Peru
Wereld
Ramon Kuiters
Wereld
02/01/2024
14 min

De top 7 van de beste en backpack landen in Zuid-Amerika 2024

02/01/2024
14 min

Zuid-Amerika bestaat uit een aantal zeer grote landen en enkele wat kleinere minder bekende landen voornamelijk in het noorden van het continent zijn gelegen. De landen in Zuid-Amerika zijn: Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans Guyanan, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.

Helaas heeft Zuid-Amerika het imago dat het onveilig is, eerlijk is eerlijk Zuid-Amerika is minder veilig dan Europa. Wel is het zo dat de veiligheid veel beter wordt en er ook steeds meer backpackers trekken naar de lanen in Zuid-Amerika. Verder op de pagina lees je een aantal tips hoe je een stuk veiliger kan reizen door Zuid Amerika.

Een ander vooroordeel is dat het reizen lastig is in Zuid-Amerika, sommige noemen het zelfs een uitdaging maar ook dit valt reuze mee. Je kunt eenvoudig (en goedkoop met Kayak.nl) een vliegticket boeken  naar één van de grote steden in Zuid-Amerika en vanaf hier verder reizen. Je kunt goed en goedkoop reizen met de bus. Het gaat misschien niet heel snel maar onderweg zie je wel veel.

Zuid-Amerika heeft je veel te bieden naast een fanatische natuur vaak nog ongerept zijn er ook vele bezienswaardigheden zoals indrukwekkende tempels, hoge indrukwekkende bergen, tradities, regenwouden, zoutvlaktes, kerken, gletsjers, stranden en nog veel meer. Een goed planning en voorbereiding is wel een pre zodat je de gewenste bezienswaardigheden niet mist.

Op deze pagina lees je meer over de bezienswaardigheden, de kosten voor het backpacken, meer over de veiligheid in Zuid-Amerika en de 7 leukste, goedkoopste en meeste geschikte landen om te backpacken in Zuid-Amerika.

De kosten voor het backpacken in Zuid-Amerika

Hoeveel het backpacken jouw gaat kosten is afhankelijk van veel factoren. Denk hierbij aan het vervoer, de accommodaties, of je veel betaalde en dure bezienswaardigheden en attracties wil bezoeken, eten en drinken etc. Ook het ene land is een stuk goedkoper dan het andere land in Zuid-Amerika. De laden als Peru, Colombia, Ecuador en Bolivia zijn het goedkoop.

Met een budget van € 1000 - / € 1500,- buiten de vliegtickets kun je zeker een maand tot ander halve maand backpacken in Zuid-Amerika. Bij het gebruik maken van hostels, bussen, lokaal eten, regelmatig een betaalde bezienswaardigheid bezoeken.

Voor hotel en hostels, kun je het beste terecht bij " target="_blank" rel="noreferrer noopener">Trivago. Dit is een zoekmachine voor hotels, laat e in een overzicht zien welk hotels en waar jij deze het goedkoopste kunt reserveren

Ook hoeft de vliegtickets niet duur te zijn, het puzzelen en regelmatig kijken na de actuele prijzen kan je veel geld gaan besparen. Bijvoorbeeld dat je vliegt na Lima in Peru maar dat je terug vliegt vanuit een andere land naar huis. Kijk eens bij Kayak.nl een betrouwbare partner met leuke aanbiedingen en zeer overzichtelijk

Veilig Reizen in Zuid-Amerika

Met gezond verstand kom je een heel eind, natuurlijk is dit geen garantie dat er nooit iets kan gebeuren. Als iets niet goed voelt, doe het dan niet, je gevoel spreekt vaak boekdelen. Hieronder een aantal tips die jou veiligheid kan vergroten.

 • Zorg voor een goede reisverzekering en zorgverzekering.
 • Gebruik in steden alleen gerenommeerde taxi bedrijven.
 • Kies zorgvuldig voor een busmaatschappij. Vooral als je nachtelijk ritten maakt, een iets duurder busmaatschappij kan een stuk veiliger zijn.
 • Zuid-Amerika is overwegend Spaanstalig, leer van te voren basis woorden, dit laat zien dat je wel willend bent en kan misverstanden en oplichting voorkomen.
 • Blijft uit de buurt van drugs.
 • Draag geen dure en opvallende dingen die verhoogd de kans op diefstal of een beroving.
 • Berg je spullen goed op, gebruik bijvoorbeeld een tasje om je nek voor je geld en belangrijke papieren.
 • Wees voorzichtig met wilde dieren
 • Blijf uit de buurt van de buitenwijk (sloppenwijken) en begeef je onder de mensen in de stad.
 • Gedraag je zelf verzekerd, en doe of je de weg kent en hier al vaker bent geweest.
 • Als mensen iets van je willen of je iets moois aanbieden zit er vaak een reden achter. Dit kan wezen dat ze geld willen verdienen, maar ook oplichting zijn.
 • Voorkom zoveel mogelijk op ´s avonds en ´s nachts alleen te reizen en rond te lopen, pak zoveel mogelijk een taxi of een bus.
 • Als jij je spullen achterlaat in het hotel of hostel, zorg dan dat de belangrijke papier en spullen achter slot en grendel is.
 • Als je na een nieuwe of bekende plek gaat laat dit anderen weten.

De Zuid-Amerika Backpackgids

De landen die uitgebreid behandeld worden in de Backpackgids Zuid-Amerika zijn: Argentinië, Peru, Colombia, Brazilië, Ecuador, Bolivia, Chili, Uruguay, Venezuela en Paraguay. De gids heeft alles wat je nodig hebt tijdens je voorbereiding en reis.

Zo vind je een aantal routes die je zou kunnen volgen, maar met alle informatie in de reisgids kun je zelf makkelijk de routes aanpassen of je eigen route samenstellen. Ook veel nuttige informatie zoals waar je op moet letten, welke bezienswaardigheden je niet mag missen, hoe je het beste kunt reizen en wat je vooral niet moet doen.

Dit is maar een klein gedeelte van wat het boek je te bieden heeft. De Zuid-Amerika Backpackgids is een must voor de backpacker die naar Zuid-Amerika gaat.

Bekijk hier meer informatie over de Backpackgids voor Zuid-Amerika!
(je kunt hier ook eenvoudig de backpack gids bestellen) 

De 7 beste landen voor het backpacken in Zuid-Amerika.

Nu je meer te weten bent gekomen over backpacken in Zuid-Amerika is het tijd voor de 7 beste, leukste, goedkoopste en meeste geschikte landen voor backpackers (ook voor de beginnende backpacker). De 7 landen zijn heel divers en hebben allemaal hun eigen voordelen en pluspunten.
De landen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven.

Bolivia

Het land Bolivia is het goedkoopste land van Zuid-Amerika. Bolivia is het land van slechte wegen, dorre landschappen en zo nu en dan ijskoud weer. Bovendien heeft het gigantische hoogteverschillen. Toch is het zeer geschikt als backpack land.

Naast de koude gebieden heeft bolivia ook streken waar de temperatuur zeer aangenaam is. Buiten de dorre landschappen is de natuur ook prachtig zoals de jungle in het Amazonegebied, de zoutvlaktes van Uyuni en natuurlijk het Andesgebergte.

Naast prachtige natuurgebieden heeft Bolivia nog meer te bieden. De stad La Paz bijvoorbeeld als je hier bent mag je echt de heksenmarkt niet overslaan.

De  heksenmarkt lokaal ook wel ‘Mercado de Hechicería’ of de ‘Mercado de Las Brujas’ genoemd. Hier bieden natuurlijke genezers allerlei middeltjes en kruiden aan die tegen de nodige kwaaltjes schijnen te helpen. Je komt er de meest excentrieke personen en producten tegen. Bijvoorbeeld: Foetussen van lama’s.

Een andere stad die je niet mag overslaan is Santa Cruz. De stad heeft ook veel te bieden en heeft een heerlijke temperatuur.

De bezienswaardigheden die op je lijst horen te staan zijn: Death Road de naam zegt het al 1 van de gevaarlijkste wegen van de wereld, maar het uitzicht en de natuur is wonderschoon.  Mountainbiken is hier een echte aanrader.

Maar ook de Copacabana Beach en de zilvermijnen in bij Potosi zijn een must.

Reizen kun je het goedkoopste met de bus. Binnen de stad kun je voor nog € 0,50 met de bus. Maar ook reizen naar andere steden is met de bus erg goedkoop.

Peru

Peru is één van de populairste backpack landen van Zuid-Amerika, dit heeft mede te maken met de wereld beroemde Inca stad Machu Picchu. Dit is een bezienswaardig die je niet mag overslaan zeker niet als je in Peru bent. Naast deze bezienswaardigheid heeft Peru je nog veel meer te bieden.

De natuur is prachtig en het land heeft ook vele bijzondere tempels. Andere plekken die een bezoekje verdienen zijn: Lima de hoofdstad van Peru, Cusco de oude hoofdstad van Peru, wordt nog wel gezien als hoofdstad van de Inca´s. Fatamorgana Huacachina een dorpje midden in de woestijn, waar je diverse activiteiten kunt ondernemen in de zandvlakte. Met de bus kun je dit dorp vanuit Lima goed bereiken.

De bus is sowieso een goed vervoersmiddel in Peru. Je kunt eenvoudig en goedkoop van de ene hoogtepunt naar de andere in het land.

Niet alleen de bovenstaande bezienswaardigheden zijn de moeite waard je vind er namelijk veel in Peru. Een rondreis door Peru is ook echt een must. Sla tijdens de rondreis het zuiden ook niet over. Bij Paracas kun je veel dieren spotten van dichtbij, zoals groepen zeehonden. Uiteraard moet de Amazone ook op je lijstje staan zoals een boottocht over een prachtige rivier. Ook voor de actieve backpacker is er veel te beleven zoals hike-tochten en bergwandeling in de Chachapoya regio.

Naast het reizen is het leven ook niet duur in Peru, dit geldt ook het lokale eten is voor Nederlandse begrippen zeer voordelig, maar ook iets luxe eten is goed betaalbaar.

Peru wordt steeds populairder en dat is zeker niet zonder reden en een echte aanrader als je wil backpacken, het is ook een zeer geschikt land voor je eerst backpack reis.

Argentinië

Argentinië is een zeer geschikt land voor het backpacken en om te reizen, Buenos Aires is een bruisende wereldstad en een zeer goede plek om je backpack avontuur te beginnen. Wel moet ik helaas gelijk melden dat Agrentenie niet een goedkoop land is zeker niet als je het vergelijkt met Peru, Bolivia en Ecuador.

Vooral de grotere steden zo Buenos Aires en de populaire bezienswaardigheden kunnen prijzig zijn. Gelukkig zijn er veel alternatieven zodat je op veel zaken geld kan besparen bijvoorbeeld bij het eten. Eten is een restaurant kan gezellig zijn, maar het eten op straat is minstens zo lekker en een stuk goedkoper.

De grootste kostenpost in Argentinië is het vervoer. Vooral het vervoer naar andere steden is prijzig. Omdat er grote verschillen zitten tussen de prijzen en afstanden kan het verstandig zijn om hier eens in te duiken en te kijken op welke manier je alles te zien kan krijgen en zo goedkoop mogelijk kunt verplaatsen.

Buenos Aires is prachtig en je kunt zeker een aantal dagen zonder problemen en verveling je hier vermaken, maar je wil vast ook meer ontdekken en zien in Argentinië. De watervallen van Iguazu is een echte must. Je kunt lopend de waterval bereiken maar ook met een treintje. In het noordwesten is het berglandschap een echte publiekstrekker en niet zonder reden. Je vind hier bergen van 6000 meter en hoger. Een goede plek voor de actieve backpacker.

Andere leuke plekken zijn: Driehoek El Chalten, El Calafate en Los Glaciares National Park en El Calafate een goede plek om vanaf hier dagtochten te maken zoals naar de gletsjers. Salta de historische hoofdstad van Argentinië dichtbij de Andes gebergte.

De bezienswaardigheden de goede omstandigheden in Argentinië maken ondanks de hogere prijzen het land zeer geschikt voor backpacken!

Ecuador

Ecuador is niet alleen een goedkoop backpackland in Ecuador maar ook een paradijs voor natuurliefhebbers. De natuur is echt het grootste pluspunt van het land, je hebt hier groene jungles, giga bergen, immense vulkanen en nog veel meer. Ook de actieve backpackers voelt zich hier helemaal thuis met de tal van mogelijkheden zoals hiken, mountainbikes, ziplinen, klimmen en nog veel meer.

Een aanrader is de Galapagos Eilanden je hebt er vast wel eens van gehoord als je in Ecuador bent heb je de kans om hier heen te gaan. Dit gebied heeft zeldzame dieren en planten. Het is wel een duur uitstapje in een relatief goedkoop land maar wel echte de moeite waard. Een goedkope alternatieve en ook erg mooi is het Isla de la plata, je vind hier ook vele dieren en is ook een streling voor het oog.

Ecuador heeft je meer te bieden dan alleen een prachtig natuur ook de cultuur staat in hoog vaandel . Je hebt prachtige historische dorpjes en vele tradities. Maar ook de stranden zijn een echte aanrader en een goede plek om even bij te komen van alle indrukken.

De hoofdstad Quito is zeker de moeite waard om te bezoeken het ligt midden in het Andes gebergte. Een andere bijzondere stad in Ecuador is Cuenca. Cuenca is een koloniaal stadje met Europese vibes.

Qua kosten is Ecuador niet het duurste land, het is wel een land wat je op kosten kan brengen zoals een bezoekje aan Galapagos eilanden. Low-budget backpacker moeten de € 30,- per dag goed kunnen redden en toch veel leuke dingen kunnen bezoeken en ondernemen.

Qua overnachtingen hoeft het niet duur te zijn je hebt veel keuze vooral als je kiest voor een hostel.  Deze prijzen zijn helaas niet overal steden en bij bezienswaardigheden zijn de overnachtingen wel duurder. Veel geld kun je besparen bij het eten. Regelmatig zijn er lekkere voedzame snack en eten te vinden op straat soms voor nog geen € 1,-. In de meeste gevallen betaal je niet meer dan € 5,-. In een restaurant zijn de prijzen wel een stuk hoger.

Het vervoer is goedkoop in Ecuador en andere voordeel is dat het land ook niet zo groot is als Brazilië, Peru en Argentinië. Je betaald normaal gesproken voor een lange busrit niet meer dan €2 per uur.

Dit allemaal maakt Ecuador wel heel aantrekkelijk voor een backpack avontuur.

Brazilië

Bij de tips voor veilig reizen las je dat de meeste landen Spaanstalig zijn dit geldt niet voor Brazilië hier de taal Portugees. Dit maakt het misschien wel iets lastiger maar de natuur en het land zelf maakt veel goed. Vooral de natuurparken zijn echt een aanrader. Panatal wordt gezien als mooiste Natuurpark van Brazilië. Je vind hier vee dieren zoals Alligator, jaguars en apen. Bijzondere dieren die de tocht door het natuurpark ook wel spannend maakt.

Naast de natuurparken is er veel meer te beleven in Brazilië zoals, Rio de Janeiro is de hoofdstad van Brazilië. Een goede plek om je backpack reis te beginnen. Een prachtige stad met vele bezienswaardigheden en zeer vriendelijke mensen. Andere leuke steden die ook zeker de moeite waard zijn is onder andere Salvador, een stad die je meer leert over de geschiedenis van Brazilië.

Brazilië is geen goedkoop land als je het vergelijkt met veel andere landen in deze lijst. Maar het is wel een geschikt land om te bezoeken als je wil backpacken. Het reizen gaat wel eenvoudig vooral met de bus. De bus is op zich niet zo heel duur vooral niet als je kleine afstanden afgelegd. Maar als je lange afstanden aflegt gaan de bussen reizen wel tellen. Brazilië is een groot land dus de afstanden onderling zijn ook groot.

Ook het overnachten is niet heel goedkoop. De goedkoopste opties zijn gedeelde kamers in Hostels. Brazilië staat bekend om het lekkere eten en is ook goed betaalbaar in het land. Je kunt in een klein plaatselijk restaurant goed eten voor ongeveer € 5,-. Op het eten kun je dus veel besparen.

De bezienswaardigheden zijn qua prijs heel verschillend. Brazilië is één van de duurdere landen als het om backpacken gaat in Zuid-Amerika maar is zeker de moeite waard.

Colombia

Colombia heeft niet zo goede naam en vooral Bogota niet, toch is dit een uitstekend om je backpack avontuur te beginnen. Bogota ligt op 2640 meter hoogte. Als je boven de stad wil uitkijken kun je de kabelbaan nemen naar Montserat dat op 3150 meter hoogte ligt. Door de hoogte kan het wezen dat je eerst even moet wennen, Bogota heeft je genoeg te bieden om rustig te starten met je vakantie. De stad heeft trouwens leuke musea als je hier van houdt.

Populaire bestemmingen in Colombia zijn de bezienswaardigheden die te maken hebben met Pablo Esobar zoals de stad Medellin. Hier kun je verschillende Pablo Escobar tours ondernemen. Je kunt zelfs het huis van Pablo bezoeken (één van zijn voormalige villa´s).

Ook leuk te bezoeken is Hacienda Napoles een dierentuin die bij één van de huis va Escobar. Tegenwoordig is het in het bezit van de gemeenten en een toeristische attractie geworden.

Ook naast de vele bezienswaardigheden van Pablo Escobar is er veel te beleven en te zien in Colombia. Zoals de modderbaden van de Totumo vulkaan, het kleurrijke bergdorp  Guatapé, het paradijselijke Rosario eilanden en het National Park Tayrona. Er zijn ook veel mogelijkheden voor de actieve backpacker zoals een avontuurlijke hikes tussen de hoogste palmbomen ter wereld.

Dit allemaal en vooral de Pablo Escobar bezienswaardigheden maakt Colombia steeds populairder.  Colombia is niet het goedkoopste land maar je kunt wel goedkoop reizen door het land. Een bed op een slaapzaal is de goedkoopste keuze als het gaat om overnachtingen

Voor lange reizen door het land heb je 2 goedkope opties dat is vliegen en de bus. Soms scheelt het heel weinig tussen de vliegtickets en de bustickets. Het vliegen is veel sneller vooral bij grote afstanden. Lokale bussen op kleinere afstanden zijn heel goedkoop voor een paar euro kun je al met de bus.

De kosten van het eten zijn heel verschillend bij lokale restaurantjes en street food kun je heel veel geld besparen en het eten hoeft hier zeker niet minder lekker te zijn.

Chili

Chili is niet een goedkoop land om door te reizen maar zeker de moeite waard. Je hebt vele indrukwekkende bezienswaardigheden: Atacama bijvoorbeeld deze woestijn in het noorden van Chili is de droogste woestijn ter wereld.  Niet alleen de woestijn is mooi in dit gebied je vind hier ook Gletsjer op 4000 meter hoogte.

Valparaíso is prachtige havenplaats waar je helemaal tot rust kan komen. Uiteraard hoogt de hoofdstad Santiago ook bij de mooiste plekken van het land. De hoofdstad is wel erg druk maar heeft je wel veel te bieden. Andere leuke plekken zijn The Lakes District, Chiloé, Puerto Natales, Punta Arenas en Puerto Williams.

Chili heeft nog een echte ongerepte natuur met duinen, vruchtbare valleien, vulkanen, oude bossen, massieve gletsjers en fjorden. Waar ook de actieve avontuur helemaal tot zijn recht komt. Chili is een groot land dus als je tijd hebt kun je het beste rustig gaan reizen. Door de grote afstanden maakt dit het reizen wel prijzig van tussen de noord en zuid chili zit 5000 kilometer.

Je kunt kiezen voor een lange busreis maar ook het vliegtuig. Regelmatig vliegen maakt de reis uiteraard wel stuk duurder maar is wel comfortabele. De bus is relatief goedkoop maar het reizen duurt vaak wel lang onderweg kun je wel genieten van al het moois. Gemiddeld moet je per dag wel op 40 tot 50 euro rekeningen per persoon wat je aan reizen, bezienswaardigheden, eten en drinken en je overnachtingen kwijt bent. Vooral de accommodaties zijn prijzig.


Reacties
Categorieën