Strand Cuba
Overige vakantie + Tips
Ramon Kuiters
Overige vakantie + Tips
01/25/2024
5 min

De top 7 van de beste reistips voor je vakantie naar Cuba 2024

01/25/2024
5 min

Cuba is het grootste eiland in het Caribisch gebied, het land heeft je veel te bieden en wordt steeds meer een serieus vakantieland. Dit zie je ook wel aan de moderne resorts die veel luxe en all-inclusive arrangementen aanbieden. Niet alleen de kustlijn met de stranden en badplaatsen is interessant ook het binnenland en de steden.

Op deze pagina beschrijf ik de 7 redenen waarom Cuba is een zeer geschikt vakantieland is en ook zeker de moeite waard is om snel eens te bezoeken. Voor dat ik met de 7 redenen ga beginnen wil ik je nog een goede reis tip geven. 

Bekijk het assortiment van Tui eens als het gaat om vakantie naar Cuba. Je kunt hier ook losse vliegtickets reserveren voor als jij zelf op avontuur wil gaan in Cuba. 

Havana

Havana is niet alleen de hoofdstad van Cuba maar ook de grootste stad van het land. Als je in Havana bent lijkt het wel of je terug in de tijd bent gegaan (de jaren 50 / 60). De stad Havana heeft iets magisch en dat niet alleen er is ook veel te zien en te beleven in de prachtige hoofdstad. 

Pleinen met levendige muziek veel kinderen aan het honkballen op straat maar ook dikke Amerikaanse auto´s die door de kleurrijke straten van Havana rijd. Een goede tip is om rustig door het centrum van de stad te wandelen en te genieten van alle kleuren, geuren en geluiden. Uiteraard hoort hier ook een terrasje met een lekker drankje bij. 

De mooiste bezienswaardigheden in Havana zijn: de  asymmetrische San Cristóba, deze imposante Catedral de San Cristóbal komt uit de 18e eeuw. Plaza San Francisco de Asís met uitzicht op zee een prachtig plein met mooie gebouwen en uitnodigden terrassen. Maar ook het barokke paleis Palacio del Condes de Santovenia en het Rum museum, en de sigarenfabriek zijn aanraders. 

Bekijk hier de prachtige hotels in Havana en laat je verrassen

Slaap in een Casa Particular

Als je naar Cuba gaat kun je er voor kiezen om te overnachten in één van de nieuwe luxe hotels resort die het land je bied. Maar veel leuker zijn de Casa Particular, hier maak je kennis met het echte en dagelijkse leven van de Cubanen en de lokale bevolking. Je slaapt bij een particulier / een familie. 

Bij de meeste Casa Particular krijg je een comfortabele slaapkamer en eigen badkamer maar je leeft voor de rest wel mee met de familie. Een groot voordeel van slapen in een Casa Particular is dat je mee kunt eten met de mensen en dus echte Cubaanse gerechten te proeven krijgt en ook vele tips kun ontvangen van de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de omgeving. 

Ook voor de families is dit een uitkomst, gezelligheid en nieuwe mensen leren kennen en extra inkomsten, die zijn zeker welkom in Cuba. 

Wil jij eens iets anders en meer over het leven van de Cubanen te weten te komen dan is Casa Particular. 

Viñales (Tabaksvelden)

Viñales is een dorpje dat is gelegen tussen de prachtige tabaksvelden en omgerind is door de grillig astgebergte. Vanuit  Viñales kun je prachtige wandeltochten maken langs de tabaksvelden, grotten ontdekken en zien hoe het tabak wordt geproduceerd.

Ook als je van paardrijden houdt is  Viñales is een perfect bestemming je kunt hier prachtige tochten maken met een gids (cowboy) en de omgeving op een leuke manier verkennen. 

Kenmerkend voor Viñales zijn de houten huisjes met veranda´s ook zijn de kleine tabakhuisjes net buiten de stad zeer beroemd en geliefd bij toeristen. Een leuk weetje is dat de Viñales Vallei behoort tot de Unesco Werelderfgoederenlijst en is ook een Nationaal Monument. 

De stranden en de zee

Als je zon, zee en strand vakantie houdt zit je heel goed in Cuba. Het hele jaar door is het ongeveer 27 graden Celsius. Met de combinatie van een turquoise heldere zee, palmbomen en de moosite stranden waaronder witte stranden die zeer zacht aanvoelen. Geliefde stranden zijn bijvoorbeeld Cayo Santa Maria, Cayo Coco en Cayo Guillermo.

Niet alleen de stranden zijn prachtig maar de zee heeft je ook veel te beiden, je kunt hier niet alleen lekker zwemmen maar ook duiken en snorkelen kan zeer goed in Cuba. Bij Playa Larga bijvoorbeeld loop je zo de zee in waar je prachtige koraal vind. Dit is een uitstekende plek om te snorkelen. Duiken kan ook zeer goed in Playa Larga, een andere goede plek om te duiken is in het westen van Cuba Maria de la Gorda. 

Basiskennis Spaans

Cuba is een Spaanstalig land en er spreke weiig mensen de Engelse taal vooral buiten de toerisitsche gebieden. Wil jij je goed verstaanbaan maken en het je zelf makkelijker maken in Cuba leer dan een woordje Spaans.

De casa particulares is hier een goed voorbeeld van er zijn maar weinig gastvrouwen die Engels spreken en verstaan. Een beetje verdiepen in de Spaanse taal is niet overbodig en gaat je veel profijt opleveren in Cuba. 

Hieronder vind je een aantal boeken die je kan helpen bij het leren van de basis van de Spaanse taal. 

Ciénaga de Zapata

Ciénaga de Zapata is niet zomaar een natuurgebied het is het grootste moerasgebied in de Caribbean en het meest diverse ecosysteem van Cuba. Naast dat hier negenhonderd plantensoorten groeien leven er ook 190 verschillende vogelsoorten, 31 soorten reptielen en 12 soort zoogdieren. 

Vooral de vogels zijn populair bij vogelaars uit hel de wereld, vooral van november tot en met april dan verblijven hier 10.000 flamingo´s in de Languna de lans Salinas. Een prachtig gezicht zoveel roze vogels in de natuur en op één plek. 

Ciénaga de Zapata is de plek voor de natuurliefhebber en de vogelaar en mag niet overgeslagen worden. 

Neem je rijbewijs mee

Cuba lijkt het land wel van de Amerikaanse Oldtimers. Je komt deze in veel plaatsen tegen en is ook niet meer weg te denken als je aan Cuba denkt. Buiten de prachtige oldtimers is Cuba een goed land om met de auto en lijnbussen te verkennen. Ben jij niet zo van het openbaar vervoer kies dan voor een huurauto. Als jij een van een huurauto gebruik wil maken is het verstandig deze vroeg tijdig te resereren.

De oldtimers zijn alleen te huur met chauffeur maar niet dit neemt de pret niet weg en een privé rondleiding in een Oldtimer is ook gaaf. Met goed zoeken is het wel mogelijk om zelf een oldtimer te huren en een prachtig tour te maken door Cuba of de omgeving. Dus vergeet je rijbewijs zeker niet. 

Reacties
Categorieën