Antwerpen
Reisgidsen en vakantieboeken
Ramon Kuiters
Reisgidsen en vakantieboeken
02/07/2024
6 min

De top 7 van de beste reisgidsen voor Antwerpen 2024

02/07/2024
6 min

De Belgische stad Antwerpen ligt niet ver van de Nederlandse grens bij Bergen op Zoom. Antwerpen is voor het zuiden van Nederland goed te bereiken voor een dagtrip. Maar waar zou je maar 1 dag gaan als de stad je zoveel te bieden heeft.

De stad Antwerpen staat bij deze meeste Nederlanders bekend om de vogeltjesmarkt, Belgen zelf noemen het de vogelenmarkt. Van oorsprong is de Vogeltjesmarkt een markt waar zangvogels, pluimvee en knaagdieren verkocht werden. Tegenwoordig is het vooral een toeristische markt waar nog wel steeds een aantal dieren worden verkocht zoals vogels en knaagdieren, lang niet meer zoveel als vroeger. Deze markt is elke zondag en op de feestdagen.

Dit is zeker niet de enige publiekstrekker in Antwerpen, wil je meer te weten komen over de stad of de weten waar de mooiste plekjes en bezienswaardigheden zijn, dan raad ik je één van de reisgidsen van deze pagina aan.

De reisgidsen hebben misschien wel allemaal het zelfde doel om je te vertellen over al het moois in Antwerpen maar zijn wel heel divers. De reisgidsen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven.

Naast een boekomschrijving vind je ook een link van Bol.com. Deze link geeft je veel extra informatie over de reisgids, waaronder de waarderingen en de recensies van de lezers. Via de link kun je ook eenvoudig het boek bestellen.

Tip: Bekijk Stedentrips.nl eens als je op zoek bent naar een stedentrip naar Antwerpen! 

Time to momo - Antwerpen

Met time to momo Antwerpen (voorheen 100% Antwerpen) haal je alles uit je stedentrip! Stap je hotel uit en loop regelrecht naar de leukste wijken van de stad. Op weg naar nieuwe restaurantjes, de beste koffie en dat lokaal gebrouwen biertje.

Bij time to momo delen lokale auteurs uit liefde voor hún stad alleen de echte highlights met je. Zo sla je de drukke dertien-in-een-dozijn-winkelstraten over en wandel je, terwijl je onderweg een bezienswaardigheid meepikt, naar de leukste adressen waar de locals zelf graag komen. Met 6 verrassende routes door de verschillende wijken van Antwerpen kun je de stad in je eigen tempo ontdekken én de local lifestyle beleven.

Inclusief:

  • Alle belangrijke bezienswaardigheden
  • Meer dan 250 adressen om te eten, drinken en shoppen
  • Handige uitneembare stadsplattegrond én gratis kaart-app
  • Leuke top 10-lijstjes

De groene reisgids weekend - Antwerpen

De 3-sterrengids voor een geslaagde citytrip:

  • Klein in formaat, groot in kwaliteit
  • De ideale gids voor wie slechts één compacte stadsgids in zijn tas wil stoppen en toch geen enkele bezienswaardigheid of topadres wil missen
  • Met een uitneembare stadsplattegrond - Elk hoofdstuk heeft zijn eigen kleur, zo vindt u feilloos de informatie die u zoekt

Visit Antwerp Guide (NL)

WELKOM IN ANTWERPEN

Deze gids maakt je vlot wegwijs in Antwerpen. De stad bestaat uit 8 wijken, elk met hun eigen karakter en charme. Kom je hier voor een stevige portie cultuur, om geschiedenis op te snuiven, te shoppen of culinair te genieten? Het kan in elke wijk. Want Antwerpen is compact, maar heeft veel te bieden. Aan jou om dat te ontdekken.

Veel plezier!

111 Plekken in Antwerpen die je gezien moet hebben

Antwerpen kent vele verborgen plekken.

Daal af naar De Ruien, de ondergrondse middeleeuwse grachten en riolen. Bezoek de Kloosterstraat met zijn verrassende vintage- en brocantezaken of proef hemelse chocolade in een koninklijk paleis op de Meir. Bewonder de langste streetartmuur van Europa en ontspan in het hippe, culinaire Groen Kwartier. Ontdek de meditatieve beeldentuin op de Calvarieberg, ga naar stadsstrand Sint-Anneke of neem de Waterbus naar het pittoreske dorp Lillo-Fort.

John Reinhard en Marleen Tutenel wijzen de weg naar 111 bijzondere plekken. Ze bieden de beste insidertips en tonen Antwerpen op haar veelzijdigst.

Het verhaal Antwerpen

Bart De Wever vertelt het verhaal Antwerpen tijdens een wandeling langs 33 plaatsen. Hij staat onder meer stil bij het stadhuis en de spoorkathedraal, maar passeert ook langs de eerste petroleumhaven en een van de mooiste begraafplaatsen van het Europese vasteland. De gevels waar we voorbijkomen, geven ons niet alleen een inkijk in de geschiedenis van de stad. Ze wekken ook onze interesse om meer te weten te komen over wie de Antwerpenaar is. Daaruit blijkt een liefde voor de stad, en een liefde voor de stadsgemeenschap die er thuis is.

Het verhaal Antwerpen geeft een blik op waar we vandaan komen. Om te begrijpen wie we zijn en om inspiratie te bieden voor wie we worden.
‘Het burgemeesterschap is niet gewoon een mandaat van de kiezer. Het is een ambt waarin je groeit. En terwijl je geleidelijk aan met dat ambt versmelt, geraak je in de ban van de stad. Van kleine anekdotes tot wereldschokkende gebeurtenissen:

Antwerpen heeft een enorm mooi verhaal te vertellen. Maar dat verhaal vertelt ook iets over ons. Over wie we zijn, en waar we naartoe gaan. De stenen van de stad spreken niet alleen over het verleden. Ze maken ons niet alleen fier uit nostalgie. Ze geven ons kracht om zelfbewust een nieuw elan te geven aan onze stadsgemeenschap. Net daarom is het zo belangrijk om dat verhaal te vertellen. Het verhaal Antwerpen.’ — Bart De Wever

Heerlijk Antwerpen

Met Heerlijk Antwerpen heb je dé culinaire gids in handen om de lekkerste en leukste adressen van Antwerpen te ontdekken.

Waar je ook bent in de stad: in het oude centrum, Borgerhout, 't Eilandje of Zuid. Met de tips van twee culinaire experts uit Antwerpen, Barbara Serulus en Johanna Goyvaerts, vermijd je de beruchte tourist traps en ontdek je de leukste restaurants, winkels en meer.

De auteurs nemen je mee naar de beste culinaire adressen in en buiten het centrum: van oud en vertrouwd tot verrassend en nieuw. Ontdek de beste bierbar in de Stationsbuurt en waar je de lekkerste vis en zeevruchten eet in de residentiële wijk Zurenborg.

Van traditionele bakkerijen en bistro's tot en met hippe hotspots, boerenmarkten en pluktuinen aan de rand van de stad. Per wijk, van het oude centrum tot Noord en net buiten de stad.

Wandelen langs de stelling van Antwerpen

Tien jaar werd eraan gebouwd, duizenden hectaren land onteigend en honderden gebouwen gesloopt. 23 forten, 11 schansen en talloze kleinere verdedigingswerken moesten de belangrijkste Belgische havenstad beschermen. De Stelling van Antwerpen vormde, daarvan was men overtuigd, een onneembare vesting.

Hoe anders was de realiteit. De Stelling van Antwerpen hield het in de herfst van 1914 nog geen tien dagen vol. Het beton van de forten bleek niet bestand tegen de Duitse kanonnen. Twintig jaar later kregen sommige forten nog een tweede leven, maar opnieuw bleken ze niet opgewassen tegen de Duitse overmacht.

Sindsdien leidde de Stelling van Antwerpen een verborgen bestaan. In de verlaten forten sloeg men materiaal op en soms deed het Belgische leger er een oefening. Maar verder gebeurde er niets. Toen in de jaren zeventig de laatste militairen vertrokken nam de natuur het heft in handen. Waar manschappen overnachtten overwinteren nu vleermuizen, ooit kale omwallingen zijn groene paradijzen waar spechten en uilen broeden in oude bomen en de vestinggrachten zitten boordevol vis.

Journalist Joost Vermeulen en fotografe Rénie van der Putte ontdekten een paar jaar geleden bij toeval de verlaten schoonheid van deze militaire monumenten. Hun nieuwsgierigheid werd geprikkeld. Het resultaat is deze wandelgids. In zeven etappes voeren zij u langs bijna alle nog aanwezige onderdelen van de Stelling. En al wandelend leer je iets over de Stelling zelf en over de dramatische dagen in het najaar van 1914.

Reacties
Categorieën