Orvelte
Nederland
Ramon Kuiters
Nederland
02/12/2024
9 min

De top 7 van de mooiste musea dorpen / steden in Nederland 2024

02/12/2024
9 min

Nederland is echt een land van de musea, je vind meer dan 600 musea in Nederland. Waarvan er ongeveer 400 musea te bezoeken zijn met een museumkaart. Een aantal dorpen en steden grossieren in musea en dit geldt niet alleen voor de grote steden. 

Meerdere musea op een dag is mogelijk (wij spreken uit ervaring) dit is wel afhankelijk van de grote van het museum, maar je kunt er uiteraard ook een korte vakantie of een weekend van maken. In dit geval kun je zeker meerdere musea bezoeken maar ook meer te weten komen van de stad of dorp zelf. 

De 7 leukste steden en dorpen met mooie musea heb ik voor je op een rij gezet. De plaatsen worden uitgebreid beschreven, uiteraard heb ik ook diverse tips toegevoegd. Dit allemaal om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden. 

Leiden

Leiden wordt gezien als één van de gezelligste steden in Nederland. De 800 jaar geschiedenis is goed voelbaar in de stad. Het centrum is levendig, dit komt mede door de leuke winkeltjes, de grachten en de terrassen.

3 Oktober is het jaarlijks feest in Leiden. Het Leids ontzet is al sinds 1574, op deze datum kwam er een einde aan de Spaanse belegering van Leiden. Naast een grote markt en kermis is er ook elk jaar een optocht in een ander thema.

Gelukkig valt er ook buiten 3 oktober veel te beleven in Leiden. Geen andere stad dan Leiden heeft zoveel musea op loopafstand van elkaar. De volgende musea zijn echt een bezoekje waard. Het Sieboldhuis geeft je een kijkje in de Japanse kunst. Het museum Volkenkunde is sinds 1837 een Nederlands rijksmuseum in Leiden. Het is vanaf 30 november 1937 gevestigd in een voormalig academisch ziekenhuis, een monumentaal gebouwencomplex binnen de singels aan de rand van het stadscentrum.

Mijn persoonlijk favoriet qua musea in Leiden is Naturalis. Naturalis heeft een verzameling van ruim 40 miljoen objecten! Die enorme hoeveelheid objecten uit de natuur is de basis voor onderzoek naar wereldwijde biodiversiteit en geologie. De collecties zijn onderverdeeld in botanie, geologie, gewervelden, ongewervelden, entomologie, boeken en type-catalogi. Maar dit zijn zeker niet de enige musea in Leiden. 

Leiden is net zoals Groningen een echte studentenstad. Dit brengt ook altijd een bijzondere sfeer en veel fietsers. Om alles goed te bekijken raad ik een weekend aan. 

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden voor Leiden en laat je verrassen

Groningen

Groningen is één van onze favoriete steden in Nederland. Wij bezoeken ook regelmatig deze prachtige stad. Groningen wordt als echte studentenstad gezien. De binnenstad is autovrij, de stad heeft veel fietsroutes die je op de mooiste plekken brengt van  de stad Groningen. 

Een trekpleister is de Grote Markt, hier vind je gezellige terrassen die zowel overdag als s'avonds goed bezocht zijn, dit komt door de gemoedelijke sfeer. Als je in  hartje centrum bent, bezoek dan ook zeker de smalle straatjes, hier bevinden zich leuke boetiekwinkeltjes. Maar ook de hippe winkels ontbreken niet in Groningen.  

 Ook voor culturele- kunstliefhebbers heeft Groningen bezienswaardigheden en activiteiten. Groningen heeft diverse musea waaronder Groninger Museum die veel kunst herbergt. Alleen het ontwerp van het museum is al een kunst stuk. De stad Groningen lijkt wel te grossieren in musea enkele voorbeelden hiervan zijn Universiteitsmuseum Groningen, Museum aan de A, GRID Grafisch Museum Groningen en natuurmuseum groningen

Als je door de stad wandelt zie je meer bijzondere architectonische hoogstandjes zoals de historische pakhuizen. Van verre zie je de Martinitoren al. Het is het hoogste gebouw van de stad. Je kunt deze toren ook beklimmen. Vanuit de toren heb je het beste uitzicht over de hele stad Groningen en omgeving. 

Zoals ik al vermeld heb zijn er diverse leuke terrassen in het centrum waar je heerlijk kunt genieten van een hapje en drankje. De stad leent zich ook perfect voor een weekendje. 

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden voor Groningen en laat je verrassen

Amsterdam

Amsterdam de hoofdstad van Nederland, de stad met 75 musea,165 grachten, met duizenden mensen en misschien nog wel meer fietsen. In Amsterdam is te veel te beleven en te zien om in een korte beschrijving te vermelden Je hebt naast prachtige gebouwen, diverse musea (Het Rijksmuseum, het Van Gogh- en het Anne Frankhuis museum) en attracties zoals het Madame Tussauds, en de dierentuin Artis. Een plek welke je ook zeker niet mag overslaan is de Dam. Hier vind je o.a het Paleis op de Dam.

Als je Amsterdam op de misschien wel mooiste manier die mogelijk is wil bekijken raad ik je een boottocht aan. Je ziet de stad vanaf een andere kant en komt op plekken waar je anders niet zo snel wat gekomen. In een korte tijd zie je veel van de prachtige stad.

Amsterdam is ook zeer geschikt voor de uitgaansliefhebber en de shopper. De stad heeft nameleijk een zeer uitgebreid en gevarieerd winkelaanbod. Wie aan winkelen en Amsterdam denkt, denkt meestal meteen aan de P.C. Hooftstraat, de Kalverstraat en de Leidsestraat. Maar er zijn nog veel meer mooie plekken. Ook zijn de vele markten een aanrader zoals de bloemenmarkt, de Dappermarkt en de Albert Cuyp markt.

Ook qua uitgaansgelegenheden is de keuze reuze van oude bruine kroegen tot de meest luxe clubs en alles wat er tussen in hoort. De coffee shops en de red light district zijn ook publiekstrekkers vooral bij de buitenlandse toeristen. Het voordeel van Amsterdam is dat er lijkt geen einde aan te komen als het moet kun je 24/7 door feesten. Vooral de pleinen zijn de locaties met de meeste feesten en gezelligheid

Een andere echte aanrader in Amsterdam ligt buiten het centrum dat zijn de foodhallen. De oude tramremise is verbouwd tot en zeer hippe food markt. Waar je kunt genieten van de lekkerste gerechten uit alle windstreken van de wereld.

Als je alle prachtige musea wil bezoeken in Amsterdam mag je wel een week er voor uittrekken. Wist je dat er ook een aantal musea gratis zijn te bezoeken zoals het kaasmuseum dat gelegen is in een prachtige kaaswinkel in Amsterdam? 

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden voor Amsterdam en laat je verrassen

Delft

Delft heeft een historische binnenstad en heeft zich in de 19e eeuw ontwikkeld tot industriestad. Tegenwoordig wordt Delft ook gezien als Studenten stad mede door de Technische Universiteit en de onderzoeksinstituten TNO en Deltares.

Delft is geliefd bij de toeristen zowel bij de binnenlandse als de buitenlandse toeristen. De reden voor het bezoek is vanwege het Delfts blauw en de kunstenaar Johannes Vermeer. Maar ook de historische binnenstad is erg gewild met de vele mooie fotogenieke gebouwen en hoekjes, de vele leuke winkels en boetiekjes en de gezellige terrassen en restaurantjes.

De niet te mogen missen bezienswaardigheden in Delft zijn: Het Vermeer Centrum Delft. Hier vind je alle schilderijen van Johannes Vermeer op één locatie. De schilderijen zijn wel replica’s maar zeker de moeite waard. Andere trekpleisters zijn De nieuwe kerk, Standbeeld van Willem van Oranje en Museum Prinsenhof.

Delft is ook echt een museum stad en heeft vele musea want het Vermeer Centrum Delft is echt niet de enige. Enkele voorbeelden van de prachtige musea in Delft zijn: Museum Prinsenhof Delft, Royal Delft Museum, RADIUS en het Gereedschapsmuseum Mensert Delft. 

Delft is zeer geschikt voor een weekend zeker als je diverse musea en bezienswaardigheden wil ontdekken, als je te tijd hebt raad ik je ook zeker een stadswandeling aan. 

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden voor Delft en laat je verrassen

Orvelte

Het oerdorp Orvelte is tegenwoordig ingericht als een openluchtmuseum. Het hart van het dorp is auto vrij. Je kunt dichtbij (betaald) parkeren.

Hoewel het wel een museumdorp is en het gratis te bezoeken is (uitgezonderd speciale evenementen), zijn er wel diverse (kleine) musea en bezienswaardigheden waar entree wordt gevraagd.

Het dorp heeft vele historische monumenten en je krijgt het gevoel dat je je bevind in de 19e eeuw. Ondanks dat het dorp op een museum lijkt wordt het dorp gewoon bewoond. Een aantal woningen en boerderijen zijn opengesteld voor het publiek, om te zien hoe hier vroeger werd geleefd. Achter elke deur iets weer iets bijzonders te beleven.

Er is een groot aanbod van bezienswaardigheden waaronder diverse musea. Je vind hier een kleine particuliere dierentuin, ouderwetse winkeltjes zoals een snoepwinkel en een bakker, een smederij, houtzagerij, klompenmakerij, Melkfebriekie, Jan kruis museum (het werk van de striptekenaar) en nog veel meer. Door het hele jaar heen worden er diverse activiteiten georganiseerd in het dorp. 

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden voor Orvelte en laat je verrassen

Haarlem

Haarlem is één van de leukste steden van ons land en is tevens de hoofdstad van Noord-Holland. De stad staat in de boeken als de vijfde monumenten stad van Nederland. Naast vele monumenten heeft de stad ook vele imposante gebouwen zoals het NS station, kerken en culturele gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan de Koepelgevangenis, Frans Hals Museum (absoluut een bezoekje waard), Concertzaal De Philharmonie, Amsterdamse Poort, en de Ruïne van Brederode.

De historische stad heeft naast prachtige gebouwen, ook vele hofjes en grachten en wordt hierom ook wel eens klein Amsterdam genoemd. Een plek wat ook zeker indruk gaat maken is de Grote Markt in Haarlem, dit plein wordt gezien als één van de mooiste en bekendste plein van Nederland.

Haarlem wordt vaak geroemd om de combinatie van de jonge / nieuwe architectuur en de oude gebouwen. Deze mix sluit perfect aan op elkaar. De gebouwen staat vaak naast elkaar en lijken soms wel samen gekomen in 1 pand.

Als je van winkelen houdt dat ben je in Haarlem op het juiste adres, Haarlem is de laatste jaren al 3 keer uitgeroepen tot leukste winkelstad van Nederland. De diversiteit maakt het winkelen extra leuk in Haarlem je hebt naast de grote winkels ketens ook veel kleine winkels zoals boetiekjes en vintage winkels.

De grote (mode) keten zitten voornamelijk in de Grote Houtstraat. De Grote Houtstraat is een leuke winkelstraat maar veel mooier zijn de 7 gouden straatjes met veel bijzondere winkels in prachtige straatje met vele rijksmonumenten. De 7 gouden straten zijn de Schagchelstraat, De Gierstraat, De Zijlstraat, De Warmoesstraat, De Anegang, De Koningstraat en de Kleine Houtstraat. In de Schagchelstraat vind je veel winkels met handgemaakte producten in de Gierstraat vind je de meeste rijksmonumenten.

Het Frans Hals Museum is al genoemd als musea maar er zijn er meerdere in Haarlem. Enkele voorbeelden hiervan zijn Teylers Museum, Museum Haarlem, Museum van de Geest, Kathedraal Museum en het ABC Architectuurcentrum Haarlem

Als laatste tips wil de de stadswandeling noemen en een aanrader is de Jopenkerk te bezoeken. Hier wordt het Haarlemse Jopenbier gebrouwen. Naast een bierproeverijen en een highbeer kun je hier ook zeer goed lunchen en dineren. Je vind zelfs een winkel in de Jopenkerk met uiteraard Jopenbier te koop.

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden voor Haarlem en laat je verrassen

Leeuwarden

Leeuwarden was in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Het is een leuke stad voor een stedentrip als een dagje. Want Leeuwarden heeft veel meer te bieden dan alleen de start en finish van de Elfstedentocht!

Naast een gezellig centrum met winkelstraten, grachten en leuke restaurants heeft Leeuwarden veel prachtige musea die een bezoekje waard zijn. Je vind hier o.a. het Fries Museum, Fries Landbouwmuseum, Natuurmuseum Fryslân (ook een aanrader met kinderen), Historisch Centrum Leeuwarden, Fries Verzetsmuseum en het Pier Pander Museum

Ook Leeuwarden is ideaal voor een stadswandeling zowel zelfstandig als met een gids. Een andere leuke rondleiding met gids is De Blokhuispoort dit was tot 2008 een strafgevangenis. Tegenwoordig is het in gebruik als verzamelgebouw voor creatieve bedrijven, maar de bewaarders van vroeger laten je graag zien hoe het er vroeger aan toe ging. Tijdens een rondleiding krijg je een kijkje in het gevangenisleven. Maar ook het leven in het proefverlof is een aanrader na het bezoek aan de Blokhuispoort.

Maar Leeuwarden heeft nog veel meer te bieden bijvoorbeeld shoppen, varen over het kanaal, schaatsen in de Elfstedenhal of picknicken in de Prinsentuin behoren tot de mogelijkheden.

Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden voor Leeuwarden en laat je verrassen


Reacties
Categorieën