| |

De 7 redenen om met de camper op vakantie naar Duitsland te gaan.

Welkom op de blog waarom je met de camper naar Duitsland moet. Ons buurland Duitsland is relatief dichtbij, maar ondanks de beperkte afstand kun je goed reizen door Duitsland. Duitsland is een groot land en heeft een oppervlakte 357.022 km². Het grenst aan de landen: Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Polen en Denemarken.

Duitsland staat bekend om zijn goede kampeervoorzieningen en veel diversiteit. Van de Noordzee tot aan de bergen in het zuiden van Duitsland. In deze blog vertel ik je de 7 redenen waarom je goed met de camper naar Duitsland kunt voor je vakantie. Voor ik de 7 redenen vertel, eerst praktische informatie over Duitsland en waar je op moeten letten.

Praktische informatie.

Duitsland ligt op relatief korte afstand van de meeste steden en regio’s in Nederland. Ondanks dat het dichtbij is zijn er wel andere regels. Hieronder vind je de praktische informatie voor je vakantie met de camper naar Duitsland. De informatie heb ik verdeeld in onderwerpen.

Algemene informatie:

Duitsland ligt binnen de EU en hanteert de Euro als betaalmiddel. Je kunt niet overal met de bankpas betalen in Duitsland, dus cash geld is wel aanbevolen. Duits is de taal die gesproken wordt in Duitsland. Duitsers beheersen over het algemeen minder goed Engels dan wij Nederlanders. Een woordje Duits is wel handig als je naar Duitsland toe gaat voor je vakantie. Anders kun je ook altijd nog je handen en je voeten gebruiken.

Vervoer (camper)

In Duitsland zijn aantal zaken verplicht in de camper / auto.

 • Gevarendriehoek
 • Veiligheidshesjes
 • Verbanddoos

Brandstof

Diesel en benzine zijn over het algemeen goed verkrijgbaar. Het aantal gas tankstations nemen wel toe in Duitsland. Maar houd er wel rekening mee dat gas nog niet overal verkrijgbaar is.


Rijden in winterse omstandigheden

De camper moet winterse omstandigheden aankunnen. In Duitsland is het een vereiste om winterbanden te hebben en een goed gevuld reservoir met ruitensproeivloeistof te hebben. Als je niet aan de vereisten voldoet bij een ongeluk kan de bestuur (mede) aansprakelijk gesteld worden. Ook kun je bij winterse omstandigheden een boete krijgen als je met zomerbanden rijd. Sneeuwkettingen zijn verplicht als dit met borden staat aangegeven.


Maximum snelheid

De maximumsnelheden voor een camper in Duitsland is:

 • Binnen bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 50 km/u
 • Binnen bebouwde kom > 3,5 ton: 50 km/u
 • Buiten bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 100 km/u
 • Buiten bebouwde kom > 3,5 ton: 80 km/u
 • Buiten bebouwde kom > 7,5 ton: 60 km/u
 • Snelweg ≤ 3,5 ton: geen maximumsnelheid; advies 130 km/u
 • Snelweg > 3,5 ton: 100 km/u
 • Snelweg> 7,5 ton: 80 km/u

Alcohol gebruik.

De alcoholpromillage in het bloed mag tijdens het rijden niet hoger zijn dan 0,5 promille. 0,5 promille komt overeen met 1 à 2 glazen alcohol. Er geld een alcoholverbod voor het rijden met alcohol als je korter dan 2 jaar het rijbewijs hebt of jonger bent dan 21 jaar.


Laden van de Camper.

De lading mag niet aan de voorzijde van de camper uitsteken. Aan de achterkant mag de lading niet meer dan 1,5 meter uitsteken. Als de lading meer dan 1 meter naar achteren uitsteekt moet er een helrode vlag van 30×30 cm op een drasstang gevoerd worden. Een helrood schild van dezelfde lengte mag ook haaks op de rijrichting.


Verkeersregels voor de camper in Duitsland.

 • In Duitsland gelden de verkeersborden voor vrachtauto’s ook voor campers die zwaarder zijn dan 3.500 kilogram.
 • Minimum afstand houden geldt ook voor campers die zwaarder dan 3.500 kg.
 • Bij een Baustelle waar een breedtelimiet geldt wordt de breedte van de camper gemeten inclusief de buitenspiegels.

Milieuzones en -stickers 

Diverse grote steden in Duitsland en een grote zone in het Ruhrgebied kun je alleen bezoeken met voertuigen die voldoen aan de normen voor de uitstoot van uitlaatgassen. Klik hier voor de milieuzones. Je herkent de milieuzones aan het bord “Umweltzone”. Onder dit verkeersbord staat waarmee je de stad of het gebied mee in mag rijden. Dit wordt aangegeven met stickers. De kleur groen bijvoorbeeld geeft aan deze alleen toegankelijk zijn voor voertuigen met een groene sticker.

De sticker is verplicht voor alle voertuigen die in het gebied of stad willen rijden. De stickers zijn ook in Nederland verkrijgbaar bij: ‘TÜV’ Nord, DEKRA Nederland, Kwik-Fit, de ANWB, VWE en de GWK. 

In Duitsland zijn ze ook verkrijgbaar, de stickers bij de toelatingsautoriteiten voor motorrijtuigen, bij alle technische keuringsinstanties (‘TÜV’ en Dekra) en de daarvoor geautoriseerde garages in Duitsland. Je hebt wel je originele kentekenbewijs nodig bij de aanvraag van een sticker.

De kosten van een sticker ligt in Nederland tussen de € 10,- en € 20,-. In Duitsland is dit een stuk goedkoper tussen de € 5,- en de € 10,-.


Huisdieren.

In Duitsland moet je de dieren op een veilige manier vastzetten. Dit kan in een bench, gordel, tas. Op onze blog over honden heb ik hier al eens een artikel over gemaakt.

Honden en katten op reis in Europa moeten aan de volgende voorwaarden voldoen: (deze voorwaarden gelden voor alle Europese landen)

 • De hond moet in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort.
 • De hond gechipt zijn.
 • Tenminste 21 dagen voor vertrek moet de hond ingeënt zijn tegen rabiës, ofwel hondsdolheid.

Overnachten.

Naast de campings zijn er ook erg veel camperplaatsen in heel Duitsland. In totaal zijn er ruim 6100 camperplaatsen waarvan er ruim 2000 gratis zijn. Klik hier voor een overzicht.

In Duitsland mag je met de camper ook overnachten aan de straat en op reguliere parkeerplaatsen. Ook langs snelwegen, dit mag maximaal 24 uur. Dit mag niet als er een verbod bord staat.

Overnachten op privéterrein mag met toestemming van de eigenaar. Dit is niet het geval als de plaatselijke overheid dit verbiedt.


Goedkoop

Naast het gratis kamperen op veel plaatsen is Duitsland ook erg goedkoop met veel zaken en producten als je dit vergelijkt met ons eigen land. Ten eerste de brandstof is een stuk goedkoper, dus kom niet met een te volle tank brandstof naar Duitsland.

Dit geld ook voor de boodschappen. Duitsland heeft natuurlijk niet alle producten die je in Nederland kunt kopen en gewend bent, maar de levensmiddelen zijn over het algemeen wel stuk goedkoper.

Dit geld niet alleen voor de levensmiddelen, ook uit eten is een stuk voordeliger. Maar ook drogisterij artikelen en andere producten schelen in prijs. Dit heeft o.a. te maken met een lager btw tarief.

Ook bezienswaardigheden zijn over het algemeen een stuk voordeliger dan bij ons in Nederland. Kijk alleen maar naar de dierentuin rond de grens, dit scheelt aanzienlijk met de Nederlandse dierentuinen.


Bezienswaardigheden.

We hebben net gelezen dat de bezienswaardigheden over het algemeen een stuk voordeliger zijn dan in Nederland. (uitzonderingen daargelaten). Maar niet alleen om de prijs zijn de bezienswaardigheden de moeite waard, maar ook om de schoonheid.

De cultuurliefhebber komt echt aan zijn trekken in Duitsland. Duitsland heeft alleen al 41 vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Enkele voorbeelden zijn De Dom van Aken, Hanzestad Lübeck, de zes mondernistische wijken in Berlijn, Industriecultuur: Völklinger Hütte, Operagebouw Bayreuth, Bergpark Wilhelmshöhe etc.

Uiteraard is er veel meer te beleven dan alleen de UNESCO Werelderfgoederen. Naast attractieparken, dierentuinen, musea’s zijn er nog veel meer bezienswaardigheden.

Zoals de prachtige kastelen, kastelen zijn er voldoende in Duitsland de ene nog mooier dan de andere. Het bekendste kasteel is Schloss Neuschwanstein. Dit sprookjesachtige kasteel in de regio Beieren was de inspiratie voor het Walt Disney Kasteel. Het trekt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers.

Andere parade plaatsjes zijn:

 • Kasteel Marksburg
 • Kloster Bentlage
 • Schloss Nordkirchen
 • Kasteel Münster
 • Schloss Mespelbrunn
 • Burcht Eltz.
 • Burcht Cochem
 • Burg Hohenzollern
 • Schwerin kasteel

(Culinaire) tradities

Duitsland staat bekend om het goede en ook nog eens betaalbare eten. Veel bekende Duitse gerechten zijn erg geliefd bij de Nederlanders. Denk hierbij aan de Flammkuchen, Schtnitzels, Duitse worsten aardappelschotels etc. Ook de Duitse wijnen zijn erg geliefd vooral de moezel wijnen. Maar niet alleen in de moezel word wijn gemaakt, Duitsland heeft maar liefst 13 wijngebieden. Het heuvelachtige landschap en de rivieren maken Duitsland tot een zeer geschikt wijn land.

Over eten en drinken gesproken het Oktoberfest is een echte traditie die ook steeds meer gewaardeerd worden door de toeristen. In München wordt elk jaar een geweldig en legendarische Oktoberfest gehouden. Inwoners van de stad dragen deze tijd veelal officiële kledij. Het Oktorberfest in München wordt ook wel gezien als het grootste bierfeest ter wereld.

Duitsland is ook erg groot als het om Carnaval gaat. Vooral bij de Duitse steden aan de Rijn is het een echt groot feest. En niet alleen het weekend ook op rosenmontag is het feesten geblazen.


Sportieve activiteiten.

Als je van actieve vakanties of activiteiten houdt zit je ook goed in Duitsland. Hoewel veel mensen als het om wintersport gaat aan Oostenrijk en Zwitserland denken kun je ook perfect terecht in Duitsland. Winterberg is echt een walhalla als het om wintersport gaat. Dit pittoreske plaatsje is ook erg populair bij Nederlanders. Het is geschikt voor de ervaren als voor de beginnende wintersporter. Maar ook andere gebieden lenen zich perfect voor winterse activiteiten.

In het stukje natuur vertelde ik al over het wandelen. Wandelen is ideaal in Duitsland. In Duitsland ligt er 70.000 kilometer aan wandelpaden. Uiteraard kun je ook kiezen voor trage tochten. De lange afstandsroute E9 is één van de bekendste wandelroutes van Europa. Deze route laat de veelzijdigheid van Duitsland goed zien. Je komt onderweg van alles tegen waaronder vissersdorpjes en prachtige Hanzesteden.

Als wandelen niets voor jou is, maar je bent wel dol op fietsen, dan is Duitsland ook zeer geschikt voor jou. Duitsland heeft namelijk 200.00 kilometer aan fietsroutes. En dan heb ik het nog niet gehad over de Mountainbike routes.


Bruisende steden.

Duitsland heeft veel prachtige steden die zeker een bezoekje waard zijn. Nu hoor ik je denken hoe zit dat met de camper en de grote stad. De parkeer mogelijkheden zijn voor een camper niet optimaal in de binnenstad. Ook zit je vaak met de milieuzones. Duitsland heeft het goed geregeld met de P+R plaatsen rond de steden. Je kunt hier je camper parkeren en met het openbaar vervoer verder naar de stad. (het openbaar vervoer in deze gevallen is meestal gratis).

Dus weinig belemmeringen als je de steden wil bezoeken. Uiteraard mag Berlijn niet ontbreken als je op steden trip gaat. Berlijn is een echte wereldstad en heeft een rijke historie. Maar buiten deze prachtige stad zijn er meer steden een bezoekje waard. Hieronder een lijstje met steden de 7 mooiste steden van Duitsland. (Buiten Berlijn)

 • München
 • Hamburg
 • Leipzig
 • Bremen
 • Dortmund
 • Keulen
 • Dresden

De natuur

Veel Nederlanders zijn niet op de hoogte van de mooie natuur in Duitsland. Duitsland heeft eigenlijk alles, strand, bergen en heel veel diversiteit als het om de natuur en landschappen gaat.

Duitsland heeft 103 natuurparken en 15 UNESCO biosfeerreservaten en in totaal 16 nationaal parken.

Hieronder vind je een aantal van de pareltjes van Duitsland.

Nationaal Park Jasmund op het noordelijke eiland Rügen in de Oostzee. Dit is het kleinste nationale park van Duitsland. De witte krijtrotsen en de meer dan 700 jaar oude beukenbossen vormen een mooi contrast met de glinsterende zee. Het valt ook onder de UNESCO Wereld erfgoederen.

Nationaal Park Hainich is een oerbos en ligt midden in Duitsland. Het is een onderdeel van het grootste loofbosgebied van Europa. Het boomtoppenpad is een echte aanrader. Vanaf hier kun je het bos van bovenaf bekijken (op 44 meter hoogte).

Nationaal Park Berchtesgaden is een bergpanorama met prachtige meren en diepgroene bossen. Zowel een sprookje in de zomer als in de winter. Ook een uitstekend gebied voor de wandelaar er ligt namelijk 260 kilometer aan wandelroutes.

Nationaal Park de Harz Is een noordelijk middelgebergte in Duitsland. Het gebied is populair bij de wintersportliefhebber en bij de wandelaar. De langste hangbrug van Duitsland is een echte aanrader, maar tevens voor velen ook een flinke spannende uitdaging.


Boeken over Duitsland.

Ik heb al eens een blog gemaakt over de mooiste gidsen voor Duitsland. Hieronder heb ik een aantal boeken geplaatst die met de camper te maken hebben en met de mogelijkheden in Duitsland. Ook heb ik speciale camper boeken geselecteerd die op Duitsland zijn gericht. De boeken bied ik aan via een Bol.com link.

Deze link geeft basis informatie over het boek, de waardering van de lezers, en de prijs van het boek. Als je op de link klikt krijg je een uitgebreide beschrijving van het boek de recensie van de lezers en nog meer. Uiteraard kun je ook eenvoudig het boek bestellen via deze link.


Vergelijkbare berichten