Lodz
Stedentrips
Ramon Kuiters
Stedentrips
01/31/2024
8 min

De top 7 van de leukste steden in Polen voor een citytrip 2024

01/31/2024
8 min

Polen wordt steeds populairder als vakantieland, toch kiezen nog weinig Nederlanders en Belgen voor Polen. Dit is eigenlijk wel heel bijzonder. De reisafstand met de auto is goed te doen, de natuur is prachtig. Polen heeft mooie stranden aan de Oostzee.

De historische steden zijn ook heel interessant voor zowel een dag- als voor een stedentrip. Vanuit zowel Nederland als België kun je ook eenvoudig vliegen naar één van de steden voor een leuke (korte) vakantie.

Om je hierbij te helpen heb ik de 7 allermooiste steden in Polen voor je op een rij gezet. Om je een goed beeld te geven heb ik de steden uitgebreid beschreven. Zowel de stad zelfs als de bezienswaardigheden komen aan bod.

Krakau (Polen)

Krakau was vroeger de hoofdstad van Polen tegenwoordig is het Warschau. De Stad Krakau heeft een rijke historisch en een compact centrum vol met statige en elegante gebouwen. De compacte oude binnenstad die ook wel de "Florence van Polen’ genoemd wordt staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het grote voordeel van deze compacte binnenstad is dat vrijwel alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. Tijdens deze wandeling kun je de stad goed verkennen en tevens shoppen in één van de vele winkeltjes. Je vind er nog echt oude ambachtswinkeltjes maar ook trendy winkel wat bij een echte stad hoort. Dit zelfde geld voor de horeca naast de karakteristieke cafés heb je ook diverse hippe clubs.

Voor het traditionele eten kun je terecht in één van de vele restaurants, het leuke is vele restaurants hebben een moderne twist gebracht aan de traditionele gerechten een echte aanrader.

Enkele bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan in Krakau zijn de grote markt, Het kasteel en de kathedraal van Wawel,  Zoutmijn Wieliczka,  en de communistische wijk Nowa Huta. Uiteraard is er nog veel meer te beleven.

De grote markt van Krakau wil ik nog even toelichten. Het plein is één van de grootste middeleeuwse pleinen ter wereld. Op en aan het plein vind je de Lakenhal (een plek waar ambachtelijke producten en souvenirs kunt kopen), de 70 meter hoge Raadhuistoren, Gotische Mariakerk met de twee ongelijke torens.

Maar ook het standbeeld voor de Poolse dichter Adam Mickiewicz en de Sint-Adalbertkerk uit de 11e eeuw. Het kunstwerk (Eros Bendato) aan de voet van de Raadhuistoren is van de Poolse kunstenaar Igor Mitoraj. Om van al dit moois te genieten kun je hier het beste een terrasje of restaurantje pakken.

Bekijk hier de prachtige aanbiedingen voor een stedentrip naar Krakau

Warschau

Warschau de hoofdstad van polen behoort ook zeker tot de 7 mooiste steden van Polen. De hoofdstad is een stad met 2 gezichten. Aan de ene kant heb je de moderne stad met veel hoogbouw, aan de andere kant is er veel historie ondanks dat er in de Tweede Wereldoorlog het oude centrum grotendeels werd verwoest. Het oude centrum is voornamelijk weer in de oude stijl terug gebouwd.

Warschau heeft naast mooie gebouwen ook vele bezienswaardigheden, één van de blikvangers is het Koninklijk Paleis, maar ook het Paleis van Cultuur en Wetenschap is leuk om te bezoeken. Andere interessante musea zijn  Warsaw Uprising Museum en het gevangenismuseum.

Warschau leent zich ook erg goed voor een wandeling dit kan doormiddel van een wandeltour door de stad met een gids bijvoorbeeld, of zelfstandig. Maar ook het Lazienki Park is een plek om te wandelen en te ontspannen na alle indrukken. Warschau is ook een leuke stad om in uit te gaan, het heeft vele restaurantjes en vele hippe bars.

Ook zeker het vermelden waard zijn de oude markthallen Hala Mirowskade en de Krakowskie Przedmiescie. Dit is een boulevard richting het Paleis met vele bezienswaardigheden.

Bekijk hier de prachtige aanbiedingen voor een stedentrip naar Warschau

Gdańsk

In het noorden van polen vind je de havenstad Gdansk. Deze voormalige Hanzestad aan de Oostzee had vroeger (in de middeleeuwen) zeer goede banden met Nederland. Dit is ook terug te zien aan de gevels in Gdansk. Niet alleen de gevels zijn mooi de stad heeft je nog veel meer te bieden. De oude historische binnenstad heeft vele bezienswaardigheden, waaronder de markt, en de verschillende stadspoorten.

Vooral Hoge Poort - Brama Wyżynna, de Maria Poort, de groene poort  en de Goude poort zijn zeker de moeite waard. De Langstraat in het oude centrum doet je denken aan Amsterdam, de prachtige pakhuizen. Deze levendige straat heeft vele winkeltjes en cafeetjes.

Zeer interessant zijn de musea:  het Archeologisch Museum van Gdansk en het Museum van de Tweede Wereldoorlog. Wat zeker ook niet over geslagen mag worden is de Basiliek van de Heilige Maria ten Hemelopneming. De bouw is begonnen in 1379 en in 1502 voltooid. De kerk is de  grootste bakstenen kerk ter wereld.

Dit zijn maar paar van de vele bezienswaardigheden in deze leuke en bijzondere stad die zijn eigen karakter heeft en ook niet te vergelijken is met de andere steden. Als laatste wil ik nog wel even vermelden dat Gdansk ook vele street art heeft en dat de liefhebber die zeker niet mag overslaan. Ook leuk is dat de Havenstad strandjes heeft zodat je ook kan luieren en zonnen in de mooie stad als het weer het toelaat.

Bekijk hier de prachtige aanbiedingen voor een stedentrip voor Gdansk

Poznań

Poznań is een kleine stad maar toch zeker de moeite waard om te bezoeken of voor een stedentrip. Deze studentenstad heeft een middeleeuws stadshart en is zeer kleurrijk. Als je op het mooie oude marktplein staat lijkt het wel of je in een sprookjes bent met alle kleuren van de regenboog.

De fascineerde raadhuis is tegenwoordig het decor voor het museum van de Geschiedenis van Poznań. Dit is ook niet de enige musea in Poznań, de stad mag misschien wel klein zijn maar heeft wel diverse musea. Andere leuke bezienswaardigheden zijn: de Oude Waag, Sint-Stanislauskerk met haar barokke stijl, Koninklijk Kasteel van Poznań, Kathedraal van Poznań etc. Naast het Koninklijk Kasteel zijn er in Poznań en de omgeving nog meerdere kastelen te bewonderen.

Poznań is ook zeer geschikt voor een middag shoppen je kunt dan het beste terecht in Stary Browar. Deze oude bierbrouwerij is verbouwd tot een zeer modern winkelcentrum. Voor een hapje en een drankje moet je gaan kiezen want de stad heeft vele leuke horecagelegenheden waar het ook nog eens betaalbaar is. Poznań heeft net zoals Gdansk diverse street-art leuk om hier naar op zoek te gaan als je de stad verkend.

Bekijk hier de prachtige aanbiedingen voor een stedentrip voor Poznań

Wroclaw

Wroclaw was een paar jaar geleden de culturele hoofdstad van Europa, dit heeft zeker te maken met het aanbod op cultureel vlak. Je hebt in deze studenten stad ontelbaar veel bezienswaardigheden en bijzondere musea. Ook is de stad op zichzelf al een plaatje. Het wordt ook niet voor niets het Venetië van Polen genoemd. Wroclaw bestaat namelijk uit 12 eilandjes en is gelegen in de rivier de Orda.

Het kloppend hart van de stad is het middeleeuwse marktplein, met het grootste stadhuis van Polen. Op het marktplein vind je gekleurde huizen en kun je uitrusten op één van de terrassen op het plein. Wat niet te missen is in de stad is de hoge toren van de Sint-Elisabethbasiliek. De toren is 91,5 meter hoog en heeft een uitzichtplatform die toegankelijk is. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en omgeving.

Andere leuke bezienswaardigheden die jouw aandacht verdienen is de markthal, het Raclawice Panorama en de UNESCO Werelderfgoed Centennial Hall. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de vele mogelijkheden. Wroclaw is misschien niet zo groot maar wel zeer geschikt voor een weekend. Dan kun je de stad in een rustig tempo gaan verkennen.

Bekijk hier de prachtige aanbiedingen voor een stedentrip voor Wroclaw

Łódź

De kans is groot dat je nog nooit van Lódź hebt gehoord. De stad was ooit een grauwe industriestad maar is uitgegroeid tot een creatieve broedplaats. Doordat de stad nog niet ontdekt is door het grote publiek kun je rustig genieten van Lódź.

In Mei wordt er elk jaar een leuk festival gehouden met de naam Dialoog van de vier culturen. Die heeft te maken met de gemengde bevolking van Joodse, Duits, Russisch en Poolse inwoners van de stad. Het festival trekt ook jaarlijks veel bezoekers. Een andere trekpleister in de stad is grootste Joodse Kerkhof van Europa.

Lódź wordt wel eens het kleine broertje van Berlijn genoemd. Dit heeft te maken met de creatieve broedplaats in de stad. Je vind vele muurschilderingen op de oude fabrieksgebouwen, hippe zaken zoals koffietenten, galerieën en leuke boetiekjes. Een goed voorbeeld van de verandering is dat de oude fabriek Manufaktura tegenwoordig een winkel- en uitgaanscentrum is.

Iets heel anders maar wel interessant zijn de grote oude villa´s die verspreid zijn door de stad als je van Architectuur houd is dit zeker een aanrader. De stad is zeer geschikt voor een dagtrip of één overnachting om het uitgaansleven mee te maken.

Bekijk hier de prachtige aanbiedingen voor een stedentrip voor Lódź

Toruń

Toruń is ook een bijzondere middeleeuwse stad, het is opgericht in de tijd van de Duitse Orde.

Het oudste, dertiende-eeuwse gedeelte van de stad is nog steeds het hart van Toruń en is ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1987. Zowel in dit gedeelde van de stad als hier buiten vind je vele bezienswaardigheden.

Deze std is zeker de moeite waard als je van historie en geschiedenis houd Toruń grossiert hier in. Je komt bij een stadswandeling ook bijna te veel mooie gebouwen en monumenten tegen. Gelukkig is er in de stad veel bewaard gebleven zoals de oude bunkers.

Als je alles in de stad wilt zien heb je meerder dagen nog, maar de stad is ook zeer geschikt voor één dag. Het dichtsbijzonde vliegveld ligt op ongeveer 50 kilometer. De stad is met de trein vanaf Warschau goed te bereiken.

Bekijk hier de prachtige aanbiedingen voor een stedentrip voor Torún


Reacties
Categorieën