Brussel Kerstmarkt
België
Ramon Kuiters
België
01/23/2024
6 min

De top 7 van leukste kerstmarkten in België 2024

01/23/2024
6 min

Bij de Nederlanders zijn de kerstmarkten in Duitsland erg populair, maar wist je dat er ook prachtige kerstmarkten in België zijn. Naast de grote kerstmarkten in de bekende Belgische steden heb je ook veel kleinere kerstmarkten, die vaak minstens zo gezellig zijn.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 7 leukste kerstmarkten in België. De kerstmarkten worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. Ook heb ik als tip en hotel toegevoegd. Mocht je langer van de kerstmarkt of de het dorp / stad willen genieten. 

Kerstmarkt Gent 

De Gentse Winterfeesten in het historische centrum vind in 2023 plaats van 7 december t/m 31 december. Op de kerstmarkt zelf vind je ongeveer 150 chalets met standhouders uit het binnen en het buitenland. Naast diverse lekkernijen die bij de winterperiode en de kersthoren vindt je ook veel kerst gerelateerde producten en handgemaakte cadeaus.

Naast de leuke kerstmarkt is er nog veel meer te beleven tijdens de Gentse Winterfeesten zoals een ijspiste. De leuke ijsbaan is gelegen in een middeleeuwse decor en tevens de blikvanger van de winterfeesten.  Een andere grote blikvanger is het Winterwonderkasteel, een magische bezoek bij de graaf. 

Ook een aanrader is de historische lichtwandeling door het centrum van Gent. De route neemt je mee naar de leuke plekjes en hoogtepunten van de stad Gent. De route is op zijn mooist als de schemering net begint je ziet dan ook nog veel buiten de vele lampjes. 

Tijdens de winterfeesten zijn er ook diverse optredens en straatartiesten om het nog gezelliger te maken. Door de vele mogelijkheden en de prachtige stad Gent is een overnachting geen slecht idee. 

Hotel 't Hert is misschien maar een 2 sterren hotel maar is netjes en heeft een perfecte ligging. Het is gelegen in het centrum van Genk,  Ook handig is dat je gratis fiets lenen / huren om de binnenstad snel en eenvoudig te verkennen en het is ook nog eens betaalbaar.

Kerstmarkt Brussel

De kerstmarkt in Brussel is de bekendste en de grootste kerstmarkt van België. De kerstmarkt wordt gehouden van 25 november tot en met 3 januari. Er valt veel te zien en te beleven tijdens de kerstmarkt in Brussel, je hebt meer dan 240 kraampjes met een groot en divers aanbod in zowel de food als de non food. 

Naast de vele kraampjes heb je ook een schaatsbaan dat het altijd erg goed doet bij de kinderen, maar dit is zeker niet alles voor de kinderen is er nog meer te beleven zoals het grote reuzenrad met 18.000 lichtjes. Vanaf hier kun je genieten van een prachtig uitzicht over Brussel, de stad die tijdens de kerst mooi is verlicht. 

Ook aan muziek en entertainment ontbreekt het niet naast vele straatartiesten zijn er ook diverse muziekoptredens tijdens de kerstmarkt in Brussel. Niet alleen de kerstmarkt is leuk om te bezoeken maar Brussel zelfs als je er toch bent. 

Boutique Hotel Le Châtelain is één van de mooiste hotels in Brussel. Dit 5 sterren hotel is gelegen bij het nabij Avenue Louise en een goede uitvalbasis om de stad en de kerstmarkt te verkennen. 

Kerstmarkt Namen

Ook in de Ardennen weten ze wat kerstmarkten zijn. In het mooie Namen de hoofdstad van Wallonië, dat bekend staat om de historische kerken, musea en andere prachtige bezienswaardigheden vind je ook een mooie kerstmarkt. 

De kerstmarkt wordt vanaf 1 december tot 31 december gehouden, naast de kerstchalets met mooie handelswaar is er nog veel meer te zien en te beleven. Voor de kinderen is er een leuke ijsbaan waar ze hun kunsten kunnen tonen. Ook zijn er diverse optredens en concerten van o.a.: koren, folkloristische groepen, fanfares en andere muziekgroepen.

De kerstmarkt en het entertainment is te vinden op de Place de l’Ange, Place du Théatre en Place de l’Armes. Ibis Namur Centre is een goed en betaalbaar hotel niet ver van het station en het centrum. 

Kerstmarkt Leuven

De kerstmarkt in Leuven wordt dit jaar gehouden van 7 tot en met 21 december. Op deze leuke kerstmarkt vind je ongeveer 170 kraampjes. Naast vele kraampjes met eten en drinken vind je ook veel kerstartikelen en lokale producten. 

Het leuke aan de editie van 2023 is dat er een nieuwe winterbelevenis aan de kerstmarkt wordt toegevoegd en dat is ook een reden dat de kerstmarkt zeker niet mag ontbreken in de top 7 van leukste kerstmarkten in België.

De winterbelevenis is een winterkermis met o.a. een carrousel aangevuld met een ijsbaan en glijbanen. Dus de kinderen hoeven zich zeker niet te vervelen tijdens een bezoekje aan de kerstmarkt en de winterbelevenis in Leuven. 

Ook leuk om te bezoeken tijdens de kerstmarkt is de wintertuin naast het stadhuis, het sparrenbos op het Herbert Hooverplein waar de kerstman en de elven zijn te vinden. Uiteraard ontbreekt er ook geen muziek voor o.a. de gezelligheid en de sfeer. Er zijn tijdens de kerstmarkt diverse live optredens.

Park Inn by Radisson Leuven is een goed adres als je wil overnachten in Leuven. Het 3 sterren hotel is op loopafstand van het centrum en goed betaalbaar. 

Kerstmarkt Antwerpen

De Kerstmarkt Antwerpen wordt al jaren goed bezocht door de Nederlandse toerist en dit is niet zonder een reden. Het scheelt natuurlijk ook wel dat het snel en makkelijk te bereiken is vanaf de Nederlandse grens. 

De kerstmarkt in Antwerpen is verspreid over de hele stad, de plekken waar de kraampjes en de en andere kerst activiteiten zijn o.a. te vinden op de Handschoenmarkt, de Grote Markt, het Steenplein en de Groenplaats. Naast de vele kraampjes die aanwezig zijn vind je ook diverse reuze kerstbomen. 

Ook in Antwerpen is er een leuke schaatsbaan waar de kinderen zich kunnen uitleven. Liefhebbers van de kerststal mogen de Handschoenmarkt niet overslaan je vind hier een grote Kerststal.  De kerstmarkt wordt van 8 december 2023 tot 7 januari 2024 gehouden.

Het zou eeuwig jammer zijn als je maar één naar Antwerpen gaat omdat er in Antwerpen zelf ook veel te zien en te beleven is. Een hotelletje is wel een aanrader. Bekijk Hotelspecials.nl eens voor aantrekkelijk hotel overnachtingen in Antwerpen. 

Kerstmarkt Hasselt

Winterland Hasselt wordt gehouden van 17 november tot 7 januari 2024. De kerstmarkt is een relatief kleine kerstmarkt als je het met de andere kerstmarkten vergelijkt maar is zeker de moeite waard. Je vind in Hasselt ruim 80 kraampjes met lekkernijen, kerstartikelen en handgemaakte producten uit diverse landen. 

Naast de kraampje wordt het huis van de kerstman vaak gezien als hoogtepunt. Dit nagebouwd huis lijkt op de het huis van de kerstmarkt in het kerstdorp van Lapland. De kerstman en zijn elven zin hier ook regelmatig aanwezig om de kinderen te ontmoeten 

Voor de kinderen is er ook een grote overdekte schaatsbaan en diverse kermisattracties zoals een groot verlicht reuzenrad. Vooral ´s avonds is dit een aanrader als Hasselt helemaal verlicht is.  

Deze prachtige kerstmarkt wordt gehouden op het Kolonel Dusartplein. Het hotel Park Inn by Radisson Hasselt ligt hier niet ver vandaan om dat het gelegen in het in het centrum van Hasselt. Dit leuke 3 sterren hotel is een aanrader als je wil overnachten in Hasselt. 

Kerstmarkt Luik

Kerstmarkt Luik is de oudste markt en één van de grootste kerstmarkten van België. Op de kerstmarkt vind je ruim 200 chalets met veel diversiteit in zowel het food als de non-food producten. 

De kerstmarkt Luik is anders dan de meeste kerstmarkt in België, dit komt omdat er prachtige kerstdorp wordt nagemaakt genaamd: Village de Noël van Luik. Het dorp bestaat naast de vele chalets uit  kronkelige straatjes, een dorpsraad en haar eigen inwoners en burgemeester. 

Het kerstdorp heeft ook vele kerstactiviteiten zoals een licht- en beeldvoorstelling, diverse optredens van zangkoren en muzikanten. Uiteraard ontbreekt er in het kerstdorp ook niet aan een schaatsbaan. De kerstmarkt wordt van eind november tot eind december gehouden.

Om echt goed te genieten van alles is een overnachting wel aanbevolen, zodat je minimaal 2 dagen kunt genieten van het kerstdorp. Hôtel de la Couronne Liège is een betaalbaar hotel en ligt gelegen in het centrum van Luik. 

Reacties
Categorieën