Bad Essen
Duitsland
Ramon Kuiters
Duitsland
02/08/2024
7 min

De top 7 van de mooiste kuuroorden in Duitsland 2024

02/08/2024
7 min

Een kuuroord is een toeristisch oord / plaats dat zich richt op de ontspanning en vermaak voor de bezoeker. De gezondheid speelt hier vaak ook een grote rol, denk hierbij aan de (geneeskrachtige) bronnen en de gezonde lucht.

Kuuroorden zijn er al sinds de oudheid, vaak werden de opborrelende waterbronnen met bijzondere minerale of thermische eigenschappen bovennatuurlijk genoemd. Tegenwoordig is het een zeer goede plek om helemaal tot rust te komen en je te laten verwennen.

Als het om kuuroorden gaat zit je in Duitsland goed, het is vanuit Nederland vaak snel en goed te bereiken en de keuze is groot. Hoeveel kuuroorden er precies zijn is mij niet duidelijk geworden, maar dat het er meer dan 300 zijn is zeker.

Voor deze pagina heb ik de 7 mooiste kuuroorden voor je op een rij gezet en uitgebreid beschreven, ook zijn er tips toegevoegd. Duitsland is een groot land dus er is ook zeker na de afstand van de Nederlandse grens gekeken en de mogelijkheden voor een goede top 7 van kuuroorden in Duitsland.

Bad Iburg

Het dorp Bad Iburg is gelegen in de buurt van de Duitse stad Onsabrück en staat bekend als kuuroord. Maar heeft je ook meer te bieden, namelijk een rijke geschiedenis. In Bad Iburg vind je veel oude gebouwen en in de directe omgeving zijn vele activiteiten te ondernemen zoals mooie wandelingen en fietstochten. In Bad Iburg zijn verschillende musea te bezoeken. Schloss Iburg is één van de mooiste gebouwen van het dorp en doet dienst als musea. Naast dit museum is ook het klokken museum interessant.

Erkende en bekende kuuroord mogen het woord Bad gebruiken in de plaatsnaam en dat geldt ook voor Bad Iburg. De grootste publiekstrekker is het Kneipp-Kuurrood Bad Iburg. Hier worden diverse wellness faciliteiten aangeboden waaronder een moddelspeetuin, een fonteinveld en nog veel meer. Ook is het kuuroord geschikt voor. In het kuuroord zijn ook therapeuten en verschillende gezondheid voorzieningen.

Het prachtige en moderne kuuroord in combinatie met het dorpje zelf en de mooie natuur in de omgeving maakt Bad Iburg zeer geschikt voor een weekend of een korte vakantie. De kans is zeer groot dat je herboren en ontspannen terug komt van je welverdiende vakantie.

Bekijk hier het prachtige Landidull Hotel Zum Freden

Bad Bentheim

Bad Bentheim is een bekende kuuroord net over de grens bij Oldenzaal (Twente / Overijssel) en heeft warme zoutwater- en zwavel bronnen.

Het kuuroord in Bad Bentheim is gebouwd in het begin van de 18e eeuw als medisch kliniek met kuur faciliteiten. Inmiddels is het uitgebouwd tot een groot wellnesscentrum met bos van 1000 hectare. Het bronwater in het kuuroord is rijk aan zwavelwaterstof, calciumsulfaat en andere mineralen. Dit kuuroord was ook altijd zeer geliefd bij de oranjes.

Het middeleeuwse kasteel is een andere trekpleister van Bad Bentheim en is gebouwd omstreeks 1020 en heeft tegenwoordig ook een museum. Het kasteel is gebouwd van zandsteenblokken. Naast het museum kun je ook het kasteel bezoeken met een gids of op eigen houtje.

Andere leuke bezienswaardigheden zijn Rooms-katholieke kerk uit 1670, het Geologisch Openluchtmuseum, het zandsteenmuseum en het Braziliëmuseum. Ook de binnenstad is zeker de moeite waard om te bezoeken. Naast het winkelen zijn de terrasjes ook echt een aanrader.

Een paar dagen vermaken in Bad Bentheim en de omgeving is geen probleem je kunt namelijk prachtig fietsen in deze regio. Een hotel overnachting is dus helemaal geen gek idee. Het Hotel Bentheimer Hof is één van leukste hotels in Bad Bentheim. Dit 3 sterren hotel ligt enkele straten van het centrum en heeft dus een perfecte ligging.

Wil je liever een vakantiehuis dan kun je ook kiezen voor het prachtige vakantiepark van Roompot in Bad Bentheim. Dit vakantiepark heeft vele faciliteiten en luxe villa´s het is gelegen aan de rand van Bad Bentheim in een groene omgeving.

Bekijk hier het prachtige vakantiepark van Roompot in Bad Bentheim

Bad Laer

Het kuuroord Bad Laer ligt niet ver van Münster en Osnabrück en is goed vanaf de Nederlandse grens te bereiken. Sinds 1836 trekken er al mensen naar Bad Lear om te wellnessen. Sole Vital Thermen is hier een zeer goede plek voor om te ontspannen en om van de wellness te genieten. Je het hier warme zoute baden en diverse cursussen waar je aan kunt deelnemen.  In Erlebnis-Kurpark borrelt zowel zoet en zout water omhoog in de Quellkolk. Ook heb je nog klank en ritmetuinen. Kortom mogelijkheden genoeg als het om Wellness gaat in Bad Lear.

Maar Bad Lear zelf is ook zeker interessant, het mag misschien niet zo groot zijn maar dit betekend niet dat er geen bezienswaardigheden zijn. Je vind hier mooi vakwerkhuizen een streekmuseum en nog vele meer. Wat je ook zeker niet mag overslaan zijn de streek en regionale gerechten zoals pekelvlees en pekelbrood.

In de omgeving van Bad Lear heb je een prachtige natuur dat je zich leent voor mooie wandelen en fietstochten die kan zeker ook bijdragen aan de ontspanning en het genieten.

Bekijk hier het mooie Becker Hotel in Bad Laer

Bad Rothenfelde

Naast Bad Laer vind je het kuuroord Bad Rothenfelde. Bad Rothenfelde is een goede keuze als je van kuuroorden wil genieten maar ook reuring om je heen wil, want ik Bad Rothenfelder is veel te beleven.

Wat meteen opvalt is de architectuur uit de 19e eeuw en de mooie parken die je hier vind. De parken hebben vele leuke plekjes, vele bloemen en waterpartijen. In de parken worden ook regelmatig evenementen gehouden zoals een wijnfeest en de zoutmarkt.

Het centrum heeft divers winkels en horecagelegenheden. Hoewel Bad Rothenfelde je veel te bieden heeft komen de meeste gasten voor de wellness. Carpesol Spa Therme heeft je veel te bieden zowel de traditionele wellness mogelijkheden van een kuuroord als moderne aanvullingen.

De groene omgeving en de schone lucht werkt ook zeker mee bij de ontspanning tijdens je verblijf in Bad Rothenfelde. Je kunt in de omgeving namelijk zeer goed wandelen. Fietsen is ook zeker een mogelijkheid.

Wat voor Bad Laer geldt dat je daar goed kunt eten geldt ook zeker voor Bad Rothenfelde. Het kuuroord staat bekend om het witte goud Asperges en is zeker een aanrader!

Bekijk hier het Kuthotel Drei Birken

Aachen

Aken ligt tegen de Zuid Limburgse grens aan bij Vaals. De stad Aken is een voormalige Keizerstad en heeft als grootste publiekstrekker een schitterende Dom. De Dom werd in opdracht van Karel de Grote gebouwd. Niet alleen de buitenkant is imposant de binnenkant doet je ook verbazen van schoonheid. De dom is ook de laatste rustplaats van Karel de Grote en de plek waar 30 Duitse koningen werden gekroond. De Dom van Aken staat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Aken heeft je nog meer te bieden dan alleen de Dom van Aken. Het centrum is historisch en bestaat uit zowel kleine winkelstraatjes met boetiekjes en grote bekend winkelketens. Deze mix met het prachtige van de stad maakt het winkel gezellig en bijzonder. De horeca en de Akense specialiteiten mogen niet overgeslagen worden, Akense pinten, taaitaai, honingkoek, rijstevlaai, en bloedworst zijn hier enkele voorbeelden van.

Aken staat ook bekend om de interessante musea en de warmwaterbronnen, ook aken is een kuuroord waar jij helemaal kunt ontspannen en je zelf verwennen. Je vind verschillende waterbronnen in Aken. De Elisenbrunnen is gratis toegankelijk en is naast Aachener Stadtgarten ook echt een aanrader.

Een overnachting boeken in Aachen is wel een aanrader met de vele kuuroorden en bezienswaardigheden .

Bekijk hier het prachtige Mecure Hotel Aachen Europaplatz.

Bad Driburg

Het Duitse kuuroord Bad Driburg is gelegen in Noordrijn-Westfalen, het kleine dorpje ligt aan de rand van het natuurreservaat Teutoburgerwoud en staat bekend om zijn geneeskrachtige water. Lang gelegen werd Bad Driburg zelfs uitgeroepen tot het beste beste geneeskrachtige oord.

In Bad Driburg vindt je een veelzijdig aanbod als het gaat om wellness, je vind hier o.a. modderkuren, thermale wateren en vele behandelingen zoals massage. Gräflicher park heeft niet alleen een prachtig aanbod als het gaat om wellness maar heeft ook een adembenemende landschapstuin.

De omgeving met Teutoburgerwoud als achtertuin bied je ook vele actieve activiteiten zoals fietsen en wandelen.

Bekijk hier het Gräflicher Park Health & Balance Resort

Bad Essen

Bad Essen ligt net iets achter Osnabrück en is goed te bereiken vanaf de Nederlandse grens. Het leuke aan Bad Essen heeft een bijzondere combinatie van Thermale zoutbaden en een rijke geschiedenis die ook te bewonderen is.

Aktivtia SoleSpa heeft een oppervlakte van 1.000 m² en is zeer geschikt voor een dagje of een weekendje wellness, her ontbreekt niet namelijk aan niets. Ook worden er diverse behandelingen aangeboden zoals een Hot Stone massage en een Cristal tub.

Ook een aanrader is SoleArena hier vind je gradeerwerk. Dit houdt in dat er zout water langs sleedoorntakken loopt in combinatie met zonnewarmte en / of wind. In Bad Essen krijg je met zout water te maken dat al 220 miljoenjaar op een diepte van 800 meter ligt te rusten. Het zout water in Bad Essen wordt ook gezien als het meest mineraalrijke zoute water van Europa.

Naast de historische vakwerkhuizen en andere mooi gebouwen in het centrum kun je ook genieten van fiets- en wandelen tocht in de omgeving, je vind hier namelijk het Wiehengebergte, ook zijn er diverse burchten in de buurt.

Bekijk hier het aanbod van hotels in Bad Essen

Reacties
Categorieën