Wat is een hostel? de 7 tips voor slapen in een hostel 2025
Een hostel in onvermijdbaar als je op zoek bent naar goedkope hotels of slaapplaatsen. Maar wat is een hostel eigenlijk en welke varianten zijn er?
In deze blog lees je over het hostel o.a. wat de verschillende kamer zijn, de faciliteiten en de 7 tips om veilig en plezier te slapen in een hostel.
Wat is een hostel?

Een hostel is een goedkope accommodatie voor reizigers, vooral veel backpackers maken hier gebruik van. Hostel vind je overal ter wereld ze worden ook vaak Jeugdherbergen genoemd. .
In de meeste hostels vind je alles dat je nodig hebt. Een keuken, badkamers, tv-kamer of lounge, gedeelde slaapvertrekken en privékamers. Hostels verschillen dus van hotels omdat ze goedkoper, huiselijker zijn en omdat ze interactie tussen reizigers faciliteren, in gemeenschappelijke ruimtes bijvoorbeeld.
Tussen de hostels zitten er veel verschillen qua kamers maar ook zeker in de faciliteiten. Hier kunnen de verschillen heel extreem zijn. Hieronder een aantal voorbeelden wat je kunt treffen in de hostels.
- Restaurant (met gratis ontbijt)
- Zwembaden
- Sportvelden
- Ophaal service van het vliegveld, treinstation etc.
- Wasserette
- Fietsverhoor
- Luggage room (afgesloten ruimte voor je baggage)
Welke soort kamers zijn er bij een hostel?

Een dorm room of dormitory is een kamer. Letterlijk vertaald slaapzaal die je deelt met andere reizigers. Gewoonlijk staan er stapelbedden in de kamers. De kamer zijn er in alle soorten en maten die je maar kunt bedenken: kamers voor drie, vier, zes, acht of zelfs meer personen. Met een gedeelde badkamer op de gang of soms zelfs ensuite (in de kamer).
Ook privékamers hebben verschillende varianten. Zo zijn er single rooms (kamers voor een persoon), Twin rooms (voor twee personen, meestal met een stapelbed), double rooms (kamer met een tweepersoonsbed) en soms ook een ‘family rooms’ of ‘multi rooms’ (vaak is dit een stapelbed en een tweepersoonsbed met daarboven nog een bed). Privékamers zijn meestal wat luxer uitgerust. Zo kunnen ze een eigen badkamer, televisie of koelkastje hebben.
Hoe kun je reserveren bij een hostel?
Voor dat je gaat reserveren bekijk de reviews van de hostels. Je kunt er nooit 100% op vertrouwen. Let vooral op bedbugs, lawaai. Mocht dit er zijn volgens de review en zijn er veel slechte reviews zoek dan een ander alternatief.
Het is verstandig om van te voren te reserveren. Uiteraard kun je ook op de bonnefooi richting hostels gaan. Maar je loopt dan wel een risico dat je gewenste kamer niet beschikbaar is of helemaal vol geboekt is. Bij het reserveren heb je meer kans op een slaapplaats en hoef je op het laatste moment niet iets anders te zoeken.
Je kunt reserveren bij de hostels zelf via hun eigen website met een online boekingssysteem. Uiteraard kun je ook bellen of mailen als je nog slaapplaatsen beschikbaar zijn.
Ook zijn er diverse bookingssites waar je een overzicht hebt van diverse hostels in het gebied of plaatst naar wens. Enkele voorbeeld hiervan zijn:
Het is aan te raden om eerst 1 nacht te boeken. Vaak kun je eenvoudig bijboeken. Mocht het hostel niet aan je wensen voldoen kun je zonder verplichtingen een ander hostel reserveren.
Wat zijn de kosten voor een hostel?
De kosten zijn afhankelijk van vele factoren bijvoorbeeld: de tijd van het jaar, de plaats, het land, de faciliteiten maar ook je kamer keuze is bepalend voor de prijs.
In Nederland zijn de hostel vanaf € 15,00 per nacht. Tijdens het Backpacken bijvoorbeeld in Azië kun je al vanaf een paar euro per nacht overnachten in een Hostel. Zuid-Amerika is het ook vanaf enkel euro’s vaak ook nog inclusief ontbijt. In Australië heb je veel overnachtingsmogelijkheden tot € 10,- Amerika is iets duurder en vergelijkbaar met Nederland en veel andere West-Europese landen.
De 7 tips voor het slapen in een hostel
Wie gaat backpacken en/of reist met een klein budget ontkomt haast niet aan slapen in hostels. Hostels zijn goedkoper dan hotels en het zijn de plekken om vrienden te maken tijdens het reizen.
Maar slapen in een hostel is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn bepaalde ongeschreven regels waar je je het beste aan kunt houden en er is wel wat voorbereiding nodig om te zorgen voor een goede nachtrust.
Ga je voor de eerste keer slapen in een hostel, en heb je een slaapzaal geboekt? Bekijk dan zeker de onderstaande tips voor een goede nachtrust.
Oordopjes en een slaapmasker zijn onmisbaar.
Zeker wanneer je een lichte slaper bent kun je tijdens het slapen in een hostel niet zonder oordoppen en een slaapmasker. In een gezamenlijke kamer slapen betekent dat iedereen in- en uitloopt wanneer hij/zij wil. Maar ook snurkende kamergenoten zijn natuurlijk alles behalve bevorderlijk voor je nachtrust. En waarom dan een slaapmasker? Het gebeurt regelmatig dat iemand besluit om midden in de nacht het licht aan te doen, of dat de gordijnen niet werken zo als je verwacht of zelfs ontbreken. Een slaapmasker en oordoppen mag je dus echt niet vergeten, het kan je gebroken nachten schelen.
Neem slippers mee en een hamamdoek
Slapen in een hostel betekent dat je de badkamer moet delen met andere reizigers. Voor een beetje extra hygiëne raad ik je aan om standaard slippers mee te nemen. Een ander handig item om is een hamamdoek.
Deze kun je gebruiken om van jouw bed een eigen hutje te maken, door je een beetje af te schermen voor anderen. Zo heb je ook in een hostel toch nog een beetje privacy. Een hamamdoek kun je uiteraard ook voor andere doeleinden gebruiken zoals een extra dekentje bij koude nachten.
Sta open voor een nieuwe vriendschappen
Een van de belangrijkste tips voor het slapen in een hostel is dat je open bent naar andere reizigers in het hostel. Verblijven in een hostel betekent dat je dag in, dag uit allerlei soorten reizigers om je heen hebt.
Stel je open voor anderen, voer mooie gesprekken over reizen en sta open voor het aangaan voor vriendschappen voor het leven. Dit maakt het verblijf in het hostel in veel gevallen ook een stuks prettig.
Neem een hangslot mee
Wanneer je in een hostel verblijft zul je niet 24/7 in het hostel zijn. Helaas is het toezicht in hostels niet altijd optimaal en daarom is het belangrijk om je waardevolle spullen veilig op te bergen. In de meeste hostels kun je voor een paar euro per dag een kluisje huren voor deze spullen. Een hangslot wordt echter niet altijd meegeleverd, dus ik raad je aan om een hangslot mee te nemen.
Neem een zaklamp mee.
Vaak wordt na een bepaalde tijd het licht uitgedaan in een slaapzaal. Kom je dan later thuis en doe je het licht aan? Dan is er een kans dat je iedereen wakker maakt, hier zullen je kamergenoten vaak niet blij mee zijn.
Om dit te voorkomen is het verstandig om een zaklamp mee te nemen. Een zaklamp is ook handig om in het donker je spullen te zoeken of als je s’nachts naar de badkamer moet.. Zelfs een boek lezen in het donker kan met de zaklamp.
Heb je een goede zaklamp op je telefoon kun je deze uiteraard ook gebruiken.
Kruip in je eigen lakenzak
Je gaat er er vanuit dat je onder schone lakens komt te liggen in een hostel. Dit is helaas niet altijd het geval. Daarom is het aan te raden om je eigen lakenzak mee te nemen.
Lakenzakken zijn ideaal om mee te nemen. Omdat ze gemaakt zijn van dun materiaal, Daarnaast kun je ze strak oprollen en zijn ze erg licht,
Zelf of samen koken.
Reizen kan erg duur zijn en als je op je kosten wil letten is het zelf koken in sommige landen erg aantrekkelijk. Dit kun je uiteraard alleen doen maar ook met de mede reizigers. In de bijna alle hostel bevind zich een keuken en gezamenlijke koelkast.
Als je gebruik gaat maken van de gezamenlijke koelkast is het aan te raden om je producten te labelen. Zo is de kans groter dat je de volgende dag zelf de producten kan opeten en drinken.