Wenen kerst
Europa
Ramon Kuiters
Europa
01/18/2024
8 min

De top 7 van de leukste kerststeden en kerstmarkten in Europa 2024

01/18/2024
8 min

Het is de tijd van het jaar waarin steden over de hele wereld worden omgetoverd tot betoverende winterwonderlanden: de kerstperiode. Twinkelende lichtjes, geurige lekkernijen en een magische sfeer vullen de straten, en kerstmarkten brengen een overvloed aan festiviteiten met zich mee. In deze blog gaan we op ontdekkingsreis door de leukste kerststeden en betoverende kerstmarkten, in Europa waar traditie en magie samenkomen. 

Of je nu op zoek bent naar het perfecte cadeau, wilt genieten van winterse lekkernijen of gewoon wilt dwalen door prachtig versierde straten, deze bestemmingen beloven een onvergetelijke kerstervaring. Laat je meenemen op een reis vol feestelijke vreugde en ontdek waar de kerstsfeer op zijn allerbest is!

TIP: Wil jij een kerstmarkt in het buitenland bezoeken of stedentrip maken tijdens de kerstperiode. Bekijk dan het aanbod OAD reizen eens. De georganiseerde reizen zijn een echte aanrader en betaalbaar

Londen

In Londen begint november al te veranderen in een kerststad. De winkelstraten worden sprookjesachtig versierd en aangekleed. Overal vind je lichtjes, kerstbomen, ijsbanen, verschillende kerstmarkten en nog veel meer.

De kerstmarkt in Hyde Park is een bekende kerstmarkt en heeft de naam Winter Wonderland en mag zeker niet overgeslagen worden als je in november of december in Londen bent. De Serpentine Road heeft ook een zeer leuke kerstmarkt. Een ander echte aanrader is het winterfestival aan de rivier de Theems. 

Veel mensen kiezen Londen uit voor kerst om hier de kerst inkopen te doen. Naast de leuke verschillende kerstmarkten kun je ook zeer goed terecht bij de versierde winkels. De sfeer is fantastisch en door de vele mogelijkheden kun jij je hier goed meerdere dagen vermaken. 

Bij de kerstmarkten en op verschillende plekken in Londen vind je ook verschillende attracties die extra bijdrage aan de sfeer en maakt het ook leuk voor de kinderen en de jeugd. 

Om alle spektakel te zien en te zorgen dat je niets overslaat zijn de hop on hop off bussen een fantastisch vervoersmiddel in Londen. Je kunt na het kopen van een ticket op iedere halte in of uitstappen de bussen gaan langs alle trekpleisters in de stad en je kunt op eenvoudige manier dus alles bekijken zonder iets te missen. 

Londen is vanaf Nederland snel te bereiken dit kan met de trein, boot, auto maar ook met het vliegtuig is een goede optie. Via Vliegwinkel.nl kun je zeer voordelig vliegtickets regelen. Het voordeel is dat je met een goed uur vliegen in Londen bent vanaf Schiphol. 

Je kunt als je wil dus ook voor een dagje Londen kiezen. Ook zijn er diverse georganiseerde reizen die deze mogelijkheid aanbied. Met flixbus is dit ook een mogelijkheid. 

Bekijk hier de stedentrips tijdens de kerstperiode voor Londen

Wenen

Kerstmarkten en sfeer kun je ook goed aan de Oostenrijkers overlaten. Het gerucht gaat zelfs dat de kerstmarkt in Oostenrijk is ontstaan.

Wenen is een romantisch en sprookjesachtige stad en tijdens de wintermaanden is het nog sfeervoller dan normaal. De hele stad is omgetoverd in winters en kerstsferen. In de stad vind je verschillende kerstmarkten (ongeveer 20 stuks) de bekendste en populairste is de 700 jaar oude Wiener Christkindlmarkt bij het Rathaus. 

Een andere trekpleister die je ook zeker niet mag overslaan is het kerstdorp Maria-Theresien Platz. Het kerstdorp belichaamt de kerstgeest. Wenen is ook een uitstekende stad om samen met kinderen te bezoeken. Op de kerstmarkten is er ook veel te beleven voor de kinderen, er zijn diverse spelletjes, er kan pony gereden worden of je kunt je eigen kerstcadeau's maken. 

Schloss Schönbrunn het kasteel van Sissi heeft altijd al iets magisch in de kerstsfeer is het helemaal fantastisch en mag je niet overgeslagen worden als je Wenen bezocht in wintersferen. In de buurt van het kasteel vind je ook een leuke kerstmarkt met een groot aanbod in traditionele ambachtelijke goederen. 

In alles voel je de traditie en sfeer van kerst in Wenen het hoort ook zeker in deze top 7 van de mooiste kerstmarkten en steden. Gezien de afstand is een hotel zeker een aanrader. 

Bekijk hier de stedentrips tijdens de kerstperiode voor Wenen

Valkenburg

Nederland heeft dichtbij elkaar 2 prachtige steden rond de kerst periode leuk om Valkenburg en Maastricht te combineren. Omdat elk land 1 kerstmarkt in de top 7 heeft moest er ook gekozen worden tussen Maastricht en Valkenburg beide gelegen in Zuid-Limburg. Er is voor Valkenburg gekozen niet dat Maastricht minder mooi is. Maar Valkenburg heeft iets speciaal wat andere steden niet heeft met de Kerst.

Namelijk kerstmarkten in de grotten. De Fluweelgrot en de Gemeentegrot heeft diverse kerstkraampjes. De kerstmarkten in de grot wordt gezien als ééń van de grootste overdekte Kerstmarkten van Europa en is absoluut een bezoekje waard. 

Maar ook boven de grond is de kerst en wintersfeer aanwezig in Valkenburg. Dat er een geweldig kerstsfeer hangt heeft zeker met de versieringen, de vele lichtje en het heuvelachtige landschap te maken. 

Twee keer per week is een maand lang is er een Christmas Fairytale Parade door de straten van Valkenburg. Dit is sprookjesachtige stoet van verlichte en versierde praalwagens dat 's avonds plaatsvind. Buiten de kerstsferen om kun je ook geweldig wandelen in Valkenburg en de omgeving. 

Een aanrader is om te overnachten in Valkenburg zodat je uitermate goed en rustig van alles kunt genieten en savonds gezellig in één van de barretjes af te sluiten. 

Bekijk hier de stedentrips tijdens de kerstperiode voor Valkenburg

Keulen

Duitsland wordt gezien als het land met de mooiste kerstmarkten veel grote steden zijn leuk versierd en hebben meerdere gezellig kerstmarkten. Voor velen is Dresden de stad met de mooiste kerstmarkten. Toch heb ik gekozen voor Keulen (Köln) de reden waarom voor keulen is gekozen omdat dit voor veel Nederlanders goed bereikbaar is ook voor 1 dag. Dresden ligt een stuk verder van de Nederlandse grens. 

Keulen is zeker de moeite waard en heeft één van de grootste en druk bezochte kerstmarkten van Europa. Veel bezoekers komen voor de kerstboom dit is al jaren de grootste van Europa. De evenementen zijn al vanaf midden november en de gehele maand December ook is deze tijd de stad prachtig versierd. 

Naast de grootste kerstmarkt vind je ook 7 kleinere kerstmarkten die allemaal hun eigen sfeer en identiteit heeft. Naast de grootste is de kerstmarkt op het plein voor de Dom ook een echte aanrader. Met de lichtgevende Dom op de achtergrond heeft deze kerstmarkt iets magisch. 

Vanaf Heerlen en Roermond kun je met 1 uur en een kwartier in Keulen zijn vanaf Arnhem doe je er  ongeveer 2 uur over. Je kunt er een dag van te maken maar omdat er veel te beleven valt is er ook makkelijk een citytrip van te maken. 

Bekijk hier de stedentrips tijdens de kerstperiode voor Keulen

Brussel

Ook Brussel is een stad die vanuit Nederland vrij snel en simpel te bereiken is zowel met de auto als met de trein. Brussel is een stad in België waar je van moet houden. Een stad met vele grote gebouwen. Brussel wordt tijdens de kerst periode is een stuk sfeervoller en gezelliger dan anders. Het beste in Brussel komt naar boven.

De kerstmarkt van ruim 200 kraampjes met vele Belgische specialiteiten, zoals de wafels en chocolade, frieten en lokale biertjes is een welkom aanvulling op de horeca en de bestaande winkels in de binnenstad.

De kerstmarkt in Brussel is niet alleen erg gezellig maar ook nog eens de grootste van België. 200 kraampjes lijken misschien niet zoveel maar je kunt je hier zeker een dag en als het moet dagen vermaken. 

Brussel zelfs is ook helemaal versierd met vele lampjes. 's avonds is de reuzenrad net zoals de stad ook verlicht en een echte aanrader,  je zicht vanuit de Reuzenrad de prachtige verlicht kerstkraampjes, de versieringen en de lichtjes in de stad. 

Een dagje Brussel is vanaf diversen steden in Nederland goed mogelijk, uiteraard kun je ook een hotel overnachting boeken. 

Bekijk hier de stedentrips tijdens de kerstperiode voor Brussel

Praag

Zelf ben ik al 2 keer in Praag geweest, maar helaas nog nooit tijdens de kerst periode. Volgens velen is het zeker de moeite waard. De stad zelf is al een sprookje laat staan tijdens de wintersferen.

Praag heeft twee grote kerstmarkten. Als je toch in Praag bent is het aan te raden beide kerstmarkten te bezoeken. De kerstmarkt op het plein van de oude stad is doorgaans de drukste. Deze kerstmarkt is zeer levendig en speelt zich af rond de grote kerstboom. Tijdens de kerstmarkt is er ook muziek waar je van kunt genieten met een biertje, wijntje, chocolademelk of een borrel. Op de achtergrond heb je Oudestadsraadhuis en de Astronomische Toren.

De andere grote kerstmarkt vind je op het Wenceslas plein, Praag heeft normaal gesproken ook nog 2 kleinere kerstmarkten die ook erg gezellig zijn. Naast je kerst inkopen kun je ook de lekker typische Tsjechische gerechten proeven op de markten. Deze geur van deze gerechten is al van verre te ruiken. 

Praag is uiteraard vanaf midden november al helemaal in kerstsfeer met alle leuke versieringen en ontelbaar veel lichtjes. 

Bekijk hier de stedentrips tijdens de kerstperiode voor Praag

Kopenhagen

De laatste stad die zeer goed te bezoeken is tijdens de feestdagen is Kopenhagen in Denemarken. De kerstmarkten in Kopenhagen zijn kleinere dan in de andere steden in deze prachtige lijst met kerststeden / kerstmarkten. 

Eén van de kerstmarkten is de Hans Christian Andersen Kerstmarkt. Uiteraard speelt Chistian Andersen hier de hoofdrol. Deze kerstmarkt is leuk aangekleden en heeft veel sfeervolle lichtjes, lekker eten en muzikale optreden. 

Op de kerstmarkten in Kopenhagen vind je vele bijzonderheden zoals Rendieren en elfen. Elke plein met een kerstmarkt heeft zijn eigenlijk identiteit en sfeer dit maakt het geheel extra aantrekkelijk.

Een ander aanrader en zeker voor gezinnen is het Attractiepark Tivoli te bezoeken als het gaat om kerst en wintersferen. Het park is een expert als het gaat om de seizoenen. Het park is in wintersferen. Ook in het pretpark vind je een marktje met allerlei kraampjes en niet onbelangrijk heerlijk Deense gerechten. 

Vliegen na Kopenhagen is het snelste een ander alternatief is de trein maar de reis duurt dan wel minimaal 11 uur ook moet je regelmatig overstappen.

Bekijk hier de stedentrips tijdens de kerstperiode voor Kopenhagen

Reacties
Categorieën