Musea
Reisgidsen en vakantieboeken
Ramon Kuiters
Reisgidsen en vakantieboeken
03/04/2024
5 min

De top 7 van de beste boeken over Musea 2024

03/04/2024
5 min

Hoeveel musea er wereldwijd zijn is niet bekend wel komen er steeds meer musea bij. Italië wordt gezien als het land met de meeste musea meer dan 5000. Terwijl wij er in Nederland ongeveer 680 hebben.

Een Musea bezoeken is voor veel mensen een heerlijk uitje je ziet niet alleen mooie en bijzonder dingen je kunt er ook veel van leren. Maar wist je wat een goed alternatief is voor het bezoeken van een musea? Er over lezen.

Op deze pagina vind je de 7 beste boeken over de musea zowel in Nederland als buiten onze land grenzen. De boeken worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven van het boek. Naast een boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie.

100 verrassende musea

Musea herbergen de mooiste schatten die de mensheid heeft voortgebracht. Of het nu gaat om de koningsgraven uit het Oude Egypte, Fins design uit onze tegenwoordige tijd of het Terracaottaleger uit China: ze worden tentoongesteld om ons ervan te laten genieten. En dat geldt ook voor de Hollandse Meesters uit de 17e eeuw, de impressionisten van twee eeuwen later of de muurschilderingen van Pompeii. Musea tonen ons ook de geschiedenis van de mensheid: techniek, muziek, ontdekkingsreizen, oorlogen, heldendaden en nog oneindig veel meer. De honderd mooiste musea in één boek.

Ode aan de kleinste musea van Nederland

Nederland kent talloze piepkleine musea. Soms zijn ze niet groter dan de huiskamer van de eigenaar. Wie kent het Electro Radio Nostalgie Museum, Jannie’s Koeienmuseum, het Zandlopermuseum of het Nederlands Dakpannenmuseum?

Fotograaf Maartje ter Horst (1990) raakte gefascineerd door de kleinste musea van Nederland én hun eigenaren. Wie zijn de mensen die deze bijzondere plekken mogelijk maken? Ze bezocht 22 kleurrijke musea, verdeeld over alle provincies, en bracht de plekken en de mensen erachter ontroerend in beeld. De verhalen van de museum- eigenaren zijn met humor, maar ook met groot respect opgetekend. Samen met de foto’s vormen ze een ode aan de mensen die hun tijd, geld en energie steken in hun passie. De passie die ze zo graag met ons willen delen.

Behalve een prachtig fotoboek is 'Ode aan de kleinste musea van Nederland' een oproep om deze en andere minimusea eens te bezoeken. Want hoewel je ze niet vindt in hippe stadsgidsen, en je makkelijk aan ze voorbij loopt, zit Nederland er vol mee. Niet alleen hun collecties, maar ook de eigenaren zouden weleens je hart kunnen stelen.

100 mooiste musea

Musea herbergen de mooiste schatten die de mens heid heeft voortgebracht. Of het nu gaat om de koningsgraven uit het Oude Egypte, Fins design uit onze tegenwoordige tijd of het Terracaottaleger ult China: ze worden tentoongesteld om ons ervan te laten genieten. En dat geldt ook voor de Hollandse Meesters uit de 17e eeuw, de impressionisten van twee eeuwen later of de muurschilderingen van Pompei. Musea tonen ons ook de geschiedenis van de mens heid: techniek, muziek, ontdekkingsreizen, oorlogen, heldendaden en nog oneindig veel meer. De honderd mooiste musea in één boek.

Gids naar Nederlandse musea

Dit boek is de ideale gids naar Nederlandse musea. De auteurs - Piller en Lieten - nemen je mee naar rustige zalen vol prachtige kunst: de eigen collecties in vaak interessante museumgebouwen. Ze bespreken beroemde en minder bekende kunstwerken uit ons culturele erfgoed. De gids helpt je die kunstwerken te leren kennen en begrijpen. Er is gekozen voor een dertigtal musea, van Leeuwarden naar Maastricht en van Enschede naar Middelburg.

Piller en Lieten verrassen je door vakkundig en persoonlijk commentaar. 'Gids naar Nederlandse Musea - Op weg naar de kunst' is verfrissend en staat vol sfeerfoto’s van museumzalen en van bijzondere kunstwerken. Daarnaast is er veel nuttige en praktische informatie. QR-codes bij de musea verwijzen naar de website van het desbetreffende museum, waardoor de gids actueel blijft. Een andere QR-code brengt je naar de website opwegnaardekunst.nl van Piller en Lieten; vol actuele museum-informatie.

De 250 leukste musea van Nederland en Vlaanderen

useumbezoek saai? Als je door de 250 leukste musea van Nederland en Vlaanderen bladert, weet je zeker dat het níet zo is. In deze praktische gids vind je de meest bijzondere musea van Nederland en Vlaanderen. Van klassiekers als het Kröller Müller, Anne Frank Huis en Rubenshuis tot nieuwe musea als de Hermitage Amsterdam, het Tattoo museum en het MAS in Antwerpen. Maar ook diverse fotomusea, openluchtmusea, musea voor openbaar vervoer, mode, pers- en communicatie en nog veel meer. Aangevuld met praktische gegevens, kinderactiviteiten en handige top tien lijstjes die het kiezen nog makkelijker maken.

100 Mooiste musea van de wereld

In dit boek kunt u door de zalen dwalen van 100 prachtige musea, die door hun fenomenale kunstcollectie een plekje hebben verworven tussen de belangrijkste culturele instellingen van onze tijd. Elk museum is uniek en laat de bezoeker kennismaken met een bepaalde cultuur, een land, een stad of een tijdperk.

De kunstwerken, de omgeving en de architectuur van het museum zeggen net zo goed iets over de stad en het land waarin het zich bevindt, als de geuren die in de straten hangen of de kleuren van de steden en het platteland of de karakteristieke smaken die in de kraampjes op het marktplein te proeven zijn. Elk museum dat in 100 Mooiste musea van de wereld beschreven wordt, staat voor een heel eigen verleden en cultuur met heel eigen tradities en ambities, zowel toen als nu.

Natuurschatten. Natuurhistorische collecties in Nederlandse musea

Natuurhistorische musea onderscheiden zich van andere musea door een lage drempel voor een groot en breed publiek: iedereen houdt van natuur. In en rond die musea wemelt het van deskundige specialisten, soms professioneel opgeleide biologen en geologen, vaak ook autodidacten met een enorme kennis van een klein verzamelgebied. Wat ze gemeen hebben is niet alleen hun kennis, maar ook bevlogenheid. De natuurschatten die ze in ruim twee eeuwen in Nederlandse musea hebben bijeengebracht zijn omvangrijk, rijk en van grote wetenschappelijke en educatieve waarde.

Teylers, het oudste museum van Nederland, had al een verzameling stenen en fossielen bij de opening in 1784. Naturalis verzamelt de natuur sinds 1820 en onder invloed van de opbloeiende belangstelling voor natuurwetenschap brachten ook universiteiten natuurhistorische verzamelingen bijeen. In de eerste helft van de twintigste eeuw zijn er tientallen kleinere natuurmusea bijgekomen, vooral dankzij het groeiende besef dat de natuur onder druk kwam te staan. Juist daarom zijn natuurmusea nog steeds springlevend.

In het boek Natuurschatten schetst Fred de Ruiter een nog niet eerder in kaart gebrachte geschiedenis van natuurhistorische collecties in Nederlandse musea. Hij nodigt iedereen uit om met hem mee te kijken naar al die wonderlijke objecten en collecties in de bonte verscheidenheid van natuurmusea die ons land kent en gekend heeft. Met aanstekelijk enthousiasme laat hij ze voorbijkomen en verleidt hij de lezer om onze natuurschatten ook eens in het echt te gaan bekijken.



Reacties
Categorieën