Thorn
Nederland
Ramon Kuiters
Nederland
01/24/2024
7 min

De top 7 mooiste dorpen en steden in Limburg 2024

01/24/2024
7 min

Limburg is één van de populairste provincies van Nederland. Bij de provincie Limburg wordt er al snel aan Zuid-Limburg gedacht dat bekend staat om zijn prachtige heuvelachtige landschappen. Maar vergis je ook niet op de mogelijkheden en schoonheden van Noord en Midden Limburg.

De provincie heeft vele bezienswaardigheden, een prachtige natuur en vele leuke steden en dorpen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Voor deze pagina ben ik opzoek gegaan na de 7 leukste dorpjes en steden in Limburg. De steden en dorpen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven.

Valkenburg


Valkenburg doet als een dorp aan voelen de sfeer en gezelligheid en is een van de geliefdste plaatsen in Zuid-Limburg. Dit is ook niet zonder een reden want Valkenburg heeft je veel heel veel te bieden. De bezienswaardigheden en activiteiten zijn bijna eindeloos. De kern van de stad is gezellig, je hebt vele terrassen, horeca en winkeltjes. Uiteraard ontbreekt het ook niet aan de specialiteiten zoals Limburgse Vlaai en zuurvlees.

IN Valkenburg heb je een mooi kasteel / ruïne  dat je kunt beklimmen / bezoeken, ook zijn er een aantal grotten en een oude kolenmijn die ook zeker de moeite waard zijn. In de grotten is vanaf november een kerstmarkt te zien dat het extra leuk maakt om de grotten te bezoeken.

Wist je dat je ook uitstekend kan wandelen in Valkenburg en niet alleen een prachtige stadswandelingen langs de mooiste plekjes in de stad maar ook in de directe omgeving en buiten Valkenburg zijn er mooie wandelroutes. Een leuke uitdaging is de Cauberg dat ook jaarlijks het decor van de Amstel Gold Wielerronde is.

Met kinderen is de kabelbaan en het sprookjesbos een echte aanrader, wil je juist ontspannen kies dan voor spa Thermae 2000. Als laatste wil je nog vertellen dat er ook vele uitdagende activiteiten mogelijk zijn in Valkenburg aan de Geul zoals Grotbiken, klimmen en nog veel meer.

Als je wat je hier boven leest is maar een aantal van de bezienswaardigheden en mogelijkheden. Om alles te ontdekken en er van te genieten kun je het beste kiezen voor een paar dagen Valkenburg.

Bekijk hier de accommodaties voor een een heerlijk overnachting / vakantie in Valkenburg

Thorn

Thorn is een stadje in het midden van Limburg dichtbij het Belgische Kessenich. Het stadje Thorn heeft een beschermd stadsgezicht en is bekend door de vele witte huisjes. De straten in het centrum zijn voorzien van maaskeien.

Het stadje heeft ook een groot aantal rijksmonumenten. De grootste blikvanger in het dorp is de  Sint-Michaëlkerk. Deze kerk heeft delen die uit de 14e eeuw stammen. Er is veel te zien en te beleven in Thorn en ook de horeca heeft het goed voor elkaar, zodat je ook makkelijk een middag of zelfs een dag in Thorn kunt vertoeven.

Als laatste wil ik nog even vertellen hoe Thorn aan de witte kleur komt. Dit heeft te maken met de komst van de Fransen in 1794. De Fransen voerden belasting in op basis van de omvang van de ramen. Om aan deze lasten te ontkomen, verfden de inwoners hun dichtgemetselde ramen wit. Sindsdien heeft het historische centrum van Thorn een witte kleur.

Bekijk hier prachtige vakantiepark van Thorn Maasresidence

Maastricht

In het uiterste zuiden in Zuid-Limburg vind je Maastricht. Maastricht heeft een historische binnenstad er hangt in deze prachtige stad een unieke sfeer en is zeer geschikt om lekker te shoppen. in 2008 is het overdekte winkelcentrum Entre Deux uitgeroepen tot het beste winkelcentrum van Europa. Dit winkelcentrum vind je tussen de Markt en het Vrijthof.

Stadsdeel Wyck heeft veel bijzondere winkels zoals delicatessen-, kunst-, design- en antiekwinkels. Ben je meer opzoek naar de bekende winkel- en mode ketens dan is de Stokstraatkwartier voor jou de beste plek dit is gelegen in City-Noord.

Zoals je hier boven hebt gelezen is het Winkelgebied opgedeeld in verschillende straten en gebieden. Op deze manier lijkt het misschien veruit elkaar maar dit valt over het algemeen reuze mee, want onderweg is er veel te zien en te beleven in de binnenstad.

De beste plek om van je Limburgse Vlaai, Lunch en Diner te genieten is op het Vrijthof. Dit mooie plein heeft vele horecagelegenheden met mooie terrassen. Naast de vrijdag markt op het Vrijthof zijn er ook regelmatig evenementen en activiteiten.

Bekijk hier de accommodaties voor een een heerlijk overnachting / vakantie in Maastricht

Arcen

Arcen is een dorp in het noord van Limburg niet ver van Venlo en de Duitse grens. Het dorp Arcen moet ontstaan zijn in de middeleeuwen nog niet als dorp maar als heerlijkheid. Het centrum van Arcen is niet zo groot maar heel wel een aantal leuke winkels, horeca zaken en een zeer goede bakker met de lekkerste vlaaien van Limburg (prijswinnaar van verschillende prijzen op vlaaien gebied).

Naast winkels en horeca vind je ook historische gebouwen in het dorp zoals het voormalige gemeentehuis, boerderij Kloosterhof en het Sint-Annakapel. Ook aan bezienswaardigheden geen gebrek de bekendste is de kasteeltuinen van Arcen. Je kunt hier gaan genieten van de prachtige tuinen op het landgoed van Kasteel Arcen. Je kunt je hier makkelijk een dag of middag vermaken met een oppervlakte van 32 hectare.

Ook leuk om te bezoeken is de Hertog Jan Brouwerij. Een rondleiding is een aanrader er wordt je hier veel van het proces en de over Hertog Jan verteld. Na afloop kun je ook nog een paar biertjes proeven.

Arcen ligt tegen het Nationale Park Maasduinen aan en leent zich ook perfect voor een wandeling, ook een wandeling door Arcen zoals langs het water en de Ruïne is een leuke activiteit.

Wist je dat Roompot twee leuke vakantieparken heeft in Arcen? Resort Arcen en Kleine Vink.

Bekijk hier de accommodaties voor een een heerlijk overnachting / vakantie in Arcen

Noorbeek

Noorbeek wordt door veel mensen als één van de mooiste dorpen in Zuid-Limburg beschouwd. Het dorpje Noorbeek heeft een rijke historie en is een streling voor het oog. Het is een rustgevend dorpje met een gezellig en mooi dorpsplein (d’r Pley). Zomers is het wel een stukje drukker, dit heeft te maken met de beroemde Mergellandroute. Noorbeek maakt ook deel uit van de route en krijgt dus hierdoor extra bezoekers.

Ook buiten deze route trekt Noorbeek en de omgeving vele toeristen en dagjes mensen mede door de prachtige fiets- en wandeltochten.

Noorbeek heeft je ook meer te bieden dan alleen maar een prachtige natuur en heuvels. Noorbeek was de eerste Nederlandse gemeente die in de tweede wereldoorlog werd bevrijd. In het dorp kun je het monument bezoeken ter nagedachtenis aan de soldaten die zijn gesneuveld tijdens de bevrijding.

Als je toch al in het dorp bent voor het monument of om een andere reden dan zou ik zeker gaan genieten van de prachtige vakwerkhuizen en de bezienswaardigheden zoals de Sint-Brigidakerk die al sinds de 11e eeuw in de geschiedenisboeken voorkomt. Ook de bijbehorende kapel is zeker de moeite waard voor een bezoekje.

Naast het monument ter gedachtenis van de oorlog vind je in Noorbeek nog een spraakmakend monument, het Wilhelminamonument, een monument ter gelegenheid van het 25 jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina.

Bekijk hier de accommodaties voor een een heerlijk overnachting / vakantie in Noorbeek

Roermond

Roermond is een echte winkelstad, Naast vele winkels in de binnenstad heb je ook een Designer Outlet. De winkel in de historische binnen stad zijn naast de grote bekende ketens ook vele bijzondere en leuke boetiekswinkels, aangevuld met gezellige restaurants en cafés.

De Designer Oulet is de grootste shopping outlet center in de Benelux en ligt op steenworp afstand van de binnenstad. Je vind hier meer 185 winkels en 200 bekende en dure merken. De prijzen van de merk artikelen in de winkels zijn gemiddeld tussen de 30 tot 70% goedkoper. De outlet center trekt ook vele bezoekers zowel uit Nederland als uit België en Duitsland.

Hoewel er bij Roermond in de meeste gevallen aan winkelen wordt gedacht heeft Roermond je veel meer te bieden. De historische binnenstad heel vele mooi en indrukwekkende gebouwen. Zoals klooster en kerken, je vind hier al kerken uit de 13e eeuw. In Roermond zijn ook veel kleine Maria kapelletjes te vinden. Roermond heeft ook 5 musea waaronder het historisch museum van de stad Roermond.

Bekijk hier de accommodaties voor een een heerlijk overnachting / vakantie in Roermond

Margraten

Margraten is een historisch dorp vooral bekend staat om de Amerikaanse begraafplaats. Op de begraafplaats liggen 8301 Amerikaanse militairen begraven, ook vind je hier een monument voor de 1772 vermiste Amerikanen die nooit meer zijn teruggevonden. Een zeer indrukwekkende bezienswaardigheid.

Margraten heeft je meer te bieden dan alleen de Amerikaanse begraafplaats. Het centrum heeft een gezellig plein met leuke winkeltjes en diverse horeca. In het centrum vind je ook de Sint-Margaritakerk uit de 14e en 15e eeuw. Deze kerk is een rijksmonument.

Een ander prachtig gebouw wat ook een rijksmonument is ligt net buiten het centrum. Dit is het voormalig klooster en meisjesschool. Dit voormalig klooster is echt een bezoekje waard. Een andere bezoekerstrekker is de Mariakapel.

Bekijk hier de accommodaties voor een een heerlijk overnachting / vakantie in Margaten

Reacties
Categorieën