De 7 leukste Oktoberfeesten (oktberfest) in Nederland 2023

München staat bekend als walhalla van de Oktoberfest. Het is niet alleen het grootste bierfestival / volksfeest ter wereld die door meer dan 5 miljoen mensen wordt bezocht. Maar Munchen is ook de plek waar de eerste Oktoberfest is gehouden in 1810 ter ere van de bruiloft van Prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en Kroonprins Lodewijk van Beieren.

Het feest begint traditioneel om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt normaal gesproken de eerste zondag van Oktober, Indien de eerste zondag van oktober voor 3 oktober valt (De dag van de Duitse eenheid) wordt het festival verlengd tot en met 3 oktober. Het Okberfest duurt daarom ook 16 tot 18 dagen normaal gesproken.

Tegenwoordig wordt het feest niet alleen meer in Munchen gehouden maar in vele plaatsen in Duitsland en niet alleen meer in Duitsland maar ook o.a. in Nederland wordt Oktberfest feesten gehouden. De 7 leukste oktoberfeesten in Nederland vind je op deze pagina.

De Nederlandse Oktoberfest wordt uitgebreid beschreven zodat je een goed beeld krijgt van het (bier)feest en weet of het de moeite waard is voor jouw.

Oktoberfest Sittard

Oktoberfest Sittard mag met trots de naam Oktoberfest dragen. Sittard ligt misschien niet in Duitsland het Mekaa van de Oktoberfeesten maar is zeker vergelijkbaar. Oktberfest Sittard stond ook niet voor niets in de top 10 van de beste Oktberfeesten ter wereld volgens National Geographic.

Het Oktoberfest in Sittard wordt gehouden van 21 oktober tot 26 oktober en vind plaats op de oude schootsvelden aan de rand van het Historische Centrum. Vanaf het station ben je binnen 10 minuten bij het oktoberfest.

Oktoberfest Sittard, ligt dat niet in Nederland? Klopt! Het Oktoberfest Sittard is echter vergelijkbaar met de Oktoberfeesten in Duitsland en wordt ook bezocht door veel Duitsers. Het is een meerdaags feest met meerdere biertentenn dat écht kan meten aan grote Duitse OKtoberfeesten. Zeker de moeite waard als je het land niet uitwilt!

Tijdens het oktoberfest kun je terecht bij één van de grote paviljoens bij, diverse biergartens en de oktoberfest kermis. Uiteraard is er ook een parade en een miss oktoberfest verkiezing.

Het muziek programma is een mooie mix van feest muziek en traditionele oktoberfest muziek, kortom een feest voor jong en oud. In totaal zijn er meer dan 100 nationale en internationale optredens. Het leuke aan het feest is dat er niet alleen drank, eten, goede muziek aanwezig is maar ook bijna iedereen in lederhosen en Dirndls rondloopt. Een enkeling is als zichzelf verkleed.


Dutch Oktoberfest – Zwolle

Op 30 september is de IJsselhallen omgetoverd tot een bierhal dat het decor is van een groot feest; het Dutcht Oktoberfest. Het ontbreekt hier tijdens het oktoberfest zeker niet aan de details zoals grote Duitse bierpullen, worst en zuurkool. lederhosen en Dirndl Jurkjes maar ook niet aan gezelligheid en de juist muziek.

Naast Lederhosen en Dirndl jurkjes zijn er ook vele foute skipakken en andere niet vertoonbare tenues. Hoe je er uit ziet is niet zo belangrijk als je maar geniet van dit heerlijke Duitse feestje op Zwolse grond.


Die Heise Bierfesten – Someren

De Heise Bierfesten wordt dit jaar gehouden op 2, 3 en 4 september. Someren veranderd deze dagen in een stukje Beieren in Brabant waar een overvloed is aan bierpullen, lederhosen, dirndls en Duitse muziek.

Bij de Heise Bierfesten zijn vershcillende plekken waar je feest kan vieren zo heb je het Heise megapark waar jij je heupen los kunt gooien op de muziek. De Heise Biergarten is de juiste plek om rustig en ontspannen een lekker biertje te nuttigen. Uiteraard ontbreekt het ook niet aan heerlijk Duitse gerechten zoals Wurst mit Sauerkraut.

Op zondag is het echt een familiedag, voor de kinderen is er dan een grote speeltuin met verschillende attracties en activiteiten. De locatie voor dit prachtige feest is Kerkendijk 156 in Someren-Heide.

Een leuk weetjes zijn dat er 25.000 liter bier wordt geschonken, en er 10.000 bezoekers wordt verwacht op het feestterein van 8000 m²


Oktoberfest Den Bosch

Er zijn nog meer leuke Oktoberfest festivals in Noord-Brabant. Zoals in Den Bosch op 21 en 22 oktober. Op de prachtige parade onder de Sint-Janskathedraal is er in de luxe verwarmde tent een Oktoberfest. De hal is prachtig aangekleed en doet Duits aan. Het bier, de Duitse gerechten en de Deutsche artiesten dragen hier ook zeker bij.

In Den Bosch weten ze wel hoe je een feestje moet bouwen en het grootste gedeelte is dan ook verkleed in Lederhosen en Dirndl, zorg jij ook dat jij mooi bent aangekleed voor dit heerlijk feest met bier, schlagers en meer heerlijke foute muziek waar je eigenlijk best van kan genieten.


Achterhoekse Oktoberfeesten: de Radstake

Ook in de Achterhoek wordt een Oktoberfest gehouden op zondag 2 oktober. Op 2 oktober is het terrein van de Radstake in Varsseveld het decor van een traditioneel Duits bierfestival en laten de Achterhoekers daar nu net dol op zijn (bier en feesten).

Het Achterhoekse Oktoberfest wordt al sinds 1996 gehouden en trekt vele bezoekers uit heel Oost-Nederland en van verder weg. Het feest wordt gehuden in een grote feesttent en is geinspireerd op de Duitse Oktoberfest met een Achterhoekse draai met het bekende motto ¨Proosten op het Oosten¨


Arcener Oktoberfest

In het Noord-Limburgse dorp Arcen wordt ook een leuk Oktoberfest gehouden, het is in Arcen drie dagen 21, 22 en 23 oktober een groot Duits feestje. Op vrijdag begint het en de vrijdag en zaterdag kun je feesten aan de lange tafels met veel bier en Duitse gerechten.

De zondag is een echte familiedag waarbij jong en oud samen een heerlijk feestje en middag kunnen beleven. Het oktoberfest festival wordt gehouden naast de Hertog Jan Brouwerij in Arcen. Uiteraard ontbreekt het hier niet aan gezelligheid en veel Duitse muziek.


Het foute Oktoberfest

In Nijmegen kun je niet zomaar een Oktoberfest veren maar het ¨foute Oktoberfest”. Het festival wordt gevierd in een feesttent waar plek is voor 15.000 mensen. De datum van dit spektakel is 1 oktober.

Het is een ander Oktoberfest dan de bovenstaande Oktoberfeesten maar zeker niet minder gezellig, er is ook voldoende bier, lekker eten en voldoende plek om te dansen. De artiesten die komen optreden zin echt feestgangers en doet je een beetje denken aan Carnaval.

De Snollebollekes, Donnie, Immer Hansi, Gebroeders Ko, de Alpenzusjes, Vieze Jack en nog veel meer artiesten.


Vergelijkbare berichten