Thorn
Nederland
Ramon Kuiters
Nederland
01/31/2024
5 min

De 7 mooiste onbekendste plekjes in Nederland 2024

01/31/2024
5 min

Welkom op de blog met 7 kleine geheimpjes. 7 prachtige plekjes die niet bij het grote publiek bekend zijn en niet op elke blog staat als bekende plaats of uitstapje. Zie de onbekende plekjes als goed bewaarde geheimen. 

Eén tip, wacht niet te lang om deze plekken te bezoeken, anders zijn deze plekken net zoals druk als Giethoorn en de Efteling in de zomer. De 7 bijzondere onbekende bezienswaardigheden worden uitgebreid toegelicht. Voordat ik met de onbekende plekjes begin geef ik je eerst nog een paar boeken tipjes met de mooiste uitstapjes in Nederland. (ook met minder bekende plekjes)

Pampus


Pampus officieel "Fort aan het Pampus" is een forteiland in het IJmeer. Dit verdedigings-eiland is ooit gemaakt om de mogelijke aanvallen op de zeerouters van het IJ-meer te voorkomen. Dit eiland is door mensen gemaakt en de start hiervan was in 1887. Oorspronkelijk doel van het eiland was dat het bedoeld was als Fort. Tegenwoordig is het open voor bezichtigingen en hier worden ook evenementen georganiseerd. Op het eiland is ook een winkel te vinden. Fort Pampus is een Werelderfgoed en ook het officiële bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam.

Fort Pampus is te bereiken met de veerdienst vanuit Muiden en Ijburg. Ook kun je het eiland met je eigen boot bereiken. Er zijn diverse steigers aanwezig waar je kunt aanmeren gedurende openingstijden. Er wordt wel een entree gevraagd. Pampus is ook zeer geschikt voor kinderen, naast de blacklight speurtocht is er nog veel meer te zien en te beleven en te leren. Website Fort Pampus

Bourtange

Het vestigingsdorp Bourtange is gelegen in Oost-Groningen niet ver van de Duitse grens. Dit kleine dorp is stervorming heeft een rijke geschiedenis vanaf de 16de eeuw. Het dorp herbergt diverse museums, een aantal restaurants, historische winkeltjes en een hotel in de voormalige soldatenbarakken. Het lijkt erop dat je weer terug bent in de Middeleeuwen met de middeleeuwse architectuur, grachten en dijken en oude mooi huizen. Een paar keer per jaar is het een topdrukte in het vestigingsdorp door de vele activiteiten zoals met de kerstmarkten en de middeleeuwse veldslagen. Buiten deze toeristische dagen is het vrij rustig en kun je goed genieten van al het moois in het dorp zoals: twee toegangspoorten, de bastions, grachten/bruggen, de turfschuur en brugwachtershuizen. Website

Blokzijl

Blokzijl was ooit een havenstadje aan de Zuiderzee, hoewel het in de kop van Overijssel ligt markeert het nu het begin van de Noordoostpolder. Het historische stadje heeft een mooie binnenhaven. Een prachtige plek om een terrasje te pakken. Wist je trouwens dat Blokzijl ook een restaurant met een Michelinster heeft? Het restaurant "Het Kaatje".

Qua bezienswaardigheden heb je nog de prachtige oudenpanden aan de haven, de Hervormde kerk uit 1609, het waterkanon en het Museum Het Gildenhuys. Wil je Blokzijl bezoeken, dan kan dit beperkt met de bus. Met de auto kun je het beste net buiten Blokzijl parkeren. Blokzijl kun je goed combineren met het Nationaal Park Weerribben-Wieden of de Orchideeënhoeve. 

Boekhandel in de Dominicanenkerk


De dominicanenkerk ook wel "Dominicanerkerk" genoemd is een imposante kerk uit de 13e eeuw. De kerk ligt in het centrum van Maastricht gelegen aan het Dominikanerkerkplein dichtbij het Vrijthof. De Dominicanenkerk is een rijksmomunement en sinds 2006 is hier een boekhandel in gevestigd. De kerk is nog steeds in de oude stijl met de gewelfde en beschilderde plafonds. Uiteraard zijn er wel boekenrekken geplaatst deze zijn van zware metalen. De Britse krant The Guardian heeft deze boekhandel in 2008 uitgeroepen tot mooiste boekenwinkel ter wereld. Voor de boeken fan is dit een prachtige plek om je collectie aan te vullen. 

Maar ook voor de niet boeken liefhebber is het een plek die je bezocht moet hebben, vooral als je in Maastricht bent. Je kunt in het voormalige priesterkoor van de kerk heel goed lunchen of uitrusten met een cappuccino en een gebakje. Ook organiseert de boekhandel regelmatig lezingen, debatten en optredens. In de kerk is er ook een speciale ruimte voor exposities. 

De Japanse Tuin in Den Haag

Je vind een prachtige Japanse Tuin op het landgoed de Clingendeal in Den Haag. Hier ligt een bijzondere Japanse tuin. Deze tuin is een korte periode per jaar geopend om de unieke planten en bomen te beschermen tegen de bezoekers. De tuin is nu te bezoeken, maar is ooit aangelegd als privé object door de barones die op het Clingendael woonde. Ze hield zoveel van Japan dat ze allerlei Japanse flora mee nam naar huis. Wat je allemaal kunt verwachten naast de prachtig flora zijn Boeddhabeelden, lotusbloemen, bruggetjes, lantaarns, prieeltjes en nog veel meer. Er zijn ook mogelijkheden voor trouwreportages in de Japanse tuin. Website

Moddergat (Paesens-Moddergat)

Paesens-Moddergat zijn 2 dorpen die één gemeenschap vormen. Het ligt in de gemeente Noardeast-Fryslân in de Provincie Friesland. De centrale weg van Moddergat is de zeeweg. Deze weg ligt tegen de dijk aan van de Waddenzee. Je hebt op verschillende plekken de mogelijkheid om naar de Waddenzee te lopen over de dijk. Op de Dijk heb je een prachtig uitzicht over de Waddenzee. 

Wandelen kun je hier fantastisch. Vooral in het natuurgebied de Peazemerlannen. Dit gebied ligt tussen de dijk en de slibvelden van de Waddenzee. Je kunt hier goed lopen zonder vieze voeten te krijgen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om wad te gaan lopen die mogelijkheid is hier ook. Ook zijn er 2 plekken waar je met de rolstoel de dijk op kan komen. 

Fiets je liever dan dat je wandelt, dat is hier ook geen probleem. Er zijn verschillende fietsroutes vanuit Paesens-Moddergat). Je komt de mooiste plekjes tegen in de regio tijdens je fietstocht. Fietsen huren is ook een mogelijkheid in het dorp. Als je klaar bent met wandelen of fietsen raad ik de horeca aan met zijn heerlijke Friese oranje koeken. 

Een aanrader is het 't Fiskershuske museum. Dit is een openlucht museum met 4 oude vissershuisjes waar het verleden van de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur in leven wordt gehouden. Andere bezienswaardigheden is de molen uit 1861 en de garnalenfabriek wat nu een bezoekerscentrum en een vergaderplek is geworden. Moddergat is goed te combineren met het Nationaal Park Lauwersmeer of met een autoroute door de Noordelijke Provincies. 

Thorn

Thorn is een stadje in het midden van Limburg dichtbij het Belgische Kessenich. Het stadje Thorn heeft een beschermd stadsgezicht en is bekend door de vele witte huisjes. De straten in het centrum zijn voorzien van maaskeien. Het stadje heeft ook een groot aantal rijksmonumenten. De grootste blikvanger in het dorp is de  Sint-Michaëlkerk. Deze kerk heeft  delen die uit de 14e eeuw stammen. Er is veel te zien en te beleven in Thorn en ook de horeca heeft het goed voor elkaar, zodat je ook makkelijk een middag of zelfs een dag in Thorn kunt vertoeven. Als laatste wil ik nog even vertellen hoe Thorn aan de witte kleur komt. Dit heeft te maken met de komst van de Fransen in 1794. De Fransen voerden belasting in op basis van de omvang van de ramen. Om aan deze lasten te ontkomen, verfden de inwoners hun dichtgemetselde ramen wit. Sindsdien heeft het historische centrum van Thorn een witte kleur.

Reacties
Categorieën