|

De 7 Spaanse gerechten die je moet proeven tijdens je vakantie!

Veel vakantiegangers gaan niet naar Spanje voor de Spaanse gerechten en de keuken, maar kiezen voor de bekende gerechten en het liefst een patatje, frikandel of een schnitzel. Eigenlijk is dit een doodzonde met de mogelijkheden van de Spaanse Keuken.

Om de lekkerste Spaanse gerechten te promoten heb ik deze blog gemaakt. Hier vind je de 7 leukste Spaanse gerechten die je moet proeven tijdens je vakantie in één van de steden, de wintersport of tijdens je zonvakantie.

Voordat ik met de lekkerste gerechten begin, laat ik je eerst een paar prachtige Spaanse kookboeken zien mocht je thuis al iets van de Spaanse keuken willen eten en proeven.

Paella

Paella is van oorsprong een Valenciaans en typisch Spaans gerecht. Het is een rijk gerecht met o.a rijst, zeevruchten en zowel vis als schaaldieren, stukjes kip, konijn, tomatenbasis, garrofónes (witte bonen uit Valencia), snijbonen en saffraan. De ingrediënten kunnen soms is afwijken, omdat er per regio andere ingrediënten gebruikt kunnen worden.

Het gerecht is niet alleen rijkelijk gevuld, maar is ook nog eens mooi kleurrijk. In de meeste gevallen wordt de paella geserveerd in een grote (paella)pan.

Dit Spaanse gerecht wordt ook veel gegeten in Zuid-Frankrijk. In Spanje werd van Oudsher het gerecht op zondagmiddag door de mannelijke leden van de familie klaargemaakt. Tijdens het Las-Fallas feest in de stad Valencia wordt Paella overal op straat gemaakt.

Paella is het bekendste Spaanse gerecht en mag dus zeker niet overgeslagen worden als je in Spanje op vakantie bent.


Gambas Al Ajillo

Gambas al ajillo betekend eigenlijk niets anders dan garnalen met knoflook. Het gerecht is zelf ook eenvoudig te maken. Naast garnalen heb je niet veel meer nodig dan knoflook, olijfolie en citroen. Op deze wijze eet de Spanjaard zijn Gambas al ajillo het liefst. In culinaire restaurants willen er nog wel eens extra toevoegingen bij zitten.

Gambas al ajillo wordt zowel gegeten als hoofdgerecht, eventueel aangevuld met een salade, maar doet het ook erg goed als tapas. De knoflook olie is erg belangrijk bij het gerecht. Als de garnalen met schil of zonder schil zijn maakt vaak niet zoveel uit. Zonder schil eet makkelijker, vooral als tapas, met de schil moet de smaak nog intenser zijn.


Tortilla Espanola

Tortilla Espanola wordt ook wel  tortilla de patatas of de Spaanse tortilla genoemd. De oorsprong van dit typische Spaanse gerecht was in de Spaanse binnenlanden. Het gerecht is al eeuwenoud de eerst geschriften over de Tortilla Espanola zijn gevonden in 1817 in een Navarraans document. Het gerecht is het beste te beschrijven als een dikke omelet.

De ingrediënten zijn ei, aardappels, olijfolie, ui, knoflook, zout en peper. Het bijzondere aan dit gerecht is dat het zowel koud als warm gegeten kan worden. Mijn voorkeur is de warme variant.

De ingrediënten kunnen per regio nog wel eens verschillen vooral is het vaste land zijn er veel verschillende varianten te verkrijgen. Enkele toevoegingen kunnen zijn chorizo, parpika, spinazie, en tonijn. Niet alleen de ingrediënten kunnen wisselen dit geldt ook voor de dikte van de omelet dit is in de meeste gevallen tussen de 3 en 10 centimeter.


Andalusische Gazpacho

De Gazpacho is een typisch Spaans Gerecht uit Andalusië. Maar wordt inmiddels in heel Spanje bereid en verkocht. Gazpacho is een koude soep dat vaak als voorgerecht geserveerd wordt. Gazpacho kan ook een onderdeel zijn van een tapas en wordt ook als tussendoortje genuttigd. Een aanrader is als tussendoortje tijdens de warme zomerdagen in Spanje.

De originele versie bestaat uit rauwe groenten, kruiden en tomaat. Van Gazpacho zijn er verschillende varianten zoals met bouillon en vlees. Het bijzondere aan Gazpacho is het uiteraard een koude soep is en dat het vaak in een mooi glas wordt geserveerd en op deze manier ook makkelijk is op te drinken.


Crema Catalana

Crema Catalana doe je vast gelijk denken aan de crème brûlée uit Frankrijk. Hoewel het ook wel op elkaar lijkt zijn er zeker verschillen. De Spaanse variant bestaat uit (Catalaanse) room (Custard, eieren en melk) en laat je op stijven in de koelkast. Crema Catalana is het populairste Spaanse nagerecht. Volgens de Spanjaarden zelfs de voorloper van de cremè brûlée.

De Crema Catalana komt traditioneel uit de Spaanse regio Catalonië. Dit traditionele nagerecht wordt altijd gegeten op 19 maart de dag van Sint-Jozef. Crema Catalana staat in Spanje ook bekend als crema de Sant Josep ( room van de Heilige Jozef). Vandaar dat het ook gegeten wordt op de dag van Sint Josef.

Het gerecht wordt gereserveerd in platte aarden schaaltjes.


Allioli

Het woord aioli komt oorspronkelijk uit het Catalaans. Het is een samenvoeging van de woorden Knoflook en Olie (all i oli). Allioli is een Catalaanse-variant van de mediterrane knoflooksaus.

In Spanje ontkom je niet aan Allioli, naast dat het gereserveerd wordt bij de tapas en veelal bij brood. Wordt het ook gebruikt in gerecht, zoals je al gelezen hebt bij de garnalen (Gambas al ajillo). Maar ook in sausen, bij koud vlees en salades kun je allioli tegenkomen.

Allioli is niet weg te denken in de Spaanse en Catalaanse keuken en je komt er bij het eten van de Spaanse Gerechten en tapas ook zeker mee in aanraking.


Tapas

Ik denk dat iedereen in Nederland tegenwoordig wel eens gehoord heeft van tapas of zelfs al regelmatig gegeten heeft. Het is niet meer weg te denken in Nederland.

Een tapa is het woord voor een Spaans aperitiefhapje. Wij gebruiken het meervoud altijd Tapas. Traditioneel werd de tapa gebruikt als een eetlust opwekkend hapje bij een drankje, zoals wijn en bier. Dit is geintroduceerd in de Spaanse Cafés. In de binnenlanden worden nog steeds in diverse restaurant en voornamelijk bij cafés één of meerdere tapas gratis weggegeven bij de drankjes. De eerste vermelding van de tapas zijn rond de periode van 1500 (Keizer Karel V)

Tegenwoordig vind je ook in Spanje tapasbars. Hier heb je een ruime keuze in kleine gerechten een aantal van de bovenstaande gerechten vind je ook standaard terug op de tapaskaart.

In Nederland zie je tegenwoordig dat supermarkten al een speciale afdeling hebben met diverse soorten kleine hapjes die de naam tapas hebben gekregen.

Vergelijkbare berichten