|

* De 7 plekken waar je de ijsvogel kunt spotten in Nederland + tips 2025

De ijsvogel (Alcedo atthis) is een beschermde vogel die een opvallende verschijning heeft. Vooral de kleuren blauw en oranje zijn zeer herkenbaar, de ijsvogel is over het algemeen klein en zwaar gebouwd. Ondanks de aanwezige kleuren is de ijsvogel niet makkelijk te spotten, het is een schuwe vogel die zich weinig laat zien.

Ook verschilt per jaar de populatie, als er een strenge winter is geweest zie je ook minder ijsvogels in Nederland. In Nederland zijn er verschillende gebieden waar je de ijsvogel kunt spotten in de natuur.

Op deze pagina heb ik de 7 plekken waar de kans het grootst is om een ijsvogel te spotten voor je op een rij gezet. Daarnaast vind je ook diverse tips hoe je het beste de ijsvogel kunt spotten.

De tips om een ijsvogel te kunnen spotten.

Uiteraard is de juist plek heel belangrijk, het leefgebied waar de ijsvogel het liefst is, is langs stromende beken. De ijsvogel kun je ook spotten op andere plekken bij stilstaand en visrijke wateren als in de kans hierop wel kleiner. Plekken waar je ijsvogels tegen kunt komen zijn: meren, moerassen, oevers, parken, tuinen, plassen, rietlanden, rivieren en vennen. Helder water is heel belangrijk voor de ijsvogels i.v.m. met de jacht.

De ijsvogel is een viseter, maar eet ook waterinsecten, ze kiezen meestal bomen of struiken uit bij het water om zo een duik te kunnen nemen om voedsel te scoren. Dit zijn vaak laag hangende boven het water waar ze stil zitten tot het juiste moment. Waterinsecten zoals de libellenlarven worden gelijk opgegeten. Visjes worden meegenomen naar de zitpost en worden daar eerst doodgeslagen voor ze worden doorgeslikt.

De ijsvogel trekt niet weg en verlaat ook niet snel zijn eigen territorium, ook niet als er weinig voedsel te vinden is. Bij strenge winters, wanneer veel wateren dichtgevroren zijn, kan de populatie snel afnemen. In augustus en september is er een verplaatsing van jonge vogels, deze komen ook op plekken waar ze niet broeden voor, zoals de waddeneilanden bijvoorbeeld of in de stad.

De blauwe kleur is niet het enige waar je een ijsvogel aan kunt herkennen en zo kunt spotten, ook het geluid is opvallend. Dit maakt het vinden een ijsvogel ook makkelijk. De ijsvogels maken constant korte en schelle fluittonen. Vooral als ze naar of van hun vast plek vliegen. In het filmpje hoor je een ijsvogel fluiten.

Verrekijker

De ijsvogel heeft een vaste plek, zowel in de zomer als in de winter en is veel in de buurt van het water te vinden om te vissen. Als jij een ijsvogel wil spotten zoek dan in de buurt van sloten met helder water of bij vennetjes. Als jij een plek vind waar de ijsvogel zich kan schuilhouden zoek dan naar overhangende takken.

Een verrekijker is zo goed als onmisbaar je kunt op deze manier van een verre afstand plekken bekijken of hier een ijsvogel te vinden is. De ijsvogels zijn klein en ondanks de heldere felle kleuren toch lastg te spotten in het groen. Het is verstandig om op afstand te blijven omdat de ijsvogel bij het minst of geringst geluid / gevaar het hazenpad kiest.

Als je eenmaal weet dat er een ijsvogel in een bepaald gebied zit kun je vaker terug komen omdat de ijsvogel ook weer terug komt naast zijn vaste plek en meestal in de buurt zitten.

Hieronder vind je diverse verrekijkers die zeer geschikt zijn voor vogels en ijsvogels te spotten. Bekijk onze blog over verrekijkers voor de (beginnende) vogelaar ook eens.

De 7 Beste gebieden om de ijsvogel te spotten.

Zoals je hierboven gelezen hebt kun je in feite overal een ijsvogel spotten in gebieden en op plekken waar (helder) water aanwezig is. Toch zijn er diverse gebieden in Nederland waar de kans een stuk groter is om de blauwe flits te spotten.

Hieronder de beste plekken en leefgebieden van de ijsvogels, naast veel informatie over het gebied ook tips om je kans op de ijsvogel te vergroten.

Nationaal Park de Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch in Noord-Brabant en Zuid-Holland is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. De Biesbosch is een groot waterrijk gebied met veel overhangende takken, hiermee is de Biesbosch een vogelparadijs en niet alleen voor de ijsvogel.

De ijsvogels zitten in de Biesbosch voornamelijk in omhoogstekende wortelkluiten van omvergewaaide bomen. In 2015 waren er ongeveer 40 paartjes.

Hoewel de Biesbosch zich uitstekend leent om het Nationaal Park te verkennen via het water is het bij het spotten van de ijsvogel aanbevolen om het via het land te doen. Naast verharde heb je ook diverse onverharde paden die je ook richting water plassen leidt.


De Lek

Rivieren zijn goede plekken om op zoek te gaan naar de ijsvogels. De Lek is een rivier waar ook veel ijsvogels te vinden zijn, dit komt mede door de uitgestrekte grienden. Deze grienden zijn erg populair bij de ijsvogels, je vind meerdere grienden als de Lek.

Bij Streefkerk je een wandeling maken door het griend bij laag water is een goede plek dit geldt ook voor de Eendenkooi Bakkerswaal bij Krimpen aan de Lek. De ijsvogels zijn op deze plekken al van en afstand te horen en zijn vaak te vinden in de wilgen en hoge bomen om te jagen op visjes en waterinsecten.

De lek heeft een lengte van 62 kilometer en begint bij Wijk bij Duurstede waar het de voorzetting vormt van de Neder-Rijn en zich bij Kinderdijk verenigt met de Noord als Nieuwe Maas.


Hellegatsplaten bij Ooltgensplaats (Zuid-Holland)

Hellegatsplaten is een natuurgebied in de gemeente Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland. Gelegen bij de plaats Ooltgensplaats. Het is een groot gebied van circa 350 hectare waarvan ongeveer 50 hectare uit water bestaat. Dit is ook een reden dat de ijsvogel hier ook leeft.

Er zijn een paar plekken bij Hellegasplaten waar de kans het grootst is om een ijsvogel te spotten De grootste kans heb je bij de kijkhut de Zwartkopmeeuw. Je ziet vanaf deze kijkhut een rij paaltjes staan die is een plek waar regelmatig de ijsvogel te zien is. Het strandje achter de uitkijktoren en het Spuikanaal zijn ook goede spot plekken voor de ijsvogels. l.


Philipsdam

De Philipsdam is een walhalla voor de vogelaar en vogelliefhebber. Bij philipsdam vindt je (harde) scheiding tussen zoet en zout water. Aan de zoete waterkant zijn de overs begroeid met bomen en struiken, langs de binnenzijde kun je diverse ijsvogels tegenkomen. Je hebt in dit gebied verschillende vogelkijkhutten en neem de tijd om de ijsvogel en andere vogels te spotten.

Ook aan de zoute kant kun je de ijsvogels treffen. Bij laag water jagen ze vanaf de basaltblokken en de oesterbanken. Ook in het sluizencomplex wordt er gejaagd door de ijsvogels maar helaas mag je hier niet komen (verboden terrein)


Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen is een prachtig natuurgebied in Flevoland en is een onderdeel van het Nationaal Park Nieuw Land. Dit natuurgebied is een leefgebied voor vele dieren zowel grote grazers als voor vele vogels.

Dit heeft ook te maken met de uitgestrekte velden en de mooie waterpartijen. Er zijn verschillende wandelroutes waaronder het boswachterspad ’t Lange Pad waar je op verschillende plekken vogels kunt spotten.

De grootste kans op een ijsvogel is bij de vogel kijkhut de Grauwe Gans. Je kunt vanaf deze vogel kijkhut naar zowel het zuiden, westen als het noorden kijken. Naast de ijsvogel kun je ook vele andere vogels spotten vanaf hier zoals de aalscholver baardman, roerdomp, waterral, pijlstaart en de grote zilverreiger.


Natuurgebied Spookverlaat

Het natuurgebied Spookverlaat is een smalle strook natuur dat gelegen is bij Hazerswoude-Rijndijk, midden in het Groene Hart. In dit natuurgebied vind je de vogel kijkhut Amalia, waar vandaan al jaren de ijsvogel wordt gespot. Deze vogel kijkhut geeft je een goed uitzicht over de waterplas. Pal voor de hut zijn een paar stokken de grond in geboord speciaal voor de ijsvogel.

Als de ijsvogel plaats neemt op de stok kun je er bijna niet meer dichtbij komen, uiteraard zijn er ook vele anders vogels te spotten. Dus zeker de moeite waard om een aantal uren te gaan genieten van alles vogels en andere dieren in dit mooie stukje natuur.


Dinkel (Twente / Overijssel)

Ook in het oosten van het land is er een grote kans om de ijsvogel te spotten. De rivier de Dinkel is een plek waar verschillende paartjes leven, in 2015 waren hier 78 paartjes.

Deze plek is erg geliefd bij de ijsvogels die komt mede door de steile oeverranden die zijn ontstaan door erosie. Andere plekken waar de ijsvogels zich nestelen is in oevers van andere beekjes, zandwinningsplassen en worden kluiten van omgevallen bomen gebruikt.

De rivier de Dinkel doorkruist o.a. het natuurgebied het Lutterzand hier vind je ook de meeste Dinkel oeverranden. Naast de ijsvogels vind je hier ook de oeverzwaluws. Andere plekken waar de kans aanwezig is om een ijsvogel te spotten zijn vogelkijkhut Oelemars en bij de Houtzaagmolen op landgoed Singraven.


Vergelijkbare berichten