt op 3 verschillende manieren naar Skye reizen vanaf het vaste land in Schotland, zoals met een brug en met 2 verschillende veerboten. Uiteraard kun je met eigen auto naar Skye, je zult dan bijvoorbeeld met de boot van IJmuiden naar Newcastle kunnen reizen, ook kun je kiezen voor een vliegreis en een huurauto. (In Engeland en Schotland rijden ze links van de weg).

Bekijk hier de prachtige vakantiewoningen op het eiland Skye

Hvar (Kroatië)

Het Kroatische Hvar is een levendig eiland waar je het nachtleven één groot feest is. Maar om het een party-eiland te noemen vind ik te kort door de bocht. Je doet het eiland daar mee te kort. Het Eiland heeft veel meer te bieden.

Je vind hier namelijk mooie en lekker geurende lavendelvelden, uitgestrekte wijngaarden, en niet te vergeten prachtige natuurgebieden. Hvar stad is een charmante stad met smalle straatje en een mooie haven. Bezienswaardigheden in de stad zijn de paleizen en de kathedraal. ook vind je hier  één van de oudste theaters van Europa. Hvar stad wordt niet voor niets de parel van Dalmatië genoemd.

Ook buiten de stad is er nog genoeg moois te ontdekken en te zien zoals de prehistorische grot van Grapceva, Het verborgen Stiniva Beach. Als je van een uitdaging houd kun je ook gaan duiken tussen de vissen in de mooie baai van Gdinj. Uiteraard is er nog veel meer te beleven op het Eiland Hvar. 

Hvar is te bereiken per veerboot, op de veerboot kunnen ook auto's mee. Het eiland te bereiken via diverse busroutes. Een auto of een scooter huren op Hvar is ook een goede optie. 

Wil jij goedkoop op vakantie naar Hvar? Bekijk hier de laatste aanbiedingen en laat je verrassen

Santorini (Griekenland)

Wie aan Griekenland denkt, denkt aan azuurblauwe zee, prachtige stranden, ruige rotswanden en authentieke witte huisjes met blauwe daken. Eigenlijk denk je dus aan Santorini.

Dit vulkanische eiland is niet voor niets de meest gefotografeerde bestemming in Griekenland. Santorini hoort bij de eilanden van de Cycladen. En is beroemd om de spierwitte huizen met de blauwe daken, maar de ook magische vergezichten, de nauwe steegjes, wijngaarden en ruige kliffen zijn zeker de moeite waard om naar Santorni te reizen.

Als je op het eiland bent mag je de hoofdstad Fira niet overslaan. Deze traditionele vestiging is één van de meest charmante plaatsen op het eiland. wat ook echt een bezoekje waard is geldt voor de Ruïnes van Thera.

De ruïnes zijn vernoemd naar de mythische heerser van het eiland Theras. De ruïne die ook een stad was werd bewoond tussen de 9de eeuw v.C. en 726 n.C. De stad werd opgegraven tussen 1895 en 1904 door Friedrich Hiller von Gaertringen, en later tussen de jaren 1960 en 1980, en recentelijk in de jaren 90 zijn er ook nog opgravingen geweest. De vondsten uit deze opgravingen worden tentoongesteld in het archeologisch museum in Fira.

Bekijk hier de aantrekkelijk geprijsde vakanties naar Santorini

Sicilië (Italië)

Sicilië ligt vlakbij Zuid-Italië en is het grootste eiland in de Middellandse Zee. Op het eiland vind je ook de (actieve) vulkaan Etna. Deze bekende vulkaan is 3000 meter hoog. Vanuit de vulkaan heb je een prachtig uitzicht.

Maar naast de Etna is er nog veel meer te beleven op Sicilië. Kijk alleen maar naar de steden Palermo en Syracuse. De kathedraal van Palermo en  Palazzo dei Normanni zijn één van de vele hoogtepunten van Palermo. Terwijl Syracuse een havenstad is met een rijke historie die zie je wel terug aan Archeologisch park en het museum maar ook aan het oude Griekse Theater. 

De kloof van Alcantara is net zoals de Etna één van de vele natuurverschijnsel op het eiland. Uiteraard zijn er nog meer prachtstukken in de natuur en andere bezienswaardigheden. 

Bekijk hier de aantrekkelijk vakantie naar Sicilië en laat je verrassen

Reacties
Categorieën