Biesbosch
Wandelen en fietsen
Ramon Kuiters
Wandelen en fietsen
03/20/2024
9 min

Wandelen in het Nationaal Park de Biesbosch. De 7 mooiste routes

03/20/2024
9 min

Wandelen in het Nationale Park de Biesbosch is iets speciaals, je hebt hier naast een prachtige natuur ook vele diersoorten en een groot watergebied. De combinatie van dit allemaal maakt het een uitstekende plek voor mooie wandelingen. 

Op deze pagina vertel ik meer over het wandelen in het Nationale Park de Biesbosch en heb ik de 7 mooiste wandelroutes voor je op een rij gezet. Om je een goed beeld te geven van de wandelroutes heb ik deze uitgebreid beschreven. 

Algemene informatie Nationale Park de Biesbosch

Het Nationaal Park de Biesbosch is een water natuur en recreatiegebied. Het ligt in de provincies Noord-Brabant en Zeeland. Het gebied bestaat uit riviereilanden, zandplaten, slikplaten. Kenmerkend zijn de zoetwatergetijden, kreken en de wilgenvloedbossen. In het gebied vind je de rivieren Boven-Merwede, Amer en de kunstmatige rivier Nieuwe Merwede. 

De Biesbosch kan worden onder verveeld in de  Brabantse Biesbosch en de Hollandse Biesbosch, waarbij de laatste weer bestaat uit de Sliedrechtse Biesbosch en de Dordtse Biesbosch.

In 1994 kreeg de Biesbosch de status van Nationaal Park. Sindsdien heeft het ook officieel Nationaal Park De Biesbosch. De Biesbosch staat op de lijst ban beschermde natuurgebieden. Het Nationaal Park wordt deel gebruikt voor agrarische doeleinden. Maar is ook ingericht voor verschillende vormen van recreatie en dient ook als opslag voor schoon oppervlaktewater in speciaal aangelegde spaarbekkens. Dit wordt gedaan om voor de continuïteit van de drinkwatervoorziening. 

Wandelen in de Biesbosch

Wandelen in dit bijzonder Nationaal Park is zeker geen straf. Je hebt vele mogelijkheden in de Biesbosch en het is er ook nog eens prachtig. Naast de verharde paden kun je ook trage tochten lopen door drassig gebied. Stevige wandelschoenen zijn dan wel aanbevolen. 

Wandelen met de hond

In de meeste gebieden zijn de honden welkom, wel aangelijnd. Sommige plekken is het toegestaan om je hond los te laten lopen. Daarin tegen zijn er ook delen van het Nationale Park waar de honden niet toegestaan zijn. Deze maatregelen zijn nodig om de natuur te beschermen, maar ook voor de rust van vogels en andere dieren. Aan de boswachter kun je vragen waar je wel of niet met de hond mag lopen ook vind je deze informatie bij de bezoekerscentra.  

Wandelroutes

In de Biesbosch zijn verschillende wandelroutes, ze variëren van 1,5 kilometer tot 20 kilometer. Bij de bezoekerscentra vind je ook vele informatie over de routes zoals een routebeschrijving. Je vind een bezoekerscentra in Dordrecht, Werkendam en Drimmelen. De Biesbosch is een ruig natuurgebied houdt hier rekening mee als je gaat wandelen denk hierbij aan de juiste wandelschoenen. Er zijn verschillende parkeerplaatsen waarvan je goed kunt wandelen. Naast het wandelen kun je de Biesbosch ook heel goed verkennen met de boot. Een aantal wandelroutes zijn alleen met een bootje te bereiken. Dus genoeg avonturen te beleven. 

Overvaren met de pont

Een aanrader is we met het pontje varen. Dit kan van april t/m oktober. Het pontje is in het gedeelte Hollandse Biesbosch. Tot in de jaren 50 van de 20ste eeuw bestond hier de griendcultuur. Griendwerkers waren zes dagen per week van huis om in de afgelegen gebieden van de Biesbosch te hakken van wilgentakken, riet en rijshout. De pont vertrekt bijna dagelijks elk half uur tussen 11.00 en 15.00. 

Biesbosch boekjes

In het bezoekerscentrum is een wandelgids verkrijgbaar. Het boekje bevat 7 wandelingen van 1,5 tot 5 kilometer. Een leuk boekje en niet duur. Wil je van te voren al informatie, routes van Het nationaal Park De Biesbosch bekijk dan de onderstaande boeken. 

Welke dieren kun je tegenkomen?

Het Nationaal Park De Biesbosch heeft een bijzondere flora en fauna. Naast de dieren die je hier kunt spotten zijn er ook karakteristieke planten in het gebied. Dit heeft te maken met de vochtige omstandigheden. Enkele voorbeeld hiervan zijn: De harige wilgenroosje, de reuzenbalsemien, Driekantige bies en de spindotterbloem.

Door de combinatie van water en land vind je hier vele verschillende soorten dieren. We gaan niet alle dieren benoemen daar zijn er teveel soorten voor maar de belangrijkste dieren die je tegen kunt komen vind je hieronder verdeeld in categorieën. 

Amfibieën 

De amfibieën die voorkomen zijn de kleine watersalamander, de gewone pad, de bruine kikker, de meerkikker en de middelste groene kikker. De meeste kans heb je in de Wilgenvloedbos.

Zoogdieren

In Het Nationaal Park de Biesbosch leven vele zoogdieren van klein tot groot. De kleine zoogdieren die hier tegen kunt komen zijn verschillende soorten muizen en ratten, Maar ook de bunzing en de boommarter. Maar ook de vos en das zijn hier gevestigd. Uiteraard ontbreekt het ook niet aan konijnen hazen en reeën met veel geluk kun je ook nog een enkele damhert spotten. Over geluk gesproken heel soms kun je een zeehond treffen. Vroeger kwam je deze veel tegen in de Biesbosch. 

Eén van de meeste bijzondere diersoort die je kunt treffen is de bevers. in 1988 werden er 42 uitgezet. Inmiddels leven er meer bevers in de Biesbosch ongeveer 300. Wist je dat bevers s'nachts zich soms wel 20 kilometer verplaatsen. Zomers worden er regelmatig beverzwerftochten gevonden bij het invallen van de schemer ga je dan op zoek naar de bever.

Op de polders van de Biesbosch kun je Schotse Hooglanders tegen komen. Deze grazers lopen hier met een kudde van ongeveer 160 beesten. Je kunt ook waterbuffels tegenkomen deze kudde is wel een stuk kleiner en zijn ook moeilijker te spotten omdat deze dieper kunnen doordringen in moerassige delen dan de andere grazers. Een andere grote grazer die er loopt zijn de konikpaarden. 

Vissen

Vroeger was de Biesbosch een belangrijk gebied voor onder andere de zalm, steur, zeeforel, en de Spiering. Maar door de overbevissing, vervuiling en het afsluiten van de zeegaten zijn deze vissen verdwenen of zeer zeldzaam geworden. De vissen die je hier nog wel vind zijn de paling, baars, brasem, snoek(baars), driedoornige stekelbaars en verschillende voorns. 

Vogels

De Biesbosch is een walhalla voor de vogelliefhebber. Naast de vele mooie plekken waar je vogels kunt spotten zijn er ook 4 vogel kijk hutten. in de polder Maltha, de Beneden Spieringpolder, aan de rand van de Mariapolder en op de Tongplaat.

Door de diversiteit vind je elke jaargetijde andere vogels, Hierdoor is het vogel bestand wat het hele jaar te spotten is ook zo groot. Hieronder licht ik de bijzonderste vogels toe. 

Verschilende arenden. Zowel de zeearend als de visarend kun je hier treffen. Het grote verschil is dat de visarend alleen maar vis eet en de zeearend een alleseter is. Als de zeearend in de lucht hang en op zoek is naar een prooi. Ontstaat er zowel op het land als in het water onrust. 

De Blauwborst is te zien vanaf half maart in Nederland ze overwinteren in Afrika. Ze zitten het liefst waar vlier- en wilgenstruiken opschieten tot boven het riet. Deze vogel heeft een prachtige zang en een helderblauwe borst. Het vermoeden is dat er elk 1000 ongeveer blauwborsten broeden.

Cetti’s zanger is het hele jaar te spotten in de Biesbosch . Deze vogel is een insecteneter en zijn zang is kenmerkend door de luide roep. Je vind in de Biesbosch veel Cetti's zanger die sinds 2008 echt in opmars zijn in dit gebied. 

De lepelaar kun je ook vanaf maart spotten in de Biesbosch. Ze leven in dit gebied soms wel in groepen van 300 lepelaars. Deze vogels zoeken hun voedsel in de visrijke gebieden. Hun snavel is spatelvormig.

De Nachtegaal komt rond Koningsdag in Nederland bij aankomst is hun zang 24 uur lang te horen. In de Biesbosch broeden honderden nachtegalen. Naast de duingebieden is de Biesbosch één van de belangrijkste broedgebieden van ons land. 

Twee andere bijzondere vogels die je hier kunt treffen zijn de ijsvogels en de grote zilverreigers.

De 7 mooiste wandelroutes in het Nationaal Park de Biesbosch

Nu je de belangrijkste informatie weet over de Biesbosch vertel ik je over de 3 mooiste wandelroutes.

Wandelroute De Pannekoek, 2,4 km

Het begin hen het eindpunt is bij het Biesboschmuseum. Je wandelt door de oude grienden die nog deels op de traditionele manier worden onderhouden. Tijdens deze route leer je van alles over de cultuurhistorie van het Nationaal Park. Onderweg wandel je nog door de wilgen met kronkel paden. Deze korte route van 2,4 is ook leuk met kinderen. Onderwerg valt er genoeg te zien en te beleven en de afstand is goed te doen ook voor kinderen. 

Bekijk hier de route

Griendmuseumpad (5 km)

Het startpunt van deze 5 kilometer is bij Baanhoekweg 53 in Dordrecht. Deze route is alleen te bewandelen van april t/m oktober. Dit heeft te maken dat je de route alleen kunt bereiken met de Zonnepunt. De zonnepont vaart alleen in deze periode. Deze route is onverhard die je langs de oude grienden en kleine kreekjes leidt. Deze prachtige route laat je de rijke cultuurhistorie zijn van de Biesbosch. En misschien nog wel het leukste zijn de beversporen die als je goed zoekt te vinden zijn. Laarzen of hoge wandelschoenen zijn wel aanbevolen tijdens deze tocht. 

Bekijk hier de route

Rondje Biesbosch via knooppunten (9,7 km)

De laatste route van de drie is de langste een kleine 10 kilometer. Het startpunt is aan de Hilweg in Werkendam bij het Biesboschmuseum. De route lijdt je langs wilgenbossen, rivieren en door weilanden. Als je goed zoekt en veel geluk hebt kun je ook nog beversporen tegenkomen op deze route. De route is eenvoudig te volgen via de knooppunten onderaan dit stukje heb ik een link geplaatst waar je de route kunt downloaden of uitprinten zodat je weet welke knooppunten je moet volgen. Deze wandelen laat je de mooiste elementen van de Biesbosch zien en is zeker de moeite waard. Ook bij deze route raad ik wel goede wandelschoenen of laarzen aan.

Bekijk hier de route

Wandelroute Tongplaat (4 km)

De wandelroute van Tongplaats begint bij Zuidhaven Dordrecht. De tongplaats is een nieuw stukje natuur dat nog volop in ontwikkeling is. Tot 2012 was hier alleen maar landbouwgrond te vinden. Inmiddels is het al een mooie stukje natuur geworden en een plek waar vele dieren heen getrokken zijn. Naast watervogels kun je hier ook vleesmuizen spotten. 

De rond vanaf de parkeerplaats in de Zuidhaven, deze mooie route is een echte aanrader voor de vogelaar wat ook naast de vele soort watervogels zijn ook andere vogels te bewonderen. Soms laat de zee- en vis arend zich ook zien.  Klik hier voor het startpunt van de wandelroute. 

Oostwaardpad (21 km)

Het oosterwaardpad is een wandelroute van 21 kilometer die veelal over boerenland en onverharde wandelpaden gaat. Deze routes worden ook wel trage tochten genoemd. De boeren hebben hun akkers en weilanden opengesteld voor de wandelaars van deze route. 

Een leuk detail is dat je onderweg gebruik kunt maken van een trekpontje om aan de overkant van de bakkerskil te komen. In het natuurgebied staat een griendwerkershut, hier kun je eventueel gratis overnachten, maar er zijn geen voorzieningen aanwezig in de hut. 

Als 21 kilometer te land is kun je ook kiezen voor 7,5, 8,5 of 15 kilometer. 

Bekijk hier de route of download deze hier! 

Kleine Noordwaard (4 km)

De Kleine Noordwaard is een zeer afwisselende wandelroute die je meeneemt langs de nieuwe delen van de Biesbosch. Dit nieuwe waterrijke gebied is echt de moeite waard en wordt niet alleen goed bezocht door natuurliefhebbers ook vogels komen hier graag. De vogels die je hier kunt treffen zijn o.a. Reigers, eenden, futen en arenden. Een verrekijker meenemen is dan ook echt aanbevolen. 

Het gebied waar je door heen loopt heeft je meer dan alleen prachtige vogels te bieden, onderweg kom je ook watergeulen en dijkjes tegen. Leuk om te beklimmen is de heuvel aan de Bandijk, op de heuvel vind je een kunstwerk. 

Ben jij benieuwd geworden na deze prachtige wandelroute van 4 kilometer je kunt parken op de parkeerplaats de Polder Oude Hardenhoek of bij de parkeerplaats Pannekoek aan de Hilweg in de buut van het Biesbosch Museum

Bekijk hier de wandelroute Kleine Noordwaard.

Off-the-road rolstoel-route Biesbosch (2,5 km)

Bij de Biesbosch is ook gedacht aan de mindervaliden. Je hebt hier een prachtige route van ongeveer 2,5 kilometer lang en zeer geschikt voor rolstoelen. Ondanks dat de route geschikt is voor rolstoelen is het pad wel onverhard. Je kunt hiervoor een gratis Off-the-road rolstoel lenen bij het informatiecentrum. 

Een speciale route op onverharde wegen die door het lenen van een off te road roelstoel voor iedereen mogelijk is. De rolstoelen zijn te leen vanaf april tot oktober. Het startpunt voor de route en het ophalen van de rolstoel is Baanhoekweg 53, Dordrecht

Wandelen

Reacties
Categorieën