Goldensands Varna
Europa
Ramon Kuiters
Europa
01/27/2024
6 min

De top 7 van de mooiste stranden in Oost-Europa 2024

01/27/2024
6 min

Bij zon, zee en strand vakanties wordt vaak gedacht aan het warme zuiden van Europa. Maar in Europa zijn op verschillende plekken uitstekende en mooie stranden voor een heerlijke strand vakantie of een paar dagen strand. 

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de mooiste stranden in Oost-Europa. Volgens de VN: behoren de volgende landen tot Oost-Europa: Bulgarije, Hongarije, Moldavië, Oekraïne, Polen, Roemenië, Rusland, Slowakije, Tsjechië en Wit-Rusland. De Oost-Europese landen liggen niet aan de Middellandse Zee, maar ondanks dit feite zijn er wel mooie stranden, zoals aan de Zwarte zee. 

De mooiste stranden in Oost-Europa worden uitgebreid beschreven en ook geef ik diverse tips. Die allemaal om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden als het gaat om stranden in Oost-Europa. 

Zandstrand Mamaia (Roemenië)

Roemenië is een goed voorbeeld van een land waar je niet meteen aan denkt als het gaat om strand, zee en zon vakantie. Maar de Zwarte zee is een uitstekende plek als het gaat om strand vakanties. Aan de zwarte zee vind je ook mooi badplaatsen en stranden. Neptun is bijvoorbeeld zeer geschikt voor gezinnen met kinderen en heeft een breed wit strandzand.

Maar voor deze pagina heb ik niet gekozen voor Neptum maar voor Mamaia. Mamaia wordt ook wel regelmatig vergeleken met Benidorm. Ooit is het hier begonnen met houten kleedhokjes nu vind je hotels, villa´s, appartementen, restaurants, loungebars en pizzatentjes aan het 8 kilometer lange strand. 

Deze mogelijkheden en uitgaansgelegenheden maken de laatste jaren Mamaia steeds populairder als vakantiebestemming. In Mamaia worden ook regelmatig evenementen en activiteiten gehouden zoals de colorrun. 

Wist je dat het strand van Mamaia ook zeer geschikt is voor snorkelen en uiteraard zwemmen omdat hier doorgaans kalme golven zijn. Leuke attracties in Mamaia zijn het waterpark en de kabelbaan. 

Er worden (nog) geen of weinig pakketreizen aangeboden voor een strand vakantie vanuit Nederland en België. Gelukkig kun je wel zelf makkelijk een reis reserveren met bijvoorbeeld Trivago voor de hotels en Kayak.nl voor de hotels en vliegtickers. 

Strand van Sopot (Polen)

Aan de Baltisch kust tussen Gdansk en Gdynia vind je diverse leuke badplaatsen met leuke stranden. Een goed voorbeeld hiervan is Sopot. Dit is een kleine stad waar het in de winter guur kan zijn maar zomers is het een heerlijke plek om naar het strand te gaan. Sopot heeft een mooi en breed strand en een lange pier. 

Bij de Pier moet je uiteraard snel aan Scheveningen denken, maar de pier van Sopot is ruim 500 meter lang en is ook de langste houten pier van Europa. De eerste pier is geplaatst in 1827 door de jaren heen is die regelmatig vernieuwd en veranderd ook zijn er stalen elementen aan toegevoegd. 

De stranden van Sopot waren al in de tijd van de Duitse Rijk beroemd en geliefd al vakantieplek. Sopot is niet alleen een populaire bestemming voor de polen zelf maar ook steeds meer vakantiegangers uit andere landen kiezen voor Sopot als vakantie bestemming. Vooral veel Duitsers, Tsjechen en Slowaken kun je hier tegen komen. 

Naast het fijne gele goudstrand en de pier vind je hier ook leuke strandtentjes en goede restaurants. leuk om te bezoeken is de jachthaven. Deze is te vinden aan het einde van de pier. De temperatuur is rond de 21 graden in de zomer. 

Als het om vakanties en accommodaties gaat is Interhome een goede keuze voor appartementen maar ook Trivago heeft een leuke aanbod in hotels.

Stadsstrand Praag (Tsjechie)

Bij diverse landen verwacht je geen mooie stranden en al helemaal niet in de historische stad Praag. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit en zelfs Praag heeft een strand. En niet zomaar een stadstrand maar Žluté Lázně is niet alleen het grootste stadsstrand van Praag maar ook nog eens de mooiste. 

Het strand is op slechts 10 minuten met de tram van het centrum van Praag en is gelegen aan de oever van de Moldau. Bij het strand zijn diverse voorzieningen en faciliteiten zoals een zonneweide, een restaurant, kinderbadjes en een speeltuin voor de kinderen. 

Als je in de zomer op vakantie bent in Praag is het strand een leuke tijdverdrijf met de kinderen. Het strand is Praag is geopend vanaf mei tot september en het is ook mogelijk om supboards, waterfietsen en kayaks te huren en hier gebruik van te maken. 

Op vakantie naar Praag of een stedentrip? Bekijk dan eens het aanbod van Stedentrips.nl. Gespecialiseerd in stedentrips en aantrekkelijke reizen en accommodaties.  

Varna Golden Sands (Bulgarije)

Bulgarije is al jaren één van de favoriete vakantiebestemming als het gaat om strand, zon en zee. Niet alleen gezinnen en koppels trekken naar Bulgarije ook de jongeren hebben het land gevonden. De Zwarte Zee trekt vele vakantiegangers, je vind hier ook verschillende mooie stranden de bekendste is zonder twijfel Sunny Beach. Een prachtig strand maar voor deze lijst is er gekozen voor Varna Golden Sands.

Varna Golden Sands is een beroemd goudstrand te noorden van de stad Varna. Een groot voordeel van Varna is dat er veel rechtstreekse vluchten naar Varna gaan en je maar relatief weinig reistijd hebt als je vliegt naar Varna en je hotel ook is gelegen in Varna. 

Varna is een kuuroord met brede lanen en een interessant architectuur een leuke stadje om te bezoeken tijdens je vakantie. Het gouden strand zelf is ongeveer 4 kilometer lang en heeft diverse faciliteiten en voorzieningen voor een onvergetelijke vakantie. 

Vakantiediscounter heeft een interessant en aantrekkelijk aanbod als het gaat om vakanties naar Bulgarije maar ook zeker voor Varna. Wil je op vakantie naar Bulgarije of het Golden Sands strand bezoeken bekijk dan zeker Vakantiediscounter.nl eens. 

Ureki (Georgië)

Georgië behoort tot de VN niet tot Oost-Europa maar wordt wel vaak onder Oost-Europa gerekend en daarom heb ik Georgië als uitzondering toegevoegd bij de mooiste stranden. Georgië is en land in opkomst als het gaat om vakantie (geldt ook voor strandvakanties). Steeds meer toeristen uit andere landen ontdekken de voordelen van Georgië. 

Ureki is een unieke badplaats in Georgië en staat bekend om de prachtige zwarte stranden. De lokale bevolking gelooft in de geneeskrachtige krachten van het zwarte zand. Daarom smeren ze zich regelmatig in met het zwarte zand en gaan vervolgens de Zwarte zee in om zich af te spoelen. 

De Zwarte zee is al vaker langs gekomen bij de mooiste stranden in Oost-Europa en is ook gelegen Georgië. Ureki is een geschikte keuze als het gaat om Ureki als het om een leuke badplaats voor je vakantie. 

Trivago bied verschillende accommodaties aan in en in de buurt van Ureki. Je kunt vliegtickets regelen via bijvoorbeeld de vliegwinkel of Kayak.nl

Zamárdi Strand (Hongarije)

Het Balatonmeer is een beroemde en populaire vakantiebestemming in Hongarije. Aan het Balaton meer vind je dan ook diverse stranden de ene nog mooier dan de andere. Een strand dat er zeker bovenuit is het Zamárdi Strand. Dit is een vrij strand gelegen aan een 3 kilometer lange kunstlijn. Naast dat het strand mooi en zeer geschikt is om te zwemmen en te zonnen worden hier ook regelmatig grote festivals gehouden. 

Balaton Sound en het Strand Festival zijn hier goede voorbeelden van en trekken bezoekers uit heel Europa aan. Het strand heeft je ook veel te bieden buiten de festivals je vind hier diverse horeca gelegenheden zoals snackbars maar ook ligstoelen, diverse schaduw plekken en een prachtig uitzicht op het schiereiland Tihany. Aan de linkerkant van het strand vind je een grote glijbaan leuk voor gezinnen met kinderen en de jeugd. 

AllCamps.nl heeft 2 mooiste campings in het aanbod aan het Balatonmeer. Een aanrader om deze te bekijken als je van plan bent om naar het Balatonmeer op vakantie te gaan. 

Odessa in Oekraïne

Op het moment van het schrijven van deze blog is het oorlog in Oekraïne. Voor de oorlog werd Odessa een steeds populairder als vakantiebestemming. Dit was / is ook niet zonder een reden. Naast het populaire en bruisende nachtleven vind je hier ook mooie stranden. Odessa Beach en Arcadia Beach is hier een goed voorbeeld van. 

Odessa is een havenstad dat direct is gelegen aan de Zwarte Zee en heeft een kleine haven. Naar de oorlog en de weder opbouw moeten we zien wat Odessa ons te bieden heeft maar tot die tijd wil ik Odessa wel vernoemen dat in goede en veilige omstandigheden een goede keuze kan zijn. 

Reacties
Categorieën