Maastricht
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
01/31/2024
5 min

De top 7 van leukste bezienswaardigheden in Maastricht 2024

01/31/2024
5 min

Maastricht is één van de meest geliefde en populairste steden van Nederland. Veel dagjes mensen uit Nederland, Duitsland en België bezoeken Maastricht graag. 

Een van de belangrijkste redenen voor het bezoeken van Maastricht is voor de gezelligheid, restaurants,  barretjes en het winkelen. (Staat ook in de top 7). Maar ook voor cultuurliefhebbers en liefhebbers van geschiedenis is er genoeg te doen in Maastricht. 

Maastricht ligt ook in een prachtige regio namelijk Zuid-Limburg. Een heuvellandschap met het hoogste punt van Nederland, aar ook met diverse grotten, het drielandenpunt en nog veel meer bezienswaardigheden. 

Nu genoeg over Zuid Limburg en  Maastricht, het is tijd voor de 7 leukste bezienswaardigheden. 

Vrijthof

Het Vrijthof vind je midden in het centrum/hart van Maastricht. De meeste mensen kennen het vrijthof van de concerten van André Rieu en het kerst spektakel wat jaarlijks duizenden liefhebbers trekt.

Het Vrijthof is een mooi plein omgeringd door cafés en historische gebouwen. Gebouwen zoals: de Sint-Janskerk en de Sint-Servaaskerk maar ook het Generaalhuis en het voormalige postkantoor en het stadspaleis. 

Naast de mooie gebouwen en gezellig barretjes zijn er ook regelmatig evenementen. Het is ook een plek waar veel stadswandelaars beginnen. Zelf zou ik hier liever eindigen met de leuke cafeetjes en restaurants. 

De Rode Sint-Janskerk

De gotische Sint-Janskerk in Maastricht is een protestante kerk. Het is tevens de meeste opvallende kerk van de stad. Dit komt mede door de opvallende rode toren. De Sint-Janskerk is ook het symbool van de stad Maastricht geworden. 

De kerk is in de vijftiende eeuw gebouwd en bestaat uit de mergel die gewonnen is uit de mergelgroeven uit de omgeving van Maastricht. Doordat de kerk van mergel is gemaakt is het wel redelijk poreus.

De rode toren heeft een hoogte van ruim 40 meter en is te beklimmen. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de stad Maastricht. De kerk is gratis te bezoeken, wil je de toren beklimmen dan moet je wel een klein bedrag betalen. 

De boekhandel in de Dominicanenkerk

Sinds 2006 is de Dominicanenkerk een boekenwinkel. De kerk doet al twee eeuwen geen dienst meer als gebedshuis. Het is een prachtig gezicht er staan namelijk ruim 85.000 boeken verspreid door de kerk. Deze boekhandel wordt niet voor niets gezien als één van de mooiste van de wereld. 

Naast de vele boeken is er ook een koffiebar aanwezig. Ook worden er regelmatig lezingen, debatten en tentoonstellingen gehouden. De boekwinkel is elke dag geopend en is echt een bezoekje waard ook als je niet van boeken lezen houdt. 

De Sint-Servaasbasiliek

De Sint-Servaasbasiliek is de oudste kerk van Maastricht, de oudste delen stammen uit het jaar 560. De kerk is vernoemd naar Sint-Servaas, een bekende heilige uit Maastricht. Sint Servaas was de eerste bisschop van Nederland en is de beschermheilige van Maastricht geweest. Er wordt beweerd dat de kerk is gebouwd op het graf van Sint-Servaas. 

In de kerk vind je de schatkamer, met de grootste schatten van de stad. Dit museum herbergt vele religieuze kunst objecten De noodkist is het pronkstuk van de schatkamer, ook vind je hier de sleutel van Sint-Servaas. 

De kerk kun je dagelijks bezoeken wel tegen een betaling. 

Dit museum herbergt talloze religieuze kunst van met name middeleeuwse edelsmeedkunst. Het museum is uniek in ons land. De Noodkist is het pronkstuk. Dit is een rijk versierde reliekschrijn van Sint-Servaas. Deze houten kist is bekleed met reliëfs van verguld koper. Je vindt hier onder meer ook de sleutel van Sint-Servaas. Dit is een siersleutel uit de 9e eeuw. In het museum is nog veel meer te ontdekken.

De kerk alsook de kloostergangen zijn dagelijks geopend. Dit is wel tegen betaling.

De Helpoort

De Helpoort is de oudste en nog bestaande stadspoort van Nederland. Deze poort stamt uit de 13e eeuw. Het is het laatste stukje was is overgebleven van de vestingmuur van Maastricht. De poort heeft 2 torens, hierdoor wordt de poort ook wel de Twee Toren genoemd. 

De muren zijn gemaakt van kolenzandsteen en is veel harder dan mergel. Deze stenen zijn gewonnen uit de groeve van het Geuldal. Als je na de helpoort kijkt waan je je in de middeleeuwen.  

Fort Sint Pieter

Maastricht was vroeger een belangrijke stad. Om Limburg beter te verdedigen werd er besloten een fort te bouwen op de Sint-Pietersberg. Het fort werd tot 1867 gebruikt, in 2007 is het helemaal gerestaureerd en er staan  ook nog originele delen overeind. Sinds deze tijd kun je het fort ook bezoeken samen met een gids. 

De rondleidingen worden op vaste tijden gehouden. Tijdens de leuke rondleiding wordt er ook veel over het fort verteld en functie en het leven destijds.

De Sint-Pietersberg

De Sint Pieters berg is een half uurtje wandelen vanaf het vrijthof (centrum). De Sint Pietersberg is een 171 meter hoge heuvel en ligt in een schitterend natuurgebied. Ook vind je hier verschillende grotten. De grotten zijn te bezoeken met een gids. 

De kazematten van de stad zijn tussen 1575 en 1825 gebouwd. De ligging van de kazematten is aan de westkant in de grotten van de Sint Pietersberg. Deze gangen werden gebruikt om te schuilen (ook in de tweede wereldoorlog), maar ook de vijand te verassen. In totaal is het zo'n 14 kilometer lang. 

Als je een bezoekje brengt aan de Sint-Pietersberg de top is een echte aanrader. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over een gedeelte van Maastricht, maar ook over de maas. Als je niet van klimmen houdt kun je er ook voor kiezen in de omgeving te wandelen hier is het ook erg mooi. 

In de ENCI-groeve op de Sint Pietersberg werd ruim 100 jaar mergel gewonnen tot 2018. Sindsdien is het een natuurgebied geworden. De Oehoe (uil) heeft hier diverse keren gebroed.

Overnachten in Maastricht.

Uiteraard heeft Maastricht nog veel meer te bieden denk alleen al aan het culinaire. De Limburgse vlaai of het Limburgse zuurvlees. Wil je van alles genieten zijn meerdere dagen zeker niet overbodig. 

Je kunt bijvoorbeeld voor een vakantiepark kiezen die zijn er veel in de omgeving van Maastricht. Landal is groot vertegenwoordigd als het om vakantieparken gaat, we hebben hier ook al eens een blog overgemaakt de mooiste vakantieparken van Zuid-Limburg

Maar ook qua hotels zijn er veel mogelijkheden. Hier vind je een lijstje van hotels die aanbevolen worden van Trivago.

Trivago is een overzicht site met de goedkoopste hotelaanbiedingen. Je kunt via deze site rechtstreeks na de goedkoopste aanbieder. Ook heb je een plattegrond met een overzicht van de hotels. 

Reacties
Categorieën