De 7 meeste bijzondere (droom) bestemmingen in Europa voor 2023

Hopelijk kunnen we van zomer, anders het najaar weer Europa ontdekken. Voorlopig moeten we het nog even met onze eigen onbekende bestemming doen. Europa heeft veel mooie bestemmingen, een top 100 moet ook geen probleem zijn. De 7 droombestemmingen selecteren was een stuk lastiger. In sommige landen waren er al wel 7. Toch is het me gelukt om de meeste speciale bestemmingen (plekken) op een rij te zetten. Er zitten zeker een paar locaties tussen waar je het bestaan nog niet van wist, maar absoluut de moeite waard zijn om er naartoe te reizen.

Naast de bestemmingen vind je ook foto’s en een uitgebreide beschrijving. Zodat je een goed beeld krijgt en je weet of jij bucketlist moet aanpassen en 1 van deze 7 locaties moet toevoegen.

Trolltunga, Noorwegen

Noorwegen is al eens uitgeroepen tot mooiste land ter wereld door Lonely Planet. Het land staat ook altijd in vele lijstjes als het om de mooiste landen of bestemmingen in Europa gaat. Dus Noorwegen mag ook niet ontbreken als het gaat om de droombestemming in Europa. Noorwegen heeft veel mooie locatie, maar ik heb gekozen voor de Trotlunga. Dit is een gigantische horizontale rots. Deze rots steekt zo’n 350 meter uit boven het Ringedalsmeer. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de fjorden en de slingerende rivier.

Dit uitzicht krijg je ook niet zomaar. Het is een pittig wandeling naar de Trolltunga. De wandeling duurt normaal gesproken tussen de 10 en 12 uur, dit is heen en terug. Deze expeditie kun je ook in meerdere dagen doen. De tocht is het zekerwaard en het levert prachtige foto’s op.

Het is wel verstandig deze tocht te plannen, deze tocht heeft wel een paar nadelen het is alleen mogelijk tussen haf juni en half september deze tocht te maken. Ook moet het weer het toelaten, anders is het ook niet mogelijk Skjeggedal is de plek waar de hike tocht begint. Bergen is het dichtstbijzijnde vliegveld. Je kunt ook vliegen op Oslo of Stavanger. Bergen ligt ongeveer op 3,5 uur van Skjeggedal, een auto huren zou een goede optie kunnen zijn. Je kunt uiteraard ook met eigen vervoer zoals met de camper.


Nationaal Park Plitvicemeren, Kroatië.

Het Nationaal Park Plitvicemeren ligt in de Kroatische provincie Lika-Senj dichtbij Plitvička Jezera. Het park bezit 16 meren met daartussen 90 watervallen. Nationaal Park Plitvicemeren heeft ook veel dieren zoals beren en wolven maar ook zeer zeldzame vogels.

Het park heeft sinds 1979 een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het park leent zich perfect voor een wandeling, maar je kunt ook het park verkennen doormiddel van een boottocht. Op deze manier kom je op plekken waar je wandeld niet komt en met een total ander uitzicht.

Diverse reisorganisatie en excursie aanbieders hebben het Nationaal Park Plitvicemeren in hun portefeuille. Je kunt ook het Nationaal Park ook met de auto bezoeken. Je hebt 2 grote parkeerplaatsen eentje bij Plitvicka Jezera en de andere vind je bij Korana.

Cinque Terre, Italië

Cinque Terre hoort absoluut tot in de lijst met de mooiste bestemmingen in Europa. Aan de zuidkant van Genua vind je de mooiste delen van de Italiaanse kunst. Het mooiste plekje is de Cinque Terre inhammen van vijf kleine fotogenieke dorpjes. Monterosso Al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Deze dorpen zijn allemaal gelegen op de hoge kliffen aan de zee. De Cinque Terre is door UNESCO bestempeld al Wereldgoed. Vanwege hun uitzonderlijke schilderachtige landschap.

De huizen zijn namelijk in verschillende kleuren geschilderd, het is een prachtig gezicht met de groene rotswanden en de blauwe zee. Een aanrader is de wandelroute, die je door alle vijf dorpen leidt. De bekendste route is het pad van de liefde “Via dell’ Amore’”. Onderweg rondom de dorpjes vind je naast de prachtige steile kliffen ook veel citrus- en olijfboomgaarden. Hou je niet zo van wandelen, dan kun je ook met een boot lang de kust varen.

Cinque Terre ligt ongeveer 1,5 van het vliegveld in Pisa. Dit kun je eenvoudig afreizen met een huurauto.


Popeye Village op Malta

Popeye Village is gebouwd in 1979 voor de verfilming van Popeye. Het is gebouw in Anchor Bay en ligt niet ver van de badplaats Mellieha, aan de noordwestkant van Malta. Het dorp heeft ongeveer 20 huisje die van hout gebouwd zijn. Voor de bouw zijn er 3 vrachtwagens uit Nederland gekomen om hout te leveren. Ook is er 10.000 liter verf gebruikt om de huisjes te verven.

Popeye village ligt aan de mooiste baai Malta en het lijkt net of je in een sprookje terecht komt. Ondanks dat het dorp je zo klein is kun je er een middag goed vermaken. Je kunt namelijk de houten huizen en hutten bekijken, want naar het popeye’s huisje vind je er ook een tandarts, postkantoor, zilversmid, een bakker, santa’s toy town en tipsy and sons winery.

Je moet wel entree betalen als je het dorp wil bezichtigen, maar dan kun je ook naar de verschillende kleine shows, of de documentaire bekijken over de filmset. Voor de kinderen zijn er ook nog activiteiten en faciliteiten zoals schminken en dansen met popeye en olijfje, een speeltuin, een zwembad etc. Uiteraard kun je ook zwemmen in de prachtige baai. In het park vind je een kleine horecagelegenheid met een prachtig uitzicht en buiten het dorp vind je een groter restaurant.

Je kunt als je op Malta bent een excursie nemen naar Popeye Village, maar ook op eigen gelegenheid naar het park toe. Vliegen naar Malta is ongeveer 3 uur.


Santorini, Griekenland

Wie aan Griekenland denkt, denkt aan azuurblauwe zee, prachtige stranden, ruige rotswanden en authentieke witte huisjes met blauwe daken. Eigenlijk denk je dus aan Santorini.

Dit vulkanische eiland is niet voor niets de meest gefotografeerde bestemming in Griekenland. Santorini hoort bij de eilanden van de Cycladen. En is beroemde om de spier witte huizen met de blauwe daken, maar de ook magische vergezichten, de nauwe steegjes, wijngaarden en ruige kliffen zijn zeker de moeite waard om naar Santorni te reizen.

Als je op het eiland bent mag je de hoofdstad Fira niet overslaan. Deze traditionele vestiging is één van de meest charmante plaatsen op het eiland. wat ook echt een bezoekje waard is geldt voor de Ruïnes van Thera.

De Ruines zijn vernoemd naar de mythische heerser van het eiland Theras. De ruïne die ook een stad was werd bewoond tussen de 9de eeuw v.C. en 726 n.C. De stad werd opgegraven tussen 1895 en 1904 door Friedrich Hiller von Gaertringen, en later tussen de jaren 1960 en 1980, en recentelijk in de jaren 90 zijn er ook nog opgravingen geweest. De vondsten uit deze opgravingen worden tentoongesteld in het archeologisch museum in Fira.


Mont Saint Michel, Frankrijk

Mont Saint Michel is een klein, rotsachtige getijdeneiland in Normandië in Frankrijk. Door de Fransen wordt het eiland ook het “Mont” genoemd. Dit eiland is samen met de baai waarin het ligt geplaatst op de Werelderfgoedlijst UNESCO. Vroeger was dit eiland alleen te bereiken tijdens eb. Tegenwoordig is het eiland met een brug verbonden aan het vasteland.

De belangrijkste trekpleister op het eiland is het Benedictijnse klooster. Het klooster is ook het hoogste punt van Mont Saint Michel. Het Benedictijnse klooster wordt op St. Michaël (feestdag) bezocht door meer dan 50.000 bedevaartgangers. Het eiland zelf trekt meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar.

Een andere mooie plek welke zeker de moeite waard is voor een bezoekje is het historisch museum. Hier vind je een grote verzameling van onder andere oude wapens, schilderijen, beelden etc. Je vind hier ook oude gevangeniscellen die nog stammen uit de tijd van Lodewijk de Elfde.

Als je met de auto komt kun je parkeren bij de dijk en met een shuttle bus naar Mont Saint Michel.


Giant’s Causeway, Noord-Ierland

De Giant’s Causeway is een natuurreservaat ligt in de buurt Bushmills aan de oostkant van Noord-Ierland. Deze bijzondere rotsformatie staat op de Werelderggoedlijst van UNESCO. Giant’s Causeway bestaat uit zo’n 40.000 basaltzuilen. Deze zijn ontstaan uit een vulkaanuitbarsting van lang geleden. De naam Giant’s (reus) is te danken aan de verhalen die te ronde doen dat deze kolommen zijn gebouwd door een reus.

In 1986 is hier een toeristische centrum geopend, waar je informatie krijgt over de plek maar ook souvenirs kunt kopen. De plek is misschien niet erg bekend, maar er komen er elkaar vele toeristen hierna toe om dit spektakel te bekijken.

Uiteraard kun je hier met je eigen auto naartoe. Maar ook vliegen en een auto huren is een goed optie. Het vliegveld van City of Derry Airport nabij Derry ligt op ongeveer 50 minuten van Gaint’s Causeway.


Vergelijkbare berichten