Riga
Stedentrips
Ramon Kuiters
Stedentrips
02/02/2024
11 min

De top 7 van de mooiste stedentrips in Oost-Europa 2024

02/02/2024
11 min

Voor Citytrips in Europa wordt vele na de steden in Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje gekeken. Maar Europa heeft veel meer mooie steden niet alleen in Noord, west en Zuid-Europa maar ook in het voormalig Oostblok oftewel Oost-Europa.

De vakanties in Oost-Europa zijn een stuk vriendelijke voor je portemonnee. Ondanks dat de afstand vaak net iets verder is. De hotels, het leven (eten en drinken), de souvenirs en de bezienswaardigheden zijn in de meeste gevallen een stuk voordelige dan in de andere delen van Europa.

Naast dat het er goedkoop is voor Nederlandse begrippen heeft Oost-Europa je ook veel te bieden. Een ongerepte natuur,  bruisende steden vol rijke historie en geschiedenis. Het lijkt regelmatig dat je in een sprookje en in de tijd terug beland. De steden zijn anders dan in West en Zuid Europa maar zeker niet minder geschikt voor een citytrip.

Om je te overtuigen dat een citytrip in Oost-Europa een voltreffer kan zijn heb ik de 7 leukste steden in Oost-Europa voor je op een rij gezet en uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. In de beschrijving is er aandacht voor de sfeer, de vele bezienswaardigheden en de mooiste hotels.

Welke landen behoren tot Oost-Europa

Hoewel de Balkan vaak tot Oost-Europa wordt gerekend ook in de lijstje op het Internet hoort dit officieel niet tot Oost-Europa. Hieronder vind je de landen die volgende de VN (de Verenigde Naties) tot Oost-Europa behoren.

 • Bulgarije
 • Hongarije
 • Moldavië
 • Oekraïne
 • Polen
 • Roemenië
 • Rusland
 • Slowakije
 • Tsjechië
 • Wit-Rusland

Buiten de landen die volgens de VN tot Oost-Europa behoren worden de onderstaande landen ook vaak gezien als onderdeel van Oost-Europa.

 • Armenië
 • Azerbeidzjan
 • Estland
 • Georgië
 • Kazachstan
 • Letland
 • Litouwen

De 7 mooiste, leukste en gezelligste steden van Oost-Europa.

Voor deze top 7 van de leukste en beste steden van Oost-Europa heb ik gekozen om de Balkan steden en landen buiten deze top 7 te houden en alleen de bovenstaande landen te gebruiken voor deze top lijst. Dus je vind alleen maar steden uit de bovenstaande landen. Helaas missen we de top steden als Ljubljana (Slovenië), Belgrado (Servië) en Dubrovnik (Kroatië). gelukkig blijven er nog genoeg leuke steden over zoals de 7 top steden uit het voormalig Oostblok hieronder:

Praag (Tsjechië) 

Praag is de hoofdstad van Tsjechië en behoort tot één van de mooiste steden van Europa. Het historische centrum staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en is bijna helemaal autoluw. Dit heeft als groot voordeel dat je rustig kunt genieten van al het moois dat Praag te bieden heeft.

Het oude centrum heeft vele mooie gebouwen en bouwwerken, een ware lust voor het oog. Vooral de gotische Karelsbrug springt er bovenuit.  Dit is beroemde brug over de Vltava. Andere Bezienswaardigheden die niet mag overslaan bij een bezoek aan Praag zijn;

Het nationaal Museum, de uitkijktoren Petrin die 60 meter hoog is. De oude Sint-Viruskathredraal van ongeveer 650 jaar. De Praagse Burcht. En nog vele meer. Praag heeft te veel om op te noemen en een weekendje zou aan de kort kant zijn zoveel is er te zien.

Ook de kunstliefhebber zit goed in de Oost-Europese stad Praag, er zijn namelijke vele musea en galerijen en fotogenieke uitzichten en gebouwen.

Voor iedereen die van shoppen houd is er één plek die zeker niet vergeten mag worden dat is  de omgeving van het Wenceslasplein, hier kun jij je collectie goed uitbreiden. Na het shoppen of een middag door Praag slenteren mag je de horeca uiteraard niet overslaan. Die is er zeker aanwezig en vaak ook nog eens erg gezellig. Let wel op waar je gaat zitten de prijzen verschillen wel heel erg.

Ben je meer van het uitgaan? Dan is Praag ook zeker een goede plek voor jou, een aanrader is de Discotheek MCM Discoteca Kaleidoskop met 6 verdiepingen. Niet alleen het eten en drinken is goedkoop in Praag, maar je kunt er ook goedkoop overnachten.

Bekijk hier het aanbod voor een onvergetelijke steden naar Praag

Moskou (Rusland)

Moskou is rond 1283 opgericht door het Grootvorstendom Moskou. Tegenwoordig is het een fascinerende metropool en de hoofdstad van Rusland . Vele toeristen komen in Moskou voor het sprookjesachtige Kremlin met de vier kathedralen. Wist je trouwens dat de meeste oude Russische steden een Kremlin (dit betekend een versterkte stadskern). De mooiste Kremlin staat zonder twijfel in Moskou.

Moskou heeft meer populaire trekpleister zoals de beroemde kleurrijke Basiliuskathedraal op het Rode Plein (‘Krasnaja Plosjtsjad). Samen met het Kremlin is dit het hart van de stad en land mede door de vele historische gebeurtenissen die hier plaats heeft gevonden.

De stad heeft je meer te bieden dan alleen deze 3 bezienswaardigheden. Het meeste bijzondere van de stad zijn de 2 verschillende werelden / gezichten. Aan de ene kant heb je de overblijfselen  Sovjet tijdperk en de andere kant de massagebouwen van de inmiddels hippe stad. Deze contrasten zie je overal terug van trendy winkels en horeca tot aan Sovjetflats die ook nog steeds in de stad staan. Deze oude gebouwen hebben inmiddels de naam "Chroesjtsjovka’s" gekregen.

Je kunt de stad Moskou het beste met de metro verkennen je komt met de metro snel op de plek van je bestemming en onderweg kun je genieten van de rijkelijk versierde stations.  Wist je trouwen dat Moskou veel bezocht wordt door kunstliefhebbers? In de afgelopen decennia zijn er diverse nieuwe galerieën en musea geopend, mede met de hippe eetgelegenheden heeft die ook niet bezoekers getrokken.

Moskou heeft de afgelopen 30 jaar een geweldige verandering ondergaan, die nog steeds bezig is. Dit maakt Moskou tot een echte wereldstad en mag daarom ook zeker niet ontbreken in deze top 7 van leukste steden in Oost-Europa. Wat ook zeker meespeelt in de combinatie van de Europese en Aziatische cultuur.

Hoewel misschien nu de keuze niet valt op Moskou blijft het een prachtige stad met vele mogelijkheden.

Riga (Letland)

Riga is de hoofdstad van Letland, deze oud stad is al meer dan 800 jaar oud. De stad Riga is een plaats vol contrasten. Je ziet vele invloeden van de Oost- en West-Europa, architectuur uit de middeleeuwen, de Sovjet periode en Art Nouveau. Het historische centrum staat niet voor niets voor Unesco-Werelderfgoedlijst. De bijnaam van Riga is ook wel "Het Parijs van het Oosten".

Het allermooiste gedeelte van de stad is Old Town, Dit historische deel heeft de mooiste oude gebouwen en kerken. Eén van de hotspots van de stad Riga is het Slot van Riga. Het kasteel is de afgelopen eeuwen meerdere malen herbouwd, het oudste deel wat nog staat is uit 1330. De Petruskerk is ook een oud gebouw, de oudste delen van deze kerk stamt uit 1409. Deze bijzondere kerk is gemaakt van bakstenen en de toren heeft een hoogte van 123 meter. Deze toren kun je beklimmen tot een hoogte van 73 meter, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de oude stad Riga.

De Stad is goed met de benenwagen te verkennen, openbaar vervoer is niet echt nodig in Riga. Het voordeel van het wandelen door deze mooie stad is dat je op plekjes komt waar je anders niet snel komt en dat je ook langs de verbogen kleine winkeltjes komt. Naast de grote internationale ketens heb je ook veel aparte winkeltjes met originele producten.

Als je echt specialiteiten uit Letland wil kun je het beste na de Markthallen. De markthallen bestaat uit 5 zeppelinhallen. Deze hallen deden dienst tijdens de oorlog. Tegenwoordig kook je er vis, groente, fruit, vlees en specialiteiten, één van de lokale specialiteiten is hennepboter. Dit is boter van Hennepzaad maar ook Letse Komijnekaas is het proeven waard. Dit eet je normaal gesproken op een snee roggebrood die op een speciale wijze wordt gemaakt in Letland.

 Naast het lekkere eten op de markt kun je ook goed eten in de restaurant en tot laat genieten in van leuke barretjes en clubs die Riga rijk is. De beste periode om naar Riga te gaan is van juni tot en met september. Buiten deze maanden kan het hier erg goed zijn.

Bekijk hier het aanbod voor een onvergetelijke steden naar Riga

Krakau (Polen)

Krakau was vroeger de hoofdstad van Polen tegenwoordig is het Warschau. De Stad Krakau heeft een rijke historisch en een compact centrum vol met statige en elegante gebouwen. De compacte oude binnenstad die ook wel de "Florence van Polen’ genoemd wordt staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het grote voordeel van deze compacte binnenstad is dat vrijwel alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. Tijdens deze wandeling kun je de stad goed verkennen en tevens shoppen in één van de vele winkeltjes. Je vind er nog echt oude ambachtswinkeltjes maar ook trendy winkel wat bij een echte stad hoort. Dit zelfde geld voor de horeca naast de karakteristieke cafés heb je ook diverse hippe clubs.

Voor het traditionele eten kun je terecht in één van de vele restaurants, het leuke is vele restaurants hebben een moderne twist gebracht aan de traditionele gerechten een echte aanrader.

Enkele bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan in Krakau zijn de grote markt, Het kasteel en de kathedraal van Wawel,  Zoutmijn Wieliczka,  en de communistische wijk Nowa Huta. Uiteraard is er nog veel meer te beleven.

De grote markt van Krakau wil ik nog even toelichten. Het plein is één van de grootste middeleeuwse pleinen ter wereld. Op en aan het plein vind je de Lakenhal (een plek waar ambachtelijke producten en souvenirs kunt kopen), de 70 meter hoge Raadhuistoren, Gotische Mariakerk met de twee ongelijke torens.

Maar ook het standbeeld voor de Poolse dichter Adam Mickiewicz en de Sint-Adalbertkerk uit de 11e eeuw. Het kunstwerk (Eros Bendato) aan de voet van de Raadhuistoren is van de Poolse kunstenaar Igor Mitoraj. Om van al dit moois te genieten kun je hier het beste een terrasje of restaurantje pakken.

Bekijk hier het aanbod voor een onvergetelijke steden naar Krakau

Tallinn (Estland)

De hoofdstad van Estland, Tallinn is een stuk kleiner dan de meeste hoofdsteden van Europa, maar zeker niet minder kleurrijk. De stad Tallinn zou je misschien niet gelijk aan denken als je op een citytrip gaat, maar vergis je niet deze kleine stad heeft meer te bieden dan je zou verwachten.

Het centrum van Tallinn is oud en historisch en heeft veel mooie gebouwen. Een gedeelte van de stad is nog steeds ommuurd, ook vind je in de binnenstad een prachte orthodoxe kathedraal. In het paleis van Kadriorg Loss vind je een beroemd museum voor schone kunsten van Tallinn.

Het museum van schone kusten is 1 van de ruim 30 musea die de stad Tallinn heeft. Niet alleen leuk om de musea te bezoeken de entree is ook nog eens spotgoedkoop en je leert meer over Tallinn en Estland.

Andere hotspots zijn verschillende bekende kloosters, een ondergronds tunnelstelsel, beklim de Domberg en een groot openlucht museum. Misschien nog wel het allerleukste aan Tallinn is dat het meerdere stranden heeft. Vooral Pirita Beach is een echte aanrader.

Tallinn kun je ook gerust de stad van de vele gezichten noemen, waar vervelen niet mogelijk is. De  vliegreis is ongeveer 2 uur en 30 minuten.

Bekijk hier het aanbod voor een onvergetelijke steden naar Talinn

Boedapest (Hongarije)

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en heeft je veel te bieden, het is namelijk niet alleen een romantische stad, maar ook elegant, dynamisch en energiek.

De stad Boedapest is door de Donau in tweeën gesplitst. Aan de ene kant heb je Boeda (de linker oever van de stad) en aan de andere kant Pest (de rechter oever van de stad).

Boeda is heuvelachtig en erg groen. Aan deze kant van de Donau vind je o.a. het oude koningspaleis en het kasteelcomplex. Op verschillende plekken heb je ook een prachtig uitzicht over Boedapest, bijvoorbeeld vanaf de burchtheuvel en het vissersbastion.

Pest is een stuk vlakker en is het levendige hart van Boedapest, met drukke winkelstraten, grote pleinen en mooie boulevards. Ook voor de culturele liefhebber is er in het gedeelte Pest voldoende te beleven met de ontelbare musea en theaters. Een echte hotspot is het Hongaarse parlementsgebouw Országház, dit ligt direct aan de Donau.

Boedapest is een echte uitgaansplek geworden voor vele toeristen en Hongaren. Je vind er namelijk veel disco's, clubs en barretjes (ook openlucht), overal in de stad draaien er bekende Dj's.

Niet alleen als het licht uitgaat is er voldoende te doen in de stad, maar ook overdag we hebben al een aantal trekpleisters genoemd, maar de volgende bezienswaardigheden mogen ook zeker niet gemist worden.

De Kettingbrug is de meest indrukwekkende brug van de stad en is ook een verbinding tussen Boeda en Pest. De Joodse synagoge is op één na de grootste synagoge van de wereld. Gebouwd aan het einde van de 19de eeuw in de Moorse stijl.

De grote markthal is ook een echte trekpleister waar je heerlijk kunt struinen naar mooie koopjes. Het gebouw is ook een ware attractie, het word niet voor niets tot mooiste markt van Europa benoemd. Dit zijn nog maar enkele van de vele hotspots in Boedapest.

Bekijk hier het aanbod voor een onvergetelijke steden naar Boedapest

Bratislava (Slowakije)

Bratislava is de hoofdstad van Slowakije, maar lijkt meer op een middelgroot stadje. Het doet een beetje Oostenrijks aan.  Aan de ene kant heb je panden die je kent van de bergdorpjes, aan de andere kant juist de statige gebouwen zoals je ze ook in Wenen ziet. In de stad zijn ook nog steeds diverse authentieke delen te vinden met Sovjet-architectuur.

De stad heeft veel trekpleister één ervan is het shoppingcentrum Eurova. Dit leuke shoppingscentra is geleden aan de oevers van de Donau.

Bovenop de heuvel in Bratislava vind je ook een hotspot het kasteel van Bratislava,(Bratislavský hrad) een typisch voorbeeld van een prinsessenkasteel: groots, wit en met een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Binnenin vind je een museum (gesloten op maandag), maar je kunt ook gewoon vrij rondom het kasteel lopen. Dit kasteel is al van verre te zien en mag je zeker niet overslaan als in deze bijzondere stad bent.

Uiteraard is er nog veel meer te beleven in de hoofdstad van Slowakije, zoals de promenade, het nieuwe Slovaakse Nationale Theater met de bijzondere voorstellingen. De stad kun je het beste verkennen met een wandelingen door de smalle straten van het historische centrum, maar ook een fietstour is een echte aanrader.

Slowakije is voor Nederlandse begrippen een goedkoop land en dit geldt ook voor de hoofdstad. Het overnachten is misschien iets duurder dan in veel andere Oost-Europese steden maar nog altijd betaalbaar te noemen.

Bekijk hier het aanbod voor een onvergetelijke steden naar Bratislava

Reacties
Categorieën