Strand Puglia
Italie
Ramon Kuiters
Italie
01/29/2024
5 min

De top 7 van de mooiste stranden van Puglia 2024

01/29/2024
5 min

Apulië bij de meeste vakantiegangers beter bekend als Puglia is gelegen in de hak van Italië en heeft meer dan 700 kilometer aan kustlijn. Een lange kunstlijn betekend ook vaak vele stranden en dit is zeker het geval in Puglia. Je vind hier mooie stranden zowel aan de Adriatische Zee (aan de oostkant) als aan de Ionische Zee (in het zuiden en aan de westkust).

Puglia wordt steeds meer ontdekt door de Nederlandse vakantieganger en dat is zeker niet zonder een reden, er wordt al jaren geschreven dat de mooiste stranden te vinden zijn in Puglia. Maar welke stranden zijn nu echte de moeite waard?

Voor deze pagina heb ik de 7 mooiste stranden van Puglia voor je op een rij gezet en uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven van de prachtige stranden.

Vakantie Puglia

Steeds meer reisorganisaties en reisaanbieders hebben het prachtige Puglia in hun aanbod. Ondanks het grote aanbod springen er toch 2 reisaanbieders er boven uit. Tui Reizen en Vakantiediscounter. Tui Reizen bied naast vliegreizen in combinatie met een prachtig hotel ook diverse rondreizen aan door Puglia. Vakantiediscounter is een aanbieder low budget reizen, je kunt met Vakantiediscounter goedkoop op vakantie naar Puglia. Naast low budget reizen zijn er ook luxere hotels te reserveren.

Baia delle Zagare

Baia delle Zagara wordt ook wel gezien als het icoon van Gargano en is gelegen tussen Mattinata en Vieste. Het strand van Baia delle Zagara ziet er niet alleen prachtig uit maar is ook zeer geschikt voor strandvakanties. Dit komt omdat het strand geleidelijk af loopt in de zee. Dit maakt het ook makkelijker als je hier wilt snorkelen en dat is hier zeer goed mogelijk.

Leuke plekken om te snorkelen zijn o.a. de grotten. tussen de imposante rotsen die het strand omringen zijn vele grotten te ontdekken. In een aantal grotten leven diverse vleermuizen. De meeste populaire grotten zijn de Grotta dei Pipistrelli en de Grotta dei Sognni.

Het strand is voorzien van wit zacht zand vermengt met witte kiezelstenen, dit geeft een prachtig gezicht met de kristalheldere zee. Als je dit prachtige strand wil bereiken moet je wel een stukje lopen, richting het strand loop je langs olijfboomgaarden, amandelboomgaarden en dennenbossen.

De combinatie van het witte strand, helder blauw water en rotsen maken de strand oogverblindend mooi en is echte de moeite waard om te bezoeken.

Punta Prosciutto

Punta Prosciutto staat bekend om haar lange witte strand met kristalhelder water. Bij het strand vind je hoge duinen van wel 8 meter. Punta Prosciutto is een plaatsje dat over de hele lengte van de stad witte stranden heeft.

Op het strand zijn er op verschillende plekken bedjes en een parasol te huur. Uiteraard is het ook mogelijk om een handdoek neer te leggen en hier van te gaan genieten. Ook prettig zijn de strandhutjes waar je heerlijk kunt eten.

Een leuke weetje van het prachtige strand van Punta Prosciutto is dat het water opgerept is en het uitgestrekte mediterrane struikgewas kenmerkend is voor het beschermde zee gebied.

Nu ben je vast benieuwd waar Punta Prosciutto is gelegen. Het ligt op ongeveer 10 kilometer van Porto Cesareo en voor Torre Lapillo. Oftewel in de driehoek van Tarente, Lecce en Gallipoli.

Baia dei Turchi

Baia dei Turchi is niet alleen een mooi strand maar ook zeer geliefd, in de zomermaanden kan het  hier dan ook regelmatig goed druk zijn. De sprankelende zee met wit strand wordt omringd door een woeste natuur met o.a. mediterrane struiken en dennenbomen dit maakt de plek en het strand ook mooi en bijzonder.

Baia dei Turchi betekend in het Nederland Turkenbaai. Dit strand wordt zo genoemd omdat het Ottomaanse legen er voor koos hier te landen tijdens het belegen van de stad in 1480. Er werd voor deze plek gekozen om de muren te omzeilen.

Baia dei Turchi is gelegen ten noord van Otranto op ongeveer 7 kilometer van deze stad en is goed te bereiken.

Porto Badisco

Tussen Otranto en Santa Ceserea Terme vind je Porto Badisco. Het strand is gelegen op een natuurlijke inham dat je doet denken aan een fjord. Als je op het mooie strand staat vallen de toren van  Minervino en Sant’emiliano. Niet alleen de torens trekken veel mensen naar het strand dit geldt ook zeker voor de grot dei Cervi. De Grotta dei Cervi wordt gezien als één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen. Het is dan ook leuk om de grot te verkennen.

Porto Badisco wordt o.a. door de grot ook gezien als een paradijsje voor duikers omdat niet alleen het water kobaltblauw en helder is maar ook veel onder water te zien is. Wil jij naast het zwemmen en het zonnen ook een lekker duiken? dan is Porto Badisco een zeer goede keuze.

Torre Dell Orso

Torre Dell Orso is een leuk stadje met prachtige witte zandstranden. Het voordeel van de zandstranden in Torre dell Orso is dat het strand heeft langzaam afloopt in zee, dit maakt het strand ook zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Torre dell Orso ligt ten zuiden van Lecce en is echt de moeite waard om te bezoeken.

Op het strand kun je ligbedden huren voor extra ontspanning ook is het fijne dat er diverse strandtentjes zijn met lekkere snacks en drankjes. Het strand van Torre dell Orso wordt gekenmerkt door de twee rotsen in de zee die boven het heldere water uitsteekt. Deze rotsen worden ook wel de twee zussen genoemd (Le Due Sorelle).

Het strand van Torre dell Orso is in de zomermaanden erg geliefd en het kan hier in de middag dan ook goed druk worden. Wil jij een goed plekje en niet gelijk in de drukte naar het strand ga dan lekker vroeg in de ochtend richting het strand en kun jij iedergeval van een paar rustige uurtjes genieten.

In de buurt van het strand vind je een 16e eeuwse uitkijktoren, deze toren is wel een aanrader om te bezoeken als je bij het strand van Torre dell Orso bent.

Spiaggia di Portonuovo

Spiaggia staat bekend als een familiestrand dit komt omdat het strand ondiep is en langzaam aflopend is. Kinderen kunnen hier door ook heerlijk veilig spelen in de zee en op het strand. Op het strand is het ook mogelijk om diverse watersporten te beoefenen. Ondanks dat het strand zeer geschikt is voor gezinnen en ook watersport mogelijkheden bied is het doorgaans geen druk strand ook niet in het hoogseizoen.

Hoewel veel stranden wit zijn in Puglia geldt dit niet voor Spiaggia di Portonuovo zandstrand heeft een bruin kleur, en geeft een bijzonder effect met het kristal turquoise water. Fijn om te weten is dat er tijdens het hoogseizoen toezicht is van een badmeester dit geeft altijd een prettig gevoel helemaal als je met kinderen op het strand bent.

Het mooie strand van Spiaggia di Portonuovo ligt op ongeveer 5 kilometer van de prachtige middeleeuwsta stad Vieste. Het strand is eenvoudig te bereiken en op ongeveer 500 meter van het strand kun je goed parkeren.

Porto Selvaggio

Tussen Gallipoli en Porto Cesareo vind je het natuurreservaat Porte Selvaggio. Het gebied heeft een oppervlakte van 400 hectare. Een deel van het natuurreservaat is gelegen aan de kust met kristalhelder water. Het strand en het kristalheldere water is via een voetpad goed te bereiken.

Naast het zwemmen kun je hier ook zeer goed snorkelen en duiken. Het strand wordt ook vaak gecombineerd met een mooie wandeling door het natuurreservaat. Een geliefde activiteit op het strand is een duik te nemen van de rotsen in het water. (let wel op je veiligheid).

Om het strand te bezoeken met je wel een kleine wandeling maken maar onderweg kun je wel genieten van het prachtige natuurreservaat met o.a. doornstruiken, rotsrozen, zeelelies en van nog veel meer mooi.

Ook leuk om te bezoeken is Grotta del Cavallo dit is de plek waar de oudste overblijfselen van de homo sapiens in Europa zijn gevonden.

Reacties
Categorieën