De 7 mooiste hunebedden in Nederland (Drenthe) 2023

De hunebedden zijn de oudste en nog zichtbare bouwwerken in Nederland. De hunebedden werden ruim 5000 jaar geleden gebouwd door de boeren. Hoe de boeren de hunebedden precies bouwen en verplaatsten is niet bekend. Waarschijnlijk met touwen en een soort slee. De stenen werden waarschijnlijk met een hefboom systeem en een soort helling op elkaar gebouwd.

Een hunebed bestaat uit een aantal draagstenen en een platte deksteen. Er werden zwerfstenen en stenen uit rotsen die los waren gehakt gebruikt voor het hunebed. De stenen moeten afkomstig zijn uit Scandinavië en zijn in de IJstijd meegevoerd naar Nederland. In de prehistorie waren de hunebedden bedekt door een heuvel.

De hunebedden werden als graf gebruikt, er waren grote en kleine hunebedden en er werden meerdere mensen in begraven. Waarschijnlijk hebben zich ook (levendige) begrafenisceremonies en offerrituelen bij de hunebedden plaats gevonden. Er werd lang gedacht dat alleen belangrijke mensen begraven werd in een hunebed. De hunebedden moeten ook voor andere doeleinden gebruikt zijn. Bij sommige mensen / groepen stond er ook een hunebed op hun terrein zodat andere mensen daar niet konden gaan wonen. Een hunebed liet ook zien dat je veel macht had.

In de twintigste eeuw zijn archeologen de overgebleven hunebedden gaan onderzoeken. De hunebedden kregen een nummer en een letter. De letter staat voor de provincie. Er zijn op dit moment 54 hunebedden. Twee ervan hebben een letter G voor de provincie Groningen. De andere 52 hebben een D voor de provincie Drenthe.

Maar welke van de 54 hunebedden zijn nu het mooiste? Voor deze pagina heb ik de 7 mooiste hunebedden in Nederland geselecteerd. De hunebedden worden uitgebreid beschreven.

De Grootste Hunebed D27 – Borger

Bij het hunebedcentrum in Borger vind je de grootste hunebed in Nederland. De D 27 hunebed heeft een lengte van 22,6 meter en de grootste steen van de hunebed weegt na schatting 20.000 kilo. De opgraving van deze hunebed heeft plaats gevonden in 1685.

Het is niet alleen een prachtige hunebed maar ook het Hunebedcentrum is echt de moeite waard, Je leert veel over de historie van de hunebed en het leven van toen. In het museum zijn ook diverse activiteiten voor kinderen zoals zelf een hunebed bouwen en puzzels.


D53 en D54 Havelte

In het natuurgebied de Holtingerveld vind je 2 hunebedden op 150 meter van elkaar. De D53 is de eerste hunebed vanaf de weg die je tegenkomt en ook meteen de grootste met een lengte van 18 meter. Dit is tevens de één na grootste van Nederland.

Deze hunebed telt 21 zijstenen, 4 sluitstenen en 9 dekstenen. De D53 is in 1991 gerestaureerd. De D54 is ook een bijzondere hunebed ligt op een prachtig plek omgeven door heide. Deze hunebed is de enige hunebed die schade heeft opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Duitsers wilden op deze plek een vliegveld maken. Het vliegveld is tijdens de oorlog veel gebombardeerd, de sporen van de oorlog zijn nog in het natuurgebied te zien. De stenen zijn destijds verplaatst, na de oorlog in 1949 zijn de hunebedden weer opgegraven en opnieuw in elkaar gezet.


D45 Emmerdennen – Emmen

Hunebed D45 is ook een grote hunebed het is de 2 na grootste van Nederland. De ligging is echt een pluspunt van deze mooie hunebed. Het ligt in het heuvelachtige gebied Emmerdennen op een Zandberg in Emmen. Het leuke is dat je deze hunebed goed kan combineren met een dagje Emmen.

Je loopt in ongeveer 10 minuten van het centrum (station) van Emmen naar deze hunebed. In de grootste deksteen zit een scheur het gerucht is dat dit komt omdat Napeleon met zijn paard hier af is gesprongen. In totaal zijn er nog 6 van de 9 dekstenen. De kransstenen zijn in 1957 gereconstrueerd.


D18 Rolde

Hunebed D18 valt erg op door haar vorm, de symmetrie valt erg op. Deze bijzondere hunebed is gelegen ten noordoosten van Rolde in de omgeving van het kerkhof en de Sint-Jacobskerk op de Es. In de buurt ligt de hunebed D17. De D18 zit er naast de mooie vorm en ook beter uit dan D17 en is gerestaureerd’ door Joan Lodewijk Gerhard Gregory. De laatste renovatie was in 1993

De lengte van deze hunebed is 12,6 meter en heeft zeven dekstenen, 14 draagstenen, twee sluitstenen en twee poort zijstenen. Als je de D18 wil bewonderen raad ik je uiteraard ook aan om D17 te gaan bekijken (als je er toch bent) en de wandeling door het Nationale Park de Drentse AA.


D43 Emmen Schimmeres

De D43 in de buurt van Emmen is de enige hunebed in dat een langgraf type is. Deze hunebed werd vroeger en lokaal nog steeds Bruyn Stien genoemd. De langgraf hunebed is een lange krans en heeft grote stenen die rechtop staan in een ovale vorm. De krans is ongeveer 40 meter lang en 7 meter breed.

Achter de hunebed liggen volktuintjes. De hunebed is te bereiken via de parkeerplaats De Nabershof. in de buurt van de parkeerplaats in een Saksische boerderij uit 1681 te bewonderen (ook van binnen). In het pand naast de Saksische boerderij vind je informatie over de hondsrug.


D49 De Papeloze Kerk – Schoonoord.

D49 is de enige hunebed met een eigen naam De Papeloze Kerk. Deze ganggraf hunebed is gelegen in het natuurgebied Sleenerzand tussen Schoonoord en Noord-Sleen. Lange tijd heeft deze hunebed in een hele slechte staat geweest tot 1959 toen heeft Van Giffen de hunebed in oorspronkelijk staat terug gebracht met behulp van stenen van andere plekken.

Vlakbij de D49 vind je een bronzen portret van Giffen. Van Giffen wordt gezien als de vader van de hunebedden. De naam van de hunebed is Papeloze kerk zou verwijzen naar het feit dat hier tijdens de reformatie in de tweede helft van de 16e eeuw. In deze tijd was openlijk tonen van de protestante geloofsuitoefening verboden. Toch werden hier de zogeheten Hagenpreken gehouden. Papeloos wil zeggen dat er geen katholieke priester (een paap) aanwezig was.


D52 Diever

De hunebed D52 ligt ten noordoosten van Diever aan de Groningerweg. Dichtbij het vakantiepark T Wildryck. Deze hunebed heeft een poortsteen en zes dekstenen. Drie van deze dekstenen liggin in de grafkelder. Verder heeft deze hunebed twee sluitstenen en 14 draagstenen.

De lengte van deze hunebed is 14,5 meter lang en 4,8 meter breed. De Hunebed ligt tegen het Nationale Park Drents Friese Wold aan, een bezoekje aan dit park is dan ook aan te raden. Ook kun je prachtig fietsen in de buurt. Zijn het tulpen seizoen zijn in de buurt ook vele tulpvelden te vinden.


Vergelijkbare berichten