|

De top 7 van de leukste plaatsen (dorpen en steden) van Sardinië 2023

Sardinië is een Italiaans eiland, het is het ene grootste eiland in de Middellandse Zee. Het eiland ligt pal ten zuiden van het eiland Corsica, ten westen van de Laars van Italië en ten noorden van Tunesië. Een groot voordeel van het eiland is dat een subtropische / mediterraans klimaat heeft. De zomers kunnen erg warm zijn en de winters zijn doorgaans mild.

Ondanks dat er veel leven op de brouwerij is komen er veel mensen naar Sardinië voor de rust en de natuur. De natuur is één van de grootste trekpleisters kijk alleen maar na: Molentargius – Saline Regional Park een grote lagune van het Santa Gilla moeras met vele flamingo’s. De grotten van Neptunus, de Arbatax: de rode rotsen (Rocce Rosse). Dit zijn maar enkele voorbeelden.

Niet alleen de natuur is prachtig je hebt hier ook vele bezienswaardigheden, prachtige stranden en mooie steden en dorpen. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 7 leukste plaatsen in Sardinië. De dorpen en steden worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven.

Orosei

Orosei is een havenstad dat gelegen is aan de oostkust van Sardinië. De havenstad ligt aan de monding van de rivier de Cedrino. Orosei heeft één van de mooiste kustlijnen van de Middellandse Zee met een kraakhelder water, vele zeegrotten en adembenemende rotsbaaien. Niet alleen de kustlijn is prachtig, het oude historische centrum mag er ook zeker wezen.

Je vind in de stad een rijke geschiedenis met Spaanse en Romeinse invloeden. De haven mag zeker niet overgeslagen worden, maar ook de oude steile straatjes met winkels, eettentjes en cafés zijn leuk om te bezoeken.

Dichtbij de stad vind je het schitterende strand Cala Luna. De weg hier naar zo is pittig, je kunt het strand ook bereiken met de boot. Een andere plek wat ook een toppertje genoemd mag worden ligt net ten zuiden van Orsei het Nationaal Park Gennargentu, dit prachtige park heeft o.a ravijnen, bossen, valleien prachtige rotsen en steile kliffen.

Cagliari

Cagliari is niet zo maar een stad van Sardinië het is de hoofdstad van het eiland. De stad ligt in het uiterste zuiden van Sardinië. Het oude stadshart wordt ook wel Castello of quartiere di Cagliari genoemd en ligt boven aan een heuvel. De kenmerken van de oude stadshart zijn de stadsmuren de oude kathedralen en heeft diverse musea. Cagliari is ook zeer geschikt als je van winkelen en uitgaan houdt. Ondanks de rijke historische is het ook een levendige stad.

Een groot voordeel dat Cagliari is dat je bijna het hele jaar kunt genieten van het mooie weer. Want zelfs in januari kun je met een t shirt rond wandelen. Dit komt goed uit want Cagliari heeft net buiten het centrum een heerlijk strand. Het stadstrand Poetto is 7 kilometer lang, het is een fijn zandstrand met een azuurblauwe zee.

Leuke bezienswaardigheden die ik nog niet genoemd zijn et Romeinse Theater en de Botanische Tuin. Cagliari is een perfecte combinatie van vele bezienswaardigheden, een rijke geschiedenis en zon zee en strand.


Alghero

Alghero is een kuststadje in het noordwesten van Sardinië. Dit stadje ligt precies tussen Afrika en Europa in, en is eeuwenlang een gewilde haven geweest. Ook is er lang gevochten om deze stad, Alghero is lang in Spaanse handen geweest. Dit is ook nog steeds terug te zien in deze bijzondere dag. Alghero is afgeleid van het Catalaans L’Alguer, dit betekend “zeewier”. De stad wordt ook wel kleine Barcelona genoemd.

Het Catalaanse is overal terug te zien en te horen, de oude bevolking spreekt Catalaans en in de stad zijn er Catalaanse en Italiaanse straatbordjes. De architectuur is Spaans / Catalaans te noemen goede voorbeelden hiervan zijn de stadsmuur en de kathedralen.

Het is niet alleen spaanse wat Alghero ademt en uitstraalt. De authentieke straatje en de koffiebars doen je wel wer echt aan Italië denken. Buiten dat het centrum erg aantrekkelijk is dit komt mede door de sfeer en de vele bezienswaardigheden, vind je hier ook prachtige stranden. (Spiaggia Mugoni, Porto Ferro, Maria Pia Beach en Spiaggia delle Bombarde)

Een aanrader is een stadswandeling met o.a. de levendige haven zo kun je op een relaxte manier vele mooie plekjes van de stad ontdekken en ook lekker door de kleine straat struinen en een pauze nemen op één van de vele pleintjes.

Een leuke excursie vanuit Alghero is een boottocht naar de grotten van Neptunus.


Castelsardo

Castelsardo bezoeken om er een foto van te maken is al een goede reden. Het stad is gebouw op een vulkanische rots, op het hoogste punt staat een gebouw. trapsgewijs naar beneden heb je prachtige kleurrijke huisjes. Ook wel “Una fortezza sul mare” (vesting aan zee) genoemd.

Het centrum is sfeervol en leuk om te bezoeken je hebt hier een tal van bijzondere winkeltjes en leuke restaurants. De winkeltjes verkopen veel oude ambachten werken en handwerken. Hier staat Castelsardo ook om bekend. Denk hierbij aan: houtwerk, tapijten, keramiek, sieraden en andere kunst.

Het stadje is heeft smalle en hellende straatje waar je heerlijk kunt slenteren. (een goede conditie en goed te been is wel een pre met de vele trappen en hellingen) vanaf vele plekjes in de stad heb je mooie uitkijkjes en uitzichten. De mooiste uitzicht is vanaf het kasteel. Onderaan het stadje vind je meerdere strandjes.

Olbia

In het noodoosten van Sardinië vind je de stad Olbia. Deze middelgrote stad is een bijzondere stad, en werd door de grieken “De Gelukkige Stad” genoemd. In deze oude plaats vind je een leuke haven, boulevard, diverse winkeltjes en restaurants. Veel toeristen komen naar Olbia voor de stranden zoals: Spiaggia di Mare Rocce, Porto Istana Beach en Spiaggia Rena Bianca.

Olbia heeft ook vele bezienswaardigheden de Pozzo Sacro Sa Testa is hier een goed voorbeeld van. archeologische monument dat gezien wordt als een heilige put. Andere leuke bezienswaardigheden in deze prehistorische stad zijn: Het kasteel van Pedres en de 11e eeuwse Basilica Minore di San Simplicio

Bosa

Bosa is een kleurrijke stadje gebouwd tegen de heuvel. Het is gelegen aan de westkust van het eiland. De rivier de Temo stroomt door de stad, de Temo mondt uit in de zee bij Bosa Marina. Vanaf de boogbrug uit 1871 heb je een prachtig uitzicht over Bosa en kun je de prachtige kleurrijke huisjes goed bekijken.

De kleurrijke huisjes zijn wel een van de trekpleister van dit kleine stadje. Maar ook het kasteel en de kerkjes zijn geliefd. De mooiste straat van Bosa is voor vele Corso Vittorio hieraan liggen diverse paleizen.

Als je voor het strand komt kun je terrecht bij Bosa Marina waar ook de rivier de Temo uitkomt in de zee. Je vind hier ook een kleine vissershaven met een boulevard en diverse restaurants.

Ondanks dat Bosa prachtig mooi is en ook zeer geschikt is ook voor een middagje, is Bosa bij het grote publiek niet bekend en is het hier vaak nog lekker rustig.

Porto Cervo

Porto Cervo is heel anders dan de bovenstaande plaatsen. Het is de plaats waar de internatinale jetset aanmeert. Je vind hier ook exxtravagante boten en plezierjachte in de haven. Het is een kustplaats met veel stijl en design, mede ontworpen door internationale ontwerpers.

Het plein La Piazetta is het hart van de stad, je vind hier grote Italiaanse modemerken en exclusieve boetiekjes. Je vind in Porto Cervo het strand Liscia Ruja ook wel Long Beach genoemd dit is één van de plekken waar het nachtleven zich ook afspeelt.

Porto Cervo was altijd één van de favoriete vakantieplekken van Berlusconi, tegenwoordig is de kans groot dat je een beroemde voetballer of filmster tegen komt. Porto Cervo is in de jaren 60 een jetset bestemming geworden. Dit is ontstaan doordat de een Arabische prins verliefd worden op deze plaats en er een toeristisch paradijs van maakte.

Je kunt Porto Cervo vind in het oosten van het eiland.


Vakantietips:

Wil je meer informatie over Sardinië bekijk dan onze pagina met de reisgidsen van Sardinië eens.

Wil je op vakantie naar Sardinië bekijk dan de website van TUI. Je hebt bijvoorbeeld al voor € 390,- een 8 daagse reis naar Sardinië inclusief vlucht logies en ontbijt.

De accommodaties bij Vakantiediscounter zijn misschien wel iets minder luxe maar ook goedkoper je kunt hier terecht voor echte budget prijzen inclusief vlucht en accommodatie!

Vergelijkbare berichten