Amsterdam Koningsdag
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
01/20/2024
6 min

De top 7 van de leukste plekken en plaatsen tijdens Koningsdag 2024

01/20/2024
6 min

Sinds het jaar 2014 vieren wij Koningsdag op 27 april i.p.v. Koninginnedag op 30 april. 27 april is de dag dat onze Koning Willem Alexander zijn verjaardag viert.

Koningsdag en de koningsfeesten zijn voor veel Nederlanders één van de leukste dagen van het jaar. Ook 27 april 2024 belooft weer een bruisende dag te worden met vele activiteiten. De vrijmarkten zijn één van de typische activiteiten die wij gewend zijn met Koningsdag. Maar ook festivals en muziekfeesten zijn populair op 27 april.

Bijna elke stad en dorp in Nederland heeft een leuk programma denk hierbij aan leuke  evenementen en activiteiten.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 7 leukste dorpen, steden en plekken waar Koningsdag origineel, groots, bijzonder of gewoon erg gezellig gevierd wordt.

De 7 uitverkoren locaties worden uitgebreid beschreven, zodat je een goed beeld krijgt of de activiteiten geschikt zijn voor jouw.

Koningsdag in Amsterdam

Onze hoofdstad Amsterdam mag zeker niet ontbreken het is er één groot oranje feest. Naast de Amsterdammers komen er ook vele toeristen op Koningsdag naar Amsterdam. Door de hele stad zijn er diverse activiteiten. In het Vondelpark is er een grote vrijmarkt, ook op andere plekken en in de binnenstad zelf zijn er diverse vrijmarkten.

Ook buiten de vrijmarkten is het erg gezellig in de binnenstad. Zoals een grote kermis op de dam. Ook op het water is het een groot feest. Naast de vele rondvaarten zijn er ook vele talloze bootjes met feestvierende mensen. Op verschillende plekken zijn er ook podiums en optredens met bekende en minder bekende artiesten. Voor muziekstijl is wel een geschikt feest te vinden. Populaire feestlocaties zijn de Prinsengracht, Rembrandtplein, het Leidseplein .Regulierdwarsstraat en de Westerstraat.

De Techno liefhebbers zitten ook goed in Amsterdam van 11.00 tot 20.00 uur is er een groot feest in het Meerpark Loveland van Oranje. Dit festival wordt ook wel het broertje van Loveland Festival. Interesse?

Je moet wel van de drukte houden als je voor Amsterdam kiest, Amsterdam is met Koningsdag één van de drukte plekken in Nederland.

Diepenveen

In de gemeente Deventer heb je een klein dorpje genaamd Diepenveen. Hier wordt op Koningsdag een sfeervolle en druk bezochte braderie / rommelmarkt gehouden. De markt is door de belangrijkste straten van het dorp: de Oranjelaan, Dorpstraat en de zijwegen zijwegen Schapenzandweg en Langs de Wetering en Slingerbos.

Naast een tal van spullen zijn er ook diverse activiteiten en horeca zodat je eenvoudig een dagje of een middag in Diepenveen kan vermaken. Ook zijn er diverse optredens en live muziek. Naast particulieren en handelaren zijn er ook vele verenigingen die actief deelnemen aan de braderie!

Koningsdag Zwolle

Zwolle is minder druk dan Amsterdam, maar dit wil niet zeggen dan Zwolle ook minder gezellig is. Ook in Zwolle weten ze wat feesten zijn. Op de evenementen locatie Wijthmenerplas wordt het Kingdance festival gevonden. Dit wordt gezien als één van de house en hardstyle feesten. Vele top artiesten treden op tijdens dit grote outdoor dance festival.

In Zwolle is er op 27 april nog veel meer te beleven dan alleen een groot dance festival. Assendorp is een leuke plek op Koningsdag. Hier wordt in de ochtend een leuke kindervrijmarkt gehouden van 9.00 tot 12.00 uur. Maar ook ´s middags en ´s avonds zijn er leuke activiteiten zoals pleinmuziekkantjes wedstrijd, theater met de Vuilnismannen. ´s Avonds is er een groot feest met diverse bands.

Ook op andere plekken in de stad en de binnenstad zijn diverse activiteiten en markten. Oranjepret bij Park Eekhout is hier een goed voorbeeld van, met  o.a. diverse optredens, verschillende workshops, acts etc.

Wil je het wat rustiger aan doen? Ook in Zwolle stallen veel mensen hun kleedje uit om oude spullen te verkopen. Ook worden er tal van kinderactiviteiten georganiseerd, zoals Oranjepret bij Park Eekhout. Hier vind je diverse optredens en live muziek, verschillende workshops en acts en zelfs een zeepbellenshow. Zo hebben de kleintjes ook een onvergetelijke dag!

De Oranje Fietsroute Putten

Liever een dagje in de natuur en met een koningstintje? Kies dan voor een Oranje route. Er zijn diverse Oranje Routes tijdens Koningsdag. Een van de leukste fietsroute tijdens Koningsdag is de Oranje Route Putten.

Een fiets route langs de mooiste plekken in Putten en omgeving, waar je naast bezienswaardigheden ook kunt genieten van de prachtige afwisselende natuur. De route begin op de Fontanusplein in Putten en is 22 kilometer lang. De route gaat via diverse knooppunten en is eenvoudig te volgen.

Onderweg kom je langs mooie plekken waar veel te beleven is en waar je kunt genieten van een pauze een kopje koffie, een lunch of misschien wel een ijsje.

Voor een ijsje kun je terecht bij ' t Melkmeisje. Hier heb je verschillende smaken huisgemaakt schepijs. Er is ook oranje ijs wel zo leuk op koningsdag. Een leuke activiteiten voor het hele gezien zijn het speelbos bij Landgoed Schovenhorst. De kinderen kunnen hier hutten bouwen en spelen op de natuurlijke speeltoestellen. Dit is goed te combineren met een wandeling over het landgoed. Minigolf bij Terra Nova is ook een aanrader.

Wil je liever iets bekijken dan een actieve activiteit kies dan bijvoorbeeld voor de Museumboerderij De Mariahoeve. Onderweg zijn er diverse horecagelegenheid maar je kunt ook kiezen voor een lekkere picknick.

De Oranje Fietstocht combineert leuke activiteiten en bezienswaardigheden met een prachtige natuur. Wil je meer informatie over de route en activiteiten met Koningsdag in Putten bekijk dan hier de website.

Utrecht

De Domstad weet ook goed hoe je een feest moet vieren met Koningsdag. Het Feest begint al op Koningsnacht met één van de grootste en leukste vrijmarkten van Nederland. Niet alleen de verschillende vrijmarkten zijn een aanrader, maar ook de activiteiten en evenementen zijn de moeite waard.

Niet alleen in Amsterdam is het een groot feest bij en in de grachten. Ook in Utrecht zijn de grachten een heerlijk plek. Maar ook op andere plekken wordt er flink een feest gevierd. Plein en plekken waar er wordt gefeest tot in de vroege uurtjes zijn Neude, Stadhuisplein. Domplein, Janskerkhof en de Mariaplaats.

De Bollenstreek 

Wil jij genieten van al het moois wat Nederland te bieden heeft en niet midden en de drukte genieten van Koningsdag kies dan voor de Bollenstreek. Je vind hier bloeiende tulpenvelden ook in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. De rondrit of een fietstocht is zeer goed te combineren met het strand en de duinen dat op worp afstand van de tulpenvelden liggen.

Er zijn verschillende auto, fiets en wandelroutes die je leiden langs de mooiste bloemenzeeën. In de buurt kun je op verschillende plekken fietsen en scooters huren om de omgeving te verkennen met Koningsdag. Onderweg zijn er vele prachtige picknick plekken en horecagelegenheden. Genieten van de natuur, de rust en toch met een Nederlands en een koningstintje.

Groningen

De Studentenstad Groningen is één groot feest met Koningsdag. Je vind vrijmarkten aan de Ubbo Emmiussingel en de Praediniussingel. Ook is er een grote rommelmarkt in het Noorderplantsoen. Niet alleen markten zorgen voor de feeststemming en het plezier, er zijn ook diverse festivals. Het bekendste en drukste festival tijdens Koningsdag is Kingsland in het stadspark. Maar ook Helden van Oranje en Nosia invites zijn geliefd en trekken veel publiek.

In de binnenstad is het ook een groot feest op de Grote Markt, de Ossenmarkt, de Poeleplein en de Vismarkt heeft staan diverse podia en wordt er live opgetreden en zorgen de DJ´s dat iedereen aan het swingen komt.

Reacties
Categorieën