|

De 7 mooiste trage tocht wandelingen in Nederland 2023

De kans is uiteraard groot dat je weet wat een trage tocht is omdat je erop geklikt hebt of gezocht. Toch leg ik het graag nog een keer uit. Trage tochten zijn natuurwandelingen die grotendeels gaan over onverharde paden. Er wordt gesproken over een trage tocht als 70% van de wandeling over onverharde paden gaat.

Dit houdt in dat je weinig andere wandelaars en weggebruikers tegenkomt en nog beter van de natuur kunt genieten. De trage tochten worden steeds populairder dit heeft er ook mee te maken dat de wandelgebieden steeds drukker worden en de fanatieke wandelaar juist de onbekende routes en plekken gaat opzoeken.

De trage tocht is hier een goed voorbeeld van. Om je een beetje te helpen als je nog niet bekend met de trage tochten heb ik de 7 leukste trage tochten in Nederland voor je op een rij gezet. De trage tochten worden uiteraard beschreven om je een goed beeld te geven.

Hieronder vind je 2 boeken die uitgebracht zijn en alleen maar trage tochten bevatten:

Wandelen

Trage Tocht De Mortel (18 kilometer)

In de beschrijving van deze route staat 16 kilometer maar als je de route download en deze loopt kom je op ruim 18 kilometer uit. De start is in het kleine kerkdorpje Mortel in Noord-Brabant gelegen tussen Helmond en Gemert. Bij de kerk Sint Antonius Abt.

De trage toch is een wandeling door de Brabantse Peel je loopt door bosgebieden en boerenland. Onderweg kom je vele mooie dingen tegen waaronder gevelboerderijen die tegenwoordig voornamelijk omgebouwd tot woonboerderijen. De hoogte punten op de route is het smalle wandelpaadje lang de heidebeek Esperloop en de Grotelse Heide een ontginningsbos met veel naaldbomen en open graslanden.

Niet te missen onderweg is de 128 meter hoge KPN-zendmast dit wordt ook wel de Mortelse Toren. De brede zandpaden of karrensporen leiden je na de buurtschappen met mooie namen Speurgt, Grotel, Tereyken, Milschot en Ren. Als laatste loop je langs de eeuwenoude akkers Hoogte en Lage Kranebraken terug naar de katholieke kerk waar je begon.


Trage Tocht Lage Vuursche (16 kilometer)

De Trage tocht van Lage Vuursche is één van de trage tochten in deze lijst in de provincie Utrecht. De start en het einde van de route is bij station Hollandse Rading. De wandeling begint met een ruime boog om Lage Vuursche heen, onderweg kun je genieten van de graslanden, akkers en de verschillende soorten bossen. Ook kom je de vele verschillende landgoederen tegen, zoals Kasteel Drakensteyn en landgoed Eyckenstein.

Een van de hoogtepunten naast de landgoederen is het Smithuyserbos, Het Nonnenland. Ooit werd hier turf gewonnen en het Goois natuurreservaat met de imposante zandkuil aan het einde van de route.

Dit is een ideale wandeling als je van Lage Vuursche wil genieten maar niet in de drukte wil wandelen. Lage Vuursche is een zeer populair wandelgebied met landgoederen en pannenkoekenrestaurants.


Trage Tocht Slenaken (17 kilometer)

In Zuid-Limburg vind je de Trage Toch van Slenaken. Slenaken ligt diep verscholen in het prachtige Gulpdal bij de grens met België. Dit is niet de langste trage tocht, maar door de hellingen en de hoogte verschillen is het wel een pittige wandeling, je blijft namelijk klimmen en dalen.

Je begint met het hellingbos, hierna ga je via het boerenland naar het onderste en bovenste bos. In het Bovenste bos heb je prachtige vergezichten. Bij helder weer kijk je zo naar België. Onderweg tijdens de Trage tocht ga je de grens nog wel passeren maar kun je alvast van België genieten.

Na een kort bezoekje aan België ga je richting de Schilberg waar je onderweg de kerktoren van Slenaken als weer ziet liggen. De laatste gedeelte van de route is via mooie weidepaden lang de Gulp. Het eind- en beginpunt is Heijenrahterweg 2 Slenaken tegenover de parkeerplaats.


Trage Tocht Posbank (16 kilometer)

De 16 kilometer lange trage tocht Posbank is in het Nationaal Park Veluwezoom. De wandeling is op en om het Herikhuizerveld wat beter bekend staat als de Posbank en wordt gezien als één van de mooiste Natuurgebieden van Nederland.

De trage tocht is een wandeling met veel afwisselingen je komt langs heide velden, heuvelachtige gebieden, bossen, en nog veel meer. Ondanks dat je op de Veluwe bent kun je toch genieten tijdens deze route van de verrassend mooie uitzichten en panorama’s wat je eerder in Limburg zou verwachten.

Onderweg kom je ook oude boerderijen en observatie punten voor wild tegen. Op de heide kun je bijvoorbeeld de IJslandse pony’s en de Heide schapen tegen komen. Tegen het einde van de route kom je in het oude bosgebied het Asselt dit is ook een bijzonder bos gebied waar veel valt te zien. Als laatste loop je langs de uitgestrekte heidevelden om weer terug te gaan naar het Station van Rheden waar ook de wandeling begon.

De wandelroute is best een pittige met de beklimmen van de Kraaijenberg en de Tafelberg, gelukkig zijn er rust moment genoeg zoals bij het paviljoen de Posbank.


Trage Tocht Leersum-Doorn (19 kilometer)

De Trage Tocht Leersum-Doorn is een lange tocht maar wordt deze vele als één van de mooiste gezien. Als je 19 kilometer te lang is kun je ook kiezen voor de kortere versie van 11 kilometer. Naast de lengte is het ook nog klimmen geblazen je gaat namelijk heuveltje op heuveltje af. Dit levert wel weer mooi uitzichten op en fotogenieke plaatjes.

De heuvels die je tijdens deze trage tocht gaat beklimmen zin onderde de Donderberg en de St. Helenaheuvel. Onderweg wandel je ook over de landgoederen Darthuizen, Dartheuvel en door de Kaapse bossen. Een zeer afwisselende route waar je soms ogen te kort komt.

Onderweg loop je ook de historische Postweg dat ooit in gebruik is geweest voor de tram tussen Utrecht en Rhenen. Tegenwoordig is het een onverharde laan voor wandelaars geworden met oude en statige beuken.

De trage tocht van Leersum-Doorn is een echte aanrader maar wel iets voor de geoefende wandelaar het startpunt en tevens eindpunt is het café restaurant Darthuizen aan de Rijksstraatweg 315 in Leersum.


Trage Tocht Berg en Dal (13 kilometer)

Tijdens de trage tocht van Berg en Dal wandel je over de stuwwal van het Rijk van Nijmegen. Het startpunt van deze mooie route is bij het Pretpark Tivoli in Berg en Dal. Je begint in de loofbossen tegenover het pretpark met hoge heuvels en diepe dalen. In het Filosofendal loop je lang het bronbeekje dat het dat het Wylerbergmeer voorziet van heel zuiver water. Na wat gekronkel door de bebouwing van Beek kom je terug bij Landgoed Heerlijkheid Beek. Dit is een van de hoogtepunten van de route.

Dit betekend niet dat de rest niet mooi is of minder mooi is. Want ook de glooiende akkers die de Elyzeese Velden genoemd worden zijn prachtig. Vanaf de boterberg heb je mooie verre uitzichten over de Ooijpolder. Het laatste gedeelte van de route loop je langs de van rad van de Heilig Land Stichting en het Orientalis museum, en maak je nog een stevige beklimming mee naar de Meiberg. De Meiberg is met 90 meter het hoogste punt uit de omgeving.

Op het allerlaatste loop je over de glooiende velden van langoed Holthurnsche Hof dit is tegenwoordig een Fletcher Hotel, voordat je weer terug komt bij Tivoli.


Trage Tocht Amsterdam IJ (15 kilometer)

Bij het Nieuwe Metro Noorderpark in Amsterdam begint de trage tocht Amsterdam IJ. Voor iedereen die niet bekend is in Amsterdam die ligt in het noorden van de Hoofdstad. Deze trage tocht is een stadse toch waar je op zoek gaat naar het IJ. Je begint met een wandeling door het Noorderpark richting het Noordhollands Kanaal naar het Vliegenbos. Het vliegenbos is een bijzonder bos dat 100 geleden is aangelegd voor het welzijn van de havenarbeiders.

De route vervolgt zich naar de Nieuwendammerdijk door het het gelijknamige oude lintdorp met zijn mooie houten gevels.. In het Schellingwouderpark kunnen we zelfs genieten van de graskade langs het IJ. De oversteek van de Oranjesluizen is voor velen het hoogtepunt van deze bijzondere trage tocht.

Onderweg tijdens deze route kom je nog door het Flevopark, en langs het oostelijk havengebied. Tijdens deze route kun je niet alleen van de natuur genieten maar ook van de gebouwen en de mooie woonschepen die je aan de havenkades tegenkomt. Met de pont vaart je tenslotte nog over IJ naar Noord en sluit je de wandeling af door de karakteristieke Vogelbuurt.

Bekijk de route goed in 2020 kan er een tijdelijk alternatieve route komen omdat je sluizen niet kunt passeren.


Wandelen

Vergelijkbare berichten