De 7 lekkerste Limburgse streekgerechten en producten 2024
Limburg is niet alleen de één van de mooiste provincies, maar het is ook de provincie met vele lekkernijen. De mensen die aan Limburg denken, denken meestal ook meteen aan de Limburgse vlaaien, die overal lekker zijn maar nergens zo lekker als in Limburg zelf.
Maar Limburg heeft nog meer heerlijk en typische Limburgse gerechten en lekkernijen die je eigenlijk allemaal moet proeven bij een bezoekje of een vakantie in Limburg. De 7 lekkerste gerechten en producten heb ik voor deze pagina voor je op een rij gezet.
Om je een goed beeld te geven van de lekkernijen worden ze uitgebreid beschreven en ook nog eens tips gegeven.
Limburgs zuurvlees
In Limburg spreken ze over zoervleisj een typisch Limburgs streek gerecht wat vooral veel gegeten wordt in Zuid-Limburg. Zuurvlees is een stoofpotje dat gemaakt wordt van paardenvlees of rundervlees. Er wordt gesproken over zuurvlees maar het is een combinatie van zuur en zoet.
De zoete smaak komt o.a. door appelstroop wat gebruikt wordt voor het gerecht. Voor de zure smaak wordt het vlees gemarineerd in azijn. Klinkt misschien niet smakelijk maar smaak zeer goed.
Zuurvlees is het lekkerste met een goed bord friet met dikke mayonaise.
Limburgse Vlaai

Limburg staat bekend om de vlaaien en dat is uiteraard niet zonder een reden. Dat de Limburgse vlaai belangrijk is blijkt ook wel aan de jaarlijkse kampioenschappen welke bakker de lekkerste vlaai maakt.
De Limburgse vlaai moet aan een aantal voorwaarden voldoen er verschild ook met een standaard taart. De bodem is plat en rond van gistdeeg met een maximale diameter van 30 centimeter. De bodem mag maximaal 1 centimeter dik zijn, maar moet wel uit de hand gegeten kunnen worden. De Limburgse vlaai heeft een opstaande rand en wordt gevuld. De vulling kan heel divers zijn van fruit tot pudding en compote tot rijstebrij.
De vulling wordt met de taart mee gebakken en de spijs wordt afgedekt met een laag bladerdeeg, deegkruimels of een raster van deeg. De vlaai wordt gebakken op een ijzeren bakplaat in een hete oven.
De favoriete zijn over het algemeen rijst, kersen, abrikoos en appel. Maar in Limburg zijn er nog vele soorten vlaaien eigenlijk moet je deze meeste wel geproefd hebben voordat je Limburg weer verlaat.
Limburgs zwartbrood
Limburgs zwartbrood staat beter bekend als Roggebrood. Het Limburgse zwartbrood kent vele regionale varianten en verschilt ook veel met de roggebrood uit andere provincies. De grote verschillen tussen het roggebrood in Limburg en andere strek is dat het roggebrood lichter is van kleur en vaster van structuur. Ook is het minder vochtig en zoet, waardoor het zuurder kan zijn dan andere roggebrood.
In Limburg wordt roggebrood gegeten met mosterd, asperges en appelstroop, uiteraard kun je er zelf opdoen wat je lekker vind.
Knien in ‘t Zoer
Knien in ´t Zoer, dit betekend niets anders van konijn in het zuur. Dit gerecht is zeer geliefd in Limburger en onder de Limburgers. De zure smaak komt net zoals van het zuurvlees door de azijn dat rijkelijk gebruikt wordt. De zoete smaak wordt gegeven door de appelstroop. Het gerecht is vooral geliefd in het najaar en tijdens de winterperiode.
Dit traditionele gerecht staat ook vaak op tafel tijdens de feestdagen. Deze stoofpot kan gegeten worden met vele bijgerechten.
Livar Lende
Livar Varkensvlees is ook een echt Limburgs streekproduct. Het vlees is afkomst van de Livar varkens van de Abdij Lilbosch. Het vlees afkomst van de Livar varkens wordt vaak bereid met Limburgse mosterd en Brand bier.
Livar vlees is mals en zeer smaakvol met een goede bereiding en lekkere verse producten / en ingedrienten is het smullen geblazen. Zie jij tijdens je verblijf Livar Lende op de kaart staan met een saus van Brand bier dan is er nog maar 1 optie dat is bestellen.
Nonnenvotten
Nonnenvotten is ook een echt Limburgs lekkernij. Deze lekkernij wordt vooral veel gegeten tijdens de carnavals periode. Het is een soort gevak in de vrom van een lus met een knoop erin. Vaak wordt het ook wel omgeschreven als een soort strik. De zogeheten Nonnenvottenknoop.
Het deeg van de Nonnenvotten wordt gefrituurd en na het frituren gedipt in kaneelsuiker. Zo komt er een zoet laagje op de Nonnenvotten te zitten.
Bier

Limburgers zijn trost op hun bier en de bierbrouwerijen. In Limburg wordt zowel bovengistende bieren als ondergistende pilserner gebrouwen. Het is niet alleen leuk en lekker om een Limburgs Biertje te drinken bij je maaltijd of als tussendoortje maar het is ook een aanrader één van de brouwerijen te bezoeken. In verschillende plaatsen kun je een bierbrouwerij bezoeken en na afloop een biertje proeven.