Borneo
Wereld
Ramon Kuiters
Wereld
02/08/2024
7 min

De 7 mooiste jungles / regenwouden om te bezoeken 2024

02/08/2024
7 min

Een oerwoud regenwoud, jungle en een rimboe is een bos dat zonder tussenkomst van mensen is ontstaan. Een regenwoud heeft meestal veel soorten dieren en planten die op andere plekken niet of nauwelijks in de natuur voorkomen. Het kan ook zijn dat bepaalde jungles juist weinig dieren en planten hebben.

Op verschillende plekken in de wereld vind je regenwouden en jungles. Deze oerwouden zijn vaak ook populair bij toeristen. Er worden in de buurt van deze regenwouden vele excursies aangeboden om de regenwouden te bezoeken. Een regenwoud / jungle betreden is wel aanbevolen met een gids of met een excursies.

Voor deze pagina heb ik de 7 mooiste regenwouden / jungles op een rij gezet die zeker de moeite waard zijn de bezoeken. Naast veel informatie over het natuurgebied worden ook er diverse tips gegeven.

De Amazone

De Amazone is waarschijnlijk ook meteen waar je aandacht bij het woord regenwoud, het is het grootste regenwoud op aarde en gelegen in 9 landen. De oppervlakte van het Amazonegebied is ongeveer 6,7 miljoen vierkante kilometer en is gelegen in de landen: Brazilië, Peru, Colombia, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador en Frans-Guyana.

In het Amazone gebied zijn vele dier-, planten en boomsoorten te vinden en wordt ook wel de longen van de aarde genoemd. Dit komt doordat al het groen ongeveer 20% van de zuurstof van de aarde produceert.

Het Amazonegebied is ook zeer geliefd bij de toeristen, vele reizen speciaal voor de Amazone naar Zuid-Amerika. Vanuit veel plekken in de landen waar het Amazone gebied ligt zijn vele excursies mogelijk. Vooral boottochten zijn populair en ook een zeer goede manier om de Amazone te verkennen.

Veel rondreizen door Zuid-Amerika maken tussenstop bij de Amazone. Djoser is een goede en betrouwbare partner als het gaat om rondreizen en zeker ook voor Zuid-Amerika. De rondreis Peru & Amazone is een echte aanrader als het gaat om een reis naar de Jungle.

Bekijk hier de prachtige rondreis door Peru in combinatie met de Amazone.

Bekijk hier de prachtige rondreis door Peru in combinatie met de Amazone!

Phong Nha-Kẻ Bàng (Vietnam)

Phong Nha-Kẻ Bàng is een bijzondere stukje natuur en staat sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Sinds deze tijd is het Nationale Park een geliefde bestemming voor iedereen die het regenwoud of een jungle wil bezoeken. Het park heeft een oppervlakte van 800 vierkante meter.

In het regenwoud vind je vele bijzonderheden en mooie plekken zoals adembenemende grotten, ondergrondse rivieren, maar ook unieke planten-, bomen- en diersoorten. Phong Nha-Kẻ Bàng is niet alleen in trek bij de natuurliefhebber wat erg logisch is, maar ook bij de backpackers die Vietnam bezoeken wil ook de jungle bezoeken. Vooral de immense grotten zijn populair van het regenwoud,

333 Travel bijvoorbeeld bied een 3 daagse excursie aan naar Phong Nha-Kè Bàng. Deze excursie kun je eenvoudig boeken. Ook bied 333 Travel groepsreizen aan waar je het regenwoud van Phong Nha-Kè Bàng bezoekt.

Bekijk hier het prachtige aanbod voor Vietnam

Monteverde (Costa Rica)

Monteverde in het prachtige Costa Rica is een nevel- en regenwoud op een hoogte van 1.400 meter. Het privé-natuurpark is opgezet door Quakers. Dit waren gelovigen die zich van de kerk hebben afgezet en hun eigen leven wilde stichten in dit deel van Costa Rica. Hierdoor is het een van de oudste privé-natuurparken van de wereld geworden.

Het regenwoud is zeer dichtbegroeid met 1500 soorten planten, het is een walhalla voor de vogelliefhebber, hier leven namelijk meer dan 400 vogelsoorten. De unieke Quetzal is hier te spotten, de vogel wordt gezien als de mooiste vogel ter wereld. Naast deze prachtige vogels zijn er mee bijzondere vogelsoorten te vinden.

Het beste kun het regenwoud per voet verkennen, er zijn vele paden aangelegd die je zelfstandig kunt ontdekken, uiteraard kun je er ook voor kiezen om met een gids op pad te gaan. Het regenwoud is niet helemaal zonder gevaar er leven ook dieren die gevaarlijk kunnen zijn zoals slangen en vogelspinnen.

Leuke activiteiten in Monteverde zijn een nachtwandeling met een gids of ziplinnen. Via een kabel zweef je door de boomtoppen naar de andere kant van het regenwoud. Onderweg kun je genieten van unieke uitzichten.

Het nevelwoud van Monteverde in Costa Rica zit vol met dieren en planten, waaronder 420 soort orchideeën. Je kunt hier dagenlang hiken. Neem ook zeker de Sky Walk, dit zijn stalen bruggen die door de toppen van het nevelwoud lopen.

333 travel heeft een aantrekkelijk aanbod als het gaat om Costa Rica. Er staan diverse rondreizen in het aanbod van 333 Travel, waar ook regenwouden worden bezocht zoals de Monteverde.

Bekijk hier het aantrekkelijke aanbod voor Costa Rica

Borneo

Borneo is het op twee na grootste eiland en behoort delen van het eiland behoren tot Maleisië, Brunei en Indonesië. Het grootste gedeelte van het eiland bestaat uit een jungle, de jungle behoort tot één van de oudste regenwouden ter wereld.

In de Jungle van Borneo zijn veel bijzondere planten en diersoorten te spotten, Toeristen komen hier vooral voor de natuur, de wilde dieren en stammen die hier nog velen. Qua dieren is het een walhalla voor de natuurliefhebber,  in het Indonesische deel Sabangau National Park leeft de grootste populatie orang-oetans, naast de orang-oetans leven er ook Gibbon apen en kun je bijzondere vogels spotten.

In andere delen van het regenwoud van Borneo leven dwergolifanten, krokodillen, neusapen, neushoornvogels, ijsvogels en nog vele meer bijzondere dieren. Om de Jungle te verkennen raad ik je één van de vele boottochten aan, je kunt zo van een afstandje genieten van alle dieren, bomen, planten en de mooie plekjes die je tegenkomt.

333 Travel bied een prachtige individuele rondreis aan door Maleisië waar de Jungle zeker niet wordt overgeslagen. 333 Travel bied ook reizen aan naar Indonesië.

Bekijk hier de prachtige rondreis door de Jungle van Maleisië

De Congobekken (Congolese regenwouden)

Na de Amazone is het Congolese regenwouden de grootste tropische regenwoud ter wereld. De Jungle van Congo wordt ook wel het groene hart van Afrika genoemd. In dit prachtige vind je meer dan 10.000 planten-, 1000 vogel- en 400 diersoorten. Naast de prachtige fauna en flora leven hier in het grote gebied ook nog eens miljoenen mensen.

Hoewel je zou verwachten dat de Congobekken in Congo liggen ligt het naast Congo ook in andere landen namelijk  Centraal-Afrikaanse Republiek, Gabon, Equatoriaal-Guinea, en Kameroen. De bossen die je vind in het regenwoud zijn heel divers van groenblijvende bossen tot semiloofbossen maar ook tropische bergbossen. In het zuiden van het regenwoud vind je een savanne met dieren zoals antilopen,, de waterbok, Afrikaanse buffels, nijlpaarden en olifanten.

De landen waar het tropische regenwoud van Congobekken is gelegen is niet het veiligste stukje aarde. Wil jij Congobekken bewonderen wat zeker de moeite waard is kies dan bijvoorbeeld voor het noorden van het regenwoud, en een georganiseerde reis.

Panama

Panama is misschien niet een bestemming waar je meteen aan denkt maar het heeft eigenlijk alles voor een prachtige vakantie. Naast gave steden en de mooiste stranden vind je ook nog ongerepte natuur en een jungle. Er zijn verschillende plekken in Panama waar je kunt genieten van de jungle.

La Fortuna Nature Reserve is één van de mooiste plekken in Panama als het om regenwouden gaan. Je vind hier hele tropische dieren waaronder apen, en prachtige kolibries. Naast de prachtige dieren zijn hier ook meer dan 1000 verschillende planten te vinden. Dit regenwoud is zeer geschikt voor een hike tocht.

Andere goede Jungle plekken zijn Chiriqui Highlands dit is een bergachtige jungle. Het Soberania Nationale Park is een park waar luipaarden gesport kunnen worden.

Tui en 333 Travel zijn goede reispartners als het gaat om een vakantie aan Panama. Panama wordt vaak gecombineerd in een rondreis met Costa Rica. Costa Rica is prachtig land zeker de moeite waard en heeft ook diverse regenwouden.

Bekijk hier de prachtige rondreis voor Costa Rica en Panama

Khao Sok (Thailand)

Veel mensen reizen naar Thailand om de jungle (tropische regenwouden) te bezoeken. Dit kan zeer goed in Thailand er zijn verschillende plekken waar je de jungle in kan trekken. Khao Sok Nationaal Park wordt gezien als één van de mooiste plekjes in Thailand. Dit oude nationale park heeft een oppervlakte van 740 vierkante kilometer.

Khao Sok is gelegen in het zuiden tussen de oost- en westkust van Thailand, het gebied is vrij divers met meren, vele planten en diersoorten. De ligging zorgt er voordat het nooit erg druk is in het nationale park en je dus ook nog echt kan genieten van de natuur en de vele mooi dingen die je onderweg tegen komt.

Khao Sok is zeer goed te verkennen te voet, wel is het aan te raden dit met een excursie of met een gids te doen. Het is ook mogelijk een night safari of te overnachten in de jungle als je heel avontuurlijk bent aangelegd. Het is ook mogelijk om met een kano de jungle te verkennen.

333 Travel heeft vele rondreizen waar de Jungle van Khao Sok een onderdeel van zijn. Je ziet niet alleen de prachtige bezienswaardigheden van Thailand maar je gaat de jungle meemaken.

Bekijk hier de reizen naar Khao Sok van 333 Travel

Reacties
Categorieën