| | |

De top 7 van mooiste wandelgebieden in Duitsland 2023

Duitsland is een populaire bestemming voor Nederlandse wandelaars. Zowel de routes net over de grens voor dagjes mensen als voor een (korte) wandelvakantie in Duitsland.

Als je ook van plan bent om te gaan wandelen in Duitsland dan raad ik je aan eerst deze blog te gaan lezen. Wij hebben de 6 mooiste gebieden uitgebreid toegelicht en ook een tip voor een hotel of een ander vakantieverblijf er aan toegevoegd. Na het laatste wandelgebied zie je een aantal wandelgidsen over Duitsland en de 7 mooiste wandelgebieden.

TIP: Bekijk Eigenwijze Reizen eens als je op zoek bent naar een wandel- of fietsvakantie in o.a. Duitsland. Het aanbod is niet alleen aantrekkelijk maar ook groot. De vakanties worden in de puntjes verzorgd door Eigenwijze Reizen en je hebt tijdens je vakantie ook geen omkijken naar je bagage en andere zorgen.

De Eifel

De Eifel ligt vlak over de grens bij Zuid-Limburg. Ten zuiden van Aken begint de Eifel. De Eifel is een middelgebergte en wordt geroemd door zijn veelzijdigheid. De wandel mogelijkheden zijn bijna onbeperkt door de grote keuze. Je kunt kiezen voor het Nationaal Park de Eifel, of voor de zandsteenrotsen van de Teufelsschlucht.

Onder de wandelaars is de Maren ook erg populair, de dunbevolkte streek heeft een grote variatie in natuur en landschap. Het hoogste punt is in de Eifel is Hohe Acht, een oude vulkaan met de hoogte van 747 meter. De Eifel heeft in totaal 3 beschermde natuurgebieden. In het noorden en het oosten van de Eifel sluit deze aan bij de Hoge Venen van de Ardennen.

Het Nationaal Park de Eifel is het grootste Nationaal Park van Duitsland. Dit park staat bekend om zijn prachtige verre uitzichten, beekdalletjes en mooie stuwmeren.

De bekendste en beroemdste wandelroute (langeafstandwandeling) is de Eifelsteig. Van Aken naar Trier (gelegen aan de moezel) een route van ongeveer 300 kilometer lang. Naast deze langeafstandswandeling zijn er nog ontelbaar mooie routes.


Het Zwarte Woud

Ook het Zwarte Woud is een middelgebergte in Duitsland. Naast dat het Zwarte woud het grootste middelgebergte van Duitsland is, heeft het ook het grootste bosgebied. Het hoogste punt in het Zwarte woud is Feldberg met maar liefst een hoogte van 1493 meter. Van dit punt heb je een prachtig uitzicht over de alpen.

Het gebied staat bekend om de stilte, uitgerekte bossen, bergmeren, bergtoppen, watervallen, boerendorpjes, en vakwerkstadjes. Het grote voordeel van het Zwarte Woud is dat je er in elk jaargetij heerlijk kunt wandelen en de seizoenen maken de wandelingen ook zeer afwisselend.

Het Zwarte Woud heeft 3 bekende langeafstandwandelroutes, dit zijn de Westweg, Ostweg en Mittelweg. Naast deze langeafstandswandelingen zijn de Schluchtensteig en de Murgleiter ook echte aanraders.


Sauerland

Sauerland ligt in het Zuid oosten van Noordrijn-Westfalen. Het ligt maar 2,5 uur rijden vanaf de grens bij Arnhem. Sauerland is een groot en hoog middelgebergte tussen de rivieren Rijn en Wezer. Het gebied wordt geregeld “Het land van de duizend bergen” genoemd.

De bergtoppen zijn hoog in Sauerland de 2 hoogste bergtoppen zijn. De Kahler Asten en Langenberg. Met een hoogte van 841 en 843 meter zijn het flinke uitdagingen voor de wandelaar. Naast de hoge bergtoppen vind je er authentieke dorpjes, weides, gevarieerde bussen en heidevelden. Het Nationaal Park Kellerwald-Edersee is een echte aanrader, hier vind je zelf nog een oerbos.

De bekendste en mooiste route is de langeafstandsroute de Rothaarsteig, de route wordt ook de “Weg der Sinne” genoemd. (in het Nederlands “de weg van de zintuigen”) Het is een route van ruim 150 kilometer van Brilon naar Dillenbrug. Het is een pittige wandeling en zeker niet voor beginners. Sauerland heeft meer mooie meerdaagse wandeltochten zoals Urwaldsteig en Kellerwaldsteig. Ook zijn er veel dagwandelingen.


De Harz

Harz (Bergwoud) is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. De Unterharz in het oosten heeft minder hoge bergtoppen tot circa 400 meter en bestaat voornamelijk uit landbouw gebieden en gemengd bos. Het Noordwestelijke deel de Oberharz bestaat voornamelijk uit naaldwoud en heeft hoge bergtoppen. De hoogste bergtop is de Brocken met 1142 meter.

Het Nationaal Park Harz is circa 24.700 hectare groot. Vroeger liep de grens tussen Oost-Duitsland en West Duitsland dwars door dit park. Het park bestaat voornamelijk uit sparren en beukenwouden.

De Harz is het enige wat qua hoogte uitsteekt in het vrijwel vlakke Noord-Duitsland. Dit heeft als voordeel dat je vanuit de Harz een onbelemmerd vrij uitzicht hebt. De Harz is daarentegen wel een stuk natter dan andere gebieden in het noorden. In de winter vind je hier dan wel weer snel sneeuw.

In 2008 is de Harzer Hexen Stieg uitgekozen tot mooiste wandelroute van Duitsland. Deze route is 97 kilometer lang.


De Duitse Alpen

Slechts een klein deel van het Alpen gebergte ligt op Duits grondgebied. Ondanks dat het misschien maar een klein deel is, is het gedeelte zeker niet het minst mooie gedeelte. Al is het begin van de alpen wel heel abrupt. Je gaat van een glooiende groene weide gelijk naar de grillige reuzen van bergen. Kenmerkend voor de Duitse Alpen zijn de helderblauwe meren die aan de voet van de bergen liggen. Dit zijn overblijfsels van de vroegere gletsjers. Ook zijn er vele kloven en canyons met watervallen te spotten in dit gedeelte van de alpen.

Als je van klimmen houdt zit je goed in de alpen. De Duitse Alpen zijn bezaaid met klettersteigen. De Allgauer en de Berchtesggadener alpen zijn goed te bewandelen (wel voor ervaren wandelaars en klimmers). De hoogste bergtop is 2.926 meter de Zugspitze. Dit is tevens de hoogste bergtop van Duitsland.


Het Thüringen Woud

Het Thüringer Woud is een uitgestrekt gebied met oerbossen. Het is een prachtig gebied uitermate geschikt voor natuurliefhebbers. Dit komt mede door de 5 nationale parken en 2 Unesco natuurreservaten. Het Thüringen Woud wordt niet voor niets gezien als groene hart van Duitsland.

Maar het gebied is ook een walhalla voor de wandelaar, buiten de prachtige natuur ligt er ook 10.000 kilometer aan wandelroutes. Je mag nagenoeg overal wandelen, hekken zul je niet treffen in dit gebied.

Het Langeafstandwandelpad Rennsteig is een aanrader. Dit is het oudste Langeafstandspad van Duitsland. Het loopt langs de oude grens tussen Thüringen en Franken.


Teutoburger Wald

Net over de grens bij Enschede ben je al bijna in Teutoburgerwald. Dit is misschien wel de grootste verrassing in deze top 7. Dichtbij huis en verrassend mooi. De heuvels zijn niet zo hoog als in de andere wandelgebieden maar voor Nederlandse begrippen is 446 meter een behoorlijk uitdaging.

Teuroburgerwald bied meer aan dan alleen een flinke heuvel zoals: bossen, beken, bronnen, rotsklippen, uitstekende horeca voor betaalbare prijzen en nog veel meer voor de wandelaar. want naast de Natuur is er ook cultuur om van te genieten zoals, burchten, kastelen, oude stadskernen en bijzondere oude huizen.

Een echte publiekstrekker zijn de Externsteine bij Horn-Bad-Meinberg. Dit is een formatie zandstenen, die uit een heuvelachtig landschap zijn komen oprijzen, zo’n 120 miljoen jaar geleden. Er zijn verschillende wandelroutes die hier langs komen. Dit is een echte aanrader. Een andere aanrader is de 226 kilometer lange Hermannshöhen route die door het hele gebied loopt. Je kunt eenvoudig deeltrajecten lopen die zijn rond de 15 tot 22 kilometer lang.


Wandelgids voor Duitsland.

Hieronder vind je een selectie van de mooiste wandelgidsen voor Duitsland en wandelgidsen over de mooiste streken. We bieden de boeken aan via een bol.com link. Hier vind je gelijk veel informatie over de boeken. Als je op de link klikt vind je meer informatie over het boek zoals de beschrijving, maar je kunt de wandelgids uiteraard ook bestellen via deze link.

Vergelijkbare berichten