Dresden Kerst
Duitsland
Ramon Kuiters
Duitsland
01/23/2024
9 min

De top 7 met de leukste kerstmarkten in Duitsland 2024

01/23/2024
9 min

Duitsland staat bekend om haar mooie en gezellig kerstmarkten. De kerstmarkten zijn vaak groot, hebben veel sfeer en diverse activiteiten. De Nederlander en Belg gaan dan ook graag naar Duitsland om een kerstmarkt te bezoeken. Je hebt leuke kerstmarkten niet ver over de grens die je voor 1 dag goed kunt bezoeken, maar je kunt er ook voor kiezen om een overnachting te boeken of iets verder Duitsland in om een markt te bezoeken. 

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de 7 allerleukste, mooiste, en gezelligste kerstmarkten in Duitsland. Om je een goed beeld te geven heb ik de kerstmarkten uitgebreid beschreven, 

Keulen

.Keulen is zeker de moeite waard en heeft één van de grootste en druk bezochte kerstmarkten van Europa. Veel bezoekers komen voor de kerstboom dit is al jaren de grootste van Europa. De evenementen zijn al vanaf midden november en de gehele maand December ook is deze tijd de stad prachtig versierd. 

Naast de grootste kerstmarkt vind je ook 6 kleinere kerstmarkten die allemaal hun eigen sfeer en identiteit heeft. 6 van de 7 kerstmarkten zijn gelegen in het centrum en op loopafstand van elkaar. 

Naast de grootste is de kerstmarkt op het plein voor de Dom ook een echte aanrader. Met de lichtgevende Dom op de achtergrond heeft deze kerstmarkt iets magisch. Het is ook leuk om de kathedraal te bezoeken, vanaf de kathedraal  kun je de prachtige mooi verlichte stad zien. 

Naast de kerstmarkten is het ook leuk als je nog tijd heb om de Holy Shit Shopping en de Super Christmas Market te bezoeken. De kerstmarkt in de haven wordt gecombineerd met de zeevaart hier zijn veel kerstspecialiteiten met vis te vinden. Als laatste wil ik je wijzen op de kerstmarkt genaamd ¨Christmas Avenue¨ die is één van de weinige homokerstmarkten te wereld en tevens een ontsmoetingsplek voor de homo- en lesbienne gemeenschap

Vanaf Heerlen en Roermond kun je met 1 uur en een kwartier in Keulen zijn vanaf Arnhem doe je er  ongeveer 2 uur over. Je kunt er een dag van te maken maar omdat er veel te beleven valt is er ook makkelijk een citytrip van te maken. 

Bekijk hier de mooiste hotels en accommodaties in Keulen tijdens de kerstperiode

Berlijn 

Berlijn heeft niet 1 grote kerstmarkt maar liefst tientallen kerstmarkten dus er valt veel te kiezen. Het leuk aan de kerstmarkten is dat elke kerstmarkt zijn eigen sfeer heeft. Doordat er zoveel keuze is kun je makkelijk een paar dagen vermaken in Berlijn met de kerstmarkten. 

De kerstmarkten in Berlijn doen sprookjesachtige aan en de ene is nog mooie dan de andere, het is onmogelijk om alle kerstmarkten te bespreken daarom heb ik een paar van bekendste en mooiste toegelicht. Dit houdt zeker niet in dat de andere kerstmarkten niet mooi of gezellig zijn in Berlijn, maar ik moet een keuze maken.

Gendarmenmarkt deze markt is op het plein voor het Konzerthaus. Dit is een speciale kerstmarkt met vele standhouders die met handen arbeid de mooiste producten hebben gemaakt. Denk hierbij aan producten van origami, diverse soorten kunst, ivoor en nog veel meer. De Non-food is aangevuld met de lekkerste winterse lekkernijen. Deze markt trekt elk jaar meer dan 500.000 bezoekers. 

Alexanderplatz, Rond de kerstperiode is die één van de mooiste plekken in Berlijn het wordt omgetoverd in een groot kerstspektakel. Rondom de alexanderplatz vind je ook nog 3 zeer diverse kerstmarkten. Op de Alexanderplatz zelf vind je vele kraampje met oude ambachten waaronder smederijen, glazen blazen, houtbewerkers en nog veel meer. 

De Alexanderstaße heeft vele traditionele kerstkraampje en een winterkermis met o.a. een reuzenrad en vele Duitse lekkernijen. Ook een bijzondere kerstmarkt is de kerstmarkt in het paleis van Charlottenburg dit is een sfeervolle kerstmarkt met een prachtig decor.

Berlijn is misschien niet naast de deur maar zeker wel de moeite waard als je van kerstmarkten houdt. Je weet haast niet naar welke plek je moet gaan omdat er bijna overal wel een magische kerstmarkt te vinden is in Berlijn. 

Je kunt uiteraard met de auto komen naar Berlijn, goed en vaak goedkope alternatieven zijn Flixbus, de trein en vliegen. Met Kayak.nl betaal je nooit te veel voor een vliegticket ook een huur auto of een hotel kan geregeld worden bij Kayak.nl. 

Bekijk hier de mooiste hotels en accommodaties in Berlijn tijdens de kerstperiode

Münster

Münster ligt niet ver van de grens met Enschede en Doetinchem en is een goede keuze als het om kerstmarkten gaat. Je vind in Münster meerdere kleinere kerstmarkten in het centrum van de stad. De kerstmarkten liggen op loopafstand van elkaar, waardoor je alle kerstmarkten eenvoudig kunst bezoeken. Niet alleen de kerstmarkten zelf zijn mooi versierd dit geldt ook zeker voor de binnenstad. 

Op zoek naar de kerstmarkten maak je een wandeling door de prachtige historische binnenstad en kun je genieten van de koopmanshuizen, de kerken en de andere gebouwen. Ook heeft Münster interessante musea

De verschillende kerstmarkten stralen sfeer en gezelligheid uit, de kerstmarkten zijn op zichzelf niet zo groot maar in totaal vind je in de binnenstad toch ongeveer 250 kraampjes. De handelswaar dat wordt aangeboden is heel divers van kerstartikelen tot de lekkerste lekkernijen zoals gepofte kastanjes, aardappelkoekjes en braadworsten. Rond de kerstmarkten vind je ook diverse leuke winkels die een bezoekje waard zijn. 

Op de Aegidii Kerstmarkt vind je een prachtige grote kerststal en wordt je elk half uur getrakteerd op een prachtig klokkenspel. De kerstmarkt rondom het stadhuis is de oudste kerstmarkt van Münster. Dit zijn maar 2 kerstmarkten de andere kerstmarkten zijn minstens zo leuk om te bezoeken en hebben allemaal hun eigen sfeer en pluspunten. 

Wil jij lang dan één dag van Münster en de kerstmarkten genieten kies dan voor een overnachting.

Bekijk hier de mooiste hotels en accommodaties in Münster tijdens de kerstperiode

Dresden

Net zoals als Berlijn licht Dresden niet om de hoek van Nederland maar is zeker wel de moeite waard om te bezoeken. De kerstmarkt in Dresden is de oude kerstmarkt in Duitsland en bestaat al sinds 1434. Tijdens de kerstmarkt worden er diverse festival gehouden zoals het Dresden Stollenfest en het Pfefferkuchenfest. Bij het Stollenfest wordt er een mega grote feeststol door de stad getrokken een echte happening en leuk om te zien. 

De kerstmarkt in Dresden wordt vaak met een sprookje vergeleken, dit heeft zeker met de locatie te maken. De kerstmarkt wordt gehouden bij de Frauenkirche. Op de kerstmarkt vind je talloze lekkernijen en snuisterijen zodat er voor ieder wel iets geschikt tussen tussen. 

Wat je zeker niet mag overslaan om te proeven zijn de kerststollen hier staat Dresden om bekend. Elk jaar is er een commissie die toeziet hoe de kerststollen op de traditionele manier gebakken wordt, uiteraard wordt er ook op kwaliteit gelet. De kerststollen die hier aan voldoen krijgen een keurmerk.

Niet alleen de kerstmarkt is een aanbeveling maar ook de stad zelf heeft je veel te bieden, een overnachting is dan ook wel een aanrader. 

Bekijk hier de mooiste hotels en accommodaties in Dresden tijdens de kerstperiode


Oberhausen

Oberhausen heeft meerder kerstmarkten maar de grootste, mooiste en beroemdste is de Kerstmarkt CentrO Oberhausen. CentrO is een giga winkelcentrum, met 220 winkels, café’s, restaurants en uitgaansmogelijkheden is het één van de grootste van Europa. Naast de winkels, en horeca vind je hier ook een sealife, (zeeaquarium) een grote evenementenhal en nog veel meer. 

Tijdens de winterperiode wordt het winkelcentrum om getoverd tot een kerstdorp dat prachtig versierd is met circa 300 kerstbomen. De kraampjes zijn houtenchalets met mooie handelswaar zowel in de food als in de non-food. Het is een waar sprookje waar je door heen wandelt. Het leuke aan de kerstmarkt is dat je deze op verschillende plekken vind bij CentrO. 

Als je van alles wil genieten heb je niet voldoende aan één middag of een dag. Een hotelovernachting is wel aanbevolen ondanks dat het niet zo ver van de Nederlandse grens afligt. 

Bekijk hier de mooiste hotels en accommodaties in Oberhausen tijdens de kerstperiode

München

München heeft ook diverse kerstmarkten de bekendste kerstmarkt is de Christkindlmarkt am Marienplatz. Deze kerstmarkt is ook oude kerstmarkt van de stad en heeft ongeveer 140 kraampjes. Naast de vele handgemaakte producten vind je hier ook cadeauartikelen en lekkernijen. Op de kerstmarkt vind je ook glasblazer en brandhoutschilders. Deze ambachten laten hun kunsten zien op de kerstmarkt. 

Wie aan München denkt, denkt ook vaak aan de oktoberfest die van eind september tot begin oktober wordt gehouden. In de winter en tijdens de kerstperiode heeft München het bierfeest Wintertollwood-festival. In de bierhallen kun je genieten van liveoptredens, lekker eten en uiteraard veel bier. Ook tijdens dit gestival is het dragen van lederhose (voor mannen) of een dirndl (voor vrouwen) niet ongewoon. De lederhose en Dirndl zijn op diverse plekken te koop in München. 

De bierhallen zijn in de buurt van de Christkindlmarkt am Marienplatz dus goed samen te combineren. Ook de andere kerstmarkten en de stad zelf verdienen een bezoekje. Daarom is het ook aan te raden om een hotelletje te boeken en een aantal dagen van München en de kerstmarkten en sfeer te genieten. 

Bekijk hier de mooiste hotels en accommodaties in München tijdens de kerstperiode

Düsseldorf 

Düsseldorf is niet heel ver van de Nederlandse grens en goed te bereiken voor een dagje. Je bent ook zeker niet de enige Nederland of Belg die een dagje of een paar dagen naar Düsseldorf komt om te genieten van de kerstmarkt en de stad. Düsseldorf heeft de drukst bezochte kerstmarkt van Duitsland. 

De kerstmarkt is verdeeld over 7 prachtige locaties in de stad en wordt 5 weken lang gehouden. Elke locatie met een kerstmarkt heeft zijn eigen sfeer en pluspunten. Zo vind je bijvoorbeeld op het marktplein een enorme opgetuigde kerstboom omringd met vele kraampjes. De Engelchenmarkt zoals je verwacht is een zee van licht en engelen, de meeste kerststerren vind je op de Sternchemarkt. Ook een echte publiekstrekker is de levensgrote handgemaakt kribbe.

De kerstmarkten liggen op een loopafstand van elkaar zodat je ook elke kerstmarkt kan gaan bekijken. Tussen de kerstmarkten door kun je van de horeca, winkels en mooie gebouwen genieten. 

Of je aan 1 dag genoeg hebt om alles te zien en te beleven in Winterwonderland Düsseldorf is de vraag. Maar gelukkig zijn er diverse hotels in Düsseldorf.

Bekijk hier de mooiste hotels en accommodaties voor Düsseldorf tijdens de kerstperiode

Reacties
Categorieën