|

De 7 mooiste dorpen en steden in de provincie Groningen 2023

Groningen misschien wel de meeste onderschatte provincie van Nederland. Aan de provincie wordt niet snel gedacht als het om een vakantie of een dagje uit gaat. Dit heeft misschien ook te maken dat hier geen grote dag attracties aanwezig zijn, maar toch zijn hier bijzondere bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

De wadden is hier een goed voorbeeld van, het enige natuurgebied in Nederland dat ook op een UNESCO werelderfgoedlijst staat. Pieterburen en de zeehonden opvang. Zeehonden spotten bij Termunten. Maar ook wandelen en fietsen kan uitstekend in de provincie. In de provincie is ook de start van Nederlands langste en bekendste langeafstandroute van Pieterburen tot Sint-Pietersberg.

Maar wist je dat Groningen ook leuke steden en dorpen heeft? Voor deze pagina heb ik de 7 leukste steden en op dorpen voor je op een rij gezet. De dorpen en steden in de provincie Groningen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven.


De 7 leukste steden en dorpen in de provincie Groningen

Bourtange

Het vestigingsdorp Bourtange is gelegen in Oost-Groningen niet ver van de Duitse grens. Dit kleine dorp is stervormig en heeft een rijke geschiedenis vanaf de 16de eeuw. Het dorp herbergt diverse musea (6 stuks maar liefs), een aantal restaurants, historische winkeltjes en een hotel in de voormalige soldatenbarakken.

Het lijkt erop dat je weer terug bent in de Middeleeuwen met de middeleeuwse architectuur, grachten en dijken en oude mooi huizen. Een paar keer per jaar is het een topdrukte in het vestigingsdorp door de vele activiteiten, zoals met de kerstmarkten en de middeleeuwse veldslagen.

Buiten deze toeristische dagen is het vrij rustig en kun je goed genieten van al het moois in het dorp zoals: twee toegangspoorten, de bastions, grachten/bruggen, de turfschuur en brugwachtershuizen. 

Groningen

De studentenstad Groningen mag niet ontbreken in de lijst mooiste dorpen en steden in de provincie Groningen. Het centrum is autoluw en de fiets is een perfecte vervanger. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe fietspaden aangelegd en dit heeft niet alleen de bereikbaarheid vergroot ook de veiligheid.

De Markt is één van de vele bezienswaardigheden. Uiteraard is de Martinitoren niet te missen. De Martinitoren is gebouwd in 1469, en heeft een hoogte van 96,8 meter. Je kunt regelmatig de toren beklimmen (255 tredes) met een prachtig uitzicht over de stad.

De stad Groningen heeft ook 2 musea die echt de moeite waard zijn om te bezoeken dit is het Groningse Museum en de Scheepsvaart museum. Groningen heeft veel mooie plekjes zoals de vele pakhuizen, de monumenten in de stad maar ook Reitdiephaven verdiend een bezoek. Prachtige gekleurde huisjes aan het water dit doet je denken aan Curaçao

De stad Groningen is ook zeer geschikt om fietsend te verkennen, je kunt zo op eenvoudige en snelle manier veel van deze bijzonder stad bewonderen. Als je klaar bent met fietsen of de stad te bezichtigingen is één van de terrasje en een hapje eten echt een aanrader. Ook het uitgaan kan uitstekend in de studenten stad waar ze wel weten hoe een feestje gevierd moet worden.


Winsum

In 2020 is Winsum tot het mooiste dorp van Nederland gekozen door de ANWB. Deze prijs win je uiteraard niet zomaar en in dit geval is het ook terecht. Winsum is voor velen misschien nog een onbekend dorp maar heeft je veel te bieden. Het dorp heeft maar liefst 59 rijksmonumenten en op bijna elke hoek van de straat is wel iets bijzonders te zien. Je vind hier prachtige molens, oude huizen, een kasteel een historische boerderij en nog veel meer.

Door het centrum van het dorp stroom de Winsumerdiep, dit zorgt voor vele bruggetjes en mooie plekjes. Wist je dat Winsum ook prachtig is vanaf het water? Maar ook goed lopend en met de fiets te verkennen is. Vanaf de kant bijvoorbeeld de voetgangersbrug in het centrum heb je ook een prachtig uitzicht en is zeker de moeite waard.

Winsum heeft 2 mooie molens de meest bijzondere is de De koren- en pelmolen uit 1851 die nog geregeld draait. De andere molen is een korenmolen. Op verschillende plekken in het dorp kun je beide molens tegelijk op de foto zetten. Ook mooie bezienswaardigheden zijn de twee karakteristieke kerken, de Torenkerk de Sint Nicolaaskerk.

Het centrum van het dorp is niet zo groot, maar heeft wel leuke winkels en een terras waar jij een kopje koffie kunt drinken of iets lekkers kut nuttigen. In oktober is er altijd een grote bekende markt met diverse activiteiten en leuk om te bezoeken dit is de De Winsumer Baistemaart.


Winschoten

Winschoten is een stad in Oost-Groningen en hoewel het gezin wordt als een relatief arme stad is het wel een belangrijke stad als het gaat om het shoppen. Het centrum is uitgerekt en heeft vele winkels een mooie mix goedkope winkels, boetiekjes en grote winkelconcerns met de bekende namen.

Een leuke plek om te bezoeken in de winkelstad Winschoten is het Rosarium dit is een stadspark met in de zomer 320 verschillende soorten rozen. In het stadspark is een paviljoen waar je naast een kop koffie ook van een borrel en een lunch kan genieten.

Een leuke bezienswaardigheid in Winschoten is het Museum Stoomgemaal Winschoten en is gelegen aan de Noordzijde van de stad. Dit unieke museum laat je zien hoe het  gemaal wordt aangedreven door een stoommachine uit 1895 en geeft je veel informatie over het stoomgemaal.

Winschoten ligt niet er van de Duitse grens en is georiënteerd op het Duitse publiek. Die activiteiten zijn dan ook gericht op de Duitsers zoals de Dag van de Arbeid en de Duitse Dag. Naast een markt zijn er dan ook andere activiteiten ook leuke dagen voor de Nederlander om Winschoten te bezoeken. De grootste markt is de Allerheiligenmarkt op de eerst maandag van november en andere leuke markten zijn de goede vrijdagmarkt en de nacht van winschoten


Appingedam

Hoewel Appingedam een echte stad is voelt het wel dorps en zeer gemoedelijk aan. Appingedam is gelegen in het noorden van de provincie Groningen en was tot de 18e een belangrijke handelsstad voor de regio. Het centrum is historisch en erg in trek bij de toeristen uit heel Nederland. Je vind hier leuke winkels in de gezellige winkelstraat, vele panden zijn historisch en hebben veel sfeer. Vooral de Solwerderstraat is sfeervol.

Een geliefde bezienswaardigheid in Appingedam zijn de hangende keukens boven het Damsterdiep. Dit zijn een soort witte huisjes die uitsteken vanuit de ‘gewone’ huizen. De aanbouw is in de meeste gevallen daadwerkelijk een keuken. Op deze manier werd het probleem van het ruimtegebrek opgelost. Een andere blikvanger is de Nicolaikerk deze kerk is niet alleen mooi van buiten ook binnen weet je niet wat je ziet. De Nicolaikerk is een gotische kerk in het centrum.

Naast de Nicolaikerk staat het oude raadhuis uit de 17de eeuw, De stadshaven is ook een leuke plek om te bezoeken hier vind je ook leuke terrassen om lekker aan te schuiven. Appingedam is niet alleen een mooie stad maar ook een levendige stad met diverse evenementen en festivals. Zoals het Stadshavenfestival en het internationale Folk & Seasongsfestival.


Zoutkamp

Zoutkamp is een visserdorpje dat tegen de grens met Friesland ligt. Het visserdorp Zoutkamp ligt op een strategische plek aan de monding van het Reitdiep in de Lauwerszee en is lang ook een belangrijk vissersdorp geweest. Dat het dorp toen erg welvarend is geweest is nog steeds terug te zien aan de verschillende mooie gebouwen in Zoutkamp.

Het kleine dorp heeft ongeveer 1300 inwoners, maar ondanks dat het dorp klein mag wezen heeft het wel leuke plekjes en bezienswaardigheden. De Hervormde Kerk is er hier een van. Deze neoclassicistische kerk is gebouw in de 19e eeuw. Ook een de Sluismeesterwoning uit de 19e eeuw is erg mooi.

In het centrum vind je het visserijmuseum in de monumentale Rijksbetonningsloods. Het museum verteld je meer over de geschiedenis en ontwikkeling van de visserij o.a. in Zoutkamp. Ook leuk om na het museum te bezoeken is de haven van Zoutkamp hier vind je kleurrijke vissershuisjes.

Tijdens de Pinksteren is Zoutkamp één groot feestterrein met als hoogtepunt vlaggetjesdag op Tweede Pinksterdag.


Niehove

Niehove is voor de meeste het meest onbekende dorp in deze lijst maar misschien ook wel het allermooiste. Het dorp Niehove won in 2016 de prijs van het mooiste dorp van Nederland uitgeroepen door de Elsevier.

Niehove is één van de vele wierdedorpen in Groningen. Een Wierdedorp ook wel terp genoemd is een dorp dat is gelegen op een kunstmatig heuvel ter bescherming tegen het hoog water. De Wierde valt in Niehove goed op vanwege de prachtige kerk die pal in het midden van de wierde is gebouwd.

De kerk is ook meteen de mooiste plek van het dorp. Het leuke van de kerk het het dorp is dat de huizen an het dorp rondom de kerk in een cirkel zijn gebouwd dit maakt het dorp ook fotogeniek. Vanaf de kerk lopen er smalle kerkpaden naar de lager gelegen ringweg.

Kerk is te bezoeken en is tevens een bezoekerscentrum met meer informatie over het dorp. Niehove is gelegen in het Noord-westen van de provincie Groningen niet ver van de Friese grens en is zeker de moeite waard om eens te bezoeken.Vergelijkbare berichten