Europa Backpacken
Overige vakantie + Tips
Ramon Kuiters
Overige vakantie + Tips
02/01/2024
15 min

De top 7 van de beste backpack landen in Europa voor 2024

02/01/2024
15 min

Backpackers trekken massaal naar Azië, Australië en Zuid-Amerika. Waarom is Europa niet zo populair? Zijn er geen geschikte landen? Is Europa te duur? Vragen die in mijn hoofd rondspoken. Ik zou voor mijn eerste reis of het begin juist wel in Europa starten, en vanuit hier verder reizen. Of het is dit juist niet verstandig? In deze blog behandel ik de bovenstaande vragen en meer, ook vertel ik je welke 7 landen in Europa zeer geschikt zijn voor backpacken.

Backpacken in Europa

Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld om avontuurlijk te reizen. Ook in Europa zijn genoeg mooie plekken en uitdagingen. Je kunt uitstekend reizen met de trein en bus. Liften is in veel landen ook goed mogelijk. Maar ook met je eigen auto of camper. Europa is zeer gevarieerd en heeft voor alle soorten backpackers van vakantiegangers met een geschikte bestemming. Het maakt echt niet uit of je van extreme sporten, uitdagingen, strand, cultuur, wandelen, bezienswaardigheden houdt het is allemaal te vinden in Europa.

Hoewel Europa wel een stuk duurder is dan Azië en Zuid-Amerika. Zijn er ook veel goedkope en betaalbare landen. Wist je dat een biertje in Bulgarije goedkoper is dan in Thailand? Ook op vervoer kun je veel besparen in Europa. Je hebt geen dure ticket nodig naar een ver land. Je kunt ervoor kiezen met een kleine goedkope auto te reizen, maar er zijn ook goedkope treintickets, busreizen en vliegreizen naar verschillende bestemmingen in Europa.

Vaak word er onterecht gedacht dat backpacken dichtbij huis saai is, maar dit geld niet voor de Europese landen. Je hebt hier genoeg te beleven en te bekijken. Ook zijn veel landen een stuk goedkoper dan je verwacht. Je kunt namelijk in vele (grote) steden in Europa nog steeds goedkoop overnachten. Ook het eten hoeft niet duur te zijn, vooral als je de toeristische plekken vermijd als het om eten gaat.

Tips om goedkoop te backpacken in Europa

Hierboven heb ik al een aantal tips gegeven als het gaat om goedkoop te backpacken in Europa, maar in dit hoofdstuk volgen er meer tips. De tips zijn verdeeld in categorieën voor een duidelijk overzicht.

Goedkoop reizen

Reizen in zowel in de Europese steden als in andere landen met het overnachten vaak de hoogste kosten post. Gelukkig zijn er wel alternatieven. Hierboven zijn ze al snel genoemd, maar ik licht ze hier verder toe.

Naast eigen vervoer (wandelen, fiets, auto, camper) en liften zijn er meer goedkope methodes om te reizen naar en door de Europese landen.

De bus is hiervan vaak een goedkope optie. Je hebt verschillende busmaatschappijen zoals Megabus/Flixbus, Eurolines, IDbus. Welke maatschappij rijd is per land verschillend. Een bus reis neemt wel veel tijd in beslag en het is verstandig om voldoende eten en drinken bij je te hebben. De verkoop van drinken is in de bus vaak erg duur.

Voordat je met de bus wilt gaan reizen is het verstandig om ook eens naar de trein en het vliegen te kijken. Soms kun je met last minutes hier ook goedkoper uit zijn en je bent vaak veel sneller op je bestemming.

Vliegen met goedkope maatschappijen zoals Ryanair, easyJet, Norwegian, Vueling en Wizz Air. Vlieg je soms al een enkele reis voor een paar tientjes na de andere kant van Europa. Kijk wel goed naar de voorwaarden, soms lijkt het goedkoper dan dat het echt is. Via Kayak.nl kun je in een overzicht eenvoudig zien wanneer het vliegen het goedkoopste is en ook met welke vliegtuigmaatschappij.

De trein, in Nederland is het reizen met de trein vrij prijzig maar dit geld niet in alle landen. Ook kan het soms aantrekkelijker zijn om verre afstand af te leggen met de trein. Naast dat de trein snel reist, zie je ook veel en is het comfortabel reizen. Bekijk goed de mogelijkheden en vergelijk ze met het vliegtuig en de bus. Als je veel met de trein wil reizen kunnen interrail passen aantrekkelijk zijn.

Overnachten

Overnachten kan flink in de papieren lopen maar uiteraard zijn hier ook goedkope oplossingen. Vooral de Hostel zijn vaak goedkoop, je deelt dan wel een kamer in een hostel. Het voordeel is wel dat je hier ook zelf kunt koken naast dat je goedkoop slaapt kun je dus ook bezuinigen op het eten. Andere opties zijn Motels dit zit tussen een hostel en een hotel in. Sommige hotel zijn ook erg goedkoop.

Bij Trivago krijg je een duidelijk overzicht en kun je ook zien welke hotels in het centrum ligt en welke het goedkoopste zijn. Dit is een verzamelsite van diverse hotelketens en booking bureau's.

Andere opties zijn campings, (uiteraard moet je dan wel een camping benodigheden meenemen). Airbnb een huis of kamer huren van de particulier kan ook goedkoop zijn. Check gewoon de verschillende mogelijkheden zo weet jezeker dat je nooit te veel betaal als het niet nodig is.

Algemene tips voor goedkoop backpack in Europa.

  • De prijzen per land verschillen enorm wil je goedkoop reizen kijk dan eens bij de goedkopere landen. Dit zijn vaak de Zuid-Europese landen en de landen in Oost-Europa.
  • Reis buiten het hoofdseizoen het is dan niet meteen een stuk rustiger maar ook een stuk goedkoper.
  • Kook je eigen eten of haal bij lokale restaurant bij de toeristische plekken. .
  • Wil je broodjes lunchen kun je er ook voor kiezen om deze te kopen in de supermarkt en in het park te gaan eten. Minstens zo gezellig en lekkerder dan op een terras.
  • Excursies en bezienswaardigheden kun je vaak reservering met kortingen. Ook zijn er vaak kortingscodes te verkrijgen bij hostels, toeristische informatie punten en op het internet.
  • Ga eens opzoek naar gratis bezienswaardigheden, veel musea bijvoorbeeld hebben bepaalde dagen gratis entree. Ook zijn er vaak excursies met een gratis gids waar je eind van de tour een fooi kunt geven, zo kun jij zelf bepalen hoeveel jou de excursie waard is.

De 7 beste backpack landen in Europa.

Bij het selecteren van de landen is naast de bezienswaardigheden ook op het vervoer, veiligheid, gastvrijheid, backpack cultuur, prijzen gelet. Het is een mooie mix geworden met 7 zeer geschikte backpack landen sommige eenvoudig andere wel een kleine uitdaging. Maar allemaal de moeite waard.

Spanje

Spanje heeft over het algemeen een heel goed klimaat. Vooral de eilanden en de kustgebieden in het oosten en het zuiden. Deze streken hebben een mediterraan klimaat. Warme, droge zomers en milde winters maar met tijden neerslag kan vallen.

Spanje ligt niet ver van Nederland met 2 à 3 uur vliegen (vaak goedkoop vluchten) ben je al in Spanje. Spanje is geliefd bij voornamelijk jonge backpackers.  Voor Europese begrippen is Spanje goedkoop en betaalbaar. De Spaanse kunst staat bekend om zijn feesten en massa toerisme maar Spanje heeft veel meer te bieden. Prachtige steden zoals Valencia, Madrid, Sevilla en Barcelona. Vele bezienswaardig, waaronder musea en een mooie natuur op veel plekken met heuvel en bergachtige gebieden. De meeste backpackers zijn te vinden in de culture steden van Spanje en de brede zandstranden.

Blijf je liever dichterbij huis? Spanje is een favoriete bestemming in Europa voor veel backpackers. Het klimaat is prima, de prijzen zijn goed, er is heerlijk eten en de steden zijn onwijs gezellig. Met name bij jonge backpackers die niet ver willen reizen is Spanje een geliefde bestemming. Binnen 2 tot 3 uur ben je al met het vliegtuig in Spanje. Het strand is bijna altijd in de buurt en wanneer het regent zijn er onwijs veel musea die je kunt bezoeken.

Spanje is overwegend erg veilig voor vakantiegangers. Wel is het oppassen voor zakkenrollers en tassendieven. In Madrid en Barcelona zijn veel zakkenrollers (bendes) actief. Reizen kun je binnenlands het beste met de trein en het vliegtuig. Vliegen is erg goedkoop en snel omdat het een groot land is de kans groot dat je flinke afstanden af moet leggen als je naar een andere stad of regio wil. Als je met eigen vervoer wilt reizen of een auto wilt huren is het raadzaam om de tolwegen zoveel mogelijk te vermijden en te kiezen voor provinciale wegen.

De Spaanse keuken is uitmuntend en ook nog eens erg betaalbaar. Vooral als je buiten de drukke toeristische plekken iets gaat eten en drinken. In Barcelona hadden wij in een zij straat een uitgebreid ontbijt met alles er op en eraan voor maar € 3,- per persoon. Het voordeel van Spanje is dat je met de euro kunt betalen dus geen vreemde valuta's.

Een tip voor het backpacken is Granada een plek die steeds meer in trek komt bij Backpackers. Hier vind je onderandere het Moorse paleis Alhambra.

Schotland

Schotland is al eens uitgeroepen tot het mooiste land van de wereld door Lonely Planet. Dit is zeker niet onterecht. De meeste mensen denken aan whiskey, de kilt en de doedelzak. Mijn eigen gedachten gaan naar de ruige natuur en de schotse hooglanders die je veel treft in de Nederlandse Nationale Parken.

Schotland is erg geschikt voor de Backpacker die erg van de natuur houd. Reizen met een tent is een goede optie je hebt namelijk vele campings waar je goed kunt vertoeven en je bent dichtbij de natuur. Vele landschappen die je in Schotland tegen kan komen kan je bekend voorkomen. Er zijn namelijk films gemaakt in Schotland zoals: James, Highlander, Harry Potter, etc. Vooral Isle of Skye is zo plek wat vaak als decor wordt gebruikt.

Schotland heeft gelukkig ook nog veel meer te bieden dan de natuur, meren en landschappen. Het land staat namelijk ook bekend om z'n historische kastelen en de highland spelen. Voor de backpackers is het ook een ideaal land de bevolking is namelijk erg vriendelijk en gastvrij. Het plannen van een slaap plaats is wel verstandig omdat Schotland één van de dunst bevolkte landen is en niet heel veel slaap accommodaties heeft ten opzichte van de andere landen in deze lijst. Je hebt enkele hostels, maar wel voldoende bed and breakfasts, hotels en vakantiewoningen.

Daarentegen is het openbaar vervoer weer fantastisch. Uitstekende trein-, bus- en veerbootverbindingen. Goede mogelijkheden voor binnenlandse vluchten waaronder naar de noordelijke eilanden. In de steden Glasgow en Edinburgh heb je goede metro- en tramlijnen. Fietsen kan een optie zijn zo kun je flink besparen op de kosten en je kunt echt genieten van de natuur.

Je hebt wel een grote budget nodig voor Schotland dan voor de meeste andere landen in de top 7. Overnachten is een stuk duurder in Schotland het openbaar vervoer is weer relatief goedkoop. Ook eten en drinken is een stuk duurder dan je in Nederland gewend bent. Als je goed uit kijkt is het al met al goed te doen met de prijzen in Schotland. De valuta is de schotse pond.

De grote steden Glasgow en voor Edinburgh zijn echt aanraders. Veel te zien en te beleven tot in de late uurtjes. Maar ook de eilanden Orkney en Shetland zijn een bezoekje waar. Vooral in de zomer dan is het tot 's avonds laat nog licht.

Voor het ideale klimaat hoeft je niet te reizen naar Schotland het is er een stuk natter en kouder dan in Nederland. Als je het klimaat je niet veel uit maakt en je vind minder goed weer niet erg dan is schotland geen slechte keuze. Want de natuur maakt alles goed als je er bent. Elk jaargetij heeft iets moois ook winters is het er prachtig.

Griekenland

Griekenland is zo'n verrassing in de lijst met 7 landen. Het land werd voor de corona crisis steeds meer bezocht door backpackers, vooral het eiland hoppen was erg in trek. Griekenland is een populair vakantieland, vooral bij zonaanbidders en cultuurliefhebbers. Maar het land is ook erg geschikt voor de actieve vakantieganger. Veel wandeltochten door de diepe kloven en heuvels / bergen.

Van Mei tot September is het goed vertoeven in Griekenland en is het ook levendig met de toeristen. in de zomermaanden juli en augustus kan het wel erg heet worden. Dit kan vooral vervelend zijn in de steden. De grieken zelf vertrekken deze periode ook naar de eilanden en de Griekse kust. De eiland Kos, Kreta, Rhodos en Lesbos zijn het meest populair. Terwijl de andere plekken juist veel meer historie heeft met veel oude schatten, overblijfselen en opgravingen. Een echte trekpleister op dit gebied is Akropolis. Op Akropolis vind je een groot aantal historische bouwwerken, zoals het Parthenon, de Propyleeën, de Tempel van Nikè, het Erechtheion en het Akropolismuseum. Ook vind je veel mooie kerken in Griekenland.

Een andere plek wat ik echt kan aanraden is Santorini met haar azuurblauwe zee, prachtige stranden, ruige rotswanden en authentieke witte huisjes met blauwe daken. Dit vulkanische eiland is echt de moeite waard en vooral de hoofdstad Fira. In Griekenland kom je ogen en oren tekort en behoort daarom ook zeker in deze top 7.

Ik denk dat iedereen inmiddels wel bekend is met de Griekse keuken, met bekende gerechten zoals moussaka, gyros en de souflaki. Het eten in restaurants is een stuk goedkoper dan dat je in Nederland en België gewend bent. De prijzen verschillen wel erg per regio en streek. Dit geld ook voor de hotels en hostels overnachtingen. Je hebt al verschillende hostels voor € 10 en minder per nacht per persoon. De valuta is de Euro dus lekker makkelijk.

Met de bus heb je betere mogelijkheden dan met de trein in Griekenland. Met alle eilanden spelen de veerboten een belangrijke rol vooral als je wil eiland hoppen.

Bulgarije

Bulgarije is één van de goedkoopste landen in Europa en is ook erg geliefd bij de zon, zee en stand liefhebber. De omstandigheden en faciliteiten hiervoor zijn ook uitstekend. Maar je zou Bulgarije te kort doen om hier alleen maar aandacht voor te hebben. Bulgarije heeft ook een rijke geschiedenis met veel cultuur en een prachte natuur. Je verwacht het misschien niet maar ook voor de wintersport kun je terecht in Bulgarije.

Overnachten is zeer goedkoop in een hostel, Ook het eten en drinken is goedkoper dan in veel andere Europese landen. Een beetje goed uitkijken waar je gaat eten maar met € 5,- voor het avond eten moet op veel plaatsen wel lukken (als je luxe wil eten ben je wel meer kwijt).

De trein is goedkoper dan de bus in Bulgarije, maar de reis duurt gek genoeg wel langer dan met de bus. De bus kun je dus ook goed gebruiken om van stad naar stad te gaan of in de steden zelf. Hoewel het meeste erg goedkoop is in Bulgarije betaal je in verhouding wel veel voor de excursies en bezienswaardigheden. Je kunt in Bulgarije betalen met de Bulgaarse Lev.

Een goede start van je reis is in Sofia de hoofdstad van Bulgarije. Sofia is een stad met veel historie en bezienswaardigheden. In 2003 ben ik hier zelf geweest. Het SAG (Sofia Art Gallery) is een echt aanrader met eeuwenoude schilderijen, beelden, en tekeningen. Een ander niet te mogen missen uitstapje in de hoofdstad is het Nationaal Historisch Museum met 650.000 voorwerpen waaronder archeologische bevindingen, kostuums en wapens.

Een andere hotspot voor backpackers is  Veliko Tarnovo een rustig stadje die zeker de moeite waard is met het grootste kasteel van Bulgarije. Wil je van de natuur genieten raad ik je het Nationale Park Centrale Balkan aan. Dit is het grootste Nationale Park van Bulgarije.

Wanneer je het beste kunt reizen is afhankelijk van je doel. Wil je ook de wintersport meemaken dan raad ik van december tot maart aan, ga je puur voor de natuur of de steden dan is van april tot juni een perfecte tijd. Wil je van zon, zee en strand genieten kun je het beste juli en augustus komen.

Italië

Naast de bezienswaardigheden zijn het eten en het klimaat wel de sterkste punten van Italië. Het eten is niet alleen erg goed maar ook nog eens heel goed betaalbaar. Het openbaar vervoer en de overnachteingen zijn daarin tegen wel weer een stukje prijziger. Vooral als je het met de goedkoopste landen in dit lijstje vergelijk. Dat wil niet zeggen dat het onbetaalbaar is. Er zijn vele hostels waar je tussen de 10 en 20 euro per dag terecht kunt (ook in de grote steden als Rome en Milaan)

Voor het openbaar vervoer heb je ook meerdere keuze bijvoorbeeld bij de treinen. Je kunt kiezen voor een langzame en een snelle trein. In de langzame trein krijg je meer waar voor je geld in de vorm dat je langer van het uitzicht kan genieten. De snellere treinen zijn duurder. De flixbus is een goed alternatief. Misschien niet het goedkoopste land om door heen te reizen, maar het reizen op zichzelf gaat wel eenvoudig.

Het lijkt wel dat de backpackers Italië nog niet hebben gevonden uiteraard zijn er wel backpackers, maar vaak niet in grote aantallen. De plekken die al wel op de landkaart staan bij de backpackers zijn Rome, Venetië en de Florence.

Italië ademt cultuur en geschiedenis. Je hebt op dit gebied vele bezienswaardigheden door heel Italië heen. Italië is ook het land met de meeste Uneso Werelderfgoederen. Waaronder Bologna, een grote universiteitsstad in het noorden van van het land met een middeleeuws centrum. De meeste grote bezienswaardigheden vind je in Milaan. En wil je veel zien en te weten komen over Julius Ceasar dan is de Florence de plek. De hoofstad Rome mag ook niet ontbreken als je gaat backpacken. Deze stad heeft een rijke geschiedenis.

De zomermaanden Juli en Augustus zijn niet aan te raden als je voor de hotspots komt. Het strand en de feesten zijn in deze periode wel uitermate geschikt hou er wel rekening mee dat het erg warm zelfs heet kan zijn. Het voor- en najaar is een perfect tijd voor het backpacken.

Duitsland

Duitsland wordt vaak als saai land beschouwd bij veel jongen. Het is een land waar veel oudere vakantiegangers heen gaan. Maar hier vergissen mensen zich wel in. Duitsland is verrassend mooi en zeer geschikt voor het backpacken. Voor als je van natuur en cultuur houdt. Je hebt prachtige natuurgebieden die zich ook perfect lenen voor het fietsen, mountainbiken en wandelen. Bij Cultuur moet je aan oude gebouwen en kastelen denken. Het kasteel van Neuschwanstein is één van de vele toppers.

Naast de cultuur en natuurgebieden heeft Duitsland ook veel bruisende steden waar je tot in de late uurtjes uit je dak kan gaan. Maar ook veel cultuur kunt opsnuiven. Denk aan de steden Berlijn, Hamburg, Munchen en Frankfurt. Met deze 4 vergeet ik je nog velen.

De trein is  zeer geschikt om je door Duitsland te laten vervoeren. De Flixbus kan ook een goed alternatief zijn voor lage bedragen kun je soms verrassend ver komen. Uiteraard is de auto ook een optie het is dichtbij Nederland dus veel reistijd om te beginnen heb je niet nodig. B

Duitsland is ook een goed land om te kijken of Backpacken iets voor jou is en voor beginners. Laat je verrassen hoe veelzijdig Duitsland wel niet is.

Frankrijk

Frankrijk ook weer zo'n groot land niet ver van Nederland af. Die eenvoudig te bereiken is met de auto (liftend), trein of vliegtuig. Met vliegen wat regelmatig erg goedkoop is naar Frankrijk ben je er in no-time. Reis je anders ben je ook met een halve dag in Noord Frankrijk (beetje afhankelijk waar je vanuit Nederland reist). Reis je met de auto houd er dan wel rekening mee dat je in Frankrijk tol betaald dit kan erg in de papieren lopen.

Frankrijk heeft het hele pakket van strand vakanties met glamour, tot aan wintersport en romantiek. Maar ook voor cultuur en geschiedenis zit je goed in Frankrijk.

Uiteraard mag je Parijs niet overslaan. De stad van de liefde en de vele bezienswaardigheden. Bekijk onze blog eens met de mooiste en romantische plekjes. Andere steden geliefde steden zijn Nice, Cannes, Lyon, Toulouse, Marseille enzovoort, enzovoort. De Provence en Normandië horen ook zeker op het lijstje van de Backpacker. Naast de vele bezienswaardigheden en de prachtige steden en dorpen is het landschap ook schitterend en zeer gevarieerd.

Dit alles maakt Frankrijk zeer geschikt voor het Backpacken. De prijzen variëren heel erg, van goedkoop tot onbetaalbaar. Wel is het aan te raden om veel buiten de hoofdstraten en toeristische plekken te gaan eten en drinken. Dit scheelt in de prijs enorm veel. De Franse keuken is één van de populairste keukens. Uiteraard staat het land ook bekend om z'n wijnen. De prijzen zijn over het algemeen wel iets hoger dan in Nederland, maar met goed uitkijken vind je vaak wel koopjes.

Qua hostel is er wel een ruime keuze tot € 20,- per persoon. Het openbaar vervoer is goed geregeld in Frankrijk. De trein is een goed optie alleen in de bergen zijn er beperkte mogelijkheden. De bus kan een goed alternatief zijn. Binnenlandse vluchten kunnen soms ook goed uitpakken.

De beste reistijd is ook afhankelijk van je doel. Kies je voor de wintersport of juist voor het strand? Wil je de steden en andere bezienswaardigheden, dan zit je in het voorjaar zeker niet verkeerd. Maar ook het najaar kan dan goed uitpakken. In de zomer en in de vakanties kan het wel erg druk zijn.

De webshop voor backpackers

Reacties
Categorieën