| |

De top 7 van de leukste stedentrips in België 2023 (ook om te winkelen)

Voor een stedentrip in Europa wordt er vaak gedacht aan steden die ver van Nederland liggen denk hierbij aan Spaanse, en Italiaanse steden maar ook aan steden in Noord en Oost Europa. Terwijl in België ook diverse grote, maar ook kleinere steden liggen die zeer geschikt zijn voor een dagje of een stedentrip. De steden zijn bijvoorbeeld leuk om een dagje te winkelen, maar ook om de van de bezienswaardigheden te genieten.

De meeste steden zijn goed bereikbaar met de auto, maar ook met de trein is het goed reizen naar de steden in België. De Belgische steden zijn dichtbij huis en toch heel anders dan de Nederlandse steden.

Op deze pagina vind je de 7 leukste, mooiste en gezelligste steden van België. De steden worden uitgebreid beschreven en er is ook aandacht voor de bezienswaardigheden en de omgeving. Bij elke stad wordt er een hotel uitgelicht die opvalt. Dit kan de prijs zijn, maar ook de ligging of iets anders bijzonders.

Voordat ik met de 7 leukste en mooiste steden begin wil ik je eerst paar leuke boeken over België laten zien.

De 7 mooiste steden van België

Antwerpen

Antwerpen is een grote Belgische stad die je veel te bieden heeft. Het is rijk aan winkels, architectuur en musea. Mooi meegenomen is dat het niet ver van de Nederlandse grens is gelegen. Ossendrecht is ongeveer 20 kilometer van Antwerpen en ook veel Zeelandse plaatsen liggen om de hoek.

De stad Antwerpen staat bekend bij de Nederlanders om de vogeltjesmarkt. In België wordt dit de vogelenmarkt genoemd.Van oorsprong is de Vogeltjesmarkt een markt waar zangvogels, pluimvee en knaagdieren verkocht werden. Tegenwoordig is het vooral een toeristische markt waar nog steeds dieren te koop zijn zoals vogels en knaagdieren. Dit is nog maar een klein gedeelte. Deze markt is er elke zondag en op feestdagen.

Naast de markt kun je ook erg goed shoppen in de vele winkels die Antwerpen heeft. De Meir is een populaire winkelstraat die het Centraal station en het centrum met elkaar verbind. Antwerpen wordt in België echt gezien als mode stad, en naar De Meir zijn er nog veel meer leuke winkelstraten en diverse winkelcentrum.

Schuttershofstaat in de wijk Quartier Latin is een winkelstraat met luxe modewinkels van bekende merken zoals Gucci, Hermès, Armani en Burberry. De Nieuwe Gaanderij is het oudste winkelcentrum van Antwerpen maar nog steeds erg leuk om te bezoeken.

Een andere publiekstrekker buiten de winkelmogelijkheden is de dierentuin midden in het centrum van Antwerpen vlakbij het station van Antwerpen-Centraal. De dierentuin werd voor het eerst geopend op 21 juli 1843 en is daarmee de oudste dierentuin van België.

Antwerpen is een centrale stad in België maar ondanks dit heeft Antwerpen wel een strand het Sint-Anneke strand en een diepzeehaven. Dat Antwerpen veelzijdig is kun je al wel merken en heb ik het nog niet over het kunst en modern musea. Ook is het uitgaansleven aanwezig en zeer bruisend in Antwerpen je hebt verschillende hotspots.

Bezienswaardigheden die je gezien moet hebben zijn:

 • Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal: een zeer indrukwekkende 14e-eeuwse kathedraal aan de Handschoenmarkt.
 • De Grote markt: Een gezellig stadsplein met onder andere het stadhuis van Antwerpen.
 • Het Rubenshuis: Dit is het voormalige woning van de kunstenaar Peter Paul Rubens. Tegenwoordig is het voormalige huis een museum.
 • De Koninck Brouwerij: één van de bierbrouwerijen waar je een prachtige rondleiding kan volgen.

Gent 

Gent is goed te bereiken vanaf Zeeland, het centrum van Gent ligt op ongeveer 40 minuten van Sas van Gent. Een bijzondere stad is Gent zeker te noemen met een zeer mooi oud centrum. Als extraatje lopen hier een kronkelende rivieren door. Namelijk de Leie en de Schelde. Gent wordt niet voor niets waterstad genoemd.

Gent staat ook bekend om de gezelligheid en levendigheid dit heeft zeker met de vele jonge gezinnen en de studenten te maken. Het nachtleven gaat ook door tot in de late uurtjes. Vooral de kroegen en de Grand cafe’s zijn echte hotspots. Gent heeft ook evenementen het grootste evenement is de Gentse Feesten, een tiendaags straat-, muziek- en cultuurfestival.

Gent heeft een rijk geschiedenis als je door het historische centrum loopt zie je bijna in iedere straat wel iets nieuws en bijzonders. Denk hierbij aan prachtige panden, indrukwekkende architectuur en nog veel meer.

In de stad Gent vind je ook vele musea, naast de grote keuzes zijn de thema’s en onderwerpen van de musea ook heel divers. De musea liefhebber kan zich goed uitleven in Gent.

Een leuk weetje van Gent is dat je hier het grootste autovrije winkel – wandelgebied van Vlaanderen vind. Dit maakt Gent ook zeker interessant als winkelstad. Het winkelgebied heeft ongeveer 450 winkels met een zeer divers en een mooi aanbod. Je kunt je hier makkelijk een middag of een dagje vermaken.

Bezienswaardigheden die je gezien moet hebben zijn:

 • Gravensteen:  Dit waterkasteel stamt deels uit de Romeinse tijd en is zeer goed onderhouden. Het kasteel heeft 2 musea het Gerechtsmuseum en het lugubere Wapenmuseum
 • Het Belfort: een 95 meter hoge toren die je kunt beklimmen doormiddel van een trap met 300 nauwe stenen. Het belfort heeft een klok uit 1314 en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO
 • Sint-Baafskathedraal: een kerk uit de 14e eeuw met kunstschatten.

Brussel

Brussel is niet alleen de hoofdstad van België, maar ook van Europa. Door de het internationale functie heeft Brussel vele grote gebouwen. De meeste gebouwen hebben een zeer indrukwekkende architectuur.

Brussel mag ook gerust de hoofdstad van de Chocolade genoemd wordt want bijna op elke hoek van de straat is wel een chocolaterie te vinden. Het aanbod is zeer divers en de ene nog lekkerder dan de andere. Het aanbod van Choclaterie is niet alleen groot dit geldt ook zeker voor de winkels.

Door het grote aanbod van winkels is Brussel ook zeer geschikt voor een dagje winkelen. Er is wel een nadeel van het winkelen in Brussel de vele winkels liggen vaak wel een eindje van elkaar af. Het voordeel hier van is dat je tijdens het winkelen wel veel van de stad te zien krijgt.

De grote en bekende modewinkels en winkelketens vind je bijvoorbeeld in de autovrije Nieuwstraat. De Exclusieve winkels zijn te vinden in de Louiza- en Waterloolaan. Voor boetiekjes en bijzondere winkels heb je Rue du Bailli en Rue du Châtelain.

In deze levendige stad met de hipste nachtclubs en discotheken zijn er ook leuke uitgaansgelegenheden. Leuk om mee te maken als je blijft overnachten in Brussel. Overdag is er veel te zien.

Het beroemde Manneke Pis is hier te bewonderen en wat dacht je de van de grote markt. Op de grote markt vind je het immense Stadhuis wat een Vlaams-Italiaanse Stijl heeft.

Een bijzondere plek is de Dansaertstraat dit is een plek waar je weinig toeristen en veel locals tegenkomt. Hier vind je bijzondere winkels en gezellige cafeetjes waar je het leven in Brussel proeft.

Brussel heeft ook diverse bijzondere kerken. Kijk alleen maar naar de  Basiliek van de Koekelberg dit is één van de grootste kerken ter wereld. Een ander goed voorbeeld is Kathedraal van Sint-Michel en Sint-Goedel deze heeft een orgel met maar liefst 4300 pijpen , die verdeeld zijn over 63 registers, 4 manualen en 1 pedaal.

Andere bezienswaardigheden in Brussel die je niet mag overslaan zijn:

 • Het Atomium, een niet te missen monument wat werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in 1958 en staat symbool voor ijzer dat in de jaren 50 erg in de ontwikkeling was. Het staat in het Heizelpark .
 • Het Koninklijk Paleis van Brussel en het Museum van Keizer Karel: In dit prachtige paleis uit 1826 vervult de Belgische koning zijn functie en ontvangt hij gasten. In het paleis is ook het Museum van Keizer Karel gevestigd ook zeker de moeite waard.
 • Brusselse striproute en het Stripmuseum: Als je de route volgt zie je vele stripfiguren in de stad op de muren van gebouwen. Je ziet onder andere Suske en Wiske, Kuifje, Asterix en Obelix en Guust Flater. Deze route is goed te combineren met het stripmuseum.
 • De antiekmarkt van de Grote Zavel: Deze bijzonder antiek markt mag eigenlijk niet overgeslagen worden ook al houdt je niet zo van antiek. De markt is elke zaterdag en zondag geopend.

Brugge 

Brugge is de geschikte locatie voor een romantisch weekendje weg, Brugge wordt ook wel eens het Venetië van België genoemd. Een rondvaart door Brugge is ook een echte aanrader. Je komt door kronkelige grachten en langs prachtige historische panden. Een andere romantische activiteit is een koetstocht door Brugge.

Ook buiten het varen en het water is er veel te beleven in Brugge. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst en is door een ringetje te halen. Het centrum doet je denken aan de middeleeuwen en heeft veel fotogenieke straatjes, elementen en bezienswaardigheden.

Ook al bourgondiër zit je goed in Brugge, met de vele mogelijkheden als het om de horeca gaat voor de terrassen op de grote markt zijn erg gezellig. Voor bijzondere winkels en vintage kleding kun je het beste terecht in de Sint-Jacobsstraat en de Ezelstraat. Uiteraard is er ook geen gebrek aan grote winkelketens in het centrum. De bekende winkels vind je o.a. in de Steenstraat, Zuidzandstraat, Geldmuntstraat en Noordzandstraat.

De leukste bezienswaardigheden in Brugge zijn:

 • Belfort van Brugge: de hoge toren van 83 meter staat op de Grote Markt van Brugge, vanaf de toren heb je het mooiste uitzicht over Brugge en omgeving.
 • Het Stadhuis: ligt aan het plein Burg en stamt uit de tijd rond 1400. Binnen in het stadhuis vind je indrukwekkende 19e eeuwse muurschilderingen.
 • Het Frietmuseum: Is het enige museum ter wereld dat jouw alles vertelt over de geschiedenis van de nationale trots van België namelijk Friet.
 • Begijnhof, bestaat uit een verzameling mooie 17e– en 18e-eeuwse witgeschilderde huisjes en ligt aan het minnewaterpark en is gebouwd in opdracht van Margaretha van Constantinopel de oud gravin van Vlaanderen.

Brugge is ongeveer een half uur vanaf Ca


Hasselt

De stad Hasselt ligt in de Belgische provincie Limburg niet ver van de Nederlandse plaatsen Sittard en Maastricht. Hasselt wordt vaak de hoofdstad van de smaak genoemd. De naam is te danken aan de overvloed van horeca zaken en winkels met vele lekkernijen. De grote markt heeft een groot aanbod in cafe’s restaurants en tavernes.

Hasselt is een echte jeneverstad naast de vele mogelijkheden om het te drinken is er ook een leuke jenevermuseum.

Uiteraard is er veel meer te beleven is Hasselt dan alleen maar lekker eten en drinken. De Grenslandhallen is het podium voor culture en muziek evenementen, maar ook voor internationale sport wedstrijden en evenementen. Naast de Grenslandhallen vind je Plopsa Indoor Hasselt.

Plopsa Indoor Hasselt heeft 25 spectaculaire attracties voornamelijk voor kinderen van 2 tot 10 jaar. Naast de attracties kun je van dichtbij genieten van de studio 100 figuren. Het bekendste evenement in Hasselt in het Pukkelpop Festival. Een prachtig muziek festival die erg in trek is ook bij de Nederlanders.

De stad leent zich perfect om met de fiets te verkennen. Ook buiten het centrum zijn er mooie routes en bezienswaardigheden. Een aanrader is richting de Abdij van Herkenrode. Dit is een voormalig klooster uit de 12de eeuw waar tegenwoordig een beleveniscentrum in is gevestigd.

Andere leuke bezienswaardigheden zijn:

 • Japanse Tuin: met  25.000 m² is het de grootste Japanse tuin van Europa die in 1992 geopend is.
 • Openluchtmuseum Bokrijk, een museum waarin jij je kunt wanen in het leven rond 1914.

Voor de mode liefhebber kan het Modemuseum ook leuk zijn om te bezoeken. Hasselt is geen verkeerde plek voor de mode liefhebber want winkelen kan ook zeer goed in de Limburgse hoofdstad. De meeste bekende winkels vind je in de Koning Albertstraat en Demerstraat, maar ook in de Maastrichterstraat en de Sint-Josefsstraat zijn de bekende ketens te vinden. Voor bijzondere winkeltjes en boetiekjes raad ik de Kadettesteegje, Hemelrijk en d


Namen

Volgens velen is Namen (Namur) de geboorteplaats van het frietje. Het zou zo maar kunnen kloppen omdat Namen wel een echte stad met een bourgondisch karakter is. Namen staat naast de friet ook bekend om de speciaalbieren en in de omgeving zijn vele brouwers te bezoeken. De slak is ook al zo’n specialiteit die bij veel restaurants op de kaart staat.

Namen heeft je gelukkig ook veel meer te bieden dan alleen maar lekker eten en drinken. Een bekende bezienswaardigheid is het Citadel. Dit is één van de grootste forten van Europa en staat op het hoogste punt van de Stad. Het is een middeleeuws Fort en een fotogeniek plaatje en ook niet te missen als je in Namen of in de buurt bent. Vanuit het Fort kun je ook prachtige foto’s maken en heb je een geweldig uitzicht over de stad.

Het centrum is prachtig en ook nog een erg gezellig, de rivier de Samber heeft zeker een invloed op de schoonheid van het centrum. Heerlijk om hier op mooie dagen langs heen te wandelen. Een bijzonder object en zeker de moeite waard is de gouden schildpad kreeg als titel “Searching for Utopia” kreeg. Het schildpad is drie meter hoog, vijf meter breed, zeven meter lang en het gewicht is zo’n 5,5 ton.

Over bijzonder gesproken is het Belfort van Namen gelegen achter de Place d’Armes dit was vroeger de Grote Markt. Het Belfort is oorspronkelijk Belfort toren is gebouwd in de 14de eeuw (rond 1388). en was een onderdeel van de stadswal. Wat je tegenwoordig ziet dateert uit de 16de eeuw. in 1746 kreeg het de naam Belfort van Namen.

Andere leuke bezienswaardigheden in Namen zijn:

 •  Koninklijk Theater: Het theater is in Italiaanse stijl stamt uit eind 18de eeuw nadat het eerste theater door een grote brand werd verwoest. Het theater heeft meerdere verbouwingen en renovaties gehad en beschikt over de nieuwste technieken. Een aanrader om hier een voorstelling te bezoeken. .
 • Saint-Aubain Kathedraal: De Huidige Kathedraal dateert uit 1751 nadat vorige kathedraal werd verwoest door een overstroming. Via de interieur rijke kathedraal kun je ook na het Musée Diocésain dat kerkschatten bevat.

Wist je dat Namen ook geschikt is voor een dagje winkelen. De Rue de Fer een must-visit, als het om het winkelen gaat. Deze straat is het belangrijkste winkelgebied van de stad en is gevuld met een verscheidenheid aan winkels, van luxe boetieks tot populaire winkelketens. Het is een bruisende straat die een geweldige winkelervaring biedt, met veel mogelijkheden op het gebied van mode, accessoires en meer.

Een andere winkelbestemming in Namen is het winkelcentrum Saint-Loup. Dit winkelcentrum biedt een mix van souvenirwinkels, hippe boetieks en vintage items, waardoor het een geweldige plek is om unieke en interessante items te vinden.


Luik

Luik is een Belgische stad dichtbij Zuid-Limburg, om de hoek van Maastricht. Als je met de trein reist kom je al op de eerste bezienswaardigheid van de stad. Namelijk het futuristische treinstation, dit is een indrukwekkend staaltje architectuur. De ontwerper heeft zich laten inspireren door het vrouwenlichaam.

Het centrum van Luik is heel uitnodigend je kunt er goed winkelen genieten van de lokale biertje maar ook de verschillende straatjes bieden je veel vermaak. Met diverse elementen die je doet denken aan de verschillende eeuwen waarin Luik zich heeft ontwikkeld. Tijdens de kerst periode vind je hier een zeer grote kerstmarkt waar jij je kerst aankopen kunnen doen. (een echte aanrader)

Over inkopen gesproken winkelen kun je ook erg goed in Luik, ondanks dat het misschien maar een klein stadje is vergeleken met veel andere Belgische steden. Het winkelgebied is een behoorlijk groot gebied dat in feite uit twee delen bestaat. De Centre Carré (Le Carré) en Coeur Historiqu.

Kom je echt voor het winkelen naar Luik dan is de winkelwijk Le Carré in het centrum een zeer goede keuze. In de hoofdwinkelstraat vind je veel bekende en grote modehuizen. Terwijl je in de zijstraten veel bijzondere en misschien wel de leukste winkeltjes vind. Bij Coeur Historique vind je kleine unieke en bijzondere winkeltjes waar altijd wel iets leuks te vinden en te koop is. Als je tijd over hebt of juist is bijzonders zoekt is dit ook een zeer goede plek om te winkelen.

In het centrum vind je ook veel gezellige pleinen waar je even helemaal tot rust kan komen en waar je uiteraard de Luikse Wafel niet mag overslaan.. De stad Luik heeft diverse musea waar je meer te weten kunt komen van Luik en andere interessante dingen.

Leuke Bezienswaardigheden in Luik die een bezoekje waard zijn:

 • Grand Curtius Museum: Een museum met onder andere  Wapens – Glas – Religieuze kunst en Maaslandse kunst – Decoratieve kunsten – Archeologie
 • Montagne van Bueren, een prachtige straat met een 374 treden tellende trap in het centrum van Luik. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad
 • Paleis van de Prins-bisschoppen:  voormalige Paleis van de Prins-bisschoppen dat in de 12de eeuw werd verwoest door een brand en inmiddels is herbouwd. Het binnenplein Place Saint Lambert heeft  60 verschillende renaissancezuilen
 • La Boverie: een mooi kunst museum met een prachtige tuin erom heen..
 •  Sint-Pauluskathedraal, of de kathedraal van Luik: Deze kathedraal werd gebouwd in de 15de eeuw en is gerestaureerd in de 19de eeuw. De Kathedraal staat bekend om de gotische kenmerken van het gebouw zoals in de gewelven en in het plafond.

Vergelijkbare berichten