Amsterdam
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
02/04/2024
5 min

De 7 leukste vrijmarkten in Nederland tijdens Koningsdag 2024

02/04/2024
5 min

Koningsdag is één van onze favoriete dagen en een goed moment om een feestje te bouwen of een leuke markt te bezoeken. Bijna elke dorp en stad heeft wel een Koningsdag programma en bij de vele plaatsen ontbreekt een vrijmarkt niet. In sommige plaatsen begint deze een avond er vooral dan heb je extra lang om te genieten van het feest en de markt. 

Koningsdag wordt gevierd sinds 2014 en is een nationale feestdag waarbij de meeste werknemers ook vrij zijn. Het is een dag dat in de teen staan van onze staatshoofd. Sinds 1885 hebben wij al een feestdag die in teken staat van onze staatshoofd. van 1885 t/m 1890 heette deze dag Prinssessendag, van 1891 t/m 2013 was het Koninginnedag.

Naast vrijmarkten zijn er ook veel festivals op Koningsdag, zowel op de vrijmarkten en als op de festivals wordt er veel oranje kleding gedrag. 

De 7 mooiste, leukste en gezelligste vrijmarkten van Nederland tijdens de Koningsdag worden op deze blog uitgebreid beschreven. Naast de vrijmarkt wordt ook de andere activiteiten kort benoemd. Dit allemaal om je een goed beeld te geven om dit de juiste plek is voor jullie tijdens Koningsdag. 

Amsterdam

Uiteraard mag de hoofdstad niet ontbreken, overal in de stad zijn er activiteiten en vrijmarkten. Vanaf 6.00 uur mag er plaatst genomen worden op de vrijplaats. In theorie mag het bijna overal al zijn er wel een paar favoriete plekken waar de meeste kleedjes en kraampjes te vinden zijn. 

Het Artisplein is zeer populair, dit plein is speciaal gereserveerd voor de kinderen. Naast de kleedjes vinden er hier ook optredens plaats en andere activiteiten. Op de NSDM Vrijhaven vind je ook een echte kindervrijmarkt dit geldt ook voor het Vondelpark deze is afgezet voor de kindervrijmarkt. . 

De Apollolaan en Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid zijn vaak duurdere tweedehands producten te vinden tegen mooie prijzen. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de vele plekken waar vrijmarkten gehouden wordt. Ook aan andere Koningsdag activiteiten geen gebrek zoals live-muziek. Amsterdam trekt deze dag dan ook vele bezoekers. Wil je alles of heel veel meemaken boek dan een hotel zodat je er 's morgen er al vroeg bent en 's avonds tot de laatste uurtjes door kan feesten. 

Postillion Hotel Amsterdam is een echte aanrader, het is niet het goedkoopste hotel maar is wel uitstekend gelegen en heeft prachtige hotelkamers en een uitstekende service. 

Eindhoven

In Eindhoven is één van de grootste vrijmarkten van Nederland, Oranjemarkt noemen ze de vrijmarkt in Eindhoven. Op verschillende plekken in de stad vind je een oranjemarkt de grootste en drukste is op het Wilheminaplein. Deze begint officieel om 10.00 uur maar voor die tijd speelt zich al een levendige handel af. Naast de vrijmarkt vind je hier ook live muziek, andere activiteiten en kun je bij mooie weer heerlijk op het terras zitten en genieten van alles om je heen. 

Andere alternatieven of goed te combineren zijn het stadswandelpark deze vrijmarkt is ruim opgezet en je vind hier ook veel activiteiten en uiteraard live muziek. Bij het winkelcentrum Woensel is ook een vrijmarkt en alle winkels zijn open dus je kunt struinen langs de kleedjes en shoppen in de winkels. 

Als je in de late uurtjes ook nog wil genieten van Koningsdag in Eindhoven is een hotel wel aan te raden. Een leuk hotel voor Koningsdag is The Student Hotel Eindhoven. Dit is een uitstekend 3 sterren hotel midden in het centrum met een zeer goed en uitgebreid ontbijt. 

Apeldoorn

Apeldoorn staat bekend om zijn aanslag tijdens Koninginnedag 2009. Bij de aanslag een een auto de optocht in waar ook de koninklijke familie deel van uitmaakte. Een zeer tragische gebeurtenissen waarbij mensen om het leven zijn gekomen. Ondanks dit zwarte randje is Apeldoorn wel een leuke plaats om Koningsdag te vieren. 

In het centrum van Apeldoorn is een traditionele kleedjesmarkt. Deze gaat door een groot stuk van het centrum van de stad. De kleedjes markt gaat onder andere door de volgende straten Nieuwstraat, Vosselmanstraat, Roggestraat, Paslaan en het Beekpark. De exacte route wordt nog bekend gemaakt (was nog niet bekend bij het maken van deze blog). 

Naast de vele kraampjes en kleedjes op de grond zijn er ook nog vele andere activiteiten in het centrum zoals diverse optredens, ook hebben de kroegen en de horecapleinen vaak van alles georganiseerd om het extra gezellig te maken.

Maastricht

Ook in het zuiden van het land weten ze hoe ze een feestje moet vieren, kijk alleen maar naar het carnaval. Maastricht is zo'n stad waar je perfect je Koningsdag kunt doorbrengen. Op het Vrijthof zijn vele optredens van diverse regionale artiesten, je kunt hier vanaf het terras zeer goed van genieten. 

In het Stadspark vind een grote vrijmarkt plaatst terwijl je aan het snuffelen bent na een goede aankoop kun je hier ook genieten van live-muziek, (Net zoals op vele plekken in Maastricht). De vrijmarkt begint al vroeg om 8 uur. De eerste verkoop vind nog veel eerder plaatst. De markt duurt ongeveer tot 18.00 uur. 

Het feest van Koningsdag begint al in de koningsnacht, als je dit feest ook wil meemaken is een hotel wel aanbevolen. Het Easy hotel is zeer betaalbaar en is ook een uitstekend hotel vooral voor 2 sterren. De ligging is uitmuntend slechts 500 meter van het Vrijthof dus ook in de laatste uurtjes goed af te lopen 

Leeuwarden

Na het zuiden mag uiteraard het noorden ook niet ontbreken. Leeuwarden voor vele een verrassende naam in deze top 7. Maar Leeuwarden verdiend zeker een plekje in lijstjes als het gaat om de mooiste vrijmarkten. De vrijmarkt in Leeuwarden in de grootste in het Noorden. In het centrum zijn honderden kraampjes en kleedjes te vinden. De markt begint officieel om 8.30 maar de eerste kopers lopen er al veel eerder. 

De kraampjes zijn verdeeld over vele straten en in de prinsentuin is een echte kindervrijmarkt. Uiteraard ontbreekt het ook niet aan andere activiteiten zoals optredens en veel vermaak voor de kinderen. Leeuwarden is een echte aanrader is anders dan anders maar zeker de moeite waard vooral als je al in het noorden bent of er woont. 

Utrecht

Als je Koningsdag wil gaan vieren in Utrecht is het verstandig om te beginnen op 26 april. Want de koningsnacht is minstens zo gezellig als overdag. Vanaf 18.00 uur kun je ook al genieten van de koningsmarkt. Deze markt duurt 24 uur en eindigt op 27 april om 18.00 uur. Een aantal straten waar de 24 uurs markt is zijn Nieuwekade, Voorstraat, Nieuwe Weerd singel. De markt loop in feite om het stadscentrum heen. 

Door de grachten varen er versierde boten en er zijn verschillende feesten en optreden op de pleinen. De Domplein en de Neude zijn bij veel feestvierders de favoriet. 

Kortom het feest begint vroeg en eindigt in de late uurtjes en overdag is het moeilijk kiezen waar je heen moet gaan en wat je moet doen. Daarom is een hotel zeker niet overbodig zijn de koningsfeesten in Utrecht. 

Inntel Hotels Utrecht Centre is een super hotel misschien wel iets luxe voor Koningsdag, maar door de goede ligging wel zeer geschikt het ligt namelijk in het centrum van Utrecht waar ook het feestje bezig zich. 

Nijmegen

Nijmegen, misschien niet de stad waar je meteen aan denkt als het gaat om de grote activiteiten en de vrijmarkt. Maar Nijmegen verdient zeker een plekje in de top 7 van mooiste en vooral de gezelligste vrijmarkten van Nederland. 

In het schitterende Goffertpark in Nijmegen worden naast een grote vrijmarkt veel leuke activiteiten gehouden. Hoewel de meeste activiteiten voor de kinderen is er voor de volwassenen ook genoeg te beleven.

De activiteiten starten officieel om 10 uur en duren ongeveer tot 16.00 uur. De exacte activiteiten voor 2022 zijn nog niet bekend maar wat er zeker is dat er springkussen / stormbanen aanwezig zijn voor de kinderen. Ook is er een klimwand of klimtoren. Naast een poppenkast is er ook een draaimolen.

Verschillende verenigingen waaronder de turnverenging en de fanfare spelen diverse nummers en laten leuke demonstraties zien. Uiteraard ontbreekt het ook niet aan een hapje en een drankje zodat je er makkelijk een halve dag kan vermaken 

Nijmegen heeft niet de grootste activiteiten van Nederland maar misschien is het hier wel het aller gezelligst. 


Reacties
Categorieën