|

Nationaal Park De Drentsche Aa. De 7 mooiste wandelroutes.

De Drentsche Aa is een Nationaal park en het Noord-Oosten van Nederland verdeeld over 2 provincies. Het is een prachtig gebied, wat zich perfect leent voor verschillende wandelingen. Het gebied heeft niet alleen een prachtige natuur maar ook mooie bezienswaardigheden zoals molens en hunebedden.

Op deze pagina vind je veel informatie over het Nationaal park, maar ook over het wandelen en de 7 mooiste wandelroutes van de Drentsche AA.

Algemene informatie over het Nationaal Park De Drentsche Aa.

Het Nationaal Park de Drentsche Aa werd voorheen Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa genoemd. Vanaf medio 2019 word deze naam niet meer gebruikt. De Drentsche Aa ligt zowel in de provincie Drenthe als in Groningen. Het grootste gedeelte van het Nationaal park ligt in Drenthe en de oppervlakte is ongeveer 106 km². Het gebied is een Natura2000 gebied.

Het landschap is vele duizenden jaren geleden ontstaan door een samenwerking tussen de mens en de natuur. In het gebied vind je veel bijzondere planten en dieren. Ook vind je hier prehistorische monumenten en het best bewaarde esdorpenlandschap van West-Europa. De beken hebben hier nog een natuurlijk loop die er al vele duizenden jaren liggen. De beek de Drentsche Aa die over de Hondsrug loopt is hiervan een goed voorbeeld.

In de voorlaatste ijstijd (Het Saalien) heeft het landijs Noord Nederland bedekt. Door de vergletsjering zijn er lage keileemruggen gevormd waaronder het Hondsrugcomplex. Aan het eind van het Saalien is het systeem van de Drentsche Aa ontstaan. Het landschap is de laatste 150 jaar niet tot nauwelijks veranderd. Ook in en na de tweede wereldoorlog bleef de eeuwenoude landschapsindeling met houtwallen op de essen bewaard.

Het Nationaal Park heeft een brede doelstelling, naast landschap en natuur zijn ook de landbouw en de leefbaarheid in de dorpen een belangrijk thema. Het Drentsche Aa gebied bestaat uit de oude Drents cultuur landschappen met graslanden, houtwallen, essen / akkers, heide, esdorpen, archeologische elementen, hunebedden, en landgoederen.

De gebieden van de Drentsche Aa.

Het Nationaal Park heeft vele dorpen en gebieden, hieronder vind je de dorpen die het in het gebied liggen.

 • Anderen
 • Anloo
 • Anreep
 • Balloo
 • Deurze
 • Eext
 • Eldersloo
 • Gasteren
 • Loon
 • Nijlande
 • Oudemolen
 • Rolde
 • Schieven
 • Schipborg
 • Taarlo
 • Tynaarlo
 • Zeegse

Hieronder vind je de bossen die je in de Drentsche Aa kunt bezoeken.

 • Boerbos
 • De Sturbben
 • Gemeentebos Rolde
 • Kniphorstbosch
 • Landgoed Terborgh

Als laatste een overzicht van de heidevelden.

 • Balloërveld
 • Gasterse Duinen
 • Kampsheide

Naast deze 3 grote heidevelden zijn er ook heidevelden verspreid in o.a. De strubben en Landgoed Terborgh

Wandelen in het Nationaal Park

De Drentsche Aa is een uitermate geschikt gebied om te wandelen. Naast het wandelen leent het zich ook goed voor fietsen en paardrijden. In het Nationaal park zijn er veel parkeerplaatsen waar je heerlijk vanuit kunt wandelen. Ook zijn er vier toegangspoorten.

 • Toegangspoort ‘Wedbroeken‘ bij Tynaarlo (Zuidlaarderweg 37), volg de (bruine) verwijsborden vanaf de A28 (afslag Tynaarlo/Vries) of N34 (afslag Tynaarlo/Zuidlaren) – voorzien van informatiezuil, bloemrijke akker, fietsknooppunt (nr. 85), en een gemarkeerde (oranje) wandelroute (4,5 km).
 • Toegangspoort ‘Homanshof’ in Anloo (Lunsenhof 20). Volg de (bruine) verwijsborden vanaf de N34 afslag Anloo – voorzien van informatiezuil, onbemand infocentrum Homanshof van Staatsbosbeheer en diverse gemarkeerde wandelroutes (folders aanwezig).
 • Toegangspoort ‘Onder de Molen’ in Rolde (Zuides 50), volg de (bruine) verwijsborden vanaf de N33 afslag Rolde – voorzien van informatiezuil en een Toeristisch Informatie Punt (TIP/VVV).
 • Toegangspoort ‘Deurzerdiep’ in Deurze (Achter CR ‘De Aanleg’, Asserstraat 63 in Rolde) aan de oude weg tussen Assen en Rolde. Volg de bruine verwijsborden vanuit Assen richting Rolde. Voorzien van een waterspeelplaats en medio 2016 een bijbehorend familiepad (2 km geschikt voor rolstoelgebruikers).

Het natuurgebied heeft vele mooie wandelroutes. In het volgende hoofdstuk licht ik de 7 mooiste wandelroutes toe. Wil je een mooi overzicht van wandelroutes? Dan kan de wandelkaart van de Drentsche Aa wel een goede aankoop zijn.

Honden zijn toegestaan mits ze wel afgelijnd zijn. Bepaalde gebieden zijn de honden niet toegestaan hier loopt namelijk vee rond. Staatsbosbeheer heeft ook speciale hondenlosloopgebieden.

De Drentsche Aa heeft ook prijzen gewonnen, zo is het augustus 2020 verkozen tot het mooiste plekje van Drenthe en Groningen.

Dit komt mede door de grote diversiteit wat je onderweg tegenkomt. Grafheuvels, hunebedden en galgenbergen. De mooie bossen, heidevelden, vennen, meren, strandjes en nog veel meer. Vele verschillende wandeltochten zijn er mogelijk.

Hieronder nog een aantal gebieden die echt aan te raden zijn:

De Strubben-Kniphorstbosch

De Strubben-kniphorstbosch is een natuurgebied van circa 375 hectare. Het ligt tussen Anloo en Schipborg in. Het is een archeologisch reservaat, het enige in Nederland. In dit gebied liggen twee hunebedden, een zestigtal grafheuvels en een galgenberg. Het gebied is lang gebruikt als militair oefenterrein. In 2006 werd het overgedragen aan Staatsbosbeheer en aangewezen als archeologisch rijksmonument.

Kymmelsberg

De Kymmelsberg is een stuifzand heuvel en ligt ten zuiden van het dorp Schipborg aan de Borgweg. De Kymmelsberg is nog relatief jong.

Ballooërveld

Ballooërveld is een heideveld dat ligt op een hooggelegen plateau tussen de dalen van Loonerdiep en Rolderdiep. Het gaat om overwegend heide- vergraste en heidebegroeiingen. Dit wordt afgewisseld met veenmeertjes en kleine zandverstuivingen. De Herders van Ballo Beweiden in opdracht van Staatsbosbeheer. Voor de rest vind je hier nog zeer oude karrensporen en zandwegen, grafheuvels, urnenvelden en resten uit de akkerbouw van de ijzertijd.

In de 20e eeuw is het terrein geruime tijd door het Ministerie van Defensie beheerd en gebruikt voor legeroefeningen. De Enkele loopgraven doen je nog denken aan deze tijd. Het natuurgebied Balloërveld valt onder het Drentsche Aa-gebied, maar heeft ook een aparte vermelding bij Natura 2000-gebied en is eigendom van Staatsbosbeheer.

De 7 mooiste wandelroutes in het Nationaal Park de Drentsche Aa.

Nu we het belangrijkste over het Nationaal Park Drentsche Aa weten is het tijd voor de mooiste wandelroutes in dit gebied.

Familiepad bij Deurze 2 kilometer

Het Familiepad is te wandelen vanaf de toegangspoort Deurze. Hier kun je tevens je auto parkeren er zijn doorgaans voldoende parkeergelegenheden. Het pad is aangelegd voor jong en oud. Doordat het een betonnen pad is, is het ook mindervaliden en kinderwagens. Onderweg zijn er diverse rustplaatsen.

Het familiepad is ongeveer 2 kilometer lang, je loopt langs het Deurzerdiep beekdal. Onderweg vind je informatiepanelen en speeltoestellen dus genoeg te beleven onderweg ook voor de kinderen.

Klik hier voor meer informatie over de route en om de route te downloaden.


Boswachterspad Ballooërveld 9 kilometer.

De route begint bij de schaapskooi Balloërveld in Ballloo. Hier vind je ook het informatiecentrum Balloërveld. Een ander startpunt van deze route is bij de parkeerplaats de Galgenriet aan de Gasterensweg in Loon-gasteren. Beide startpunten zijn voorzien van een informatiepaneel. De route is te volgen door de routeplaatjes met de paarse kleur. Je mag de hond mee nemen tijdens deze wandelroute mits je hond is aangelijnd. Deze wandelroute gaat over zand en onverharde wegen.

Je wandelt tijdens de route over de heide van het Ballooërveld. In augustus staat deze prachtige heide vol in de bloei en kleurt deze paars. Onderweg kom je over de Galgenberg vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op de eeuwenoude karresporen en de heidevelden.

Niet alleen in Augustus is deze route een aanrader, het hele jaar door is het prachtig met elk seizoen zijn eigen charme. In het voorjaar bijvoorbeeld vullen de beekranden zich met dotterbloemen en met orchideeën.

Klik hier voor meer informatie over de route of om deze te downloaden.


Wandelroute Evertsbos 5 kilometer

Deze wandelroute van 5 kilometer begint bij de parkeerplaats Galgwanderveen Kerkweg in Eext. Het is de gele route en eenvoudig te volgen doormiddel van de gele paaltjes. Honden zijn ook welkom op deze route als ze aangelijnd zijn.

Deze route Evertsbos is zeer divers. Je komt bijvoorbeeld langs het voormalig landgoed Ter Borgh bij Anloo. Ook vind je onderweg vele sporen van onze geschiedenis van wel duizenden jaren terug. Het bos waar je doorkomt is ook heel afwisselend met de verschillende boomsoorten.

Andere pronkstukken zijn de vennen en heidevelden. Kortom er is veel te beleven tijdens deze wandeltocht van 5 kilometer.

Bekijk hier meer informatie over de wandelroute of download hier de route.


Wandelroute Drentsche Aa 20 kilometer

De Wandelroute de Drentsche Aa is de langste wandelroute in deze top 7. Deze prachtige wandelingen laat je genieten van de eeuwenoude karresporen, grafheuvels en hunebedden. Het Schipborger Diep kronkelt door de dotterbloemhooilanden, waar dotters, orchideeën en blauwe knoop bloeien (in het voorjaar).

De route is heeft afwisselend je loopt langs culturele erfstukken, volle velden in bloei maar ook als heidevelden en door een bos. Ook het esdorpje Oude molen is een leuke toevoeging aan deze route. Dit kleine dorp kent slechts 75 inwoners. De oude molen uit 1645 waar het dorp naar vernoemd is, staat er niet meer je kunt wel genieten van de korenmolen de Zwaluw uit 1837.

Als je hond van lange wandelingen houdt mag je haar meenemen mist ze aangelijnd is. De start van de route is bij Parkeerplaats op Brink Schipborgerweg in Zeegse.

Bekijk hier meer informatie over de wandelroute of download hier de route.


Wandelroute Anlooërdiep 11 kilometer

Wandelroute Anlooërdiep van 11 kilometer voert je door het beekdal van het Anlooërdiepje. Het oude kamertjeslandschap met de prachtige houtwallen zijn uniek voor het Nationale Park de Drentsche Aa. Deze wandeling van 11 kilometer is zeer variërend en makkelijk te volgen je kunt de donkerblauwe paaltjes volgen.

Onderweg kom je langs brede paden, akkers, natuurweide vennetjes en nog veel meer, een van de hoogte punten is de Gasterende Duinen. Als 11 kilometer net iets te lang is kun je er ook eenvoudig 7 kilometer van maken. Honden zijn aangelijnd welkom op deze route. De Start van de route is bij het informatiecentrum Homanshof in Anloo

Bekijk hier meer informatie over de wandelroute of download hier de route


Drentse AA Rond Zeegse / Schipborg (6,5) kilometer.

Het startpunt van deze mooie route is tegenover het Fletcher hotel in Zeegse. De 6,5 kilometer brengt je door het stroomdalgebied van het riviertje de Drentse Aa. Grote delen van deze rivier zijn in oorspronkelijk staat gebleven dit kun je ook bewonderen tijdens deze route.

Gebied is wel nat bij natte periode moet je wel rekening houden met een drassig gebied maar dat heeft juist zijn charme. .Het gebied is niet alleen drassig je komt ook langs droge smalle kronkelpaden, ruige stukken bos, boerenlanden en houtwallen. Kortom een zeer gevarieerde route.

Een verrassend leuke route die niet al te lang is en voor veel wandelaars zeer goed te lopen is.

Bekijk hier meer informatie over de wandelroute of download deze hier.


Boswachterspad Deurzerdiep (8 kilometer)

Deze prachtige route is 8 kilometer en is eenvoudige te volgen door de rode paaltje die je langs de route leidt. Je mag tijdens deze route je hond aangelijnd meenemen. In het voorjaar is deze route misschien wel op het mooiste met de gele dotterbloemen en de paarse orchideeën.

De start van deze bijzondere route is bij Café en toegangspoort De Aanleg in Deurze, je loopt vanaf de start het halfopen landschap van Drenthe in. Onderweg kom je lang natte hooilanden en slingerende beekjes.

Je kan deze route eenvoudig inkorten door een andere kleur te kiezen tijdens de wandeling blauwe paaltjes zijn van een wandelroute van 5,5 kilometer en de gele paaltjes is goed voor een wandeling van 1,5 kilometer.

Kortom genoeg mogelijkheden in het Nationale Park aan de kant van Assen.

Bekijk hier meer informatie over de route of download hier de wandelroute.

Wandelen

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *