markten
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
01/29/2024
6 min

De 7 leukste gratis bezienswaardigheden in Amsterdam 2024

01/29/2024
6 min

Amsterdam onze hoofdstad is een prachtige stad om te bezoeken, er valt hier veel te zien en te beleven. Maar Amsterdam heeft wel een nadeel het is een dure stad, dit geldt niet alleen voor de drankjes en het eten op de mooie terrassen maar ook als het gaat om de bezienswaardigheden. Gelukkig zijn er ook goedkope mogelijk en zelfs diverse gratis bezienswaardigheden in de wereldstad Amsterdam. 

Voor deze pagina heb ik een aantal goedkope hoteltips voor je op een rij gezet maar ook de 7 leukste gratis bezienswaardigheden / activiteiten in Amsterdam. Zo kun jij een duur terrasje of een dure bezienswaardigheid goed combineren met gratis activiteiten en bezienswaardigheden. 

De 7 gratis activiteiten en bezienswaardigheden worden uitgebreid beschreven, om je een goed beeld te geven van de mogelijk in Amsterdam. Voordat ik met de top 7 begin hieronder eerst een paar hotel tips voor goedkoop overnachten. 

Het aanbod van overnachtingen is groot in Amsterdam, dit geldt ook voor de aanbieders van deze overnachtingen en accommodaties. Hieronder vind je 3 perfect partners als het gaat om accommodaties of overnachtingen in Amsterdam. De aanbieders zijn niet alleen betrouwbaar maar ook nog eens betaalbaar

Musea bezoeken

In Amsterdam heb je het bekende Rijksmuseum één van de meeste bezochte en populairste museum van Nederland. Helaas is dit prachtige museum alleen gratis te bezoeken met een speciale pas zoals een museumkaart of een Amsterdamse Stadspas. Deze passen hebben wij helaas niet allemaal. Wel goed om te weten is dat de tuinen van het Rijksmuseum wel gratis te bezoeken zijn.

Gelukkig zijn er nog wel diverse musea in Amsterdam wel gratis te bezoeken zonder speciale passen of kaarten. In Amsterdam zijn er diverse musea waar je zonder kosten een kijkje kunt nemen zoals in het mini museum het Muizenhuis in de Jordaan, leuk met kinderen. Je vind hier orginele decors van het muizenhuis zoals circus Roberti en een muizenkermis. 

Ook een klein en gratis museum is Museum Perron Oost. Het museum bestaat uit een perron met een opzichtershuisje, een wagon en spoorrails. In het perronhuis zijn wisselende tentoonstellingen die je kunt bekijken door de ramen. 

De schatkamer van het stadsarchief (de kluis van de voormalige Nederlandse Handelmaatschappij) is ook gratis te bezoeken. Het Kaasmuseum is Amsterdam is ook gratis te bezoeken. De ingang van het museum bevind zich in een kaaswinkel. Het museum laat je de kaasproductie zien. In de winkel kun je verschillende kazen proeven. 

Niet echt een museum maar wel een gratis openbare expositie is te bezoeken in de Melkweg. minimaal 6 keer per jaar wisselt de expositie gemaakt door een opkomend talent. 

Dit zijn een paar mooie voorbeelden van gratis musea en exposities 

Markten


Net zoals als veel musea zijn er ook vele markten in Amsterdam. Dagelijks is er wel één of meer markten. Naast de weekmarkten in wijken zijn er in het centrum ook markten te bezoeken. De bekende markten in Amsterdam die zeker een bezoekje waard zijn, zijn de Albert Cuypmarkt, de Dappermarkt en de bloemenmarkt. 

De bloemenmarkt in het centrum is ook zeer geliefd bij de toeristen je kunt hier prachtige bloembollen halen van o.a tulpen narcissen, lelies en nog vele meer bloemen. Bij de bloemenmarkt vind je ook een prachtige kerstwinkel die het hele jaar geopend is. 

Ik heb net de Albert Cuyp markt al genoemd, dit is ook een echte aanrader en geopend van maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Het is een leuke markt met vele koopjes en gezelligheid. 

Festivals / Concerten

Festivals en concerten zijn er in overvloed in Amsterdam. Wekelijks en soms bijna elke dag is er wel een gratis concert ergens bij te wonen. Het conservatorium bijvoorbeeld verzorgt wekelijks op meerdere dagen gratis toegankelijk concerten. Het Bimhuis organiseert ook welke weer minimaal 1 gratis concert, workshop of jamsessie. 

Het Concert gebouw heeft ook regelmatig een gratis concert bekijk hun agenda en laat je verrassen. In de vele café spelen ook regelmatig zangers of bands je kunt dan tegen de kosten van een drankje genieten van de optredens. Bij de meeste café kun je gratis na binnen of tegen 1 consumptie. 

Niet alleen zijn er gratis concerten maar ook Amsterdam is ook de stad van de festivals. Veel van deze leuke festivals zijn gratis te bezoeken. Dit geldt ook voor vele evenementen zoals de Gay-Pride. Festivals die je gratis kunt bezoeken zijn o.a. Het Grachtenfestival, Roots Open Air, Koningsdag, Amsterdam Light Festival, De Uitmarkt en de Open Monumentendag.  De entree van de festivals is gratis, je kunt het uiteraard zo duur maken als je zelf wil. 

Kerken 


Niet iedereen is geïnteresseerde in kerken maar het zijn vaak wel één van de mooiste gebouwen in een stad met veel historie. De kerken zijn sowieso van de buitenkant te bewonderen, enkele kerken zijn ook vrij toegankelijk te breden zoals de Noorderkerk en de Westerkerk in de Jordaan. Bij een bezoekje aan de kerk zelf kun je bijvoorbeeld een mis bijwonen of genieten prachtige interieur. 

Wist je dat er ook regelmatig evenementen en activiteiten gehouden wordt in de kerk. De meeste evenementen zijn ook gratis te bezoeken. Bekijk de activiteiten in de kerkagenda zodat jij weet wanneer er iets leuk georganiseerd wordt. 

Parken

Amsterdam heeft diverse parken de bekendste parken zijn het Vondelpark, het Westerpark en het Oosterpark. De parken zijn gratis te bezoeken en ideaal voor een picknick even lekker te onthaasten en te relaxen. Maar de parken zijn ook zeer geschikt voor een fijne wandeling en om te sporten. De parken worden ook veel gebruikt door de Amsterdammers zelf en kunnen ook leuke ontmoetingsplekken zijn. 

In het Vondelpark bijvoorbeeld worden ook diverse activiteiten gehouden zoals concerten en voorstellingen. Deze optredens zijn in de meeste gevallen gratis te bezoeken. 

Naast de parken die er voldoende zijn in Amsterdam vind je hier ook nog het Amsterdamse bos ook een heerlijk plek voor een picknick of te ontspannen. 

Het Amsterdamse Bos is 22 keer groter dan het Vondelpark in Amsterdam. Er staan duizenden bomen, er is 19 hectare aan Moeras(bos) en er zijn 116 bruggen in het bos. In het bos zijn 7 wandelroutes uitgestippeld die je door de verschillende landschappen van het bos leidt. Het bos kun je ook verkennen met de fiets of te paard. 

Het ontwerp van het Amsterdamse Bos is een combinatie Engelse Landschapsstijl en de Duitse volksparken. In het bos vind je vele voorzieningen en activiteiten dit zorgt er ook voor dat veel mensen vanuit de randstad het bos opzoeken voor ontspanning en rust.

Er zijn teveel voorzieningen en activiteiten in het bos om alles op te noemen de belangrijkste / mooiste licht ik hier onder toe.

  • De Geitenboerderij Ridammerhoeve ligt midden in het bos en bestaat uit o.a. uit een kinderboerderij, kaasmakerij en heeft een speeltuin
  • Fun Forest: Slinger van boom naar boom door het Bos via touwen, ladders, bruggen en tokkelbanen. Er zijn verschillende routes voor jong en oud.
  • Bostheater: In de zomer geeft het Bostheater avondvoorstellingen in het Openluchttheater
  • 2 Kinderbaden: Voor kleine kinderen zijn twee speelbaden in het bos aanwezig. Bij de baden vind je een kiosk, picknickbanken, speeltoestellen en openbare toiletvoorzieningen.

Varen met de pont

Vanuit Amsterdam-Noord kun je met de pontjes gratis naar het centrum. Voetgangers, fietser en anders langzaam verkeer kunnen zonder kosten met de pont naar de overkant en weer terug. 

Bij mooi weer is het heerlijk om het op het water te zijn en onderweg kun je Amsterdam van een andere kant bekijken maar je krijgt ook een prachtig uitzicht over het IJ en de passerende schepen. 

Hoewel de pont niet echt een activiteit is of bezienswaardigheid maar een vervoersmiddel is het toch erg leuk om een tochtje te maken met het pontje naar Amsterdam Noord en weer terug. 

Diamantslijperij

Het Amsterdamse diamantbedrijf Gassan Diamonds is gevestigd in een diamantfabriek die heel vroeger op stoom werkte. Het leuke van deze diamantslijperij is dat je hier gratis een rondleiding kan krijgen. Je kijkt mee hoe een diamantslijper zijn werk doet, ook krijg je uitgebreid uitleg over het proces van de diamantbewerking. De gids legt alles duidelijk uit zodat je ook echt iets te weten komt over het diamanten slijpen.

Aan het einde van de rondleiding kun je diamanten kopen, deze diamanten zijn wel kostbaar en een goed gevulde portemonnee is in veel gevallen wel nodig. De diamantenslijperij is de oude diamantslijperij ter wereld en het leuk is dat je een rondleiding kan krijgen in je eigen taal. Kortom niet alleen leerzaam maar ook nog eens erg leuk. 


Reacties
Categorieën