Noorwegen
Overige vakantie + Tips
Ramon Kuiters
Overige vakantie + Tips
01/29/2024
5 min

De 7 gouden tips voor een autovakantie naar Noorwegen 2024

01/29/2024
5 min

Een autovakantie naar Noorwegen is een geweldige ervaring, vooral de eerste keer. Ook de volgende keren blijft het iets bijzonders. De natuur is prachtig en onderweg kun je al van de prachtige natuur genieten, maar ook de rust en ruimte geven een bijzonder gevoel.

Je kunt goed met de auto reizen naar Noorwegen en een rondreis maken of van een bepaalde plek de omgeving goed verkennen met de auto. Noorwegen is zeer geschikt voor autovakanties. Alleen de overtocht met de Ferry naar Noorwegen is al de moeite waard.

Hoewel Noorwegen zeer goed te bereiken is, heb ik voor deze pagina 7 tips voor je op een rij gezet die te maken hebben met de autovakantie naar Noorwegen. De tips kunnen je helpen bij een bezorgde autovakantie naar Noorwegen.

De tips op deze pagina gaat niet alleen over het rijden en de auto, maar ook tips voor de overnachting en meer! 

Plan je route en verblijf zorgvuldig

Als je voor het eerst naar Noorwegen gaat plan je route zorgvuldig van tevoren. Ik kan me voorstellen dat je graag erop uit wil en het land op de bonnefooi wil verkennen, maar daar is Noorwegen minder geschikt voor. Bijvoorbeeld in Frankrijk zijn vele hotels en campings te vinden, dat is in Noorwegen niet het geval.

Het is een dunbevolkt land en het is ontzettend uitgestrekt. Het kan zijn dat je soms uren rijdt zonder veel bewoonde wereld tegen te komen. Dit kan prachtig zijn, maar als je wilt overnachten en stoppen is dit minder handig. Dit geldt trouwens wel vooral voor het Noorden van Noorwegen. In het zuiden is het minder.

Een rondreis maken is geen probleem, maar plan dan wel van te voren waar jij een hotel of een camping gaat pakken. Houdt ook rekening met de afstand die je per dag wilt afleggen. Uiteraard blijft er nog veel vrijheid over voor leuke stopjes of bijzonderheden.

Reserveer de Ferry van tevoren

Je kunt ervoor kiezen om helemaal met de auto naar Noorwegen te rijden, je rijdt dan door Duitsland, Denemarken, Zweden om uit eindelijk in Noorwegen aan te komen. Dit is een lange reis waar je onderweg wel vele mooie dingen tegen kunt komen. Een Ferry naar Noorwegen is een snellere methode, je kunt vanaf Denemarken of Duitsland de Ferry nemen naar Noorwegen. De tocht met de ferry is heel bijzonder en ook nog eens prachtig.

Het is wel aan te raden om van tevoren de Ferry naar Noorwegen te reserveren, helemaal als je in de zomer met de Ferry naar Noorwegen wilt. Je kunt de Ferry bijna niet te vroeg reserveren, dit scheelt niet alleen geld, maar je bent ook verzekerd van een plekje met je auto of camper op de Ferry.

Als je niet reserveert en op de bonnefooi richting Noorwegen gaat kan het wel uren duren of pas de volgende dag voordat je een plekje hebt op de Ferry als er überhaupt plek is.

Houd je aan de snelheid en verkeersregels

In Noorwegen lijkt het qua maximum snelheden veel op Nederland. Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom is de maximum snelheid 80 km/h. Op diverse wegen zoals de rijksweg buiten de bebouwde kom mag je maximum 90 kilometer per uur rijden. De snelheid ligt dus een stuk lager op de snelwegen, dan dat je in Nederland gewend bent.

Een gouden tip is om je aan de verkeersregels te houden, omdat de boetes schreeuwerig duur zijn in Noorwegen. Het leven is hier al duurder, maar een boete maakt je vakantie helemaal onbetaalbaar.

Houd rekening met tolwegen en veerponten

Noorwegen is een uitgestrekt en een ruig land, voornamelijk in het westen, dit komt mede door de fjorden. Noorwegen is niet alleen het land van de Fjorden, maar heeft ook 250 tunnels, 12000 bruggen en 200 veerdiensten. Dan heb ik het nog niet eens over de tolwegen gehad. Als je een rondreis maakt door Noorwegen of het noorden gaat bezoeken ontkom je ook niet aan tolwegen en veerdiensten.

De veerdiensten in Noorwegen varen zowel in de zomer als in de winter, in de winter varen er wel minder veerdiensten, houdt hier wel rekening mee als je in de winter gaat reizen in Noorwegen. Bij een veerdienst kun je te maken krijgen met lange reistijden.

Bij de meeste veerdiensten kun je betalen met een creditcard of met Noorse Kronen. Niet overal kan je met de Nederlandse bankpas betalen, houdt hier in ieder geval rekening mee.

Goede autobanden

Persoonlijk vind ik het altijd vrij logisch voordat jij een lange reis maakt of naar het buitenland gaat met de auto om je auto te laten checken en of een beurt te geven. Dit deed mijn vader vroeger altijd en wij hebben dit overgenomen. Bij de garage hoor ik dat dit niet altijd gedaan wordt en dan mensen achteraf spijt krijgen dat ze dit niet gedaan hebben. Dus check je auto goed van te voren.

Wat helemaal belangrijk is voor Noorwegen zijn de banden en vooral als je buiten het zomer seizoen naar Noorwegen op vakantie gaat met de auto. Noorwegen ligt een stuk Noordelijker dan Nederland en Noorwegen heeft vele hoger gelegen gebieden die al vrij snel met sneeuw te maken kunnen krijgen.

Wanner het gladder wordt is het verplicht om met winterbanden te gaan rijden in Noorwegen. Het profiel van je winterbanden mag niet minder zijn dan 3,0 mm. Uiteraard is meer aanbevolen. Sommige gebieden zijn in de winter ook niet of nauwelijks te bereiken en worden afgesloten. Rondom de bergpassen komt dit regelmatig voor. Dus houdt hier ook echt rekening mee als je gaat reizen naar Noorwegen in de winter of het sneeuw seizoen.

Wildkamperen

Bij de eerste tip gaf ik aan dat je niet overal een camping of een hotel vind in Noorwegen en dat het plannen hierbij wel aan te raden is. Als jij van een avontuur houdt en het buitenleven kun je ook kiezen om te gaan wildkamperen. In Noorwegen geldt het Allemansrecht. Dit houdt o.a. in dat het is toegestaan om te gaan wildkamperen.

Wil jij wildkamperen in Noorwegen, verdiep je dan wel in de regels die gelden voor het wildkamperen en houdt wel rekening mee dat er gebieden zijn met wilde dieren, al heb je hier in een camper of caravan minder last van als in een tentje.

Wildkamperen is ook een goede oplossing om kosten te besparen Noorwegen is een duur land dus alle beetjes kunnen helpen. Uiteraard is het ook een bijzondere ervaring midden in de natuur te overnachten en één te zijn met alles om je heen.

Tank op het juiste moment

Met tanken op het juiste moment bedoel ik niet alleen dat je op tijd moet tanken omdat je niet overal tankstations vindt. Maar ook omdat de brandstof prijzen per dagdeel erg kunnen verschillen. Houdt de standaard prijs goed in de gaten en als jij ziet dat de prijs lager is dan de standaard of aanbevolen prijs is het een goed moment om te tanken. Wacht niet tot eind van de dag of de volgende dag dan kan de prijs wel weer veel hoger zijn.

Over het algemeen zijn de prijzen van de brandstof op de maandag, donderdag en zondagnacht het goedkoopste. De plek waar het meestal het goedkoopste is om te tanken is niet in de bush bush, maar vaak net buiten de grotere steden.

Zie jij een tankstation met lage prijzen bedenk je dan niet en gooi de tank lekker vol, dan kun je weer een tijdje vooruit.

Noorwegen met Voigt Travel

Reacties
Categorieën