Wolf
Wandelen en fietsen
Ramon Kuiters
Wandelen en fietsen
01/25/2024
5 min

Wandelen in het gebied van de wolf? Deze 7 zaken moet je weten.

01/25/2024
5 min

De Wolven populatie wordt groter in Nederland. Waar we eerst nog te maken hadden met één wolf kan inmiddels een gebied zijn waar verschillende wolven leven. De wolf word steeds vaker gespot en ook steeds vaker op diverse plekken. Ook laat de wolf ook regelmatig sporen achter zoals dood vee of andere dieren.

Kort geleden heeft een wandelaar zelfs een filmpje gemaakt van een groepjes wolven op de Veluwe in de buurt van Vaassen. Moeten wij ons zorgen maken voor onze veiligheid als wij in een gebied gaan wandelen waar de wolf leeft?

Op deze pagina vind je 7 tips betreft het wandelen in een gebied waar de wolf leeft. Denk hierbij waar je aan moet denken, wat je wel mag doen, maar zeker niet moet doen.

Summer sale

De wolf is banger.

Ik kan me voorstellen dat het beangstigend is dat je één of zeer meerder wolven midden in de natuur tegenkomt. Van nature is de wolf banger voor de mens dan wij voor de wolf moeten wezen. Het gevaar is wel als de wolf leeft in het gebied van de mens, wel aan de mensen kan wennen en dus niet meer zo schuw is of zelf op onderzoek uitgaat.

Tot op heden hoor je nog weinig over aanvallen van wolven op mensen, wij staan ook niet op het menu van de wolf en lopen direct geen gevaar. Wel kan een wolf een mens aanvallen als de wolf zich in het nauw gedreven voelt of wordt aangevallen.

Zolang je de wolf niet opzoekt en met rust laat als je deze tegen komt loop je weinig tot geen gevaar.

Bewaar afstand tot de wolf

Klinkt misschien logisch maar het is belangrijk om afstand te houden als het om de wolf gaat. Een wolf heeft een sterk gehoor en kan van heel ver ons al ruiken. De wolf weet eerder dat wij er lopen dan wij weten waar de wolf zich bevind.

Het kan interessant zijn om een wolf te spotten de kans is ook groot dat je deze op de foto wil zetten en wil delen. Wees hier heel voorzichtig mee kom niet te dicht in de buurt van de wolf. Loop de wolf niet achterna voor een goede foto. Ook belangrijk is dat je de wolf nooit gaat voeren, anders is de kans groot dat ze op den duur opdringerig worden naar mensen toe.

Op het moment dat wij contact zoeken met de wolf op welke manier ook en de wolf merkt dat wij geen direct vijand zijn, is de kans aanwezig dat de wolf niet meer bang is voor de mens met alle gevaren van dien.

Ga ook niet specifiek opzoek naar de wolf. Wolven zijn nachtdieren en zoeken overdag een rustig plek om, in de avond en nacht worden de wolven actiever.

Niet weg rennen!

Ik kan me voorstellen als je een wolf ziet dat je het liefst zo snel mogelijk weg wilt weker als er meerdere wolven bij elkaar zijn jonge wolven aanwezig zijn. Een wolf ziet ons niet als prooi, maar zijn jacht instinct kan wel worden aangesproken als die iemand ziet wegrennen. Men het gevolg dat de wolf een achtervolging in zet.

Loop daarom langzaam achteruit zoals jij de wolf in de gaten kunt houden en bij de wolf weg loopt om je zelf in veiligheid te brengen. Zodat je weer op een behoorlijke afstand bent met de wolf.

Wat doen in gevaarlijk situatie

Als een wolf zich in het nauw gedreven voelt of wordt aangevallen dat de wolf zelf ook aanvallen. Gelukkig hoor je (nog) niet vaak wat wolven mensen hebben aangevallen maar dit kan wel gebeuren bij bepaalde omstandigheden en situaties.

Hoewel de kans heel klein is dat de wolf gaat aanvallen is de kans altijd aanwezig. Komt de wolf dreigend jouw kan op maak je dan zo groot mogelijk. Die doe je door je arm boven je hoofd uit te steken. Op deze manier lijk je zo veel groter.

Als het groter maken niet helpt heb je meer nodig om de wolf weg te jagen en af te schrikken. Je kunt met je arm gaan gebaren maken en zo hard mogelijk bij schreeuwen. Kijk ook of je een steen of tak kunt gebruiken. Een steen kun je bijvoorbeeld naar de wolf gooien om deze af te schrikken. Blijf bij deze acties zoveel mogelijk rustig achteruit lopen.

Als de wolf niet onder de indruk is en besluit je agressief te benaderen of zelfs aan te vallen. Vecht zo agressief mogelijk terug met heel veel kabaal. Het is belangrijk om proberen rechtop te blijven staan en de wolf bij je hoofd en nek weg te houden. Bij het agressief terug vechten probeer je de wolf te laten inzien dat je een gevaarlijk prooi voor hem bent en dat het te gevaarlijk is om met jouw te vechten.

Wie staat op het menu van de wolf?

Wolven hebben een grote voorkeur voor hoefdieren denk hierbij aan reeën, zwijnen en kalfjes van edelherten. In de jacht is de wolf heel berekend en plant soms wel dagen van te voren. De wolf valt het liefst zwakke, en jonge dieren aan. Dit levert minder risico op dat het dier terug kan vechten.

Naast hoefdieren zie je ook steeds vaker dat de wolf vee aanvalt en verorberd. In het bos kunnen honden (vooral kleine) honden interessant zijn daarom is het ook belangrijk om je hond aan de lijn te honden en ook kleine kinderen in de gaten te houden als je samen een bos in gaat waar de wolf rond kan lopen.

Wist je dat kinderen dieren ook afschrikken door het lawaai wat ze vaak produceren dus kinderen meenemen kan ook z´n voordelen hebben als jij gaat wandelen in het bos.

Geef je waarneming door

Als jij een wolf tegenkomt in de natuur is het belangrijk dat jij deze waarneming door geeft zo kan de populatie en het terrein van de wolf beter in kaart gebracht worden. Die kan ook weer bijdragen aan de veiligheid voor onze natuur, ons zelf en alle dieren.

Je kunt hier doorgeven waar, en wanneer jij een wolf hebt gespot. Je krijgt een aantal vragen waaronder ze meer informatie krijgen over de wolf en ook beter de gegevens kunnen verwerken.

Hoe herken je de wolf.

De veel waarnemingen die gedaan worden zijn niet correct. Althans het gaat regelmatig om een hond i.p.v. de wolf. Om ze zorgen dat jij een juiste waarneming doet heb ik hieronder de belangrijkste kenmerken van de wolf op een rij gezet, waaraan jij een wolf kunt kennen.

  • De oren van een wolf zijn kleiner en ronde dan van een hond, ook staan de oren verder uit elkaar.
  • Wolven hebben nagenoeg een rechte rug, terwijl deze bij de hond vaak afloopt.
  • De meeste wolven hebben een dicht behaarde staart die recht en beneden gericht is.
  • De vacht van een wolf heeft minder contrast en bevat ook minder lichte delen dan bij hondenrassen die een wolfachtig uiterlijk hebben.
  • De wolf is wit rondom de bek en heeft geen witte haren boven op de neus zoals honden dit wel kunnen hebben.
  • Wolven lopen in een stevig tempo recht door het bos of over straat. Honden zigzaggen veel meer.

Summer sale

Reacties
Categorieën