Spanje
Europa
Ramon Kuiters
Europa
01/25/2024
10 min

De 7 meeste vriendelijke COPD vakantielanden in Europa 2024

01/25/2024
10 min

COPD is een longziekte waarbij je longen zijn beschadigd. Je krijgt minder zuurstof bij het ademen en ademen is moeilijker. Als je longpatiënt bent of ziek betekend niet dat je niet van het leven kan genieten en de dingen kunt gaan ondernemen die je nog kunt. Op vakantie gaan kan er hier 1 van zijn.

Als je mindervalide, longpatiënt bent of een andere ziekte hebt kan het verstandig zijn om je vakantie hier op aan te passen.  Bijvoorbeeld neem een rolstoelvriendelijk hotel of kies voor een land met een schone lucht.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de 7 meeste vriendelijke vakantielanden voor COPD- en andere longpatiënten. Er is niet alleen op de lucht kwaliteit gelet ook de temperatuur speelt een grote rol. Te heet weer en een vochtige klimaat is ook niet goed.

In de beschrijving over het land wordt er ook tips gegeven wel regio´s je moet vermijden of juist opzoeken en welke periode het beste kan zijn voor jou om op vakantie te gaan naar dit land. Uiteraard wordt er ook de schoonheid en de mogelijkheden van het land in kaart gebracht om je een goed beeld te geven.

Zweden

Zweden behoort tot de landen in Europa met de meest zuivere lucht niet alleen in de dun bevolkte gebieden maar ook de steden scoren goed als het gaat om luchtzuiverheid. Umeå is hier een goed voorbeeld van maar ook Stockholm de hoofdstad van Zweden scoort goed.

De luchtzuiverheid heeft ook te maken met de bevolkingsdichtheid, de groene, bosrijke natuurgebieden en het gebruik van brandstoffen. De natuur is ook het grote pluspunt om te kiezen voor Zweden, en dat je er een schone lucht bijkrijgt is een dubbel geluksmomentje.

Meer dan de helft van zweden is bedekt met uitgestrekte bossen, in deze bossen vind je vele diersoorten waaronder elanden, bevers, lynxen en wolven. Ook is Zweden een walhalla voor de vogelaar met ruim meer dan 300 vogelsoorten. Falsterbo is gelegen in het zuidoosten van Zweden wordt gezien als één van de beste plekken in Europa om vogels te spotten.

Als het fysiek mogelijk is kun je ook één van de vele outdoor activiteiten ondernemen enkele voorbeelden zijn wandelen, kanoën, paardrijden, skiën, fietsen en vissen. Een ander groot plus punt zijn de  lange lichte zomeravonden. In de winter daarin tegen kun je van het Noorderlicht genieten.

De beste plekken voor het noorderlicht is het noorden en gebieden waar de lucht het zuiverste is, Dan zit in het noorden van Lapland (het Zweedse deel) heel goed.

Zweden is zowel voor de winter als de zomer erg geschikt, beiden periodes hebben hun eigen pluspunten en hoogtepunten. Voigt Travel is een zeer goede partner als het om vakanties in Scandinavië gaat zowel voor de winter als voor de zomer periode.

Bekijk hier het prachtige aanbod voor Zweden en laat je verrassen

Portugal (Algarve)

Vele steden in Portugal heeft een slechte luchtkwaliteit daarin tegen is de Algarve wel een zeer geschikt plek als het om goede luchtkwaliteit gaat die rijk is aan zuurstof en weinig vervuild is. Dit kan zeker bijdrage aan een goede vakantie en de gezondheid van de luchtwegen.

Hartje zomer kan het wel heet zijn, dit kan wel parten spelen, daarom is misschien het voorjaar en het najaar een betere keuze. Zorgen maken over de zon hoeft je hier iedergeval niet. Met 300 dagen zon is het één van de locaties met de meeste zon uren in Europa.

De sfeer die er hangt is ook zeer prettig en relaxt en Algarve heeft je een complete vakantie te bieden met alles er op en eraan. Je kunt voor het strand, zon en de zee gaan maar ook voor leuke steden en dorpjes Maar als je liever de natuur in trekt zit je ook goed in de Algarve.

Natuurgebied Ria Formosa is één van de pareltjes van de Algarve.  Dit beschermd natuurgebied er wordt gezien als één van de allermooiste van Portugal en is een vogelparadijs. In de wintertijd wordt hier regelmatig meer dan 20.000 vogels geteld en wordt gezien als gebied voor de watervogel.

Vergis je ook niet in de culture bezienswaardigheden die de Algarve je te bieden heeft. Als laatste wil nog vertellen over de magistraal mooie kustlijn en dat gebied een walhalla voor de golfer is met meer dan 20 golfbanen in de omgeving.

Bekijk hier het prachtige aanbod voor Portugal en laat je verrassen

Ierland

Regelmatig wordt er geschreven dat Ierland behoort tot de landen met de gezondste en schoonste lucht. De schone lucht hoeft niet de enigste reden zijn om op vakantie e gaan na Ierland als dat dit wel een van de belangrijkste keuzes zijn.

Ierland is misschien niet het vakantieland waar je meteen aan denkt maar heeft je wel veel te bieden. De natuur is ook en grote trekpleister van Ierland, nog lekker ruig en ongerept. De glooiende landschappen zorgen voor vele mooi uitkijkplaatsen. De woeste kustlijn en grillige rotsen, de grote meren, moerassen, bossen, witte stranden en de heldere blauwe zee zorgt er ook voor dat het heel afwisselend is.

Daarnaast zijn er ook vele bezienswaardigheden te zien in Ierland, ook heeft het land en bijzondere en rijke geschiedenis die ook goed terug te zien is. Als jij in de mogelijkheid bent voor wandelingen weet je niet wat je tegen komt het is oog stralend en zeer verrassend. Ierland staat bekend om zijn prachtige wandeltochten.

Een ander pluspunt is het eten en het drinken. Bij Ierland wordt vaak aan whisky gedacht dit is natuurlijk niet onterecht maar Ierland heeft je nog veel meer te bieden. Ook het eten is uitstekend en de Pubs zijn erg gezellig tot laat in de vroege uurtjes.

Ierland en prachtig land om tot rust te komen en een goede plek om van de goede lucht te genieten. Het land Ierland is ook zeer geschikt voor een tocht met bijvoorbeeld de camper of met de auto en verschillende hotels of B&B te bezoeken. Ook een stedentrip behoort tot de mogelijkheden ook omdat Ierland prachtige steden heeft waaronder Dublin.

Bekijk hier het prachtige aanbod voor Ierland en laat je verrassen

Finland

In Finland kun je gezond ademhalen vooral in Lapland. Het grootste gedeelte van Lapland is gelegen in Finland en het gebied heeft een zeer goede luchtkwaliteit zeker als je het met andere landen gaat vergelijken in Europa.

Ook de steden hebben een goede luchtkwaliteit waaronder de hoofdstad van Finland Helsinki. Wist je dat de schone lucht in Lapland ook invloed heeft op de flora en fauna. Dit ontwikkeld zich niet alleen prachtig maar ook de producten die hier afkomstig zijn, zijn een stuk gezonder. Denk bijvoorbeeld aan vlees en vis.

Finland is zeer geschikt voor de natuurliefhebber, in de zomer zijn de temperaturen relatief koel zeker vergeleken met het zuiden van Europa. Dit maakt het ook mogelijk om de natuur in te trekken. (Als je hier fysiek tot in staat voor bent). Finland kan worden gezien als speeltuin als het om de natuur gaat en heeft dan ook zijn eigen big Five. Dit toch wel de moeite waard is om te gaan spotten in de natuur.

De Finse big five bestaat uit een beer, lynx, wolf, vos en de bever. Niet de makkelijkst dieren om te spotten. Ook buiten deze wilde dieren zijn er nog veel meer mooie dieren te bewonderen waaronder vele vogels.

Finland wordt ook wel het land van de 1000 meren genoemd. Eigenlijk gek het zijn er geen helemaal geen 1000 maar meer dan 188.000. De meren zijn over het algemeen zuiver en kristalhelder. Naast zwemmen lenen deze zich ook perfect voor het kanoën en raften.

Op dit moment heb ik het alleen over de zomer gehad. Ook in de Winter is Finland aantrekkeijk maar wel koud. Het noorderlicht is dan één van de hoogtepunten maar ook hondensleetochten, sneeuwscooter rijden, de natuur en de wintersport zijn mogelijkheden en dit is nog lang niet alles.

Finland is dus nog niet eens zo gek vakantieland en de lucht is heerlijk zuiver dus een zeer goede keuze vind je niet?

Bekijk hier het prachtige aanbod voor Finland en laat je verrassen

Zwitserland 

Zwitserland heeft het imago dat alles wat uit Zwitserland komt goed is. De lucht is er hier één van, Er gaan niet voor niets astma patiënten naar de Zwitserse hooggebergte voor de behandeling. De zuivere lucht speelt hier ook een belangrijke rol.

De frisse Zwitserse berglucht is zuiver en gezond. Als je heel hoog in de bergen komt is het zuurstagehalte wel minder door de ijler lucht dus ga niet te hoog dat je kunt genieten van de frisse lucht i.p.v. dat je benauwd wordt door de ijler lucht.

De gezonde lucht kan een keuze zijn om voor Zwitserland te kiezen, maar er zijn ook nog meer reden voor dit prachtige land. De steden zijn voortreffelijk en leuk om te bezoeken. De bergen en de natuur springen er wel bovenuit. Zwitserland is niet voor niets een geliefd vakantieland en ook zeer geschikt voor de wintersporter.

Het land bied ook veel outdoor mogelijkheden in de zomer, denk aan bergbeklimmen, wandelen,  mountainbiken, paragliden, raften etc. Je moet hier natuurlijk fysiek wel voor in staat zijn. Lukt dit niet zo goed kun je ook voor de kabelbaan en gaan genieten van het uitzicht onderweg.

De natuur, de dorpen en steden zijn niet alleen prachtig maar ook de bezienswaardigheden over het algemeen zijn zeker de moeite waard. En als je van lekker eten houdt is de keuze helemal niet meer moeilijk dan moet het zeker Zwisterland zijn. De non-producten hebben niet alleen imago van kwaliteit. Maar ook zeker het eten is van uitstekende kwaliteit en smaak denk hierbij aan de choclade en de kaas en de vele bijzondere gerechten.

Zwitserland is dus zeer geschikt voor zowel de winter als de zomer en vakantiediscounter kan een goede reispartner voor je zijn. Een leuk en aantrekkelijk aanbod.

Bekijk hier het prachtige aanbod voor Zwitserland en laat je verrassen

Spanje

Spanje heeft diverse regio´s en streken waar de lucht niet zo zuiver is. Gelukkig zijn er ook vele plekken war het goed vertoeven is. Qua bezienswaardigheden, activiteiten, natuur en zuivere lucht. Daarnaast is het klimaat in het voorjaar en najaar ook erg aantrekkelijk voor longpatiënten. In de zomer kan het er ook erg heet zijn dit werkt vaak weer averechts.

De provincies Valenciana en Murcia zijn provincies zijn één van de schoonste plekken in Spanje. Beide provincies zijn niet de bekendste vakantie gebieden maar zeker de moeite waard en een prettige bijeenkomst met zuivere lucht. Ze liggen beide aan de Middelandse Zee met mooie stranden en badplaatsen. In beide regio´s vind je ook zoutmeren, dennenbossen en diverse bezienswaardigheden.

Veel andere provincies en regio´s kunnen uiteraard ook zeer geschkt zijn vooral als er weinig industrie aanwezig is. Het voordeel van Spanje is dat er meer dan 300 dagen zon is per jaar op veel plekken dus genoeg vitamine D. De ontspannen sfeer die er heerst bij de spanjaarden zorgen er voor dat je zelf ook helemaal tot rust komt. Wat vandaag niet komt, komt morgen wel

Er zijn vele aanbieders als het om Spanje gaat, maar Vakantiediscounter vind ik er wel bovenuit springen. Naast en overzichtelijk website zijn er vele budget aanbiedingen die je niet bij andere aanbieders vind, ook zijn er zeer luxe accommodaties zodat er voor iedereen passend aanbod is. Ook bied Vakantiediscounter verschillende reizen en mogelijkheden aan op vele plekken en in vele regio's in Spanje.

Bekijk hier het prachtige aanbod voor en laat je verrassen .

Noorwegen

Hoewel de luchtkwaliteit van Noorwegen minder is dan in Zweden en Finland is het zeker niet sleht te noemen en behoort het ook zeker tot de betere van Europa en dat maakt het land ook aantrekkelijk als je opzoek bent naar gezonde lucht.

Noorwegen staat niet alleen in de top 7 van goede luchtkwaliteit, maar ook zeker bij de 7 mooiste landen van Europa. Noorwegen heeft de vakantieganger veel te bieden van het Noorderlicht tot aan walvissen. Maar ook één van de mooiste nationale parken van Europa en niet te vergeten de Fjorden.

Qua steden zijn er ook diverse parels zoals Bergen en Oslo uiteraard. Noorwegen is zeer geschikt voor een rondreis je kan zo in korte tijd veel van het land zien. Een camper zou een opte kunnen zijn maar ook een autoreis.

Noorwegen is vooral aan te raden in het voorjaar en de zomer, dan is de natuur het mooiste. In de winter is Noorwegen ook prachtig maar zie je vaak door het witte pak sneeuw niet alle moois van het land. Al geeft het sneeuw ook een prachtig effect op de landschappen in Noorwegen. In de winter zin er ook vele leuke activiteiten en het Noorderlicht.

Bekijk hier het prachtige aanbod voor Noorwegen en laat je verrassen

Noorderlicht in Lapland met Voigt Travel

Reacties
Categorieën