|

* De top 7 van de mooiste natuurgebieden in Nederland 2025

Nederland wordt vaak geroemd om haar natuurschoon, niet alle plekken zijn even mooi. Maar Nederland heeft zeker prachtige natuurgebieden waar jij als natuurliefhebber helemaal op je plek bent. Vaak wordt er bij natuurgebieden gedacht aan de Nationale Parken in Nederland. Naast de Nationale parken heb je ook nog Natura 2000 gebieden en overige prachtige natuurgebieden.

Een Nationaal park is een park waarbinnen de bescherming van de natuur op de eerste plaats komt, Dit wordt afstemt op menselijke activiteiten in en rond het nationaal park. Natura 2000 gebieden zijn: Natuurgebieden die vallen onder het een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie.

Door de vele beschermende natuurgebieden, hebben wij ook veel keuze als het gaat om ontspanning in de natuur. Om je te helpen heb ik de mooiste natuurgebieden van Nederland geplaatst in een top 7.

De natuurgebieden zijn heel divers en worden uitgebreid toegelicht om je een goed beeld te geven ook de activiteiten en mooiste bezienswaardigheden in het gebied worden vermeld.

De Waddenzee

De Waddenzee is een binnenzee tussen de Waddeneilanden en de Noordzee aan de ene kant en aan de andere kant het vasteland van Nederland, Duitsland en Denemarken. In Nederland spreken we ver de Waddenzee, in Duitsland Wattenmeer en de Denen noemen het de Vadehavet.

De Waddenzee staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De reden is dat er nergens zo’n soort natuurgebied te vinden is in de wereld. Het is een zeer belangrijk gebied voor de vogels, en ook het walhalla voor de vogelaars. Vele trekvogels rusten bij de Waddenzee, op de één van de Waddeneilanden of op het vaste land. Naast de vele (zeldzame) vogels kun je hier ook zeehonden spotten. In de Waddenzee moeten 30.000 zeehonden leven, zowel vanaf de Waddeneilanden als het vaste land kun je zeehonden zien.

Alles je de Waddenzee goed wil voelen en je houdt wel van een uitdaging kies dan voor het Wadlopen. Wadlopen is het betreden van het wad bij laagwater. Je loopt in feite over de Waddenzee zonder dat je het contact verliest met het vaste land. Er worden zowel op het vaste land als op de Waddeneilanden speciale tochten georganiseerd. Het kan gevaarlijk zijn, als je niet weet wat je doet, dus ga niet zomaar wadlopen.

Als je echt van de Waddenzee wil genieten kun je ook kiezen voor de Waddeneilanden. Deze bevinden zich midden in de Waddenzee. De Waddeneilanden op zichzelf hebben ook al prachtige natuurgebieden, uitgestrekte stranden, duinen, vele vogels, kwelders, zandplaten en nog veel meer.

Wil je alles goed zien dan raad ik je een vlucht met een klein vliegtuigje aan over de Waddeneilanden en de Waddenzee. Vanaf het vliegveld op Texel heb je deze mogelijkheid. Is dat niet cool?

De Waddenzee heeft een oppervlakte van 14.900 km². De oppervlakte van de Nederlandse Waddeneilanden is gezamenlijk 1047,5 km². De Nederlandse Waddeneilanden bestaan uit 5 bewoonde, 3 onbewoonde en een aantal zandplaten.

Hieronder een aantal boeken over de Waddenzee.


De Veluwe

De Veluwe is bij iedereen wel bekend als prachtig natuurgebied. Het gebied van de Veluwe is groot, officieel heeft de Veluwe geen vaste grenzen. De oppervlakte van de Veluwe is ongeveer 1.000 km². De Veluwe ligt globaal tussen het IJsseldal, de Veluwerandmeren, de Nederrijn en de Gelderse Vallei. Het hoogte punt van de Veluwe is het Signaal Imbosch bij Rheden met 109,9 meter.

De Veluwe heeft 2 Nationale Parken: Het Nationale Parken de Hoge Veluwe en Nationale Park Veluwezoom. Een groot voordeel van de Veluwe is dat het je veel diversiteit bied, uiteraard heb je de bossen, maar ook (paarse) heide, zandverstuivingen, vele bijzondere dieren zoals de wolf, edelherten, wilde zwijnen en nog veel meer. Omdat het gebied zo groot is heb je ook vele bezienswaardigheden zo als de Veluwse zandsculpturen in Garderen, het Kröller-Müller Museum, Paleis het Loo met het Kroondomein het Loo. Het Kroondomein het Loo is met 10.400 hectare het grootste landgoed in Nederland.

De Veluwe is uitermate geschikt voor lange fietstochten en wandelingen. Maar ook paardrijden is een goede optie en op veel plekken mogelijk. Op de Veluwe worden ook regelmatig leuke activiteiten gehouden voor jong en oud, zoals speciale wandelingen.


De Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een natuurgebied tussen Almere en Lelystad in de provincie Flevoland. Gebied is een onderdeel van het nieuwe Nationale Park Nieuw land opgericht in 2018. Het gebied is ongeveer 5600 hectare groot. Het is ontstaan na de drooglegging van de Flevopolder (1950-1968). He gebied bestaat uit een nat en een droog gedeelte.

De Oostvaardersplassen is een belangrijk gebied als moerasgebied en een overwintertsgebied voor diverse vogels. Buiten de vogels leven hier nog veel meer diersoorten zoals grote grazers (Konik paarden, edelherten en reeën). In het gebied vind je naast moerassen ook waterplassen, rietlanden en graslanden.

De Oostvaardersplassen zijn uitermate geschikt te verkennen te voet of met de fiets. Regelmatig zijn er ook wandelingen met de boswachter die je niet allen de mooiste plekjes laat zien maar je ook veel onder de natuur, de dieren en de Oostvaardersplassen kan vertellen. Ook zijn er mogelijkheden een rondtocht te maken in een eco- of flevokar.

Als je de Oostvaardersplassen wil gaan verkennen is de Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders een aanrader. Hier met grote regelmaat ook vele activiteiten voor kinderen gehouden.


Het Geuldal

Het Geuldal is niet bij iedereen bekend maar is een zeer bijzonder en prachtig natuurgebied. Geuldal is het dal van de Geul in België en de Nederlandse provincie Limburg, er wordt gekenmerkt door grote hoogteverschillen.

Naast hoogte verschillen heeft het Geuldal je nog veel meer te bieden. Je vind hier prachtig (helling)bossen, hoogstamboomgaarden, hooilanden, holle wegen, houtwallen, gemoedelijk en gezellige dorpjes vaak met mooie vakwerkhuizen etc.

Een aantal bossen die te vinden zijn in de Geuldal zijn o.a : De Bergse Heide, Vijlenerbossen, Vaalserberg en de Kruisberg. Door de hoogte verschillen zijn vele wandelingen een uitdaging en ook zeer geschikt voor het hiken. Maar ook fietsen en vooral mountainbiken is fantastisch in dit gebied.

Door de hoogteverschillen, de zuidelijke liggen en de bodem die zeer kalkrijk is komen hier ook veel bijzondere dieren en planten voor die je elders niet zoveel ziet in Nederland. Zoals de wilde kat, ijsvogels, de hazelmuis, het zinkviooltje en de geelbuikvuurpad. Ook zie je op verschillende plekken sporen van de bever. De Bever is herontdekt sinds 2010.

Een leuke bezienswaardigheid is de Volmolen bij Epen. Sinds 1977 is het in het bezit van Natuurmonumenten. De Molen is 2x per maand open voor publiek.


Nationaal Park de Biesbosch

Het waterrijke natuurgebied de Biesbosch ligt op de grens van de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant. Het bestaat uit de Sliedrechtse Biesbosch, de Hollandsche Biesbosch en de Brabantse Biesbosch. Samen vormen ze het grootste zoetwatergetijdengebied in Europa. Je vind hier o.a.: talloze kreken, wilgenvloedbossen, riviereilanden, zand- en slikplaten.

Het beste kun je het Nationaal Park de Biesbosch verkennen via het water. De kronkelende riviertjes, kreken en de groene oevers lenen zich perfect voor een dagje relaxed dobberen. Zelf geen bootje? Je kunt ook verschillende bootje huren, zoals een kano of een fluisterbootje

Ben je geen liefhebber van water of varen, de Biesbosch heeft gelukkig ook meer te bieden dan alleen watertochtjes. Je hebt ook verschillende verharde en onverharde paden, waar je prachtige wandelingen kunt maken. Op deze paden kan ik je alleen geen droge voeten beloven. De getijen in het veelzijdige natuurgebied van de Biesbosch zijn niet altijd voorspelbaar en kunnen aardig verschillen.

Het Nationale Park heeft drie bezoekerscentra: in Dordrecht, Drimmelen en Werkendam. Het bezoekerscentrum in Werkendam heeft het Biesbosch Museum Eiland en de Biesbosch Beleving een leuke plek waar gespeeld kan worden in ondiep water. Het bezoekerscentrum in Dordrecht heeft het Beverbos met een wandelpad waar kinderen maar ook volwassen alles kunnen leren over de bevers.

Naast de bever kun je het een beetje geluk en speurwerk ook de otters, vos, ijsvogel, ree, noordse woelmuis, haas en de boommarter treffen.


Het Nationaal Park: Weerribben – De Wieden.

De Weerribben – de Wieden ligt in het noorden van Overijssel gelegen in de gemeenten Steenwijkerland en Zwartewaterland. Het Nationaal Park is het grootste aaneengesloten laagveen moeras van Noordwest-Europa, het park is gesticht in 1992. Het totale gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 10.500 hectare

Het is ontstaan door menselijk handelen, omdat we lang aan vervening en rietteelt deden in dit gebied. Daardoor kregen meren, riet-, hooi- en weilanden, moerasbossen en venen de kans om te groeien.

Je hebt verschillende mogelijkheden om het nationaal park te verkennen. Mijn persoonlijke favoriet zijn de fluisterboten. Je kunt heerlijk varen door het prachtige gebied. Ook zijn er onderweg diverse mogelijkheden om te picknicken. Naast het varen zijn er ook vele wandel- en fietsroutes door de Weerribben.

Sinds 2002 hebben de otters zich weer gevestigd in de Weerribben – De Wieden. Naast deze beestjes zijn er meer prachtige dieren zoals de zeldzame grote vuurvlinder, de snoek, de roerdomp en de zwarte stern.

Wist je trouwens dat Giethoorn ook bij de Weerribben en de Wieden hoort? Ook hier kun je zeer goed varen en wandelen door het bijzondere dorp.


Het Nationale Park de Loonse en Drunense Duinen

Het Nationaal park de Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. De Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant wisselen zandverstuivingen en naaldbos elkaar af. Door de vele zandvlaktes die nog steeds vrij kunnen waaien is dit gebied één van de meest uitgestrekte zandstuifgebieden van West-Europa.

In de Loon en Drunense Duinen zijn verschillende wandel en fietspaden die je langs de mooiste plekjes in het park brengen. In dit gebied vind je ook veel verschillende diersoorten. De meest bijzondere dieren die je kunt tegenkomen zijn de: nachtzwaluw, boomleeuwerik, levendbarende hagedis, heivlinder, zandloopkevers, spinnen, sprinkhanen. Naast de vele dieren kom je ook specifieke korstmossen en paddenstoelen tegen.

Het park heeft een oppervlakte van ruim 4000 hectare waarvan ongeveer 465 hectare stuifzand is. Hoewel de “Brabantse Sahara” al eeuwen bestaat heeft het de titel van Nationaal park sinds 2002. In de middeleeuwen waren de zandverstuivingen zo onbedwingbaar dat hele dorpen onder het zand verdwenen. Tegenwoordig is de zandgrond getemd en is het gecombineerd met de duinen en naaldbossen.


Vergelijkbare berichten