| |

De top 7 van de leukste kleine dierentuinen in Nederland 2023

Regelmatig bezoeken we een dierenpark in Nederland. Naast de grote dierentuinen komen we ook vaak in de kleinere dierentuinen. Vaak zijn het dierentuinen met een thema, betaalbaar en kun je je er met jouw gezin een middag goed vermaken.

Daarnaast hebben kleinere dierentuin vaak nog veel meer voordelen, het is persoonlijk, vaak een stuk rustiger en meer interactie met de dieren. De kleinere dierentuinen zijn uitermate geschikt voor jonge gezinnen.

In Nederland zijn er 67 parken met een dierentuinvergunning. Het ene park heeft meer dieren dan het andere. Van deze dierentuinen worden er 14 gezien als grote dierentuin. De 14 grote dierentuin vind je hier onder:

Hieronder vind je de 7 leukste en mooiste kleine dierentuinen in Nederland. De 7 dierenparken worden uitgebreid beschreven en waarom deze aantrekkelijk is om te bezoeken. Om je een goed beeld te geven van de dierentuin.

Taman Indonesia

Taman Indonesia is een speciale dierentuin in Kallenkote dichtbij Steenwijk. Het is een kleine dierentuin met dieren uit Azië en voornamelijk uit Indonesië. Naast dieren vind je ook planten, bloemen en kruiden uit het werelddeel Azië.

In het restaurant serveren ze heerlijke Indische hapjes. In de winkel waar ook de ingang en het kruidentuin gedeelte gevestigd zijn, kun je leuke Indische souvenirs kopen. Waaronder kleding en instrumenten.

Regelmatig vinden er leuke evenementen en activiteiten plaats, vooral de Pasar Malam is een aanrader, ook de dans evenementen zijn leuk.

Er hangt een prettige sfeer en het dierenpark heeft een Indische / oosterse aankleding. Je vind hier onder andere een Metawai, een paalwoning deze kun je ook bezichtigen.

Het aantal diersoort is rond de 50 stuks het zijn voornamelijk kleine zoogdieren en vogels. De bijzonderste dieren die je hier vind zijn de Maleise Bosuil, De Binturong (beermarter), De Bengaalse Tijgerkat en de Luwaks (Civet Cat). Deze kat staat bekend als de koffieboon poepende kat. Deze koffiebonen zijn erg kostbaar en behoort tot de lekkerste koffie volgens vele kenners.

Voor de kinderen is er achter op het park een kleine speeltuin. Waar ze zich goed kunnen vermaken. Naast de dierentuin vind je mijn favoriete dieren in deze dierentuin namelijk de Indische Loopeenden.

Wil jij je een dagje in Indonesisch wanen en er niet voor vliegen dan is Taman Indonesia een perfecte keuze, je kunt je hier goed vermaken.

Wil jij goedkoop entree kaartjes klik dan hier voor goedkope tickets.


Kasteelpark Born

Het kasteelpark Born is ook een bijzonder kleinschalig dierenpark in het gelijknamige Born in Limburg. Het zeventiende-eeuwse kasteel is tegenwoordig een ruïne en het middelpunt van het dierenpark dat in 1970 de poorten heeft geoepend voor het publiek.

De dieren die je hier vind zijn heel divers en hebben een hoog knuffelgehalte. Je loopt in de prachtig tuin van het kasteel en komt daar dieren tegen zoals: Herten, apen, alpaca’s, divers katachtigen, stinkdieren, een leuke kinderboerderij, Diverse vogelsoorten (zoals papegaaien, uilen etc.) en nog veel meer.

Op het park zijn er horeca mogelijkheden met een gezellig terras en speelgelegenheden voor de kinderen. Het is een leuk park voor een middag. Wij zijn er een aantal jaar geleden geweest tijdens een vakantie in Zuid-Limburg. Het park is betaalbaar en erg leuk met kinderen als je in de buurt bent. Meer info: kasteelparkborn.nl


Landgoed Hoenderdaell – Anna Paulowna

Ook dit vakantiepark hebben wij bezocht tijdens een vakantie. Dit was een vakantie in Noord-Holland. De dierentuin is niet breed maar wel behoorlijk lang en heeft naast mooie verblijven ook bijzondere dieren. In deze dierentuin is Stichting Leeuw gevestigd. Stichting Leeuw heeft diverse soorten tijgers en leeuwen die worden getraind om weer in het wild uitgezet te worden.

Het park heeft naast de leeuwen en tijgers ook vele andere dieren waaronder wolven, beren, vele soorten vogels, apen en nog veel meer. Op verschillende plaatsen heb je diverse leuke speelmogelijkheden en horecapunten. Bij verschillende dieren kun je door de verblijven heeft zoals bij de Alpaca’s, de maki’s en de walabi’s.

Het hoogtepunt van deze leuke dierentuin is de Roofvogelshow met onder andere Gieren en andere grote vogels. Het dierenpark ligt in een groot natuurgebied en het is niet alleen leuk om in het park te wandelen maar ook daarbuiten. Persoonlijk vinden wij dit één van de allerleukste parken gemoedelijk, hangt een leuke sfeer en vergeleken met de grote parken ook nog eens goed betaalbaar.

Meer informatie vind je op de website: landgoedhoenderdeall.nl


Reptielenhuis De Aarde in Breda

Het reptielenhuis de Aarde in Breda is een heel andere dierentuin. Bij reptielen denken mensen vaak aan griezelige en gevaarlijke dieren, maar bij dit dierenpark zul je zien dat dit zeker niet altijd het geval is. Bij de Aarde laten ze zeker de andere kant van de reptielen zien. Tijdens rustige dagen is het zelfs mogelijk om de dieren van dichtbij te bekijken en zelfs aan te raken. Uiteraard wel onder deskundige begeleiding.

De Aarde heeft een groot aanbod in bijzondere reptielen zoals de kaaimannen, tijgerpython, breedvoorhoofdkrokodil, leguanen, kameleons, schildpadden en hydrosaurussen. Je vind hier ook diverse schildpadden.

Deze overdekte dierentuin heeft voor de kinderen een leuke leerzame educatieve speurtocht. Dit prachtige reptielen huis ziet er zeer verzorgd uit en wordt niet voor niets als mooiste reptielen gezien van Nederland.

Klik hier om met korting naar de De Aarde te gaan!


Best Zoo – Best

Best Zoo is ook een kleine dierentuin, maar wel een kleine dierentuin met bijzondere dieren die je niet snel in andere dierentuin ziet. Je vind hier dieren zoals tamandua (miereneter) en de Wallaroe (bergkangoeroe). Het park ligt in de plaats Best in de provincie Noord-Brabant.

In het park heb je diverse voederpresentaties die echt iets toevoegen en ook zeker de moeite waard zijn om te beleven. Ook zijn er regelmatig extra acitviteiten in het dierenpark.

Best Zoo is een zeer verzorgde dierentuin waar je dichtbij de dieren kunt komen, bij sommige dieren mag je zelfs door hun verblijf heen lopen om ze extra goed te kunnen bekijken.. Naast de bijzondere dieren vind je ook bekendere dieren zoals exotische dieren (Kamelen en woenstijnlynxen), hoefachtigen, katachtigen, zoogdieren zoals buideldieren en apen.

In totaal vind je hier ongeveer 125 verschillende diersoorten. Dit is veel voor een kleine dierentuin. Ook mede hierdoor mag de dierentuin niet ontbreken in de top 7 van mooiste kleine dierentuinen.

Bekijk hier de website van Bestzoo.


De OrchideeënHoeve

Sinds maart 2014 is de Orchideeënhoeve officieel een dierentuinen. Maar eigenlijk is het veel meer dan alleen een dierentuin. Het is een junglepark in Luttelgeest (Flevoland) heeft een prachtige combinatie van flora en fauna. De meeste dieren leven vrij in het park. Zo vind je diverse leuke kleine aapjes in de grote tuin.

Je vind honderden vogels die je ook kunt voeren in een grote vollere waar je helemaal doorheen kunt lopen. De vlinders leven in een zeer grote tuin waar je ook een leguaan kunt spotten als je goed zoekt. Je kunt hier prachtige doorlopen met en op de achtergrond hoor je de waterval.

Er zijn nog veel meer dieren die ook ruim leven, zoals de flamingo’s, maki’s, ezels etc. De Orchideeënhoeve heeft ook vrijwel dagelijks een echte jungle show waar je de dieren van heel dichtbij kunt bekijken en als je durft mag je zelfs de grote slang aanraken.

Naast de show is er nog veel meer voor de kinderen te beleven zoals een giga overdekte speeljungle met vele uitdagende obstakels. Maar ook aan planten en bloemen ontbreekt het niet. Deze tuin is altijd keurig onderhouden. één van de hoogte punten als je voor de tuin komt is wel de zwevende bloementuin waar je onder kunt zitten en kunt genieten van een hapje en een drankje.

De OrchideeënHoeve heeft namelijk 2 restaurants 1 bij de zwevende bloementuin en 1 bij de ingang van het gebouw. Bij de kassa vind je ook nog een grote winkel met onder andere Ochideeën, planten, decoratie en veel meer mooie artikelen.

Ook is er regelmatig een evenement of een activiteit, rond kerst is er een lichtjes avond dan worden er duizenden lichtjes aangestoken en kun je in het donker door de tuin wandelen dit is een bijzondere ervaring.

De Orchideeënhoeve is een echte aanrader voor jong en oud sinds de opening van de dierentuin komen wij er jaarlijks en het park blijft zich maar ontwikkelen elke keer wordt het nog en stukje mooier.

Bekijk hier meer informatie over de Orchideeënhoeve.


Sealife – Scheveningen

Sea Life Scheveningen is een groot zeeaquarium in Scheveningen. Dit mooie aquarium is een onderdeel van de internationale keten die tientallen zeeaquariums heeft binnen en buiten Europa.

Het aquarium is gelegen aan de bouvelard van Scheveningen. Na afloop loop je zo het strand of kun je terecht bij de vele winkeltjes en horecagelegenheden. In het aquarium vind je regelmatig verschillende tentoonstelling die met vissen of andere zeedieren te maken heeft.

De dieren die je kunt zien en ontdekken zijn vele vissoorten met kleinere maar ook grote soorten zoals haaien, roggen. Maar je vind hier ook vele andere zeedieren en dieren die in het water leven. Zoals zeeschildpadden, otters en buiten vind je diverse pinguïns.

Een aanrader zijn de voeder momenten dit is er leuk te zien interactie tussen de verzorgers en de dieren. Sealife scheveningen had als eerst in Nederland een tunnelaquarium. Je loopt onder en naast de dieren waardoor je alle zeedieren en de vissen extra goed kunt bewonderen.

Zelf zijn we al diverse keren geweest het is vrij klein maar als je een paar uur wat anders wil zien dan de boulevard en het strand is dit een leuk alternatief vooral met kinderen. Er zijn veel speel- en ontdekkingsmogelijkheden.

Bekijk hier de website van Sealife Scheveningen


Vergelijkbare berichten